×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата „швейцарска“ болница в Бургас


Новата „швейцарска“ болница в Бургас
Проф. д-р Николай Димитров, д.м.н. е началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас и Плевен
03 Август 2021, Вторник, 10:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Имаме амбицията и ще превърнем образцовата „Сърце и Мозък“ в Бургас в национален и европейски център на водещи медицински научни и практически достижения, категоричен е проф. д-р Николай Димитров

Проф. д-р Николай Димитров, д.м.н. е началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас и гр. Плевен. Завършва Медицинския университет в София през 1986 г., а след това неговият научен интерес и талант го отвеждат на двегодишна изследователска специализация в Съединените щати. Специализацията си по инвазивна кардиология прави в Швейцария. В България започва като асистент в УМБАЛ „Света Екатерина“ и става доцент по кардиология. В различни периоди ръководи клиниката по кардиология в Правителствена болница и е директор на Националната кардиологична болница. Национален консултант по кардиология 2010-2012 г. Доктор на науките. Проф. Димитров има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. Постигнал е патент в областта на инвазивната кардиология при сътрудничеството си с Медицинския университет в Кьолн, Германия. Самостоятелно получава втори и трети патент в същата област. През 2000 г. защитава първата си дисертация върху нестабилна стенокардия, на база на която през 2002 г. придобива академична длъжност доцент. От 2020 г. е професор.

- Защо хората наричат „Сърце и Мозък“ Бургас „швейцарската болница“? Как си го обяснявате, откъде идва?

- Да, и аз го чух от мои пациенти в Бургас тези дни. Разбрах и за няколко версии на произхода на това ласкаво и заслужено нарицателно. Швейцария е символ на благоденствието и високото качество на живот. Бургас е ‚градът на благоденствието‘ и новата модерна „Сърце и Мозък“ идва, за да издигне специално здравния статус и качеството на живот в града и Югоизточна България, където живеят хора от цяла Европа. Може би и защото главният архитект на новия клиничен комплекс е от Швейцария, родена в Бургас. Сигурно знаете – и моята кариера е свързана с Швейцария. Вчера, в неделя, Швейцарската конфедерация имаше национален празник. По този повод се чух с много колеги и приятели, които са готови да посетят новата болница, да консултират нашите лекари и млади специализанти и да споделят световен опит. Имаме общи планове и за международни научни и научно- изследователски мероприятия и проекти в Бургас и Южното Черноморие. Не е важно точно как това по-скоро мечтателно засега име – швейцарската болница - се появи, важното е, че ние имаме амбицията и ще превърнем образцовата „Сърце и Мозък“ в Бургас в национален и европейски център на водещи медицински научни и практически достижения. В него ще работят доказани лекари от цяла България рамо до рамо с лекари от Цюрих, Берн и Женева, Мюнхен, Милано, Прага и Париж във всички 12 основни клинични специалности. Това е важно и възхитително, а не толкова впечатляващият външния вид на ‚двореца на здравето и живота‘, какъвто нито строителите, нито чиновниците са виждали на Балканите.

-Каква е ролята на вашия институт?

-Българският Кардиологичен Институт е научноизследователският център на „Сърце и Мозък“. Понеже сега се ръководи от млад и талантлив български професор и има дългогодишно сътрудничество и обмен със световния лидер в областта на кардиологията, кардиохирургията и трансплантацията на сърце и бял дроб „Кливлънд Клиник“ от Съединените щати, планираме обучение на български лекари в Бургас от американски светила. Не бъдете изненадани, ако след време заслужено започнат да ни наричат също „американската“ болница (смее се)!

- Хората и здравната общественост ви чакат с голямо нетърпение, кога ще започнете работа в новата модерна и високотехнологично оборудвана сграда?

- Зависи от документални и технически процедури, но със сигурност преди средата на октомври. Върви цялостна подготовка, без да отслабваме графика за операциите, животоспасяващата помощ и поддържащата грижа за нашите хиляди пациенти на ‚Сърце и Мозък‘ Бургас в сегашните скромни пространства. Ковид пандемията отложи вредоносно, подчертавам, диагностиката и лечението на редица хронични и даже остри състояния и се наложи да наваксваме. Повечето от нашите пациенти са ваксинирани и вече сериозно са се заели с контрола и лечението на техните хронични и придружаващи заболявания. Разбрах, че новото правителство правилно се е насочило да обособи Ковид-болници, за да не въвежда ограничения на плановите операции при следващата есенна вълна.

- Какви специалности и водещи специалисти ще осигурите в новата „Сърце и Мозък“ Бургас?

- Освен че ще разширим дейността си, ще можем да помогнем на повече пациенти, показани за традиционно напредналата ни експертиза в кардиохирургията, инвазивната кардиология, съдовата хирургия, неврохирургията и неврологията. Очакваме мощно развитие и издигане на европейско ниво на ортопедията и травматологията, коремната и гръдната хирургия, урологията, гастроентерологията и образната диагностика. Пациентите на „Сърце и Мозък“ Плевен имат достъп до модерни технологии и получават комплексно лечение от лекарски екипи от различни специалности.

- Какво ще получат пациентите в Бургас?

- Гордеем се, че благодарение на „Сърце и Мозък“ пациентите в Югоизточна България вече две години имат достъп до кардиохирургично лечение от най-висок европейски клас. Новата уникална болница ще даде възможност на нашите специалисти да приложат мултидисциплинарен подход при намирането на оптималното лечение за пациенти, страдащи от различни хронични и остри заболявания, особено такива с множество заболявания. Така, в сътрудничество с водещи световни университетски болници и разбира се с натрупания опит в „Сърце и Мозък“ в Плевен, ще спасим още много животи. Единствената разлика е, че в Бургас няма да разполагаме с уникалния за Балканите и Източна Европа Гама Нож за отстраняване по безкръвен път на тумори в мозъка, с който известният екип на д-р Лазаров вече година работи в Плевен. Резултатите и огромната полза за пациенти от цялата страна и от чужбина са широко признати. Това е национално достижение с уникален принос, което е достъпно за всички в спешен и планов ред, а и спира ‚носеното‘ на много спестени семейни пари в чужбина.

- Как ще става записването за прегледи в новата болница?

-  Точно както и досега. За здравноосигурените лица – чрез направление от личния лекар (GP-то), чрез СБАЛК Ямбол, СБАЛК Мадара, Шумен и СБАЛК Варна или директно на тел.: 056 703003. Ако здравното състояние на всеки отделен пациент позволява, записването за преглед през октомври може да бъде планирано още днес. Но, обръщам внимание, че лекуващият лекар преценява това на база на симптомите и резултата от проведените изследвания. За всички специалисти и общопрактикуващи лекари ще организирам семинари със светила от София, Прага и Париж, за да подобрим диагностиката при своевременното рефериране във всички специалности. Вече рутинно работим и с онлайн консултации с водещи световни специалисти по документи и/или за второ мнение. За целта можете да изпращате запитвания и на [email protected]. Традиционните дни на отворените врати и безплатните консултации също ще бъдат част от нашата работата, защото именно напредналите знания и постоянната грижа за пациента ни отличават от всички останали!

- Ще имате ли Ковид отделение в новата модерна болница, за да посрещнем вълната през есента по-подготвени?

- Вече имаме опит със „Сърце и Мозък“ в Плевен, където светкавично преди втората вълна миналата година изградихме и оборудвахме най-модерната и успешна Ковид реанимация в България и най-голямата в Северна България. Върнахме към живот стотици инфектирани пациенти в тежко състояние. Лекувахме успешно Ковид-пациенти и в Бургас, въпреки малкия брой легла понастоящем и ограничената възможност за прием на пациенти с неотложна нужда от животоспасяваща помощ, каквато е кардиохирургичната. УМБАЛ Бургас се справи трудно и по-скоро успешно с вълната, а сега ще освободим много подходящ сектор за тази цел, ако ръководството така реши. Ясно казано, разбира се, имаме готовност да лекуваме Ковид в новата болница, ако министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, но нашата голяма сила е в лечението на тежки хронични и остри животозастрашаващи състояния, а сега най-вече пост-Ковид синдрома, т. нар. „дълга опашка“ на Ковид. Това са различни персистиращи състояния и увреждания при пациенти, преболедували коварната инфекция. Тези увреждания в малките съдове на мозъка, сърцето и цялото тяло са наша специалност и вече имаме много постижения именно в диагностиката и продължаващото им лечение. С много над 100 милиона преболедували в света и преосмислянето в Израел на успеха в превенцията пред лицето на по-заразния Делта вариант, това става първостепенна задача с многогодишен ползотворен социален ефект за всички семейства в България и Балканите.

- Ще има ли наистина нова тежка вълна?

- През есента и зимата очакваме поредна, не непременно тежка, вълна на Ковид. Обособяването на Ковид болници е важно и рационално решение, особено ако процеса на отшумяване на инфекцията се забави. Добрата предварителна подготовка през септември и октомври, вкл. обсъжданото повишаване на цените на много клинични пътеки ще намали въздействието на пандемията върху живота на всички. Важно е, че фокусът на европейското болнично здравеопазване е вече обратно насочен върху големите причинители на смърт – сърдечносъдовите, онкологичните и респираторните заболявания. Не трябва и не може да се повторят грешките със спирането на плановите операции за дълги периоди или дори затварянето на цели болници. Ние всички сме ваксинирани и ваксинацията на населението трябва мощно да продължи, за да се върнем пълноценно към добре организирана творческа работа в полза на живота и здравето на хората. В този контекст „швейцарската“ или „американската“ (пак се смее) супер модерната ‚Сърце и Мозък‘ Бургас със сигурност ще издигне здравния статус на населението в града, областта и региона на най-високо европейско ниво и като водеща научно-изследователски ориентирана болница ще подготви много висококвалифицирани млади лекари, медицински сестри и професионалисти по здравни грижи. Много се радвам, че най-накрая и Бургас получава болницата, която заслужава.


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори