×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тормозът над малкия и средния бизнес трябва да спре! /втора част/


Тормозът над малкия и средния бизнес трябва да спре! /втора част/
Дотирането на автобусните чартъри ще има голям ефект за туризма, казва Любен Дилов-син
21 Юни 2021, Понеделник, 11:30 ч.
Автор: Веселин Василев

В България често се случва умните да се "избиват" и глупаците да тържествуват, казва той

- Какви ще бъдат акцентите на ГЕРБ в тази предизборна кампания?
- Те са ясни – освен това, което пише на всички плакати – да вкараме ред и да спрем хаоса, изключително важно е ускоряването на икономическото развитие с намаляване на всички бюрократични пречки пред правенето на бизнес. Това е формула от физиката – имаш маса, скорост и ефект. Масата в нашия случай са парите. Те не могат да се увеличат, те са Х – колкото идват от данъци, средства от ЕС и т.н. Какво можем да направим, за да постигнем по-голям ефект – да увеличим скоростта, с която парите се въртят. Тогава те развиват икономиката и тласкат обществото напред. А това се постига с намаляване на данъчните и административните тежести. Да спрат тези безкрайни проверки, този безкраен тормоз от всички възможни чиновнически институции, които смятат, че като тормозят, особено малкия и среден бизнес, защитават работните си места и се правят на важни пред началниците си. Това особено в курортните райони се усеща много.

- През март прогнозирахте, че този сезон ще е най-силният за Южното Черноморие. Първите дни потвърждават ли тази прогноза?
- Вече е пълно. Въпреки лошото време. Проблемът обаче е друг и той също се решава с умна държавна намеса – това са големите комплекси, пък и не само те. Ако има правителствена програма, която да дотира самолетните чартъри, трябва да има и такава, която да стимулира автобусния чартър. Ние много искахме да направим такава програма, но не ни остана време. Защото един чартърен автобус от Молдова или от Румъния може да тръгне за България само, ако събере поне 50 пътника. Защото иначе ще е на загуба. И ако нашата държава плаща по 25 евро на празна седалка, този автобус може да дойде и с 30 заети места. Ето това е нещо малко, което обаче би могло да има голям ефект. И Македония, и Молдова, и Румъния – туристите от тези страни идват у нас основно с автобуси. Разбира се, могат много неща да се свършат в тази посока, но те за едно редовно правителство, което има програма, ясен хоризонт и т.н.

- Но за редовно правителство трябва работещ парламент. Как виждате новия  – реплика на стария или…?
- Абсолютна реплика на стария с малки размествания, може би патриотите ще влязат, така изглежда в момента. Нещо интересно, което остана незабелязано в предишния парламент – нервността на ДПС от факта, че те загубиха ролята си на традиционен балансьор, веднага изкараха отново етническата карта и започнаха да претоплят стари чорби, които ги държат интересни и важни за политиката. Разбира се, интригата в следващия парламент ще бъде свързана и с предстоящите президентски избори, защото формациите, които ще подкрепят настоящия президент, ще са по-склонни да бъдат заедно. И тук нашите приятели от „Да, България“ са в много лоша позиция, защото все повече ги подозират, че ще се заиграят с БСП, което вече наистина ще е краят на традиционната десница в България. Веднъж го направиха на изборите в София, но не платиха цената, която заслужаваха да платят, хората сякаш го забравиха, но втори път наистина няма да им го простят.

- Но от „Да България“ казаха, че ще имат свой кандидат.
- Разбира се, много се надяваме да е така, защото противното би било лошо. Въпросът е на балотажа кого ще подкрепят. Те имаха свой кандидат и на местните избори в София, но на втори тур подкрепиха Мая Манолова. Не ми се ще да видим старата картина, която се е случвала много пъти в България – умните да се избиват и глупаците да тържествуват.

- Казахте, че ДПС са нервни в момента. Но ако в новия парламент ГЕРБ и патриотите не успеят да съставят правителство, мандатът ще отиде при протестните партии и тогава отново ДПС ще стане ключов играч и „балансьор“.
- Това се опитахме да предотвратим още в миналия парламент, когато Бойко Борисов, спомняте си, в неговия неповторим стил каза: „Ще ви дам нужните десетина депутати.“ Това наистина се прави и всъщност разумното и модерно управление е миноритарното, на малцинството, когато нямаш гръцкия закон, който казва, че първия на изборите получава 50 депутата, за да не се грижи как да прави кабинет. И от кого да получи подкрепа една правителство на малцинството – от БСП и ДПС? Съвсем естествено е да я получи от нас, не само заради отношенията с ЕС, дясноцентриската ориентация, ЕНП зад гърба ти. Но защото това са хората, които досега са управлявали. Дори да са управлявали лошо, те имат цялата информация, знаят как се прави, много по-бързо ще влезете в час. Защото аз помня как хората на царя влязоха в кабинетите на правителството на Иван Костов и там нямаше дори кламери, да не говорим за програми. Бяха си тръгнали и бяха изскубали контактите, новият министър не можеше дори да си повика секретарката, нямаше връзка между телефона и розетката. И се чудеха какво да правят, седяха и мигаха. Минаха месеци, докато заработят нормално. Това е пагубно за България. Как пък не чух един български политик да каже: „Добро-лошо, продължавам това, което са правили тези преди мен – ще строя, ще санирам.“ Първото, което направи Германия, когато се обедини, беше да санира блоковете и да ги направиха модерни, красиви, енергоспестяващи, да се промени средата.

- За бургазлии винаги е било важно как се защитават интересите на града им. Вярвате ли, че може в новия парламент да създадете истинско бургаско лоби?
- Напълно го вярвам, просто не остана време да го изпробваме на практика в миналия парламент. С Димитър Бойчев и Евелина Василева внесохме проект за статута на Рибарското селище, например, и бях убеден, че ще получим подкрепа и от Петър Кънев и от Ивайло Вълчев, и изобщо от цялата бургаска група. За „Да, България“ не съм сигурен, те имат сложни отношения заради Росенец , но се надявам, че и от тях щяхме да получим подкрепа. Направихме крачка в тази посока. Познавайки всички тези хора, нямам основание да твърдя, че не можем да направим силна бургаска група. Последната такава, на която и аз бях член, беше в 40-тото НС, с непрежалимия Тошко Батилов, който наистина успя да ни увлече във всички местни каузи, макар да беше от най-презряната групи, тази на „Атака“, но въпреки това бе безспорен авторитет.

- А може ли в някакъв момент Вие да бъдете топла връзка между ГЕРБ и ИТН?
- Аз мисля, че по-топла връзка от тази между Бойко и Слави няма, защото съм бил свидетел колко беше топла. Така че едва ли точно аз им трябвам като посредник. Но истината е, че много от лицата на ИТН са ми приятели и колеги, и то не само тези от шоуто – и с Тони Стефанова съм много близък, и със Златомира от времената на „Нов избор“. Така че аз нямам проблем да си говоря с тях и те – с мен. Не забравяйте все пак, че ГЕРБ е в много особена ситуация в момента. Той е като тенджера под налягане, която е пълна със страхотен капацитет – това са дългогодишни министри, зам. министри, експерти във всяка една област, които имат изключително голяма експертиза, познанства по света, знаят как се прави буквално всяка нещо. И тази им свръх информираност за това какво представлява и как функционира държавата е супер конструктивна. Но може да бъде и много регресивна, защото буквално знаят как да спрат всеки един процес, ако решат да се държат опозиционно. Затова си позволявам да кажа, че в следващия парламент, независимо кой ще състави кабинет, нищо няма да се случи без експертизата на ГЕРБ. Просто те управляват 13 години. Тези, които идват сега, то си личи по стъпките на отделните министри, буквално нямат представа какво говорят и какво правят. Видяхме го с язовирите, с говоренето на Минеков. По-умните /министри/ мълчат и внимават, по-ентусиазираните, така да го кажем, правят глупости – здравният министър и да не ги изреждам.

Новата библиотека се превърна в едно от любимите места на Любен Дилов-син

- Кое е най-важното, което България може да научи от Бургас?
- Най-важното е, че Бургас е едно място, в което по абсолютно категоричен начин се виждат как умните избори променят за добро живота на хората. Аз съм свидетел на изборите в града през последните 20 години и какво беше преди това. Може да е имало грешки, да е имало обидени и огорчени, но и в момента Бургас е модел, който за жалост България не е. Първо модел на толерантност – и тук има политически битки, и тук има шарен местен парламент, обаче градът се развива, има единомислие и единодействие по най-важните проблеми и това е видимо с просто око, не е нужно да се убеждаваме, че е така. Моето просто послание е: „Бургазлии, помогнете да направим България като Бургас!“
Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
България Всички новини
Влак с новите вагони на БДЖ тръгва за пръв път, ще пътува до Бургас Влак с новите вагони на БДЖ тръгва за пръв път, ще пътува до Бургас Той ще пътува и от морския град до София  Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи
Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж" Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж"  Комплексът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС? Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС?  Говорителят на US Държавния департамент Матю Милър призна, че страната му е обезпокоена  Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори