×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Погледайте Бургас днес над „Крайезерна” и „Т.Александров”, време е за мащабния пътен възел на бъдещето


Погледайте Бургас днес над „Крайезерна” и „Т.Александров”, време е за мащабния пътен възел на бъдещето
Новият транспортен проект за пътен възел „Пристанище Бургас-Запад” с прилежащите съоръжения на кръстовището между двете улици
27 Юли 2021, Вторник, 18:15 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: Живко ТОДИНОВ

Обосновка и цели на проекта, който ще реши завинаги проблемите с трафика в този претоварен район от града

Флагман.бг получи ексклузивни права от авторите на бъдещото впечатляващо по мащабите си транспортно бижу на Бургас – проектантския екип с ръководители инж. Марко Таборели от Швейцария и арх. Николай Няголов от България, да покажем на своите читатели проект в административно-инвестиционна фаза: „Пътният възел на Пристанище Бургас – Запад“ като част от поредицата ни „Новите транспортни проекти на Бургас“.

Местоположението, което виждате на заснетите с дрон кадри днес преди обед и на схемата, е кръстовището на ул. „Крайезерна” и бул. „Тодор Александров”. Екипът ни извървя дълъг път на проучване и анализи, с които се аргументира промяната на транспортната схема в този район от града, очертал се с тежко претоварен трафик, особено в летните месеци.

 

Така изглежда Бургас в този район, заснет в делничния вторник, 27 юли 2021 г.

Ето и обосновката:

Гражданите и гостите на Бургас констатират непрекъснато и сигнализират на дежурните ни телефони за натоварване на трафика, преминаващ по ул. „Крайезерна” в посока към и от Черноморието на юг от Бургас. Ставаме свидетели на дълги колони от автомобили, изчакващи се при преминаване на кръстовището на ул. „Крайезерна” с трасето и трафика към Пристанище Бургас.

Посоченото кръстовище се ползва не само от гражданите и гостите на Бургас, но и е основното трасе на товарния трафик за цялото Бургаско пристанище, вкл. всички негови терминали - Бургас Запад и Бургас Изток, държавното пристанище и частните такива, вкл. КРЗ и Порт Европа. Проучване на Флагман установи проблемните зони на пресичане на трафиците и потърси мнението на Община Бургас, като се свързахме с компетентните служители по транспорта. Налице е изготвен проект, който успешно ще реши проблема.

Ето и обобщението на констатациите:

Развитието на града е тясно свързано с възможността в него не само да се създаде най-добрата среда за живот, но и най-добрата среда за полагане на труд и съответно за отдих на хората, които го обитават. Има примери за градове-спални, за градове- фабрики, университетски градове, както и примери на курортни и развлекателни селища, но най-оптималното е всичко това да бъде съчетано в една обща система, позволяваща в рамките на 30 минути от дома да бъдат достъпни както работното място и учебното заведение, така и зоните за отдих, за социално и културно обслужване.

Градовете и населените места, които имат стратегическата предпоставка да съчетаят всички тези възможности на едно място са облагодетелствани и трябва непрекъснато да развиват и усъвършенстват тази природна и придобита даденост. Бургас е прекрасен пример как в рамките на последните около 150 години почти от нищото възниква един от най-модерните градове в България, а и на Балканския полуостров.

Стабилно и добре развиващата се икономика, туристическите възможности на Черноморието, историческото и културното наследство на региона и най-вече човешкият фактор са идеалните предпоставки за определянето на града като отлично място за живот, работа и отдих. Свободното движение на хора, стоки и капитали, ако следваме основния принцип на Европейския съюз, може да бъде постигнат с изграждането на адекватна инфраструктура, включително такава за движение на морски, железопътен, въздушен и автомобилен транспорт.

Интегрираният подход между изброените видове транспорт не може без основният свързващ такъв, а именно автомобилния. Северна промишлена зона на Бургас, включваща редица индустриални мощности от кв. Долно Езерово до Пристанище Бургас, е ясен пример за Интермодален хъб от ново поколение. Връзките, които се осъществяват в и около тази зона са от огромно значение, както за града и региона, така и в национален мащаб.

Какви са проблемите, които са идентифицирани:

Транспортният трафик по направлението от и към София и вътрешността на страната за Созопол, Приморско, Царево, Ахтопол и населените места на юг от гр. Бургас, до скоро преминаваше почти през централната част на града (двете входни кръгови кръстовища на бул. „Стефан Стамболов” и кръговото кръстовище „Трапезица” на бул. „Тодор Александров”) като единствената бърза пътна връзка.

Това натоварваше трафика по градските улици, затрудняваше движението на пешеходците и градския транспорт, а и водеше до отделяне на голямо количество вредни емисии. Ориентировъчни транспортни единици, преминаващи по този маршрут са между 4000 - 6000 бр./ден, а в натоварените летни месеци и много повече. Реновирането на ул. „Проф. Яким Якимов”, ул. „Крайбрежна” и направата на моста над Товарна гара Бургас, даде възможност транзитният трафик към Южното Черноморие да се изнесе от централната градска част.

За съжаление, през изминалите няколко години и няколко активни летни сезона, след реконструкциите, както се очакваше, се породиха проблеми с пресичането на потоците от лични автомобили и товарния трафик в този район на града, насочен предимно към Пристанище Бургас – Запад и Изток – 2, държавното пристанище, а и частните такива, вкл. КРЗ и Порт Европа.

Проблемът се заключва в кръстовището на 2 нива между бул. „Тодор Александров” и ул. „Крайезерна”, където товарният поток по ул. „Крайезерна” между Северна промишлена зона и Пристанище Бургас се пресича и частично дублира с транзитния поток от предимно леки автомобили от северозапад по ул. „Крайезерна”, на югозапад по бул. „Тодор Александров” в посока Созопол. Към момента, в направление Южно Черноморие, трафикът се движи сравнително добре, имайки предвид, че се осъществява десен завой на цитираното кръстовище.

Проблемна остава обратната посока (движението от Созопол в посока София), защото движещите се автомобили по бул. „Тодор Александров” трябва да вземат ляв завой на северозапад по ул. „Крайезерна”. На това място те се пресичат с тежкотоварния трафик от и към Пристанище Бургас, който също се движи по ул. „Крайезерна”.

Това създава затруднение, както на гостите на Бургас (част от които отново използват маршрута през центъра на града), така и на товарния трафик, който също е от изключителна важност за Бургас, защото Северната промишлена зона и Пристанище Бургас създават множество работни места, а също така и има значителен финансов принос в Брутния вътрешен продукт на България.

Дори и извън летния сезон, тези две пресечни точки вече създават задръствания. Забавя се движението, създават се конфликти и напрежение и, най-вече, създават се опасности, застрашаващи живота и здравето на гражданите. Затруднява се товарният трафик в промишлената зона, което също води до конфликтни ситуации. Така както десният завой от ул. „Крайезерна” към бул. „Тодор Александров” е без междинни конфликтни точки, така следва да се урегулира и трафикът в обратна посока.

Проектът

В това са убедени, както специалистите, така и гражданите. От страна на Общината се потърси решение за транзитиране на трафика с проектирането на специално платно, което да не пресича на едно ниво движението по ул. „Крайезерна”. Това ще се случи в югоизточната част на разглежданото кръстовище, където се проектира такава рампа, която да позволи преминаването под нея на товарния трафик. Бяха разгледани няколко варианта за изпълнение на коментираното решение, като основните се различаваха по радиусите на завиване по рампата, а от там и по организацията на движението на нивото на терена по ул. „Крайезерна”.

С окончателното проектно решение, с което Община Бургас разполага, е осигурена възможността за движение на всички леки и тежки превозни средства във всички посоки, без да се ограничава в която и да е посока достъпът до прилежащите непосредствено до кръстовището предприятия.

Какво се цели с реализацията на проекта:

Основната цел на проекта е осъществяване на пряка и транзитна по своята същност транспортна връзка между ул. „Крайезерна” и бул. „Тодор Александров”, чрез която:

• ще се спре транзитното преминаване на автомобили през централната част на град Бургас от и в посока София и посока Созопол;

• ще доведе до бързото и безконфликтно провеждане на автомобилни, предимно товарни, потоци от и към Северна промишлена зона и Пристанище Бургас;

• ще повиши безопасността на движение в града;

• ще доведе до по-голям комфорт на движение на пешеходци и автомобили в централната част на Бургас;

• ще има положителен ефект върху туризма;

• ще преустанови преминаването на тежкотоварни автомобили, пътуващи в тези направления, през града;

• значително ще намали нивата на шум и вредни емисии в гр. Бургас.

В заключение:

Бихме обърнали внимание на широката обществена подкрепа на вече направените и бъдещите транспортни подобрения в града, гарантиращи възможно най-добрите условия за живот, работа, образование, здравни и социални дейности и най-вече култура и отдих. Екипите, иницииращи въпросните транспортни връзки, тези, които са ангажирани с тяхното проектиране и реализация, до голяма степен са свързани в личен аспект с Бургас и работят активно и често напълно безвъзмездно за реализацията им.

Общите усилия и на администрацията, и на бизнеса, и най-вече на бургазлии, със сигурност ще дадат в близко бъдеще своите положителни резултати в полза на гражданите и гостите на нашия град. Ще окажат значимо отражение върху „зеленото“ развитие на Бургас.

Очаквайте интервю с арх.Николай Няголов – колко време е отнела разработката на проекта, как е получил покана за съвместната работа с ръководителя от швейцарска страна инж. Марко Таборели, който е изключителен професионалист в сферата на пътната инфратруктура, оформя ли се Бургас като Швейцария на родното Черно море.

Още снимки от днес ВИЖТЕ ТУК:

 


В категории: Бургас


България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори