×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Очаква ни правителство на подмяната, обвито в задкулисни договорки


Очаква ни правителство на подмяната, обвито в задкулисни договорки
Сценаристите на Слави Трифонов преговарят с партиите, но липсва силната фигура на министър-председател и партиен лидер. Очаква ни нещо средно между кабинет "Беров" и "Орешарски"
26 Юли 2021, Понеделник, 11:16 ч.
Автор: Димитър СТОЯНОВ*

Краткият живот на подобно управление върви ръка за ръка с друга отличителна черта на неговата природа – хаосът

От началото на демократичните промени в България е имало общо 16 правителства, от които 6 са били служебни, а останалите действащи с парламентарна подкрепа, на политически принцип и подкрепени от определена форма на парламентарно мнозинство. Процедурата по избор на правителство до голяма степен отразява т.н. „канцлерски принцип“, а именно наличието на силна фигура за министър-председател, по възможен политически лидер, победител на парламентарните избори, който води зад себе си монолитна политическа подкрепа. По този начин се съчетават три неща – личното влияние на премиера, парламентарната група или групи на мнозинството и на управляващата или водещата политическа партия, когато става дума за коалиционен формат на управление.

Политическата природа на министър-председателя не е залегнала пряко в българския конституционен модел, но тя е негова желателна характеристика, от която зависи едно целесъобразно функциониране на представителната демокрация. Защо? Защото по този начин се легитимира доверие, легитимира се връзката между избиратели, излъчената от тях законодателната власт и избраното от законодателния орган правителство. То е едновременно гарант за прозрачност на управленските отношения, изградено доверие, ясна, заявена и защитена предизборна програма (управленска от момента на избираното на министър-председателя и състава на кабинета), както и отчетност. Политическият лидер ще се отчита пряко пред избирателите на следващите избори заедно с партията си за поетите и изпълнени ангажименти към тях. Министър-председател, различен от такъв, който се е явявал и побеждавал на избори, няма тази пряка връзка нито с електората, нито със законодателната власт. Доверието в него не е продукт на пряк избор от страна на  гласувалите граждани, то е продукт на политическа договорка след конституиране на законодателния орган.

В най-новата ни политическа история силното политическа лидерство се е покривало със силна парламентарна подкрепа, извоювана на избори. Министър-председатели, които са политически избори, явявали се и печелили ги и ползващи се с този политически капитал, имат мандата на прилагат определена визия за управлението на страната, да гарантират трайност и предвидимост в обществото, са били Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.

От другата страна стоят определена категория правителства, зовящи себе си „експертни“, „аполитични“, демонстриращи откъснатост от политическите процеси и манифестиращи някаква надпартийност и принципно декларирано желание за национално съгласие. Такива са правителствата на Любен Беров и Пламен Орешарски. Такова се очертава да бъде и следващото редовно правителство.

Експертно-технократските правителства, излъчени от орган на политическо представителство, каквото е Народното събрание, винаги в историята се оказват нестабилни и не можещи да формулират дългосрочен приоритет. Тяхната действителност е обвита от задкулисни договорки, а подкрепата им много често зависи от т.н. „мнозинства на сенките“- мнозинства по интереси. Липсата на дългосрочен приоритет означава живот ден за ден и непрекъсната битка дори за прокарване на злободневни предложения. В един момент се проявява и една пропаст между самото „експертно-технократско правителство“ и мнозинството, което го е излъчило. Решение, формулирано от него, не отчита политическата реалност на партиите, които са го избрали. Те действат по различна мотивация – докато едно решение на правителството може да е принципно правилно, то в същото време може да се явява политически невъзможно или нежелано. Така се губи и връзката между министър-председател, парламентарно мнозинство и управляваща или водеща партия.

Защо следващото правителство се очертава да бъде с такъв характер и може да бъде определено като „правителство на подмяната“, близко до това на Любен Беров и Пламен Орешарски? Защото политическото лидерство на т.н.  „протестни партии“ не е в състояние да действа спрямо политическите принципи на представителната демокрация. Казано по друг начин – фигурата на партията-победител и на премиера-победител я няма. Тя отсъства трайно. Холограмната фигура на Слави Трифонов от далечното телевизионно студио не изпълнява тази роля. Липсващата утвърдена и силна фигура гарантира и липсата на монолитно парламентарно мнозинство, което да изпълнява програма.

При тази действителност на преден план излиза полтъргайстът на големите реформи. Обрисуван с много красиви приказки, но без реални политически проекции. Отново – защо? Защото политическият разговор се води от принципно несъствани части, целящи да се напаснат към обща реалност. Но дори и това да се случи, подобна конструкция отново няма да може да формулира дълготрайна визия по две причини – отново, липсата на силно лидерство, което е заменено с партийни договорки в сенчести стаички, и тежките различия на договарящите се. „Правителството на подмяната“, дори и да бъде излъчено, ще има зад себе си „мнозинство на подмяната“, където отново временната политическа договорка ще е водеща. А това само по себе си означава рецепта за нестабилност, силно скрепена с политически скандали за всяко едно значимо и политически сложно законодателно решение.

Какъв ще бъде хоризонтът при подобна конструкция? Месеци, година, две? Правителство, което няма зад себе си единно парламентарно мнозинство, може да бъде свалено при всеки един вот на недоверие, при който се сформира малко по-различна конфигурация на политическите сили. Кой ще носи отговорността в подобна ситуация? Кой политически лидер ще носи отговорността за действията на кабинета?

При правителствата, където двете роли съвпадат – на премиер и на политически лидер – носенето на отговорност е гарантирано за всяко едно решение, независимо управленско или кадрово. Тук въпросът остава висящ.

Краткият живот на подобно управление върви ръка за ръка с друга отличителна черта на неговата природа – хаосът. Който ще започне да се проявява още в първите седмици след неговото сформиране, особено с представянето на втория ешалон на управленската администрация и серията от назначения, които да позволят на изпълнителната власт да функционира. Те също са предмет на отчетност пред Народното събрание, до една не малка степен на чисто политически и идеен принцип. Как би се възприело назначаването на човек, който подкрепя приватизацията на държавните и общински болници за шеф на НЗОК от левите партии, участващи в т.н. „мнозинство“?

Как ще се отрази това на политическа подкрепа и с колко ще съкрати хоризонта на управлението? И това е само една от темите. А те са много – здравеопазване, финанси, правосъдие, инфраструктура, обществени поръчки, външна политика, ваксини, зелена сделка, план за възстановяване... При такова мнозинство всяка от тях крие потенциален политически скандал и разпад на парламентарната подкрепа за правителството. Но шоуто тепърва предстои. И то няма да бъде с балета с Шоуто на Слави, а ще бъде с последствия за всички български граждани.

***

Димитър Стоянов е юрист, специализиращ в областта на конституционното право и административното право и процес. В периода 2017-2021 г. е експерт в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната реформа. Автор е на публикации по правна, историческа и външнополитическа тематика. Публикацията е за tribune.bg, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Лайфстайл


17
Коментара по темата
17.
Nostradamus
27.07.2021 09:02:41
0
3
Тeжки Избoри зa гeрбeрунгитe и вoждa им бoкo Мутрaтa. Тъжeн мeceц зa жълтитe мeдии. Дeтрoнирaхa вoждa.! Oтнeхa му влacттa бeз кoятo тoй e никoй!Oтнeхa му джипкaтa! Oт ГEРБ ce гърчaт и квичaт. Нa Aмбрaзурaтa ce хвърлят Гeрбeр, cлeд Гeрбeр, Мeдия, cлeд мeдия, нo вeчe e къcнo. Вoждa бoриcoФ e пoлитичecки труп, a cкoрo мoжe дa cтaнe и клиeнт нa прoкурaтурaтa! Блaгoдaря Ви гocпoдин Прeзидeнт. Блaгoдaря нa Cлужeбнoтo Прaвитeлctвo! Бoг дa ви пaзи!
16.
Завета на ЛЕВСКИ-Г
27.07.2021 08:02:00
0
5
Koгато БОЙКО печели ГУБИ целия бг бюджет ,народа страда
Когато бойко не ЛАПА И не ПЪЛНИ ШКАФЧЕТО БЮДЖЕТА И СЪБИРАЕМОСТА НА ДАНЪЦИТЕ расте има кинти ЗА БЕДНИТЕ БГ ГРАЖДАНИ
15.
Burgas
26.07.2021 17:06:09
2
7
Тоз лизач страхотна правосъдна реформа сътвори, че и акъли да дава. Такива трябва да не видят държавна работа никога вече.
14.
Глиган Грудев
26.07.2021 15:21:34
14
13
Борисов , оттеглете се с достойнство! Приемете факта , че болшинството от Българският Народ не Ви иска! Не сте първият , който пада от власт! Но такова нещо , което Вие правите не го е правил никой! От яд и злоба бълвате цинични думи които , не Ви отиват на поста който сте заемали!
13.
Чудно
26.07.2021 13:47:54
6
17
А нима ГЕРБ не предложиха Митов за премиер, а не Баце? Или за кучета и котки може, за прасета НЕ!
12.
Тошко Африкански
26.07.2021 13:18:29
11
10
Искам и аз да лапам на Бат Бойко.
11.
димитре
26.07.2021 12:57:51
6
13
Подмяната ще е с кадрите на ГЕРБ
10.
Не съм от ГЕРБ, ама и от БСП не съм
26.07.2021 12:00:35
18
27
Флагман, вие като гербаджийски подлоги и бивши патерици на БиБи Кинг, отново изказвате внушения за нещо дали предстоящо или не. Престанете Станев нормални граждани, защото кокала е вече само вв сънищата Ви.
9.
Дернев
26.07.2021 11:58:41
5
0
Каъо информация, #5 няма мищо общо с #4
8.
Иван
26.07.2021 11:57:43
15
22
Не знам какво що ама до април месец заплатите се покачваха пенсиите и те бавно вървяха нагоре.Сега ще видим кое ще се качва май само цените ще вървят нагоре.
7.
новата политика
26.07.2021 11:57:21
11
16
Няма да говори Слави! Ще мълчи! И правилно! Не ви ли омръзна да слушате високопарни речи с празни обещания! Нека да видим действия и да бъдем ползотворен коректив! Ако не, на площадите! Показахме, че това го можем!
6.
Дернев
26.07.2021 11:55:35
3
12
Според мен, много приказки за нещо което е очевадно, но вечно недоизказано. Очевадно е влошаване на държавността и хала на българите независимо от вида на правителството на власт и кой стои видимо зад тях. Недоизказаното е за другите, невидимите, т.н. задкулисие които определят правилата. Не духне ли там вятърът на промяната, нищо няма да се промени. Явно сега има някакъв полъх поради много причини и основно външни, които налагат промените. Защото ско не ги направим, отвън ще ни ги направят. Но лошото е, че Европа и европейците са на кръстопът и ако не изберът правилната посока ще пламнем. Да видим нсшата ориентацията накъде ще бъде. Но едно е 100% сигурно, че без Европа за европейците нищо хубаво не ни чака. Както и света.
5.
Дернев
26.07.2021 11:53:33
17
27
Този чалгар много скоро ще бъде най- мразения пумияр от всички.Ще го калнът дори неговите прости избиратели.
4.
Поредната поръчкова статия
26.07.2021 11:49:20
22
26
Тенденциозно представяне на реалностите с внушение за антибългарски договорки. А истината е, че в момента течащите консултации са най - демократичния начин за определяне на програма на следващото правителство. И какво като ГЕРБ няма да са в него - видяхме им зулумите, хайде да си говорим честно. Само не ми казвайте, че в техните правителства нямаше договорки с патериците им. Каквото и правителство да формират сега то ще е по - демократично, честно и отговорно от тези на ББ. А колко ще просъществува това в друг въпрос, зависи как се спазват програмата и целите му. Пък и кой знае колко дълго не е нужно, едни промени в законите за недопускане на повторно управление като това на ГЕРБ не би трябвало да отнемат повече от половин година.
3.
Асдфг
26.07.2021 11:42:01
23
28
Уж големи приказки бяха че няма да правят договорки с никои, уж щяха сами да управляват и накрая всичко глас в пустиня. Това е сами си ги избрахме дупе да ни е яко сега. И тоз Слави само във фейса е силен на приказки, никакъв го няма.
2.
CTAHKO
26.07.2021 11:39:18
25
31
Какво друго да ви докара един виден наркоман развалина?!
1.
А, ето го пак
26.07.2021 11:29:16
3
25
мечтаният ХАОС! РЕД В ХАОСА, нали така?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сертификатите за ваксинирани ще станат ли билет за вход в банките и кръчмите? Сертификатите за ваксинирани ще станат ли билет за вход в банките и кръчмите? Засега сме 300 заболели на 100 000 и не се налага масов локдаун, каза доц. Ангел Кунчев Алибегов: Не може да ни затварят заради вирус, срещу който има ваксини Алибегов: Не може да ни затварят заради вирус, срещу който има ваксини Той иска оставката на здравния министър, защото нямало как виден антиваксър да убеди хората да се ваксинират Задържаният за грабежа в Елин Пелин може да получи 15 години затвор Задържаният за грабежа в Елин Пелин може да получи 15 години затвор Гледат мярката за неотклонение Двама пребиха пиян мъж в жк „Меден рудник“, отнеха му телефоните Двама пребиха пиян мъж в жк „Меден рудник“, отнеха му телефоните Задържани са 18-годишен криминално проявен бургазлия и 50-годишен от с. Полски извор Майката на загиналия Нури: Даваше все пари на бедните и на болните Майката на загиналия Нури: Даваше все пари на бедните и на болните Даниел Орлов, който е бил ранен при друга катастрофа, разказа за ужаса на „пътя на смъртта“, срещу него летяла кабина на камион Мартин Заимов продължава с атаките срещу паметника на Съветската армия Мартин Заимов продължава с атаките срещу паметника на Съветската армия  Няма да се откажа, докато не бъде демонтиран, защото България е била окупирана и няма за какво да сме признателни, каза той Изтеглят заседналия кораб край Камен бряг, ще се стигне ли до екокатастрофа? Изтеглят заседналия кораб край Камен бряг, ще се стигне ли до екокатастрофа? Теч на азотни торове, ТВ водещ предупреди, че може да се замърси морето 496 са новите заразени с коронавирус, 40 починали 496 са новите заразени с коронавирус, 40 починали Над 400 души с COVID-19 са в интензивни отделения Кафето става опасно за хората над 40 г. Кафето става опасно за хората над 40 г. Изследване на група учени начело с Жули Карие, професор по психология в Университета в Монреал   Полицаи заклещиха Пежо в центъра на Бургас, арестуваха шофьора Полицаи заклещиха Пежо в центъра на Бургас, арестуваха шофьора Номерата на автомобила бяха свалени
Ето ги най-опасните места за заразяване с Ковид-19 Ето ги най-опасните места за заразяване с Ковид-19  офиси, ресторанти, църкви, търговски центрове, работнически общежития, организирани групи в ски курорти, празненства, танцувални зали, круизи и превозни средства, са част от тях   Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция Драматична развръзка на изборите в Германия, предстоят тежки преговори за коалиция Досегашният канцлер Ангела Меркел ще управлява докато се избере ново правителство, а това може да продължи доста дълго   Северна Корея – страна на невероятни забрани Северна Корея – страна на невероятни забрани Коледа не се празнува, Ейпъл са забранени, както и вносните дънки   Над 65 милиона германци избират наследник на Меркел Над 65 милиона германци избират наследник на Меркел В следващия парламент отново ще влязат 7 партии, прогнозират политолозите Швейцария решава за гей браковете на референдум днес Швейцария решава за гей браковете на референдум днес Гражданите ще отговарят и дали еднополовите двойки да могат да осиновяват деца Великобритания издава до 10 500 временни работни визи заради кризата в транспорта Великобритания издава до 10 500 временни работни визи заради кризата в транспорта Ще важат от октомври до декември Криза: Опашки за горива във Великобритания Криза: Опашки за горива във Великобритания Бензиностанциите наложиха лимит от 30 лири или 40 долара за зареждане на автомобил В кои страни няма коронаворис В кои страни няма коронаворис Туркменистан не е регистрирал нито един случайна COVID-19 Ново земетресение в Хърватия Ново земетресение в Хърватия Петриня и районът бяха засегнати от серия от земетресения през миналата и тази година 22-годишен българин уби баща си и сестра си в САЩ 22-годишен българин уби баща си и сестра си в САЩ Кампания набира средства за по-малкото братче
Бойко Борисов Бойко Борисов Надявам се да изчегъртаме мъжете от ГЕРБ и да дойдат жените на власт Виц на деня Виц на деня Тя:
- Когато и да дойда при теб, все пиеш!
Той:
- Ми, винаги като седна да пия, и ти идваш!
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван":
- С какво обикновената жена се различава от жената екстрасенс?
Отговор на радиото:
- Обикновената жена, когато е пияна, се обажда на бившия си, а жената екстрасенс - на бъдещия си!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вчера в банката един вика: “Това е обир!”. Всички се стреснахме, а касиерката казва: “Господине, ще си платите ли вноската по кредита?”


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори