×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тенденция от Лято 2021: Бургас топ дестинация за семейства от вътрешността на страната


Тенденция от Лято 2021: Бургас топ дестинация за семейства от вътрешността на страната
Това лято плажовете са пълни на 100 %, а квартали като Крайморие се превръщат във все по-предпочитани туристически дестинации за семейства от вътрешността на страната
04 Август 2021, Сряда, 07:29 ч.
Автор: Флагман

Ако си търсите квартира ще е много трудно да резервирате за повече от 3-4 дни до края на август

 

Поне 200 лв. на ден излиза море за двама през август, пише вестник "Телеграф". Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно. От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие. По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет. Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Сезон

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация.

Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb. Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички  Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август. Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса.

Една идея по-евтини  са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират.  В Созопол също е пренаселено и вече няма места. Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер.  Минимум стотачка на ден на човек излиза  почивката по Южното Черноморие. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек. Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза  от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца. По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две.

В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш  за не повече от 10-15 лева. За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг. Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час. 

Крайбрежно

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева. В по-отдалечените заведения ободряващата напитка може да се намери и за 2-2,50 лв. По-евтино е кафето само от автоматите.  Най-евтините блюда в кръчмата са паниран кашкавал и сирене по шопски или омлет, които струват средно от 6 до 8 лева. Най-скъпи са ястията от морски дарове, като първенец по цени е ястие от омар. Цените за него тръгват от 50 лева за порция. На следващо място в ценоразписа е октопод на плоча и лефер, които може да се поръчат  за 30-40 лева в зависимост от грамажа и категорията на заведението.

На север

70 лева на ден е най-евтината почивка на море, показват данните от Варна. В тази сума се калкулира нощувка от 20-30 лева, храна и дребни дневни разходи. Според изчисленията цената на евтин престой за една седмица излиза 489 лева на човек, 769 лева за бюджетно летуване или 110 лева на ден и 1200 лева за една седмица комфортна почивка, което е 170 лв. на ден. Паркиране на лек автомобил в синята зона на Варна. Там обаче престоят е лимитиран до 3 часа. За паркиране без ограничения се ползват обособените паркинги в града, в които за час се плаща по 1 или 2 лева, като има отстъпки за дневен и денонощен абонамент. На различните плажове средно разходите за чадър са 3 лв. и още толкова за шезлонг. Най-евтино може да се залъже гладът с Cheeseburger (fastfood) – 2,60 лв. Хранене в евтин ресторант излиза средно 13 лв. на човек, а за 2-ма души в среден клас ресторант - 40 лв. Традиционно в капанчетата по брега най-народна е цената на цацата, която върви по 3,50 лева порцията. Попчетата са по 6 лева, а между 8-10 лева е пърженият сафрид, като се предлага и на скара с цена около 10 лева. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията. Най-скъп е калканът, като порция от деликатеса върви по около 30 лева. Българска бира (0.5 литра наливна) е 2,50 лв., вносна бира (0,33 литра бутилка) - 4 лв. Най-евтиното капучино е 2,50 лв., кафе еспресо - 2 лв.

Наемат вила за почивка с голф

Най-скъпо по Добруджанското море се почива в голф комплексите. Наемът на вила с 2 спални на ден е от 370 до 413 лева, в зависимост от брой нощувки. Тези с 3 спални са от 457 до 500 лева на ден. Вилите с басейн и изглед към морето пък се оферират за 700 – 800 лева. В изхранването е включена само закуска.

Хотелите в Албена предлагат по 160 до 200 лева на ден на човек, пакет ол инклузив, с безплатни чадър и шезлонг. Има и оферти само за нощувка – от 60 до 80 лева на легло. В Балчик хотелите предлагат оферти само със закуска. Там може да се почива от 80 лева за двойна стая на ден. Някои хотели предлагат и доплащане от 14 лева на човек за вечеря. Част от туристите предпочитат да хапнат в заведенията, кацнали над яхтеното пристанище по крайбрежната алея Дамбата. Там една прилична вечеря за двама е от 60 до 80 лева. Най-скъпото блюдо в Балчик е телешки рийбай стек – 60 лева. Най-евтините квартири в Кранево са по 12 лева на легло. Бутикови хотели предлагат на човек по 100 лева на ден, само със закуска. 4-звездните ол инклузив скачат до 280 лева за двама на ден. Нощувка в хотелите край морето са от 60 до 120 лева, само със закуска. Цените в заведенията на Кранево са прилични и една вечеря излиза от 20 до 35 лева на човек.

Близо милион не могат да си позволят ваканция

972 328 българи не могат да си позволят лятна ваканция. Това е 71,6% от населението, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, съобщи КНСБ. От ЕКП посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи са все още лукс. 28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като 59,5 на сто от тях са с доходи под прага на бедност.




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
7
Коментара по темата
7.
Камъша
04.08.2021 20:52:17
0
1
Да дойдеш да почиваш в Бургас и да си вземеш двустаен под наем в Лазур, да ходиш до плажа по чехли и на връщане да си пазаруваш сладолед от Болерото - мега яко. Какво ми говорите за Малдиви, Канари и т.н. Лазур майна... Ех, ако и Камъша работеше да си боцнем по 3 стограмови кебапчета с шопска и студена ракийка и да си направим по една снимка за спомен... Ееее, забравих че Дебелия (Алф) се опитваше да се прави на баро и правеше забележки ако някой иска да се снима, за да не хване някой от крими контингента вътре
6.
Уф, наистина е пълен,
04.08.2021 20:48:53
0
2
дори през работни дни. Не може човек да си намери чадър и шезлонг или свястна маса. И аз им се чудя на акъла на "почиващите"... Никога не бих избрала такава лудница за почивка. В голям град, и то град с някакви забележителности, се ходи на посещение/разходка, но да се замъкнеш там на "почивка на море" си е жив мазохизъм. Но това се дължи вероятно на затрудненото и отвратително пътуване в чужбина сега.
5.
Frrr
04.08.2021 14:09:04
0
2
От вътрешността на страната, Ямбол, Сливен и Стралджа ли значи?
4.
hahaha
04.08.2021 10:42:20
2
10
Бургас никога не може да бъде топ... Шумно, неприятно изадръстено е лятото тук. Трябва да си мега малоумен да избереш семейна почивка в града.
3.
Идьоти при нази
04.08.2021 09:29:46
2
16
И с какво Бургас е топ дестинация? С кмета си ли? А, сетих се! С извънземната транспортна схема? Не? Тогава да не е с двата си Мола? Изобщо Бургас е най-добрия град за кмета
2.
ВИЦ
04.08.2021 08:33:39
2
12
Това е добър виц за добро настроение за старт на деня! Благодаря за хумора
1.
ИТБ-Има Такава Батка
04.08.2021 08:21:50
1
12
Разговор по джисием на централния бургашки плаж;Имам свеж бургашки тен а ТИ си селянен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори