×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Станков и Пеканов в спор колко да се отделят за саниране по Плана за възстановяване


Станков и Пеканов в спор колко да се отделят за саниране по Плана за възстановяване
Бургаският депутат провокира министъра, като му обясни, че е бил подведен от колегите си в правителството
29 Юли 2021, Четвъртък, 19:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Бургаският депутат разкритикува промените, направени от служебния кабинет, в частта енергетика

Бургаският депутат от ГЕРБ Жечо Станков разкритикува промените в енергийната част от Плана за възстановяване и устойчивост, направени от служебния кабинет. Днес в парламента по темата бе изслушан вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Станков обясни, че част от парите за изцяло безплатно саниране са били пренасочени. Така щели да се обхванат не повече от 30% от чакащите 4300 сгради.

„Част от средствата, които сте взели, които трябваше да бъдат насочени към гражданите, които са най-потърпевши от коронакризата, сте насочили за проекти, на първо място, недопустими, и на второ, които могат да бъдат финансирани по други финансови инструменти и програми. В част енергетика, парогазови централи, изрично сте написали 400 грама въглероден диоксид на киловатчас, в пълно несъответствие с изискванията по Регламента и по-специално „do not significantly harm”-принципа, или „не нанасяй значителни вреди“. Именно че там е допустимо по време на живота на инвестицията не повече от 250 грама въглероден диоксид на всеки киловатчас да бъде отделян. По-важното обаче е, че Вие го комбинирате с финансов механизъм по модернизационния фонд, който има изричното изискване (и Вие няколко пъти споменавате), че това ще бъде заместваща мощност или с други думи Вие de facto сте поели ангажимент за затваряне на въглищните централи в България, без да го знаете. Как сте го направили това нещо, след като по време на разговорите и лично аз като зам.-министър на енергетиката затворихме темата държавата въобще да трябва да поема такъв ангажимент. И това е протоколирано и го имаме в писмено становище на Комисията. Защото поемането на такъв ангажимент е просто неправилно. Така че, както и Вие казахте, това не може да бъде нещо друго освен червена линия. Включването обаче на парогазова централа в плана означава точно това“, каза още Жечо Станков.

По отношение на фотоволтаиците и батериите пък били заложени крупни проекти, в което прозирал корпоративният интерес.

Изговорихте ли с НСОРБ съкращаването на средствата за улично осветление, които също револвиращо трябваше да отидат към средствата за саниране? И на последно място, от опита за топлофикация в Северозапада, който ще ни струва 10 пъти повече на мегаватчас, отколкото и най-добрите технологии на пазара. Събирайки всички тези проекти, които ще стигнат за всичките тези 4300 сгради да бъдат безвъзмездно санирани за гражданите, Вие след като виждате, че сте бил подведен от министрите, които са водили и са Ви предлагали тези проекти и по-специално Министерството на енергетиката, какво е Вашето мнение? Можете ли да кажете „да“ или „не“ - „за“ ли сте да бъдат прехвърлени тези пари, за да бъдат санирани тези чакащи 4300 сгради“, попита бургаският депутат.

Атанас Пеканов отговори точка по точка.

„Г-н Станков, програмата за саниране е намалена в жилищната си част единствено с 200 млн. лв., които са по отношение на еднофамилните сгради. Няма намаление за другите. Като може би трябва да видите в проектния фиш, който е публикуван на nextgeneration.bg, че там единствено за доста малкия компонент от около 150 млн. лв. се въвежда съфинансиране от 15%. За всички други остава 100% финансиране от държавата“, обясни Пеканов.

Той изкоментира, че е важно да се върви към съфинансиране. Това било икономически смислено, защото гражданите имали по-голям мотив да следят за качеството.

Има някои съмнения по програмата, нека не се лъжем“, посочи вицепремиерът.

Той обобщи, че в това отношение в служебния кабинет намерили много добър баланс.

Атанас Пеканов отхвърли упрека на Станков, че е бил подведен по отношение на енергийната част на плана.

„Имаше много срещи между Министерството на енергетиката, Европейската комисия... Честно казано, за техническите детайли в такъв детайл не сме чули такава критика. Аз съм чел всичкия feedback, който сме получили от Европейската комисия, но ако има такава техническа неизправност, разбира се, ще се радваме на Вашите коментари, за да я поправим. Не смятам, че има такава“, добави вицепремиерът.

Той отхвърли и тезата, че фактически е обещано затваряне на въглищните централи.

Никакво затваряне не е обещавано“, отсече Пеканов. Това било червена линия.

„Ние няма да обещаем затваряне в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Това е важно да се знае“, изкоментира още вицепремиерът.

 


В категории: Бизнес , Политика


15
Коментара по темата
15.
Българина
30.07.2021 09:42:45
4
3
Санирането е изолиране(топлинно) и смяна на дограмите на жилищата на 'нашите' хора, правено от 'нашите' фирми с нашите пари.
14.
Х
30.07.2021 06:46:42
6
16
Станков в америка щеше само да му носи куфарите на Пеканов
13.
*********
30.07.2021 06:28:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Опи
30.07.2021 06:13:37
7
10
До 9
Айде сега,нова опорка-Б.Рашков -човек на Прокопиев. Абе,тоя Прокопиев управлявал държавата от 30 години. Ама тайно. Евала. Чак сега го "избелиха" от ГЕРБ и ДПС и ПИК.Голям хитрец и крадец. В сравнение с него ДЕлян,Доган,Боко и сателитите им са като малки чавдарчета, Ебати пича. Капи.
11.
*********
29.07.2021 23:12:46
4
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
градски
29.07.2021 22:43:34
7
18
Нервичките са му малко опънати на Жеката. Висока топка му е парламента.
9.
Печканов и той като
29.07.2021 22:09:01
12
19
Бойко Рашков има огромен принос да няма присъди срещу организираната престъпност.
Щом е на Прокопи човек,няма как да не е оцапан до ушите!
Не случайно милиарди за ВЕИ-та е предвидил в корекцията на Плана за възстановяване!
Директно за Прокопито!
Комисионерче смотано и гадно леке!
8.
до 6
29.07.2021 22:08:53
6
29
Пич извинявай, ама това с всичко е на ГЕРБ, малко взе да писва. В смисъл, това е на ГЕРБ, затова няма да го правим, онова е на ГЕРБ затова няма да го правим...
Ами като има проблеми със санирането, могат да се направят читави механизми и процедури за контрол на разходите, които да си ги съставят новите управляващи, които и да са те и така ГЕРБ отива на кино, щом това е проблемът.И санирането да си се извърши нормално.Не да ми обясняват баба Пенка от входа как щяла да доплаща 1500лв...

Същото важи и за магистралите - тоя взел пари, оня взел пари, затова няма да правиме Хемус примерно. Ами като е взел - да го натегне цялата държава и да я прави! Ама веднага да почва да я прави, иначе и парите да връща и да ходи в затвора. Същото и за това ББР - тоя взел пари, оня взел пари и затова дай да приватизираме банката.
Ами не, аз не искам да се приватизира, или преструктурира или не знам си какво... Искам да се върнат парите! От тоя, който ги е взел. А който ги е дал неправомерно - да ходи в затвора. И тоя, който е трябвало да го контролира как ги дава и той да ходи в затвора. Другото е само някакви лозунги и никакви реални действия. На актьори се нагледахме. Спрете да им пригласяте, освен, ако не сте тролчета и така си изкарвате някой лев.
Дела трябват.
7.
До 5
29.07.2021 22:01:38
2
5
Точно и ясно. Поздравления!
6.
Лапането на века
29.07.2021 21:55:39
19
27
Санирането направено от Герб е краденето на века. Ако изобщо допуснат някакво саниране, трябва да се редуцират цените и да се изолират гербаджийските лапачи посредници, както и гербаджийските фирми, коити ще продължават да пълнят чекмеджетата на Боко
5.
к'ви дебати,к'ви 5 лева...
29.07.2021 21:54:37
4
18
Затова парламентът няма рейтинг. Освен вицове и простотии друго за съжаление там не се случва. Съдържателен по коя по-точно сериозна тема може да има за 3 минути, питам? Имаме ясна теза, че санирането с доплащане няма как да се случи. Винаги ще има по едно домакинство във вход, което не може или не иска да доплаща. И затова заминава целия вход...край. Същевременно имаме вече саниране блокове. Демек за едни може, а за други не може.От другата страна седи човек, министър от 2 месеца и обяснява, че е е добре да се доплаща. И точка. Няма аргументи. А, извинявайте, има. Щели да следят за качеството. Ама то един като не плати, щото не може или не иска, няма да има нужда да следят за качеството бе господин министър Пеканов, щото няма да се санира. Толкова ли се правиш на луд, че не разбираш, или така е удобно?
Дебати - еб*ти, казано по славитрифоновски.
4.
ШОНИ
29.07.2021 21:41:58
8
25
Четете биографии драги мой. Жечо Станков, произход и прохождане. Какво се правят, че хората не знаят кой е баща му. И как е лансиран в политиката.
3.
Кибик
29.07.2021 21:35:00
26
21
Изгледах го дебата. Г-н Станков беше подготвен, компетентен и конкретен. Министърчето мънкаше и приказваше общи приказки. И не само по този въпрос. Разфасоваха го всички парламентарни групи и го пратиха на поправителен.
2.
дебили бургашки
29.07.2021 20:29:38
18
19
този Странджански Качур хал хабер си няма от нищо пълна мумия е
1.
О
29.07.2021 19:37:11
18
15
Парламента не е място за такива спорове.
Това трябва да се бистри във комисии и министерства, егати тъпаците.
На това отгоре всичко крадено крадено, крадат ни до дупка с популизми.
Щяло да бъде безплатно, защо някой не дойде да мв нахрани мене безплатно?
Как може такива глупости, безплатно саниране, тези хора недъгави ли са?
Защо трябва да се санират 5-6 апартамента на собсвеници които имат милиони във банките безплатно. Не харесвам и на ГЕРБ този министър той трие коментари, там нещо е покрито краде се, трябва цялостна дискусии със хора които не са във енергийните мафии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори