×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъск иска всички хора да бъдат чипирани
  • Доходите скочили с 16%, а разходите -с 18%
  • Борислав Сарафов: Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия"
  • 67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината
  • Честит рожден ден, Янка Рупкина! Народната певица става 84 г.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени за българската сватба през 1987 година


15 Юли 2021, Четвъртък, 20:00 ч.

Първо се накичваше една кола – обикновено Волга или Чайка, че беше голяма. На капака й се слагаха панделки, цветя и задължително кукла с бяла рокля

Не съм от най-добрите фактологични източници, защото „демокрацията“ ме свари на 20 години, а и детските ми години преминаха в Куба, но съм била веднъж с баба и дядо през 70-те на сватба в Сандански, което си беше цял панаир. Леля Ванга също беше поканена и дори поведе хорото с байрака – мисля, че беше Кръстница на някого от младоженците.

Беше си типично полу-селска, полу-градска и напълно македонска сватба. А, както е известно, една македонска сватба си е равна на 3 руски възстания и една френска революция… във всеки случай пияните и закланите са повече. Помня, че бяха наредени дълги маси насред улицата, която беше затворена – както сега мутрите затварят улици за техните си мероприятия.

Масите бяха застлани с мушами, върху тях бяха наредени порцеланови чинии с тъмно син кант, прибори и чаши. Отстрани димеше огромен казан с чорба, а на една пейка бяха натрупани даровете за сватбарите. Тогава на всички гости се раздаваха подаръци и то директно от булката – тя обикаляше насядалите и ги даруваше наред, като се почваше от Кумовете и свекърите, и се минаваше нататък по гостите.

Спомням си, че на децата ни подаряваха на момичетата малки престилки, а на момчетата – пижамки. На възрастните се забождаше на ревера кърпича и се премяташе през рамото им – на жените престилка или пешкир – от тия, селските на вафли, а на мъжете им даваха потници или ризи. Представяте ли си количествата текстил, които отиваха по една българска сватба?! Защото те не бяха като сегашните с по 40-50 гости, не, тогава се канеха всички от двата рода, всички приятели на двата рода, всичките им комши…. иначе, ако пропуснеш някого, върло се обиждаха. Инсулт си беше и да не отидеш, ако си поканен.

Но, да се придържам към хронологията. Първо се накичваше една кола – обикновено Волга или Чайка, че беше голяма. На капака й се слагаха панделки, цветя и задължително кукла с бяла рокля. Кумовете с младоженеца отиваха с това нЯщо да се вземат булката. Там ги канеха да хапнат по малко баница и да пият ракия. След това най-близките роднини от двете страни се замъкваха до Съвета – Общината по днешному. Вътре имаше специална ритуална зала – таванът беше с дърворезба, имаше и дървени тронове – за кръщенетата после, защото тогава не се правеха в Църквите, ами пак в Съвета. В залата нахлуваха първо родата и гостите, и чак тогава пускаха Менделсон, и заедно влизаха младоженците.

Нямаше такива лиготии като бащата да води булката до младоженеца – и двамата се замъкваха заедно. Пред едно бюро спираха. Зад него беше застанала соц лелка с официален костюм, която с патетичен глас и служебен фалцет обявяваше, че вече са „здраво социалистическо семейство“ и завършваше с „венчайте се“. После им подаваше чаши, пълни с пенливо вино „Искра“, които младоженцити изпиваха на брудершафт, свекървата подаваше питка с мед да си отчупят, а кумовете даваха пръстените. След поставянето на пръстените двамата нещастници трябваше да се разпишат в една дебела книга и това предизвикваше много комични ситуации, защото булката трябваше да отмята тонове було, да пише с ръкавици и подобни….

След това всички пляскаха, викаше се „горчиво“, младоженците се целуваха и задължително, ако килата на булката позволяваха, младоженецът трябваше да я изнесе на ръце. След това цялата тумба се строяваше пред Съвета за задължителната снимка от 200 души. Жените от родата на булката хвърляха малки вързопчета от същата материя като воала на булката, в които имаше загърнати бонбонки, парички и захарни фигурки. Децата и циганчетата запячи се втурваха да събират. Следваше задължителното замъкване на цялата процесия до някой паметник /обикновено на Съветската армия/, пред който булката трябваше да си остави букета.

Тука се седеше поне час, защото следваше задължителната фотосесия на булката – седнала на тревата, махнала си шапката /в края на 70-те и началото на 80-те беше много модерно булките да имат капели/, погледнала мазно мъжа си, а той – навел се над нея и подава един карамфил. Карамфилът си беше цветето на соца. Аз поне не си спомнях букети от други цветя – везде само карамфили, а в ресторантите бучваха по средата на масата задължително един! Следваше ресторантът – гостите вече са се настанили /тогава нямаше протокол и всеки сядаше кой, където реши, като най-често семействата си се тупваха един до друг, да са си заедно. Имаше само една маса за младоженци, Кумовете и родителите им/, тогава влизаха новобрачните.

Ресторантите осигуряваха „Конферансие“ – така им викаха и те изпълняваха ролята на организатор, Ди Джей, аниматор, всичко. Конферансието се разкряскваше на микрофона „а, сега да посрещнем с бурни аплаузи младото семейство“ и се втурваше срещу двойката. След него се повличаха тъща и свекърва. Като настаняха младоженците на масата им, конферансието държеше реч и следваше тост за бъдещето на младите. Викаше се пак горчиво и така. Следваше разнасянето на ястията.

Младоженското соц меню не се различаваше особено от всяко едно друго банкетно, празнично такова. 70% си оставяше Нейно Величество Мешаната Скара – пържола, шишче, кебапче, кърначе… със салата от зеле и моркови и ганритура пържени картофи с настъргано сирене. В селските свадби задължително присъстваше чорбата – обикновено Курбан чорба – слагаше се агнешко/овнешко, зеленчуци и ориз.

Не си спомням сватбена чорба с картофи или фиде, но винаги ми изниква оризът. Към края на 80-те вече почнаха да се усещат и да разнообразяват сватбеното меню, като вкараха „Катино мезе“, „Мозък пане“, „Желиран език“, „Телешки медальони“. Не си спомням също и меню с пиле… Често имаше и „Руски салати“, „Рулца по чешки“, „Снежанки“. Нямам спомени и за тематични сватби, както сега е модерно. Общо взето, всичко се развиваше по един сценарий и с една и съща храна.

Задължителна част от пазаренето на ресторант за сватба беше и да се уговори с управителя пиенето да е „вкарано“. Обикновено хората си имаха лозя или пък приятели с такива и на масите се слагаха бутилки с домашна ракия, и вино. Само безалкохолното беше от ресторанта. Питките и баниците също се носеха отвън – жените на двете фамилии се надпреварваха коя от коя по-хубава и майсторска да донесе.

След основното и преди десерта следваше даряването. Дори и в тежки ресторанти съм виждала булката да обикаля и да мета през рамо на гостите си пешкири, престилки, потници, кърпи…. Задължително гостите трябваше да върнат жеста и да дарят нещо, като освен подарък, се даваше и пари. Парите се закачваха с карфици за роклята на булката или пък се нанизваха на дълъг канап, който се овесваше като гердан около шията на младоженката. Всички викаха, че тоя обичай бил простотия, но не познавах младоженци да се отказват от него. Знам за случаи, когато са събирали по 20-30 000 лв така – огромна сума за онова време, когато един 3 стаен апартамент струваше 24 000.

При по-малките сватби нормално се събираха около 5-7 000 лева, които отиваха или за вноска за кола/апартамент или за сватбено пътешествие в чужбина. Подаръците варираха от сервизи за хранене до леки коли и апартаменти /от родителите/, и перални, телевизори, печки, холни гарнитури /от кумовете/. Познавах хора, които чакаха на денонощни опашки само и само да купят телевизор или хладилник, или пък холна гарнитура, за когато „се зажени детето да има“. Въпросните артикули се складирваха, както са си опаковани, по тавани, мазета или на село и се изваждаха чак на сватбата. За по-младите само да поясня, че тогава по магазините нямаше нищо и такива стоки като бяла техника, обзавеждане, електроника, се пускаше периодично и в малки количества. Ставаха огромни опашки, правеха се списъци /както сега при записване на първолаци/ и народът едва ли не се избиваше, за да се сдобие с цветен телевизор „Рубин“, хладилник „Мраз“ или печка „Раховец“….

След подаръците се сервираше десерта – торта и се почваха танците и оливките. Това беше моментът, когато семейните с малки деца си отиваха, защото ставаше вече към 5 следобед. Сватбите винаги се правеха в неделя и по обяд, защото съботите бяха работен ден.

За мен най-готината сватба от ония времена си остава тази на моя приятелка във Варна. Тя беше от майка българка и баща кенийец, а младоженецът беше нигерийски принц – ама от истинските, не от скамовете, дето ви спамят по нета. Следваха и двамата медицина във Варна и се запознали в института. За сватбата бащата на момчето – Негово Величество беше ангажирал най-тежкия ресторант тогава – „Орбита“ до Червения площад /първото „Хепи“. Сега не знам дали още го има/.

Ресторантът беше на два етажа – като атриум. Ние, приятелите на момичето, се бяхме събрали вече, когато пристигнаха младоженците и роднините на мъжа й, тъй като бяха ходили до Букурещ – само там имаше нигерийско посолство. Беше си направо сцена от филма на Еди Мърфи „Пристигане в Америка“. Изведнъж нахлуха в залата африканци с автентични костюми и тъпани, задумкаха, танцьорки се появиха, а зад тях величествено с целия си африкански блясък от традиционното племенно облекло влезнаха бащата и майката на момчето. Аз ахнах – приказка! Моята приятелка, която като мулатка, естествено си беше много красива, изглеждаше толкова ефирна и нереална в огромната си бяла рокля….

За нула време африканската делегация завихриха луд купон. После всички гости бяхме поканени в хотел „Черно море“, където ни бяха предплатили стаи. Ние, обаче отидохме с колите до селото на момичето, което беше около Варна и извихме на мегдана едно дълго хоро на развиделяване – цялото село се събуди и включи…. Така беше през далечната 1987 година….

Мариела Нордел


В категории: Ретро Флагман


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
пешо
16.07.2021 09:39:55
0
8
СВАЛЕТЕ ТАЗИ ГЛУПОСТ!Това е опростачване и не е истина ,а целенасочена пропаганда .За сватба родителите са спестявали по 20 години и се старали да не обидят никой с покана или с дар.А хора се събираха да се радват не да злорадстват.
5.
?
16.07.2021 08:30:52
0
7
Има верни неща, но по- вече анализа не е правилен. Добре, че се спомена годината-всяко събитие е в съответствие с времето, динамиката, стандарта на живота . Трябваше да се отдаде значение не на материалността- подаръци и др., а на човешките взаимоотношения. Кумът и кумата подкрепят младото семейство отговорно, не е безхаберен акт ,като днешоното масово съвместно съжителство. Спазваха се българските традиции, нравственост, морал. Вижда се на снимката атрибут-т.н. елха за чието подготвяне има ясна процедура-от кой, кога, къде, от какви материали, с конкретни песни по време на приготвянето. Има и други атрибути. Това явно не е цел на автора и защо ли, в днешното време на пълно обезмисляне на човечността- тя вече липсва доста сериозно и забелижимо, защото изчезва българщината. Спомнете си сватбата на Манол от филма "Време разделно". Това е част от величието на българина!
4.
123
16.07.2021 07:13:13
0
11
пълни простотии е писала тая пача
3.
Sas
16.07.2021 00:04:17
0
8
Пише се ВЪСТАНИЕ!
И авторката (или писача на статията), и ти, този от коментар 2 - обратно в училище!
2.
Вярно е, но не е баш тъй
15.07.2021 22:38:01
0
21
Волга - рядко, Чайка - никога
Общо взето чула-недочула
Сега да те светна за македонската сватба - няма нищо общо с 3 руски възстания, защото братята руси са много напред с войните
Лафа е че чирпанска сватба и македонско възстание си приличат по това, че и двете завършват с по трима убити. Ако не знаете едно време чирпанлии без нож не тръвали никъде, а като пийнели ставали сакатлъци
1.
Мнооого подигравателно!
15.07.2021 20:20:26
7
36
За информация на оригиналничещата дама, хората бяха безгрижни и щастливи, никой не спеше по улиците и не ровеше кофите! Също и никой не ни подлудяваше ежедневно, нито пък им беше още дошло на ума да ни бучат както намерят за добре! А, и тия "селските" пешкири, на вафли, бяха направени от памук, а не от боклуци. Подобни в момента се продават в САЩ в много изискан магазин за домашни неща и са скъпи. Това се отнася и за подобно спално бельо, от онова жълтеникавото и "селското"! Organic cotton се казва.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Плувният маратон „На вълната на Поморие“ се превърна в атрактивно лятно изживяване за участници и публика Плувният маратон „На вълната на Поморие“ се превърна в атрактивно лятно изживяване за участници и публика Ето кои бяха първенците Извънредно! Затвориха пътя към АМ "Тракия" до Бургас, гори автобус до "Джъмбо" (СНИМКИ) Извънредно! Затвориха пътя към АМ "Тракия" до Бургас, гори автобус до "Джъмбо" (СНИМКИ) Забраната за движение е и в двете посоки   Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока Потребителите ще имат 6 часа ток, а след това 2 часа няма да имат Ценни автографи в книгата на Бургас оставиха "Артик Мънкис", Джейсън Деруло и Араш Ценни автографи в книгата на Бургас оставиха "Артик Мънкис", Джейсън Деруло и Араш Вижте какво написаха те в Книгата на Бургас, където през изминалите години своите пожелания са оставили десетки световноизвестни личности Бесен бургазлия проговори за двойния аршин при репатрирането Бесен бургазлия проговори за двойния аршин при репатрирането Eдно МПС е санкционирано, а друго за същото нарушение - не Андреа и Моника Валериева са скарани заради мъж Андреа и Моника Валериева са скарани заради мъж Фолк певецът Меди е причината двете приятелки да не си говорят напоследък Ромите от кв. Победа превърнаха ул. „Хан Кубрат“ в сметище Ромите от кв. Победа превърнаха ул. „Хан Кубрат“ в сметище Малкото българи, които живеят в района, вече са вдигнали ръце от набезите им Вадят 8500 катаджии на терен, полицейски патрули ще се внедряват в трафика, за да следят за рисково шофиране Вадят 8500 катаджии на терен, полицейски патрули ще се внедряват в трафика, за да следят за рисково шофиране МВР почва битка с пътния тероризъм 6 линейки ще транспортират децата от Стара Загора до Сърбия 6 линейки ще транспортират децата от Стара Загора до Сърбия Пострадалите са в добро общо състояние Бургазлийката Лидия с визията на Бритни Спиърс за новата си песен Бургазлийката Лидия с визията на Бритни Спиърс за новата си песен Протежето на Галин даже пее и вие снага пред огледало като американската поп принцеса в известния й клип „I’m slave 4 you”
Населението на Земята достигна 8 милиарда души Населението на Земята достигна 8 милиарда души Китай продължава да бъде най-многолюдната страна с 1 456 049 258 жители Двама загинаха след взрив на водна мина край Одеса Двама загинаха след взрив на водна мина край Одеса Трагедията е станала пред почивната станция „Рута“ в Затока Гърция пред рекордна туристическа година Гърция пред рекордна туристическа година Българите сериозно допринасят за ръста Изоставените дворци на наркобосовете Изоставените дворци на наркобосовете Или какво става с бившите имоти на мафиотите, след като те попаднат в затвора Туристи платиха близо 800 лева за два коктейла и порция стриди. Собственикът: Като ви е скъпо, не идвайте! Туристи платиха близо 800 лева за два коктейла и порция стриди. Собственикът: Като ви е скъпо, не идвайте! Случката е от ресторант в Миконос  Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди Иран категорично отрича всякаква връзка с нападателя на Рушди Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се признава за виновен в опит за убийство Бившият зам.-директор на ФБР след атаката срещу Тръмп: Една шепа хора политизират Бюрото за своя изгода Бившият зам.-директор на ФБР след атаката срещу Тръмп: Една шепа хора политизират Бюрото за своя изгода Повечето американци ясно съзнават, че претърсването на дома на бившия президент е опитът на една политическа партия да неутрализира опонентите си, категоричен е Кевин Брок Арестуваха трима българи за обири по плажовете на Гърция Арестуваха трима българи за обири по плажовете на Гърция Според пострадалите туристи крадците вземали от колите каквото намерят - чанти с пари, мобилни телефони, бижута Една година от падането на Афганистан под властта на Талибаните Една година от падането на Афганистан под властта на Талибаните Какво се промени в страната Кадиров посъветва Запада да се научи да бъде приятел с Русия Кадиров посъветва Запада да се научи да бъде приятел с Русия Според Кадиров сега Русия е силна и мощна, така че западните политици трябва да обмислят не стратегии за разпадането на Руската федерация, а отношението си към сътрудничеството със страната
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Как пие българинът?
- Първо, пие това, което иска, после каквото може, и накрая, това, което е останало.
Виц на деня Виц на деня Една блондинка се обажда на друга:
–Ало,ти ли си?
–Не.Аз съм.
–Ааа Извинявай тогава. ЧАО
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казармата - място, където човек се съвместява неприятното с безполезното.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори