×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е истината за касапницата с 14 изгорели войника и кръстника на мафията Иво Карамански


31 Юли 2021, Събота, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Документите по разследването ще бъдат разсекретени след още 4 години, когато изтича 30-годишната давност на грифа „Строго секретно“

Огромен камион ГАЗ, натоварен с войничета, се движи по Околовръстното на София. Тъмно е, часът гони 22,30, соцвозилото лети с висока скорост. Момчетата се прибират към поделението си, след като са работили на строителен обект в кв. „Манастирски ливади“. Изсвистяват няколко изстрела. Изведнъж камионът се забива в трактор, който пъпли с 30 км/час. Всичко избухва в пламъци, пише вестник Монитор.

Смъртта си намират 13 войници и един офицер. Буквално минута по-късно зад тях спира крадената кола „Тойота“, в която се вози Кръстника на българската мафия Иво Карамански и опитва да помогне на ранените. Черното събитие се случва на 11 август 1995 г. Истината за него обаче и до днес тъне в мистерия.

Документите по разследването ще бъдат разсекретени след още 4 години. Тогава изтича 30-годишната давност на грифа „Строго секретно“.

В камиона ковчег загиват 27-годишният лейтенант Венцислав Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, 19-годишният ефрейтор Павел Димитров, 20-годишните редници Андрей Любенов, Ботьо Шарков, Венцислав Николов, Георги Илиев, Даниел Рангелов, Валери Цветков, Венцислав Герев, Лальо Стефанов, Йордан Балжийски и 21-годишните Румен Иванов и Стоил Христов. Телата на повечето са овъглени.

Куршуми
Веднага след касапницата започва разследване на военна прокуратура. Десетки военни от поделение 58 410 дават объркани обяснения. Някой си спомня, че е чул изстрели. По-късно при огледа се виждат три дупки от куршум във вратата на газката, както и един в табелата край пътя.

Единственият оцелял е редник Кръстьо Дунчев. При челния сблъсък с трактора той изхвръква от каросерията, но получава тежка черепно-мозъчна травма и остава инвалид. Има и амнезия и не помага на разследването.

Делото поема вече покойният прокурор Николай Колев, който няколко години по-късно е убит. Именно по негово време става засекретяването на материалите. Трактористът оцелява, но единственото, което споделя, е, че просто камион се е врязал в него. Не бил чул или видял нищо.
 
Версии
В хода на разследването е установено, че камионът избухва в пламъци, тъй като избухва резервоарът му. Правят се десетки технически експертизи, които доказват, че искри от сблъсъка са го възпламенили.

Тракторът също бил зареден с гориво. Все още не се знае дали в каросерията на газката е имало допълнителни туби с гориво. Случаят започва да се заплита, след като сам във военната прокуратура пристига Кръстника.

Той влиза най-спокойно и започва да разказва, че бил на мястото минути по-късно и опитал да спасява войничетата. Интересното е, че няколко пъти не успява да си спомни и дава разнопосочни сведения с каква кола се е движил.

В крайна сметка се установява, че е с „Тойота“, която била открадната от немски туристи. Пред военните следователи Карамански е категоричен, че няма нищо общо с инцидента и само минавал оттам.

Нямал врагове, бизнесът му бил чист и нямало от какво или от кого да се притеснява. На въпроса обаче дали е чул стрелба, топ мафиотът първо дава положителен отговор. Твърди обаче, че изстрелите се чували от пистолета на един от  военните. Още преди 26 години в различни медии се цитират обясненията му: "Видях, че в каросерията има хора, които стенеха, но бяха живи.

Едно момче във войнишки дрехи пълзеше на четири крака. Извиках му да скочи от камиона и той се претърколи на асфалта. В този момент резервоарът на газката избухна". По неясни причини при следващия му разпит Карамански вече категорично отрича да е имало изстрели или въобще помен от стрелба.
 
Балистика
Експертите откриват следите от куршуми, но не дават категоричен отговор дали е стреляно сега, или датират отпреди инцидента. Доказателствата се събират в десетки томове, които прашасват до ден-днешен.

След като пада подозрението от Карамански и че е свързан по някакъв начин с черното събитие, започват да се градят и други версии. Че шофьорът е заспал, че е имало дупка по пътя, че водачът е заспал зад волана или че му е прилошало и се е врязал в трактора. Все неща, които ще узнаем след 4 години.

Военни обаче и до ден-днешен си спомнят, че тези версии също издишали, тъй като на пътя не се виждал спирачен път. „Ако такъв огромен газ започне да спира, да криволичи и шофьорът да натиска спирачки, това ще е видимо въпреки останалите следи от пожара“, категорични са експерти с пагони, които още не смеят да коментират официално случая.

Години по-късно случаят е затворен. Изненадващо обаче в прокуратурата цъфва свидетел, чиято самоличност е скрита зад инициали Р.Ш. Той споделя, че ако го осветят, ще го убият. Посочва виновни за стрелбата - Киро Японеца и Жоро Черния. Карамански обаче категорично отрича това твърдение и обяснява, че единия не го познава, а с другия нямало какво да дели.
 
Факти
Единствените факти, които се установяват в хода на разследването и са неопровержими, са два.  Първо - доказано е категорично, че войничетата не са виновни за инцидента и, второ, че са издъхнали вследствие на разразилия се пожар.

Експерти са изчислили, че температурата, която се е вдигнала при горенето, надвишавала 1000 градуса по Целзий. Години по-късно почернените семейства на войничетата получават кръвнина за тях - по 60 000 лева на човек.

Идва обаче инфлацията при режима на Жан Виденов (виж карето) и парите им се стопяват до нелепите 60 лв. Няколко деца остават сираци и познават бащите си само от снимките и от разказите на близките им.

Три години след черния инцидент с камиона ковчег е застрелян и Иво Карамански, като отнася тайната за случая в гроба. На 20 декември 1998 г. той също оставя 4 деца сираци.

Три дъщери от първата си съпруга Галя - Александра, Ралица и Десислава, и момченце – Иво, от приятелката му тогава Нели.

Как се е водило разследването, какви обяснения е давал Кръстника, какво е говорил тайният свидетел, може да се разбере след четири години.
 
Жан Виденов играе кърваво хоро

Точно в дена на трагедията с войниците в Копривщица се провежда събор. Открива го лично тогавашният премиер Жан Виденов. На мегдана започват да друсат хоро, на което се хваща и той. Държавната БНТ тогава започва централната си емисия с новината за Виденов и се показват кадрите от хорото. Изгорелите войничета са позиционирани към края на новините. Избухва жесток скандал и така случаят придобива името „Кървавото хоро на Жан Виденов“.
 
Сложи си тире след фамилията на татко си

Иво-младши стана диджей на морето


Синът на Иво Карамански, кръстен на баща си, в момента работи като диджей на морето. Момчето може да бъде забелязано в известни заведения и пуска музика на техно- и хауспартита, споделиха негови познати.

Преди време стана ясно, че той е добавил с тире след фамилията Карамански и тази на доведения си баща Александър Сано. Двамата не крият, че са в изключително топли отношения. В една от малкото си изяви пред медии Иво Карамански споделя, че никога не са получавали милиони наследство от Кръстника. Останали им само няколко златни гривни като скъп спомен.


В категории: Ретро Флагман


14
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
14
Коментара по темата
14.
Фюрера
03.11.2021 22:54:40
0
1
Зиг хайл
13.
Кръстник
06.08.2021 14:43:39
0
2
Па умрел.....да го е.а в нещастника. Дано гори в ада.
12.
FARAON
02.08.2021 05:27:19
0
1
ГОЛОБОРОДКО, ГЛАВИТЕ ИЛИ ЩЕ ОТРЕЖА ТВОЯТА!
11.
FARAON
02.08.2021 05:25:04
0
2
ИСКАМ ГЛАВИТЕ НА УКРО СКОТОВЕТЕ, ДЕТО ЩЯХА ДА МЕ ТРЕПАТ У САНДАНСКИ! ОСОЛЕНИ, У НАЙЛОНОВИ ПЛИКОВЕ!
10.
АСЕН ИЛИЕВ
02.08.2021 05:22:01
0
0
ОКАЗВА СЕ ЧЕ УКРАИНСКИТЕ ПРОСТИ ТУТКИ, КОИТО УТРЕПАХА ЛУКАНОВ, ВОЙНИЦИТЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО... ПА И МЕН - БОГА ИСКАХА ДА ТРЕПАТ СА И БЕЗКРАЙНО НАГЛИ СКО ТОВЕ! ПРОТЕСТИРАЛИ, СРЕЩУ ИСТИНАТА!!! ТЕ, НЕ БИЛИ ГАДНИ СКО ТОВЕ?! А КАКВО СТЕ БЕ? ИЗРОДИ НЕДОТРЕПАНИ!
ht tps://img.koreatimes.co.kr/upload/newsV2/images/202108/c785bb51a4a64a8d85e0f6b10d02ee1e.jpg/dims/resize/740/optimize
КОРЕЙЦИТЕ НА НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ! НАЙ-МАЛКО ПА НА ГОВОРЕЩИ УКРО СКОТОВЕ! АКО СЕ ИЗВИНИТЕ, АЗ ЩЕ ГИ ИЗПРАСКАМ ПО ЗУРЛИТЕ!
9.
*********
31.07.2021 22:37:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
FARAON
31.07.2021 22:29:24
2
1
А РОШКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ И ЩЕ РАЗКАЖЕ ИСТИНАТА ИЛИ ЩЕ ГО НАБИЯ ЖИВ НА КОЛ ПРЕД ЖИВОТИНСКОТО ВИ СЪБРАНИЕ!
7.
FARAON
31.07.2021 22:28:12
5
1
А ПИЯНИЦАТА РОШКО И ОСТАНАЛИТЕ БУЛГАРАШКИ БАКЛУЦИ ПОДВИГА ПУ МИ ЯРСКИТЕ СИ ОПАШКИ И ПОТУЛИХА СЛУЧАЙЯ, ЩOТО ТРУДОВАЦИТЕ - ТУРЦИ И ЦИГАНИ НЕ СА ХОРА У КАНЕФА НА СКА ПАНИТЕ ПСЕТА :) ЗАТОВА И БУЛГАРАШКИТЕ ПСЕТА - НА ОНЯ СВЕТ!
6.
FARAON
31.07.2021 22:24:49
3
1
ИСТИНАТА Е, ЧЕ УКРАИНСКИТЕ ПРОСТИТУТКИ НЕ УЦЕЛИХА КАРАМАНСКИ :) АЗ ОБАЧЕ ГИ УЦЕЛИХ УКРО СКОТОВЕТЕ ПРАВО У 10-ТА :) ЩЕ ГИ ИЗТРИЯ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА, ЗАЕДНО С КОЛХОЗНИТЕ СВИНЕ.
5.
ALF
31.07.2021 21:21:23
1
8
До коментар N2 Знаещия Чадо да знаеш ,че абсолютно нищо не Знаеш !!!!
4.
KOKO
31.07.2021 20:05:37
7
2
,,PARLA PJU PJANO.....,, AMI....NALI ZNAETE- TAM KATO SE NABUTASH- ,,UMIRANE IMA-OTARVANE NJAMA,, I, KAKVO....IZMRJAHA OT KURSHUMITE NA PRIJATELITE SI,I TEHNITE VDOVIZI I OTROZI ZIVEJAT VARHU KRADENITE I PRANI PARI VSE OSHTE. KALABRIJSKATA ,,DRANHGETA,, DA DUHA SUPATA,NIE V BG. SI IMAME NASHA....AZ DA VZEMA DA I IZMISLJA EDNO HUBAVO IME...SHTE MISLJA PO VAPROSA
3.
Нищо няма да узнаем
31.07.2021 19:19:06
2
8
Още едно чудовищно жертвоприношение подписано и подпечатано със сатанинската ръка... Но докато раята не може да разчита дори десетина числа, така ще я лъжат. За съжаление страдаме всички.
2.
Знаещ
31.07.2021 19:01:11
12
7
Запомнете и да знаете!
Много от така наречените и назначени момчета за мутри като Жоро Илиев, Иво Карамански и др. но не всички от тях разбира се. Специялно за тези двамата бяха мъжки момчета и много смели мъже на честа.Само че на тези, които ги създадоха и ги контролираха, това не им допадаше да са такива мъжкари и да не ги слушат безпрекословно. Повечето от тях са убити, чрез интриги и подли дразги помежду им създадени от тези, които ги направиха мутри и очакваха изцяло подчинение.
1.
Един дето е чул от някой дето ги знае нещата
31.07.2021 18:50:42
1
16
Пияният и дрогиран Карамански е стрелял,понеже войничетата му се подигравали докато се опитва да ги изпреварва без да са наясно коя отрепка е зад волана.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори