×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Заради скъпия ток вдигат цената и на билета на БДЖ
  • Сняг вали на връх Снежанка в Пампорово
  • ИТ предприемачът Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на "Дарик радио"
  • От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 изобщо липсват в аптечната мрежа
  • Художникът Стойко Сакалиев отбеляза 35-годишен творчески юбилей с изложба
  • 850 са положителните случаи на ковид за последното денонощие
  • Трета бустерна доза за уязвимите дози да се постави в България, препоръча проф.Ива Христова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учени оглавяват борд за иновации, за да превърнат България в богата страна


Учени оглавяват борд за иновации, за да превърнат България в богата страна
Не трябва да мислим как да ни са по-ниски работната заплата и разходите, а да решим как изобретенията да бъдат внедрени на пазара, т.е. да станат иновации, каза Кирил Петков
23 Юли 2021, Петък, 09:39 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Догодина фирма от Пловдив ще е производител номер едно на електрически велосипеди в Европа, затова заплатите там са високи, каза Кирил Петков

Български учени, които живеят и работят в различни страни по целия свят, ще бъдат привлечени в борд за иновации. Ние имаме малка икономика и единственият начин да превърнат България в богата страна е да стимулираме така научните открития. Това каза икономическият министър Кирил Петков. Той отговаря тази сутрин на живо във Фейсбук на въпроси на граждани. 

„Трябва да сме с висока добавена стойност и много иновативни компании да изнасят на външните пазари. Иновациите са научни изобретения, но внедрени на пазара. Важна е връзката между тях. Има опасност да харчим много пари, но изобретенията да не видят бял свят“, заяви министърът. 

Това би станало, ако учените си правят собствени изобретения без много да се чудят в каква посока да действат или техните мечти се осъществяват, но те не са свързани с българската икономика, добави той.

„От друга страна, ако няма такива изобретения, бизнесът няма как да бъде с иновативни продукти, т.е. влиза в състезание с бедните страни, а ние не искаме това. Не трябва да мислим как да ни е по-ниска работната заплата или разходите, а да решим как тези изобретения да отидат на пазара“, обясни Петков.  

„Магията между двете е, че трябва да дадем стимули, но не финансови задължително, а най-вече да стимулираме интересите на двете страни по правилния начин. Там, където няма наши хора и не се разчита на държавни поръчки, бизнесмените трябва да са по-инициативни в контактите с българските университети и да търсят решение на конкретни проблеми“, добави той.

“Иновациите много трудно стават на плажа. Когато си спокоен и щастлив, шансът да иновираш е почти нула. Това става, когато си с вилица, опряна на врата. Тогава за да оцелееш, трябва да иновираш. Затова с проф. Денков решихме, че е най-добре Агенцията за иновации да влезе в Министерството на икономиката“, коментира министърът. 

„Тази система трябва да започне да работи така, че да финансира и да има средства за иновативните компании. От друга страна с Министерството на образованието, което трябва да дава изобретенията, трябва да имаме общ борд, в който да поканим учените ни от цял свят.  Те трябва да определят посоката за иновации“, добави той.

Такива бордове има в Южна Корея и в Япония. 

„Когато събереш най-добрите хора от целия свят и им дадеш достатъчна тежест за вземане на решения, тогава няма толкова значение кой е министър, защото те дават дългосрочна стратегия за иновации“, заяви Петков. 

„Ония ден отворихме новата фабрика на „Макском“. Тя ще изнася продукция за половин милиард евро от Пловдив към цяла Европа. Догодина ще стане производител номер едно на електрически велосипеди в Европа. Цената, на която те успяват да ги продават на европейските пазари, надвишава 4 000 евро. Затова заплатите в тази фабрика са високи“, добави той.

Той сподели, че е работил за шестмилиардна компания. Неговата роля била да определя къде да има заводи в целия свят. 

„Това се определя от няколко фактора. Най-важният е къде са клиентите. Ако човек иска да привлича чужди инвестиции, трябва да следи дали инвеститорът има локални клиенти, или такива, които са близо. Най-големят страх за бизнеса е дали ще може да продава продуктите, които произвежда“, обясни министърът. 

„Хубавото нещо е, че имаме достъп до целия европейски пазар. Второто най-важно нещо за бизнеса са доставчиците. Когато привличаме инвестиции, трябва да мислим кои са доставчиците, а не да кажем „Ела в България, защото е много красиво“. Например, ако нямахме алуминиевите рамки, които да се произвеждат у нас или кабелите, които се правят в Ямбол и компанията в София, която да прави целия софтуер, IGOL никога нямаше да дойде в България“, добави той. 

Според него, брандът на България трябва да е за нулева корупция. Един от големите страхова на всеки инвеститор от чужбина е, че може да му поискат пари или политици да му създават пречки, заяви Петков. 

 


В категории: Бизнес


Вижте кои са гадните свалки
Вижте кои са гадните свалки 23/09/2021, Четвъртък 21:40 1
Чехия излиза от ЕС?
Чехия излиза от ЕС? 23/09/2021, Четвъртък 20:20 4
Слави гневен на социолозите
Слави гневен на социолозите 23/09/2021, Четвъртък 18:42 7
9
Коментара по темата
9.
До 8
23.07.2021 16:39:42
0
1
Ми не е така! Цените на колите се изравняват с тези на електрическите велосипеди!!! За 2000 лева можеш да си купиш читава употребвана кола с 4 места. Апък за 2000 лева купуваш много скапан употребяван електрически велосипед с едно място!!! Колата и електрическия велосипед имат почти еднакви разходи за поддръжка, освен таксите за винетките, застраховките и данъците. Как според теб ще свалят хората от евтините четириместни коли и ще ги качат на скъпите едноместни велосипеди? НИКАК! Истината е точно обратната - Мафията иска хората да се движат повече с коли, за да се дават трилиони долари всяка година за ремонти на пътища, за винетки, застраховки, ТОЛ системи, бензин, почистване на улиците от пушилките и прахоляка, и за какви ли не още проблеми и разходи, които създават колите и от които се хранят паразитиращите бизнесмени и политици

На дълги разстояния можеш да пътуваш с автобус, влак, самолет.
8.
до 7
23.07.2021 16:14:37
1
0
Грешиш отвсякъде! Целта е точно обратната - смъкване на хората от колите, осигуряващи им независимост и пътуване на дълги разстояния, и качването им на скапани колелца, за да си стоят само в "смарт"-градовете и да бъдат пържени в собствен сос от 5G! Защо мислиш вече няма мира никъде от колела и всякакви алтернативни тротинетки, които ако не те убият, най-малкото ще те направят клиент на медицинската мафия доживот?!

Не мога да повярвам каква промяна е настъпила в това отношение за 2-3 десетилетия! Българинът като цяло се оказа пълен кретен! Погъделичкаха малко крехкото му подценено его на тема "европеец" и се поддаде на всякаква пропаганда целяща собственото му унищожение!
7.
До 4
23.07.2021 10:44:24
0
3
Не се учудвай, защото бизнесът с велосипеди е политически контролиран. Цените на качествените велосипеди са завишени 10-20 пъти. Например един лек, комфортен и с добър пробег електрически велосипед се произвежда за 1000 евро, а го продават за 10 0000 евро. Ако си четиричленно семейство ще трябва да платиш 40 000 евро за четири велосипеда. Всеки умен човек ще си купи 2 прилични и нови коли за тази сума с по 4 седялки във всяка кола. Целта е хората да купуват евтини велосипеди, които са лоши и некомфортни за дълги разстояния и да стават за разстония не повече от 1-2 километра. Така хората да бъдат принуждавани да си купуват коли, за да правят повече харчове по поддръжка на колата, застраховки, винетки и прочие. Дори обикновен велосипед без електрически двигател се продава за 10 000 евро, а е произведен за по-малко от 1000 евро. Да не говорим , че двигателите на ебайковете след 2-3 години се скапват и са така направени, че трябва целия велисипед да бъде заменен
6.
Ахахаха
23.07.2021 10:34:34
3
4
Макском произвежда най-гнусните велосипеди на планетата!!! Освен , че предлага много ниско качество, велосипедите им са изключително по-скъпи. Чудно ми е кой е този глопак, който ще прави бизнес с Макском. А най ми е чудно, кои са тези глопаци, които купуват техните велосипеди
5.
Макском
23.07.2021 10:09:15
1
10
Нaй-вeроятно стaва дума за Мaкском, кoито прoизвеждат вeлосипеди Спринт. И в мoмента на сaйта им има обявa за мoнтажници на вeлосипеди за 1000-1500лв на мeсец. По-висoките пoзиции са сигурнo над 2-3 хил.лв. Мисля, че тaзи фaбрика е втoра по прoизводство на вeлосипеди в Еврoпа. Тук прaвят рaмките и сглoбяват вeлосипедите на пoточна линия. Акo не се лъжa на гoдина от зaвода излизaт 400 хил. вeлосипеда, кoито са оснoвно за изнoс, кoето е нoрмално защoто нaшият пaзар е в пъти по-мaлък
4.
Алиекспрес
23.07.2021 10:04:04
2
7
4.200$=6700лв струва НОВ китайски е-мобил 12 кW с 4 седалки покрив и врати пробег с 1 зареждане 120 км и ързо зреждане батерия
4000 Е =8000 лв за колело със стоманена рамка седалка и БАТЕРИЯ вероятно 500 W а може би и по малко 350 W
В същото време е-тротинетки 250-350 W китайски масово вървявт /търгуват по 790 лв
Нещо НЕ излаза сметката
3.
До 1
23.07.2021 10:02:35
0
9
Домусчиеви, Бориславова, Прокопиев, етцетера, що така сте ги упущили в поменика?
2.
Marinero
23.07.2021 09:55:55
4
11
От чии "обръчи" е тази фирма, че и правят такава яка безплатна реклама?
1.
Макском
23.07.2021 09:49:34
6
19
Запорират ''нощните шкафчета'' на Бойчето ,Златев,Саздов,Пашата,Котараците,Шиши,Доган,Ментата и кметовете на ГЕРБ и БГто става БОГАТА държава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скорпионът може да получи неочаквано пари, а Стрелецът да ограничи разходите! Скорпионът може да получи неочаквано пари, а Стрелецът да ограничи разходите! Хороскоп за деня – 24 септември 2021, петък Димитър Атанасов-Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Димитър Атанасов-Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Димитър Атанасов Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Вижте кои са гадните свалки Вижте кои са гадните свалки Знаем, че не водят до нищо добро, трайно и утвърдено във времето, но винаги сме готови да ги повтаряме Изневери ли Яница от "Един за друг" на Момчи? Изневери ли Яница от "Един за друг" на Момчи? Злите езици веднага измислиха новината, че краят на брака им настъпил след изневяра от страна на красавицата Зуека продаде палата си в София за 600 бона! Зуека продаде палата си в София за 600 бона! Малко след като се нанесъл в Испания,  Зуека  предложил апартамента си за продан на няколко агенции   Любомир Симеонов искал да убие Левон Хампарцумян, но нямало как да стигне до него Любомир Симеонов искал да убие Левон Хампарцумян, но нямало как да стигне до него Това е признание на самия Любомир Симеонов, а близките на Павлинка са възмутени от поведението на убиеца, който продължава да петни името й     Даваме Бургас за пример във ВиК сектора, 16 млрд. лв. ще трябват за инфраструктурата в цялата страна Даваме Бургас за пример във ВиК сектора, 16 млрд. лв. ще трябват за инфраструктурата в цялата страна Средно за страната може да се каже, че загубите на вода са между 60 и 70%, а около 60% от системите още са с етернитови тръби Може ли Борисов да изненада неприятно Румен Радев на президентския вот Може ли Борисов да изненада неприятно Румен Радев на президентския вот Номинация на Григор Горчев или подкрепа за евентуален кандидат на ДБ имат потенциал да доведат до обрат в нагласите НЛО хвърчало над Стара Загора и Хасково, твърди астрофизик НЛО хвърчало над Стара Загора и Хасково, твърди астрофизик Три обекта са били забелязани над Стара Загора, и то с много странно движение Въвеждат трета доза за ковид 19 в България за рисковите групи Въвеждат трета доза за ковид 19 в България за рисковите групи Ще ваксинират с Пфайзер, имунизацията ще е най-малко 6 месеца след втората доза  
Европейската комисия иска USB-C да е единственото зарядно в Съюза Европейската комисия иска USB-C да е единственото зарядно в Съюза Причината се крие не само в опазването на околната среда, но и в нуждата от по-бърз и надежден трансфер на данни Авиокомпании пуснаха полети с безплатно връщане Авиокомпании пуснаха полети с безплатно връщане За да привлекат клиенти, нискотарифните авиокомпании правят и големи намаления Спират компенсациите на неваксинираните работници Спират компенсациите на неваксинираните работници Не е честно данъкоплатците да ги субсидират, смята здравният министър на Германия Заев: Очакваме напредък със София до края на годината Заев: Очакваме напредък със София до края на годината Той изрази готовност България да стане втория партньор след Гърция, която ще пази македонското небе Смъртта на 22-годишна YouTube звезда разтърси Америка Смъртта на 22-годишна YouTube звезда разтърси Америка 22-годишната Габи Петито бе в неизвестност от края на август Опит за покушение над съветник на Володимир Зеленски Опит за покушение над съветник на Володимир Зеленски Украинският президент обеща силен отговор след нападението срещу негов съветник Въоръжен нападна сърби в автобус в Германия, затвориха магистрала Въоръжен нападна сърби в автобус в Германия, затвориха магистрала Нападателят е твърдял, че е "получил заповед от Аллах" Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск Нямаме намерение да се превръщаме в "складово помещение на Европа", заяви президентът пред ООН Глобиха кафене в Кипър с 16 000 евро заради непоискан Covid сертификат Глобиха кафене в Кипър с 16 000 евро заради непоискан Covid сертификат Правителството удължи вчера всички мерки за коронавируса, които трябваше да отпаднат днес Румъния може да изравни стандарта си на живот с Франция до 2030-а Румъния може да изравни стандарта си на живот с Франция до 2030-а Прогнозата е на най-голямата банка в северната ни съседка
Йордан ЦОНЕВ за проекта Кирил Петков и Асен Василев Йордан ЦОНЕВ за проекта Кирил Петков и Асен Василев Зад тези двама млади хора, които се опитват да послъгват, стои задкулисието на Прокопиев, но можем да се разберем Виц на деня Виц на деня Учителката пита:
- Иванчо, какво означава съкращението пр. н. е.?
- Преди началото на епидемията, госпожо!
Виц на деня Виц на деня - Какво е общото между диарията и електромобилите?
- Страхът че няма да стигнеш до вкъщи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Каква мода дойде – едно време с едни женски гащи можеше да си измиеш колата, а сега не можеш и очилата си да избършеш.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори