×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ключова промяна в правилника на НС, парламентът няма да заседава всяка седмица, а сесийно


Ключова промяна в правилника на НС, парламентът няма да заседава всяка седмица, а сесийно
Сега депутатите заседават от сряда до петък, а комисиите са вторник и четвъртък, предстои интересна промяна
26 Юли 2021, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Флагман

Според председателя Ива Митева в това предложение има логика, защото в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии

Парламентът да не заседава всяка седмица, а да бъде свикван на сесии. Това предложение ще бъде обсъдено с представителите на 6-те политически сили, част от 46-ото НС, съобщи председателят Ива Митева. Сега депутатите заседават от сряда до петък, а комисиите са вторник и четвъртък. 

Ако идеята бъде парламентът възприета ще се свиква сесейно в определен период. Според Ива Митева в това предложение има логика, защото в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии. Митева каза това след първото заседание на временната комисия за изработване на проект на правилник за дейността на 46-ото Народно събрание. 

Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване, преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на НС, каза пред журналисти Митева.

В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите. Така ще има обществени обсъждания на законопроектите на народни представители, но те няма да блокират законодателната им инициатива, обясниха членове на комисията, пише Offnews.bg

Промените предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм, както настоя бургаският депутат от ИСНИ Живко Табаков, както и отделна Комисия за българите в чужбина. 

Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите.

От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. В комисията беше поставен въпросът дали заместник-председател на парламента може да бъде и председател на комисия. В момента правилникът на НС не предвижда такава възможност.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя. Относно преговорите за бъдещо управление, Митева каза, че не участва в тях, но е поканена в срещата "Правосъдие" днес.

Утре временната комисия по правилника ще продължи работа. Заседанието е от 11.00 часа.


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
ммда
27.07.2021 01:07:50
0
4
България бързо отива в канала. Някой да пусне водата...
13.
до 12
27.07.2021 00:27:56
0
5
Съгласен
12.
Do 4
26.07.2021 22:33:42
0
9
Като си казал А, кажи и Б! Да им намалят заплатите на тези които не са в комисии! Само командировъчни! И то с Обществен транспорт! Също за членове на комисии! Ще бъде интересна ситуация! Икономии за бюджета! Обаче може да има липса на желаещи за депутати!
11.
Соц младеж
26.07.2021 21:48:34
4
6
А знаете ли Че до89а, парламентътсъщозаседаваше така? Имаше само постоянен председател секретари! Депутатите сезвикваха 3 пъти в годината. През останалотовреме обслужваха кравите рекордьорки! Управляваше се чрез министерски постановления! Някой да вижда приликата???.
10.
CTAHKO
26.07.2021 21:39:47
3
6
Абе наркомана жив ли е бе...?!
Някой да го е виждал скоро, освен на холограма по FBook-a
9.
Аз да ти отговоря
26.07.2021 21:37:39
3
10
до 8
Няма да е скоро с това което си избраха.Още дълго ще чистят кенефи, ще мият чинии и ще оправят стари баби за пари.
Сами си го направиха, че и на нас.
8.
Аз да запитам
26.07.2021 21:21:57
4
10
Кога да очакваме завръщането в България на всички гласували за ИТН от чужбинско?
7.
АБПФК
26.07.2021 20:47:37
3
8
А привилегиите кога ще ми върнете , децата ми да бъдат приемани по буква " Ж" от наредбата, после аспирантура. Червената буржоазия трябва безплатно да получаваме кола, шофьор, почивки, вили , къщи , партизанска заплата, като на другаря от Джуров новата класа, Политбюро на БКП. Абсолютната власт еднопартийна система е много подходяща, протокол от пленум на ЦК от 1944 , обсъждане на кандидатурата за генерален секретар. Активни, пасивни, широки, тесни червени боклуци.
6.
_nib_
26.07.2021 20:39:25
1
13
Горките....Утрепани от работа....Те досега не заслужаваха и не заработваха заплатите си,сега-хептен...Маскари с маскари недни....Търтеи и паразити долни.
5.
ХХ
26.07.2021 20:15:06
3
18
Преди 1989та беше също с две сесии.
Законите бяха ясни, депутатите вземаха командировъчни по време на сесиите... но и тогаз си бяха същите про'стаци.
4.
Спрете му на Бойко тАлАвизията и му гледайте сеира
26.07.2021 20:01:45
12
10
Така ще спаднат простотиите. Някои са там само за фръц-пръц и да ги покажат по телевизията. Спокойно могат да правят по 2 сесии на месец, а другото да се решава в комисии. Кому е нужна тази показност и по изборно време да си правят PR. Спрете му на Бойко телевизиите, да видите колко нервен ще стане. Надали някой освен от неговата партия му гледа фейсбук излъчванията
3.
до 2
26.07.2021 19:46:44
5
14
Халал да са им заплатите! Колкото по-малко "работят", толкова по-добре!
2.
Опитен
26.07.2021 19:40:58
5
26
Най - добре е депутатите да ходят само на 30-то число от месеца и да си получават заплатите от 10000 лв., че да не се преуморят от работа.
1.
Tsatsata
26.07.2021 19:25:54
0
26
И това свързано ли е с промяна на работното време за депутатите ? Колко часа , всъщност, работи един депутат седмично...или месечно...? А и не всички депутати участват в комисии ! Какво ще прявят депутатите , които не участват в комисии през седмицата, когато работят само комисиите ?!Ще имат миниваканция ли?
Казва ли ти някой ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори