×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кръчмите се оляха, шопската мина 10 лева


19 Юни 2021, Събота, 15:21 ч.
Автор: Флагман

Ресторантите смениха менютата и сложиха засукани имена на блюдата, за да повишат цените

 

За да наваксат с печалбата и да компенсират загубите от локдауна в епидемията, ресторантите надуха цените до небето, като в някои заведения, цифрите са направо скандални, оплакват се клиентите. Повечето заведения са сменили изцяло менютата си, за да актуализират цифрите, както и да сложат някое по-засукано име на стари ястия. В момента обядът или вечерята навън вече струват около 20 % повече, отколкото преди епидемията, пише Лупа.бг.

Управителите на ресторанти масово са вдигнали цените на най-масово поръчваното - салатите. Докато преди година, традиционната шопска салата вървеше по 6-7 лева в средната класа заведения, сега цената се върти  около 9-10 лева. Народният микс от домати, краставици и лук обаче си остава сред най-евтините. Близо до тази цифра е и „Гръцката салата”. Цените на останалите обаче, като „Цезар”, „Овчарска”, „Капрезе” не падат под 12-13 лева. Дори предястията само с една печена чушка, парче сирене и домат, също гонят въпросната сума. Патладжанът също излиза „златен”.

Повечето зеленчукови блюда с добавка риба или козе сирене пък, особено актуални напоследък, няма да намерите под 14 лева, даже и в не особено скъпите ресторанти.  И тук идва уловката, защото ако поискате предястие със сьомга или скариди, сред марулите, руколата и краставиците скъпата съставка ще е само в символично количество. „Колкото пъти сме поръчали салата със скариди, риба или козе сирене, получаваме марули и 2-3 миниатюрни парченца от деликатеса. За това ли да плащаме? Много брутално се гаврят с клиентите”, оплакват се недоволни и подлъгани посетители.

В същото време, чиниите се тъпчат с максимално с най-евтините зеленчуци, само и само да достигнат обещания в менюто грамаж, който бездруго не е особено щедър.

Със скока на цените на салатите, кръчмарите си решават проблема да се отърват от клиенти, които имат навика да висят с часове на едно предястие и чаша евтин алкохол, защото зеленчуковите миксове вече изравниха цените с месните разядки.

Сред студените блюда, също няма да си намерите нищо на прилична цена в повечето заведения. Между 13 и 18 лева се движат порциите, които най-често са с грамаж 150-200 г.

Чиния с Прошуто крудо и рукола например, струва около 13-14 лева, плато от кашкавали - 19-20, а така харесвания от българския клиент телешки език в масло вече гони 15 лева. Ако пък решите да поръчате плато с родни колбаси, трябва да си приготвите поне 25 лева.  Тук там пастата е на сравнително прилични цени, но грамажът определено е намален. Най-евтините спагети или талиателе струват около 10-ина-11 лева. Толкова върви паста  „Болонезе”, която е най-близо до българския вкус. Тортелини със спанак пък се предлагат средно срещу 13 лева, Талиателе със салсича - 13, равиоли в различен вариант около 14-15 лева.

Цените на основните ястия с месо са скочили брутално нагоре. Ако си поръчате порция вратна пържола с картофи или ребърца вече няма да ви стигнат 10-11  лева, а ще трябва да се бръкнете поне с 14-16, ядосват се посетителите на заведенията.

Дори скарата и наденичките вече не държат старите цени-порция с гарнитура се предлага за около 11-12 лева.

Пиците, макар и уж масова храна, постоянно се оскъпяват, вероятно заради масовата им консумация и безбройните поръчки по домовете. Средната и голяма пица в повечето заведения не излиза под 15 лева, а за под 10 може да хапнете само постната „Маргарита”. Семейните пици пък, заради по-голямото количество продукти, са толкова скъпи, че бройката не пада под 30 лева, ядосват се клиентите. Търговците не си поплюват и нонстоп умножават цифрите, защото вкусотията е любима на мнозина и поръчките валят всеки ден.  

Кръчмарите ни пробутват и друг трик - този с  ястията със сложни имена, които заведенията с огромен хъс са наслагали по менютата. По този начин очакват да звучат като много специални и да провокират клиента да опита. 

Тортелони, дип от патладжани, тартар от телешко, картофени ньоки, карпачо и какви ли не „канапета” са само част от сложните и неразгадаеми предложения, които имат нужда от преводач.

Така актуалните хумус и гуакамоле, които са особено любими на веганите, също вече си имат нова цена. Малка порция от тях вече не падат под 8-10 лева, дори количеството да е 150 гр., плюс няколко чипсчета за загребване на кашата.

„Кръчмарите прекаляват със сложните и засукани имена, за да смятаме, че поръчваме нещо изключително, едва ли не френска кухня  В крайна сметка, накрая клиентът получава нещо съвсем обикновено и познато, украсено с някоя чушка или лист мента и босилек и това е всичко. Засуканите имена провокират снобите, които много държат да опитат нещо, които другите не са пробвали и после да разказват какво са си поръчали.”, разкриват хитроумния капан кръчмарите.

Цените на десертите също са скочили до небето - най-обикновен крем-карамел вече струва около 6-7 лева, брюлето е над 8, бисквитената селска торта не пада под 7, шоколадовото суфле пък е над 10-тачка на някои места. Сладоледите и мелбите също са поскъпнали - повечето микс ледени изкушения струват от 8 до 12 лева, в зависимост от добавките. Плодовите сладкиши също не излизат евтино и не падат под 6-7 лева.

Дори да поръчате парче кекс, пак ще трябва да платите поне 5 лева.

Цените на алкохола неизменно са по-високи. 50 гр. ракия почти навсякъде вече върви по 4 лева, докато преди по-евтините се предлагаха за 2, 50. Много от заведенията въобще избягват да предлагат в менютата си обикновени ракии и в листа масово присъстват Бургас-63, дюлеви и кайсиеви реколти, „Сливенска перла”.

Цифрите на вината, както обикновено продължават да пълзят нагоре, като чаша вино почти никъде не може да се поръча за под 5 лева. Изводът е ясен - проучете менюто в ресторанта, преди да седнете. За цените може да се ориентирате, като сравните колко струват добре познати за вас ястия, които сте консумирали и преди.   


В категории: Бизнес


19
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
19
Коментара по темата
19.
ГОСТ
24.06.2021 11:05:03
0
2
do koko 10
Алоооо.....шматка.....пиши на кирилица...
Това е български сайт.....пише се на български т.е. кирилица.....
Няма кой да ти чете бълвочите ,писани на латиница.....шматарок утрепан.....
анадънму......
18.
!!!
22.06.2021 12:35:18
4
3
Да си ги продават, ден година храни. После се чудят защо българина ходи да почива навън!
17.
! до 11
22.06.2021 04:11:19
2
5
Капут нещастен,в кое заведение в Бургас дават европейски заплати?! То и затова сервитьорите избягаха навън ...при вас останаха първолаци.
16.
Калоян колев
21.06.2021 20:45:26
4
5
Виж те цените на продуктите и тогава пишете статий на месото зехтина олиото доматите ориза на всичко за това не се коментира нищо
15.
ДГД ТИ
21.06.2021 08:25:23
4
6
ДО 2
Като ти се вижда скъпа бирата,пий вода бе....Ей ти чешмата,пий на корем.....
Така хептен без пари ша ти излезе и няма да те боли главата ,като се нафиркаш.....
Ма то и водата са плаща и пак ша ревеш,че ти е скъпо......ревльо......
14.
Gotti
21.06.2021 08:06:23
1
8
Европейски цени, на фона на мизерни заплати. Няма как двете неща да вървят паралелно, но пък затова всеки има достъп до “бързи пари” или “кредит до заплата”.
13.
ГОСТ
20.06.2021 09:00:08
9
7
И да паднем и да бием ,пак ще се напием.....
Ако ще и 15 кинта да е салатата,пак ще има хора ,които ще си ходят на ресторант и ще си поръчват,каквото им душа иска......
Който не иска,да си купува от пазара и да си прави салатите вкъщи......
Ама и на пазара е скъпо .....на наш Ганьо ,всичко му се вижда ,,скъпо,, и да има как ша си бий газъ да не кендза,сакън да не се мине като даде някой лев повече и да си изкара почивката с кеф......да иде на ресторант ...или за каквото там се сетите,свързано с харчене на пари.....щото видите ли,всичко е скъпо,лъжат ни от всякъде и мрън...мрън....мрън......
12.
клиент
20.06.2021 00:10:13
5
16
Халал да им е това време, нека продължават в същия дух! Миналата година българина им спаси сезона ама тая година няма да е точно така!
11.
До плюещите
19.06.2021 20:59:35
20
8
Алооо, нали всички искате европейски заплати!!! Кръчмаря да не си реже сам салатите, да не ги сервира, да не би да си мие чиниите сам! Или някой друг му плаща тока и наема! Я се спрете ! Елементарната аритметика е за първолаци! Краставици и домати има и в магазина! Ама друго си е да не си режеш пръстите и да не ти мирише на пържена риба у дома.
10.
KOKO
19.06.2021 20:40:34
6
9
ZATOVA.....DA NE REVAT GADOVETE,4E NJAMAT KLIENTI....TOI GLADNIJAT BG.,,BIZNES MAN, NAJAZDANE NJAMA OT AL4NOST I PROSTOTIJA
9.
Някой кръчмар
19.06.2021 20:33:28
0
6
или им е набил канчето или им е подплатил джобовете! Отначало помислих че съвсем са скрили статията, но се оказа че само са я бутнали в девета глуха бързо-бързо. Засега де... може и да изчезне...
8.
Българина
19.06.2021 18:21:47
9
12
Е то и аз това казвам: който мисли, че цената не отговаря - да не си купува.
Все пак никой насила не го вкарват в кръчмата.
7.
до Българина
19.06.2021 18:08:33
1
23
Дори и с цените, които си цитирал шопската не излиза повече от 1 лев. Не забравяй, че им намалиха и ДДС. Купуват продукти на фактура с ДДС 20%, което си осчетоводяват и накрая ДДС-то на салата е 9% Вярно е че и те трябва да спечелят нещо, но при разходи 1лв за направата на шопската, същата не теябва да е повече ит 3-4лв. Ако отидеш на борсата в Петрич ще видиш краставици за 1лв и домати за 1,50-2,00
6.
а 1,70лв за ½ литър вода?
19.06.2021 18:01:01
1
13
10 кинта за шопска е евтинийка, при цена от 1,70лв за 0,5л мин.вода на кафето на Парк Арена
5.
Наистина се оляха!
19.06.2021 17:35:03
2
18
Салати и десерти на цени на по-евтини основни ястия, че дори и по-високи при салатите! Да не говорим за разните измислени "домашни" лимонади, коктейли и кафени напитки, които хем не са направени като хората, хем струват майка си и баща си.

И друго интересно явление наблюдавам - места които не предлагат нищо като обстановка си мислят че трябва да имат почти същите цени като много по-приятни такива. Същото се отнася и за някои които дори нямат маси!

Между другото, ха познайте колко струва лобстър/омар в единствения ресторант където се предлага (Нептун, поне на мен само той ми е известен)! 200 (двеста!) лв.!!! То бива, бива безобразие и алчност, ама чак толкоз не бива! Не знам колко човека го хапват и въобще яде ли се, защото на тази цена сигурно е замразен преди 5 години...
4.
Българина
19.06.2021 17:23:29
13
18
Хубавото домати на пазара е по 3лв/кг, краставиците - по 2лв/кг, сиренето 1лв/100г.
@КОЙто няма средства(или му се стипцат) за шопска в заведение, купува продуктите по-горе, реже ги, овкусява ги със сол/олио, гарнира с магданоз и - добър апетит!
3.
На всички
19.06.2021 17:19:59
4
29
"кръчмари" ще кажа,че не ме вълнуват - не ходя по гнусните бг заведения!!!
2.
ДГД
19.06.2021 16:43:21
4
32
Вярно са го написали Флагман, кръчмите се оляха тази пролет - бирата евече средно по 4 лв.
1.
Кольо
19.06.2021 16:05:10
35
12
Пак глупости сте написали. Цените на хранителните продукти скочиха сериозно. Колко да е шопската, два и петдесет? Олиото гони 4лв. Всеки ресторантьор ще ви каже, че от салати не се печели! Печалбата е в основните ястия и напитките, там гледайте.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори