×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кацаров: Не дистанцията и маските ще ни предпазят от вируса, а ваксината


19 Юни 2021, Събота, 17:22 ч.
Автор: Флагман

Напълно възможно е индийският вариант на вируса вече да се разпространява у нас, посочи здравният министър

"Ефективният начин да се предпазим от коронавируса не са дистанцията или маските, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани”, каза по Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Според него недостигът на ваксини в началото, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

„През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки”, заяви в ефира на „Събуди се” служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.

„Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление, не е направено нищо такова до този момент”, обясни Кацаров.

Здравният министър ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни фирми, с които да се направи мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса.

„В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случва. Това ще стане в кратки срокове”, обясни д-р Кацаров.

Относно констатирания в страната делта щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти – пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите й станах ясни в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър обвини проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

„Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме., посочи той.

Д-р Кацаров е поискал аналитични доклади, свързан с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година. Не е открил нито един.

„Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус”, смята здравният министър.


В категории: COVID-19


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
ах
19.06.2021 21:26:05
0
5
Бах мааму тези ваксини ги рекламират повече от кока-кола. Защо така натискат да се ваксинираме за болест с 0,5% смъртност? Стойчо много кахърно взе да гледа, да не са го запознали детайлно с пландемията?
5.
...
19.06.2021 21:12:19
0
4
Преди друго говореше...
4.
09
19.06.2021 18:08:32
3
7
Чакайте бе, следващия епизод на сериала по график е чак есента.
3.
до 2
19.06.2021 17:53:28
3
9
Единствената П(Л)АНдемия в историята на човечеството която се нуждае от ежедневна и ежечасна рекламна кампания и то с неограничен бюджет! Също и от намордници изпълняващи ролята на напомнящи плашила за несъществуващата П(Л)АНдемиа!
2.
ТИМ
19.06.2021 17:45:19
4
11
И този се нагуши. Препоръчвам на всички да се ваксинират, защото трябва да се напълни "чекмеджето" на фармацевтичната мафия. Когато нещо се рекламира, то означава че определени хора плащат много пари за реклама, за да си напълнят гушите. Същите разполагат с огромен ресурс за реклама.
1.
Ами да бяхте
19.06.2021 17:43:44
3
10
разкарали тия намордници тогава! Почти навсякъде в САЩ са махнати (а и преди не беше тормоз като тук), а и на много места в Европа!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори