×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морето се напълни, вдигнаха цените


Морето се напълни, вдигнаха цените
Плажовете по Южното Черноморие са пълни, интересът е изключителен
27 Юли 2021, Вторник, 11:48 ч.
Автор: Флагман

От средата на юли до средата на август повечето хотели нямат свободни места и са изцяло заети

 

Морските ни курорти се напълниха с туристи, макар и за месец. От средата на юли до средата на август повечето хотели нямат свободни места и са изцяло заети, пише в днешния си брой вестник “Труд”, позовавайки се на туроператори. По-голям е напливът на юг от Слънчев бряг, където по традиция предпочитат да почиват българите. Тенденцията бе същата и през миналото лято, когато общини като Царево дори реализираха ръст, въпреки кризата, породена от пандемията.

Именно заради големия интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол и през тази година собствениците на хотели, къщи за гости, каравани и вили вдигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, средно с 20 на сто още в началото на сезона, обясниха представители на туристически агенции. Това обаче не спря любителите на плажовете по южното Черноморие и в резултат ивиците се напълниха почти “до дупка”.

През това лято намирането на свободен шезлонг след 8 сутринта в Поморие, Китен и Несебър е истински ад, разказаха летовници. Ако искаш да събираш тен под чадъра или си с малки деца и това е наложително, ранното ставане е задължително, категорични са препатили почиващи. Резервирането на шезлонгите става още в 6 сутринта, а към 8 евентуално има места само на най-отдалечените места от морето. В 9 да намерите свободен чадър или шезлонг, място на свободния плаж или къде да паркирате колата си в близост до ивицата е почти мисия невъзможна, категорични са плажуващи в най-предпочитаните южни курорти. Това естествено поражда неприятни ситуации като спорове за чадъри и шезлонги или ранно ставане и спане на плажа с дрехи и хавлии, за да се резервира място за горещите часове през деня. При това цените на шезлонгите именно на най-предпочитаните плажове не бяха намалени, за разлика от предходното лято.

По Северното Черноморие няма подобен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, желаещи да събират тен до морето. В Слънчев бряг и курортите на север от него и през тази година се намират изгодни оферти за ваканция, при това с намаление от 15-20 на сто в сравнение с миналия летен сезон. Все пак навсякъде по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно.

За разлика от други години, когато българите основно почиваха през август, сега всичко е заето още от средата на юли, а свободни места в хотелите има след 8-10 август. Сред причините за големия интерес към българското Черноморие през тази година е и продължаващата епидемия от COVID-19 в света. Мерките за ограничаване на вируса направиха пътуванията в чужбина по-трудни и по-несигурни, затова и голяма част от българите предпочитат да пътуват или до близки дестинации като Гърция и Турция, или да прекарат ваканцията си на родното море.

Все пак трябва да се има предвид, че макар и добър сезонът през това лято се очертава като много кратък, а в националните курорти ситуацията далеч не е толкова цветуща. Част от хотелите не са отворили и през този сезон, а в тези, които работят и сега има свободни места. Трудно се намира и персонал, затова въпреки интереса, част от местата за настаняване или отделни крила на хотелите не работят, обясняват от бизнеса.

Поляци, чехи и румънци в курортите ни

Основните чужди туристи през това лято в родните курорти са румънци, които влизат в страната свободно, без изискване за ваксина, антигенен или PCR тест. Затова и северните ни съседи идват у нас не само за дълги летни ваканции, но и за няколко уикенд почивки през сезона. Повечето от тях предпочитат да пътуват със собствени коли и да се настаняват индивидуално, но не липсват и организирани автобуси.

Сред другите чужди гости, чиято реч може да се чуе по Черноморието, са поляци, чехи и унгарци. Германци почти няма, а англичани и ирландци липсват напълно, след като страните им бяха включени в “червения списък” от българското здравно министерство и те не се допускат у нас дори с тест или ваксина.

Руските туристи, които пристигат в България през това лято, са основно собственици на апартаменти по морето или техни близки, които идват с редовните самолетни линии, тъй като чартърните полети бяха спрени още през май и така и не бяха възобновени. Украинските гости също са по-малко през това лято и пристигат у нас основно със собствен транспорт или автобуси.

Заради липсата на туристи от традиционните им пазари като Германия или Великобритания хотели по морето, които преди години работиха само с чужди туристи и се продаваха чрез международни туроператори на принципа “пълно -празно” (резервира се цялата база, независимо колко ваканции на туристи се продадат), вече се предлагат и за български гости.

Освен сънародниците ни, които живеят у нас постоянно, сред другата основна група туристи по морето са и българите, живеещи зад граница и техните семейства.

Най-много се търсят хотели 4 звезди

Най-търсени през това лято са 4-звездни хотели, които предлагат пакети “ол инклузив” и имат собствен плаж. Това са и местата, които се разпродадоха най-бързо, категорични са туроператори пред “Труд”. Най-изгодни за семейства с малки деца са именно офертите на хотелите от тази категория, които предлагат освен настаняване храна и напитки, безплатен паркинг, чадъри и шезлонги край басейна, тъй като малчуганите в тях се настаняват безплатно, а всички екстри като анимация и сладолед например са предварително платени. Затова и тези хотели се продават първи, тъй като офертите им са съизмерими с тризвездните места за настаняване, а условията и екстрите много повече. В същото време са значително по-евтини от пакетите, предлагани от добрите 5-звездни хотели, обясняват туроператори.

Безспорно най-много туристите питат дали избраното от тях място за ваканцията им има безплатни чадъри и шезлонги на плажа. Все по-малко хотели у нас обаче предлагат тази екстра, тъй като концесионерите преотдават парчета от ивицата на много неизгодни цени на хотелиерите и затова голяма част от местата за настаняване предпочитат да извадят този бонус от пакетите вместо да ги оскъпят значително и да станат по-малко конкурентоспособни.

Другият тренд през това лято е да се търсят бунгала или каравани, които са непосредствено до брега на морета, като туристите са склонни да направят компромис с условията, стига цената да е добра.

Близо 85 на сто от резервациите се случват в последния момент - от две седмици до два дни преди самото настаняване. Затова и хотелите без добри мениджъри, които променят постоянно офертите според ситуацията и реагират гъвкаво на пазара, ще бъдат на загуба, въпреки добрия сезон, обясняват експерти.

Заради липсата на резервации в началото на юли една част от местата за настаняване свалиха цените с 20-30 на сто, а някои дори с 50 на сто и се напълниха за дни. Но при евтина цена винаги има риск това да е за сметка на качеството, а оттам и от недоволни клиенти, обясняват от бранша.


В категории: Бизнес


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
8
Коментара по темата
8.
Нео
28.07.2021 07:40:55
1
2
Вдигайте цените за пришълците, да плащат...
7.
Пенфо
27.07.2021 17:10:33
0
0
До 1
Стига е леек.Ши умреш от злоба!Пара да има добре е!
ЕрКеЧ!
6.
Пенфо
27.07.2021 17:08:19
0
1
Плаки,Еркечлии откачат от яд,кореняците жънат!
Така а трябва да е,неможе от овчар и крадец да станеш изведнъж морски и хотелиер!Ай живи и здрави кавадари!
5.
Frrrr
27.07.2021 14:46:03
4
3
Те едни туристи....
Ходят с касетките, с домати и мажат филии на плажа...
4.
az DO 3
27.07.2021 14:43:41
1
3
Без пари е. Поне на Сарафово не ни искат пари ? Абе да попитам.Има ли пречиствателна в Сарафово или всичко е на тръба ?
3.
Wалери Cимеонов
27.07.2021 12:52:08
2
6
Колко е таксата за пикане в морето?
2.
продължение
27.07.2021 12:02:52
10
16
Морето се напълни с коронаносители. Това е страшно!!!
1.
Ооо сигурно се озтрепват
27.07.2021 11:56:24
10
10
Да ходят на Лайноморието колкото и те да се изпикаят и изсерат вътре флегми пак сте се продали 4 и 60
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори