×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Депутатите ще изслушат главния прокурор в четвъртък
  • 2 жертви и повече от 30 ранени при експлозията в Германия
  • Внезапно, на 68-годишна възраст, ни напусна бившият директор на дирекция "Образование" в Бургас Христина Сиркарова
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плащаме 15 % от цената на санирането, за социалнослабите - безплатно


Плащаме 15 % от цената на санирането, за социалнослабите - безплатно
Програмата, която преобрази жилищните комплекси на Бургас, няма да продължи по същия модел
21 Юли 2021, Сряда, 19:09 ч.
Автор: Флагман

Ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G - тоест тези, които консумират най-много енергия

Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него вече ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G - тоест тези, които консумират най-много енергия. Те ще бъдат разделени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ за енергийното обновяване, а сградите с енергиен клас D преди санирането - само 85 на сто. С други думи съседите ще трябва да платят 15% от средствата, необходими за саниране на сградата, пише вестник Труд.

В новите правила са заложени редица мини, които ще прекратят процеса на саниране и ще доведат до много напрежение в обществото, категорични бяха експерти в областта на строителството и обновяването на сгради. Досега няколко пъти бяха пробвани схеми за саниране, в които етажната собственост поема част от разходите и, въпреки че имаше няколко сгради, които бяха обновени по този начин, процесът буксуваше, посочиха експерти по жилищна политика. Затова институциите се принудиха да направят санирането изцяло безплатно. Сега, когато пак се налага да се събират пари, може да се предположи, че процесът ще буксува и страната ни рискува да не успее да усвои предвидената сума от 1,226 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни сгради.

Рискове крие и решението едни съседи да плащат, а други не.

В Плана е записано, че хората от социално уязвими групи няма да плащат за енергийното обновяване.

Още по-притеснителен според експертите е редът, по който ще кандидатстват етажните собствености за саниране. Съседите първо сами и за своя сметка ще трябва да организират техническо обследване, архитектурно заснемане и обследване на енергийната ефективност. Те сами ще трябва да издирят, наемат и платят на фирми, които да направят това. Техническото обследване струва между 3 и 5 лв. на кв. метър, архитектурното заснемане струва средно 2 лв. за кв. м., а енергийното обследване се извършва по договаряне според застроената площ, като до 2000 кв. м. струва 350 лв. Така съседите предварително трябва да приготвят солиден бюджет и да се разберат помежду си за разпределяне на разходите. Чак след това ще кандидатстват за саниране, и ако не бъдат одобрени разходите са за тяхна сметка. Ако бъдат одобрени пък според класа, който е определило изследването, държавата им връща разходите или 85% от тях, както и поема частично (85%) или цялата сума за саниране.

В тази процедура са заложени поне три проблема - съседите плащат за обследвания без да имат сигурност, че блокът ще бъде саниран. Освен това те трябва да направят цялата предварителна организация. И не на последно място, след като плащат за енергийно обследване, а от него зависи дали ще дадат 15% от средствата за саниране или не, кой дава гаранции, че няма да има злоупотреби с резултатите.

Отпускат кредити за обновяване на етажната собственост

Подготвят се законови промени, които да насърчат кредитирането на етажна собственост или сдружения на собствениците. Това е записано в приложение към последния вариант на Националния план за възстановяване. За да намерят съседите пари за частта от санирането, която трябва да платят сами, се предвижда да се улесни достъпът им до кредитен ресурс, “обезпечен с гаранции”. За тази цел “ще бъде разработен финансов продукт от търговска банка или банки, с помощта на гаранция от страна на ФЕЕВИ (Фонд “Енергийна ефективност и възобновяеми източници”), пише в документа.

Докато хората плащат част от санирането, с част от парите за саниране ще обучават държавни и общински служители как да дават информация на гражданите за процеса на енергийно обновяване. Предвижда се създаването на от 6 до 28 центъра за “обслужване на едно гише”. Въвежда се и фигурата “на условно наречен “специализиран посредник”. Това ще бъде “бизнес партньорство между Професионален домоуправител и Фирма, регистрирана като доставчик на услуги за енергийна ефективност”.


В категории: Бургас


18
Коментара по темата
18.
гларус от месинг
22.07.2021 11:11:07
0
1
"безплатен обяд" няма и саниране също няма безплатно.
За качествата на т.нар. "саниране" изобщо не отварям дума, но има доста хора, които още реват от непрестанни течове и мухъл след "саниране". Ако е майстор, няма да му платищ докато не си оправи бакиите, а на "безплатното" можеш само да чакаш, и пак чакаш ...
17.
Бургас
22.07.2021 06:57:05
0
9
Че то в Бургас кой не е социално слаб??? 11 място по заплати!!!
Еее държавните служители ги изключваме де, бат Боко тиквата ги оправи, а другите ни "оправи" по друг начин!!!
16.
Българина
22.07.2021 06:43:58
6
0
Опитахме да го направим, от входа веднага няколко червени бабички гракнаха, че щели да им вземат апартаментите. Така ги облъчили в ОФ клуба и нищо не можеше да ги разколебае. Някой да е чувал на някого да са взели жилището след саниране?.. Въпросните личности вече се покачиха в по-добрия Свят, но останахме несанирани.
15.
Българина
22.07.2021 06:40:12
1
7
Саниране = полагане на топло-изолация на жилищата на 'нашите' хора, от 'наши' фирми плащано с нашите пари. И друг път съм го писал.
14.
Не съм от ГЕРБ, ама и от БСП не съм
22.07.2021 06:24:13
1
3
В тези коментари по долу се вижда как един и същи човек си коментира, саниране ще има и ще се прави, а на гробарите да е ясно свърши се бе не разбрахте ли.
13.
15% материали, 85© далавера
22.07.2021 04:15:16
0
13
Знаеш ли кога ще им платя 15% от надутите цени? Че те 15% на апартамент са достатъчно за да се направи санирането, останалото им е чиста печалба
12.
числата
22.07.2021 01:38:33
2
6
Пример - панелен блок Възраждане - 50-60 апартамента - цена почти 1,8 мил. 15% 2,7 мил. делиш на 50 и .... припадаш
11.
хах
22.07.2021 01:22:46
5
6
Така е,вие си ги избрахте,сега тея от чужбина да плащат
10.
Супер
21.07.2021 22:59:20
13
8
Той Славчо ще ви оправи тъпаци , само си го избрахте . Ще плащате магистралата да се научите . Направо като ги слушах ония ден направо морях от кеф и си представих тъпаците дето гласуваха за тях как ще го издухат . Българина не се научи дане експериментира с тия неща . Веднъж ,два пъти ама като стане навик да си избирате популисти си е за вала сметка .
9.
Хах
21.07.2021 22:50:47
6
14
То с безплатно не можаха да накарат дебилите да се съгласят а с плащане още по голям . Ама закакво ви е саниране нали Славчо ще ни кара на Марс .
8.
Саниране - не, но голяма тесла - да
21.07.2021 22:40:33
5
14
Какво саниране, какви 5 лева. Той Малкия Мук Никито Василев такава тесла ви е приготвил, че не майката, ама бабите ви в гроба ще разплаче... Само дето, там където трябва, имат едно на ум за него и го пуснаха по пързалката да не е премиер., ама политиката ще е същата. Те си ви го казаха. Изброявам:
ПРЕМАХВАНЕ НА ДАНЪК ДИВИДЕНТ - айде да видим сега, къде са дивидентаджиите в държавата. Да ви подскажа - не сте тези дето баджкате. На са и младите специалисти IT-ата дето стават и лягат с Ицето Иванов. Другаде са.
ПРЕАМАХВАНЕ НА ДАНЪК ОТ ЛИХВИ - къде сте лихваджии? Кой от вас има пари в банката да печели от тях? Ама не да имате 5 или 10 хиляди лева (не че и толкова имате де), ама и за тези, които имат толкова, от тях печелят почти нищо, ако са на депозит. Но тези дето имат по 5 или 10 милиона на влог, знаете ли колко ще им спестят хубавците от Има Такъв Народ като им махнат данъка? Вие имате ли 5 или 10 милиона на влог в банка? Или вие не ги знаете даже как изглеждат?
КОНЦЕСИЯ НА МАГИСТРАЛИ - веднъж ще я построят с вашите пари и после ще им плащате, че я ползвате. Още 2002-ра го говореха, ако не помните. Качиш се на магистрала - плащаш. Слезеш - плащаш. И ако не я поддръжат както трябва, искам да видя кое правителство ще им развали концесията? Колкото на ЕРП-тата развалиха или на златодобива. Ще си плащате и ще благодарите! Иначе ще го ядете.
ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ББР - 2 месеца ореваха орталъка какви зулуми и кражби са правени там. И вместо, който е виновен да ходи в затвора - хоп приватизират я, покриват следите и всичко е точно. Добре ли е? Има ли такъв народ?

А ДА! И КОСМОНАВТ ТРЯБВА ДА ИМА!
ДАЖЕ ДВАМА за по-евтино! + Македонец. Щото цялата ни мара е втасала, отиваме в Космоса! Само за сравнение, Израел, дето не си знаят парите са изпратили двама астронавти до сега в цялата си история.Сигурно понеже не са умни като нас.
Бъдете здрави и стягайте, роби!
7.
Асдфг
21.07.2021 22:38:21
2
21
Какви 15% ми говорите, идват да правят оценка за саниране в нашия блок и казват дограма и саниране 17800 лева. Ние трябва да платим 30%. Направих си го сам дограма 1500 и саниране 1000. Е то бива бива надуване на сметки ама прекаляват. Всеки бърка в кацата с меда.
6.
_nib_
21.07.2021 22:12:59
7
17
Оппаааа.Нова схема за кражбииии.Тоа път друсано-чалгаджийска.
5.
Game over
21.07.2021 21:38:10
1
27
К'во се чудите?
Те хората си ви казаха преди един месец още. Саниране само с доплащане от живущите.
Демек саниране няма да има. Във всеки вход има пенсионери, които няма от къде да ги изкарат тея пари. Да не говорим, че и от работещи хора трудно ще се дадат, при положение, че до сега никой не си вадеше пари от джоба. Бе за сметка на държавата. Така че който санирал - санирал. Другите - да са живи и здрави.
4.
Бургазлия
21.07.2021 21:20:41
1
23
С една дума - нищо....
3.
Дали
21.07.2021 21:10:21
1
28
Саниране? На топлоизолацията саниране ли му викат...
2.
Ай
21.07.2021 21:04:00
3
23
Честито на печалившите!
1.
Анализата
21.07.2021 21:03:47
5
31
Сиреч, как да вземем на бедните още малко пари или :
Как да вземем на баба пенсионерка половината пенсия от 300 лв.
Мизерни нещастници!

А тия дето им беше безплатно санирането сега ще им сложат ли по-голям данък за сметка на Тея дето ще си плащат?

И защо да не си санирам самичък със стиропор, а да плащам луди пари на фирми?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МС отпусна 830 хил.лева за 7 детски градини и ремонт на гимназия МС отпусна 830 хил.лева за 7 детски градини и ремонт на гимназия 172 772 лева се отпускат на община Бургас за строеж на филиал на детска градина в комплекс „Братя Миладинови“ Кметът на Бата опровергава Рашков: Нямам повдигнати обвинения и мярка за неотклонение Кметът на Бата опровергава Рашков: Нямам повдигнати обвинения и мярка за неотклонение Нямам и мярка "подписка", казва Георги Георгиев Икона на Христос Пантократор e поредната реставрирана ценност на музей "Старинен Несебър" Икона на Христос Пантократор e поредната реставрирана ценност на музей "Старинен Несебър" Необходимостта от реставрация бе наложена заради нарушения на много места живописен слой   ВАП откри нарушения в определянето границите на морските плажове ВАП откри нарушения в определянето границите на морските плажове Проверката е по сигнал в медиите   Рашков: Срещу кмета на Бата има обвинение – разпитани са лица, на които е дал пари за изборите Рашков: Срещу кмета на Бата има обвинение – разпитани са лица, на които е дал пари за изборите Имало две досъдебни производства срещу Георги Георгиев, той бил с мярка за неотклонение "подписка" Оставиха в ареста граничния полицай Тома Яръмов, разследват го за трафик на дрога Оставиха в ареста граничния полицай Тома Яръмов, разследват го за трафик на дрога 6-те кг марихуана са били разпределени в пликове от по 500 грама, той се е опитал да осуети претърсването на джипа си   "Стани богат" се завръща по бТВ, водещ ще е ... "Стани богат" се завръща по бТВ, водещ ще е ... Това е уникално шоу – вечна класика и неизменен рейтингов фаворит   Мобилен пункт за ваксинация ще работи на 29 юли в Поморие Мобилен пункт за ваксинация ще работи на 29 юли в Поморие Пунктът ще разполага с достатъчен брой от всички видове одобрени ваксини Слънчев бряг посреща стотици нови туристи всеки ден, въпреки предизвикателствата на пандемията Слънчев бряг посреща стотици нови туристи всеки ден, въпреки предизвикателствата на пандемията Голямото предизвикателство пред нас е справянето с трафика на автомобили, каза Златко Димитров - изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД Треньор по кикбокс се изправя срещу републикански шампион на "Максфайт" Треньор по кикбокс се изправя срещу републикански шампион на "Максфайт" Двубоят противопоставя Тодор Николов срещу Мирослав Фърладжов 
Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн.   Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Много правителства допускат влизане само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу COVID-19   Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега
Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Аз ще съм вицепремиер по космическите въпроси, ще пратим жена от нашата група в Космоса Виц на деня Виц на деня Матрос към капитана:
- Капитане, вярно ли е, че жена в екипажа носи нещастие?
- Вярно е! Ама то и на сушата не е по-различно.
Виц на деня Виц на деня Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да отслабна реших да спра да ям хляб, сладко, мазно и делфини. Засега успях да изключа от менюто само делфините.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори