×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Служебният кабинет се държи като жълт сайт за сензационни, но неверни новини


Служебният кабинет се държи като жълт сайт за сензационни, но неверни новини
В момента България е най-разделена - по същия начин, както беше в началото на 90-те години, смята Дилов-син
19 Юни 2021, Събота, 11:53 ч.
Автор: Веселин Василев

Президентът Румен Радев има голям грях и се надявам да го осъзнае и да спре с нагнетяването на хаос, казва водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас

- Г-н Дилов, на миналите избори призовахте бургазлии да гласуват с джоба и ума си, за едно предвидимо бъдеще. Как гласуваха те, послушаха ли ви?
- Бургас е много интересен, защото е умалено копие на България – има море, планина, бедни и богати, индустриални и земеделски райони. И като етническа карта е същото – българи, каракачани, турци, арменци, евреи, цигани – всичко. Изборите в Бургас са огледало на изборите в България. На предишните хората гласуваха най-вече емоционално. Логично е след 13 години управление на една и съща политическа формация да се появи някаква съпротива и желание за промяна. Но е важно да се каже, че в Бургас гласуването с джоба и разума надделя над емоцията. И не случайно вотът на хората постави ГЕРБ-СДС на първо място.

- И сега ли ще дадете същия съвет?
- Сега сме поставени пред друг избор – „за“ или „против“ хаоса. Може старото управление да не ни харесва, да е допускало много грешки, да има пострадали, които в момента се правят на активни борци, но истината е, че то беше предсказуемо, ясно, стабилно, устойчиво и хората можеха горе-долу да правят някакви планове. Докато сега не е така. Давам прост пример – в момента над 40 блока, само в Бургас, абсолютно готови с проекти за саниране, чакат и не знаят дали ще го има, или не. Парите са предвидени и ги има. И изведнъж служебното правителство каза – тези, които имат пари, ще плащат 20%, а другите няма да плащат. И в един блок, в който има 50 различни семейства, как ще се изчислява кой ще плаща и дали някой ще плати изобщо. Това е само един пример за непредсказуемост.

- Тази непредсказуемост ли кара мнозина да смятат, че действията на служебния кабинет са всъщност  една добра реклама за управлението на ГЕРБ?
- В момента служебния кабинет се държи като жълт сайт. Той пуска всеки ден някакви новини - сензационни, грандиозни, а след два-три дена се установява, че май не е точно така. Но иди да го проверяваш.

- Така нареченият „язовиргейт“ ли имате предвид?
- Не само язовира, всяко едно нещо. Всяко второ изказване на Слави /проф. Велислав Минеков, министър на културата – б.р./ е абсолютна неистина и след това четири дена институциите се уточняват, че самото министерство на културата е направило ремонтите. Не, че няма грешки, това е нормално  – 13 години управление, и Майка Тереза да си, ще се появи някой, който да ти каже: „Махай се!“ Но истината е, че в момента служебното правителство прави нещо, което е абсолютно неразумно - нагнетява хаос и тежко противопоставяне в обществото. Усещането, че това се прави под диктовката на президента е много сериозно. То ни отвежда към неговата роля, която е точно обратната на конституционно предписаната - да успокоява, да търси сговор между политическите формации.

- Той отдавна е в конфликт с бившия премиер.
- Няма български президент, който да не се е карал с изпълнителната власт. И то най-често с тази, която го е избрала. Припомням – Боянските ливади на Жельо Желев, „Иване, кажи си, те ще те разберат!“ на Петър Стоянов към Иван Костов, Първанов, който беше оставен на вълците и стана по случайност президент. Той самият не можеше да повярва, че е победил. Аз съм пряк свидетел на тези избори и той беше в постоянна колизия с БСП. Но никога не е имало президент, който участва директно в политическата борба и разцепва на два, на три, на няколко парчета обществото. Всеки от тези, които изредих, се е опитвал да търси съгласие, да насърчава политиците да се разберат, някои успешно като Петър Стоянов и Първанов, други по-малко успешно. Така че наистина Радев има голям грях в момента и дано го осъзнае и да спре.

- Обединена или разединена е България в момента?
- В момента е най-разделена, по същия начин, както беше в началото на 90-те години. Ние се намираме в изключително разломен момент в историята на България и последното важно в него е дали ще управлява ГЕРБ, или не. Важно е тенденцията, която очертахме, да се запази, защото тя е поставена под голямо съмнение – това е европолитическата ни ориентация, имаме съседи като Турция, които с единия крак са в НАТО, с другия са навън, като Русия, която прави всичко възможно да ни върне в състоянието на руски троянски кон в Европейския съюз, имаме икономически кризи около нас, проблем с македонците, изобщо купища проблеми, които искат обединение на нацията.

- Казват, че президентът е в предизборна кампания и това сега му е най-важно.
- Той е кандидат-президент вече една година, което също е безпрецедентна ситуация в българския политически живот - да подчиниш цялото си предписано от Конституцията поведение на идеята да те изберат наново… Това го кара да прави ходове, които не са полезни – съглашателства с различни политически сили, преки реверанси към ДПС и БСП. Защото, ако гледаме волята на народа, трябваше ГЕРБ или Слави Трифонов да направят кабинет. Те обаче нямат хора в служебното правителство, а БСП го получи наготово и започна един безпрецедентен лов на вещици. Такова чудо не се е случвало в историята на България. Ще дам само един пример – Жана Караиванова, шефката на Националния филмов център, абсолютно доказано профи, създателка на едни от най-добрите международни кинофестивали, които се правят и в България, и в Ню Йорк, жената няма нищо общо ни с ГЕРБ, ни с дявол, тя живее половината година в Ню Йорк, половината в България, е уволнена за несправяне с работата.

- Уволнена от министъра на културата.
- Да, и без никакъв мотив. Ние сме като гръмнати.

- Той влезе в остър конфликт и с директора на БНТ.
- Аз мисля, че той е в конфликт със себе си на първо място и оттам се пораждат всички останали конфликти. Когато човек не живее в хармония със себе си, смята, че околните са му виновни.

- Писахте във Фейсбук, че след гостуването на проф. Минеков в БНТ Калин Вельов ви се струва отлична кандидатура за министър на културата.
- Аз по принцип избягвам да коментирам хора, предпочитам да коментирам идеи, но в случая бях принуден, защото се почувствах много тъпо.

- Защо?
- Защото имах чувството, че животът ми мина в спорове кой да е директор на БНТ. Което е адски глупаво. БНТ, при цялото ми уважение към нея и към важната обществено-политическа роля, която изпълнява, е с един пренебрежим процент влияние върху общественото мнение в сравнение с останалите големи телевизии, с половината електронни сайтове дори. Така че целият този спор и тази битка за овладяване на телевизията е един отглас от миналото, който и аз, и Слави Трифонов, и Камен Воденичаров, и много други сме го живели. Ние непрекъснато бяхме в битка кой да е директор на БНТ. Мислех, че поне сега тази горчива чаша ще ме отмине.

На 15 юни, в обновения Дом на нефтохимика, коалицая ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания в Бургас

- Да се върнем към ГЕРБ. Мислите ли, че е имало подценяване на предишните избори, ще направите ли сега нещо, което смятате, че сте пропуснали.
- Не знам дали в този кратък срок ще успеем да се справим с важната задача да обясним на хората, че тези избори са много важни, за да се запазят темповете и посоката на развитие на България. Миналите избори бяха много регионални – всеки правеше избори в района си. Ние обяснявахме точно какво ще се случи в Бургас, точно колко блока, точно колко еднофамилни къщи, от кой километър до кой километър се прави пътят за Средец. А всъщност има и регионални, и глобални проблеми, които са много важни. Глобалният е ясен - посоката на България и стабилността. Регионалните също са важни, но точно в този момент правителството бие отбой  – санирането, както казах, е единият от тях, което е голяма беля. Бургас е най-готовият град в България, справедливо е той да получи тези пари и да започне да се строи. Това не е въпрос само до намаляване на разходите на населението за отопление, а и подкрепа за големите строителни фирми. Това са 43 блока, на фирма по два да се дадат, това са 22 компании, които ще строят, това е поминък за хората. Зелената сделка – това е свръх задача и абсолютно всички депутати, независимо от коя партия са избрани, трябва да си го татуират това нещо: Бургас трябва да влезе на картата на зелената сделка редом с Перник, Стара Загора и Кюстендил. Защото той пряко ще пострада от санкциите за емисии, петролни продукти и т.н. Това са много пари, за много време напред, по много програми, свързани с алтернативни енергийни източници, намаляване на разходите за ел. енергия. И това е програма за 20 години напред.

- Какви ще бъдат акцентите на ГЕРБ в тази предизборна кампания?

Отговорът на този въпрос, както и какъв ще е новият парламент, кой ще състави правителство и ще има ли бургаско лоби, което да отстоява интересите на града – очаквайте в понеделник втората част от разговора с Любен Дилов-син, водач на листата на ГЕРБ-СДС във 2 МИР – Бургас.
България Всички новини
Партията на Слави и ИНИ обсъдили изчистване на "клоаката МВР" Партията на Слави и ИНИ обсъдили изчистване на "клоаката МВР" От ИТН поели ангажимент за преизчисление на пенсиите и болниците да не са фирми Четирима от ИТН срещу двама от ИНИ: "Малко е шашаво да правим среща" Четирима от ИТН срещу двама от ИНИ: "Малко е шашаво да правим среща" Тошко Йорданов се раздразни на Манолова заради напомняне за ГЕРБ и ДПС Спипаха Асен Кадийски и Адриана Иванова да шофират пияни в Приморско и Царево Спипаха Асен Кадийски и Адриана Иванова да шофират пияни в Приморско и Царево Предадени са на прокуратурата и ще бъдат съдени   Махмут Орхан избра Bedroom beach за събитето на Лято 2021 Махмут Орхан избра Bedroom beach за събитето на Лято 2021 Музикалната звезда се наложи като един от най-добрите продуценти на денс музика в наши дни Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“ Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“ Редица научно-фантастични технологии започват вече да стават част от реалността в живота ни, но до къде можем да стигнем без да има последици? Искате ли в Созопол да има паметник на Левски и Ботев? Посетете благотворително новата комедия с Ирен Кривошиева Искате ли в Созопол да има паметник на Левски и Ботев? Посетете благотворително новата комедия с Ирен Кривошиева Гарантирано ще се залеете от смях Дилемата на ГЕРБ „Рашков или Слави Трифонов“ може да има брутален изход – и двете! Дилемата на ГЕРБ „Рашков или Слави Трифонов“ може да има брутален изход – и двете! Има сериозни основания да се смята, че ключови министри от служебния кабинет ще останат в този, излъчен от ИТН Мистериозна смърт в Психото в Бургас, откриха обесен 68-годишния Иван Мистериозна смърт в Психото в Бургас, откриха обесен 68-годишния Иван Не е имало следи от насилие Мария Бакалова се прибра в Бургас, отиде на плаж Мария Бакалова се прибра в Бургас, отиде на плаж Тя бе с майка си Румяна и баща си Вълчо в бар на Северния плаж   Деца се запознаха с работата на Апелативния съд на Бургас Деца се запознаха с работата на Апелативния съд на Бургас Срещата с Темида беше първа за учениците, които имаха възможност да се докоснат до една нова сфера на живота и професиите в нея  
Вашингтон отпуска 100 млн. долара за афганистанските бежанци и мигранти Вашингтон отпуска 100 млн. долара за афганистанските бежанци и мигранти Очаква се американските войски да приключат изтеглянето си от Афганистан в края на август Колумбия разреши износа на канабис за медицински цели Колумбия разреши износа на канабис за медицински цели Производството на марихуана за медицински цели е разрешено в Колумбия от 2016 г. Хакери "пробиха" архивите на община Солун, искат откуп от 20 милиона евро Хакери "пробиха" архивите на община Солун, искат откуп от 20 милиона евро "Изнудвачите", вероятно чрез имейл, са успели да "пробият" файловете и да ги заключат Над половината от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу COVID-19 Над половината от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу COVID-19 ЕК настоява държавите от съюза да наваксат различията в броя на ваксинираните Вирусолог - светът никога няма да разбере истината да Covid-19 Вирусолог - светът никога няма да разбере истината да Covid-19 Много учени смятат, че той е изпуснат от лабораторията в Ухан, но доказателства няма да се намерят Размирици в Гърция заради ваксините, разпръснаха протестиращите с водни струи Размирици в Гърция заради ваксините, разпръснаха протестиращите с водни струи  Антиваксърите носеха гръцките национални знамена и пееха химна на страната Eто как да разберем, че гаджето не е с нас заради парите Eто как да разберем, че гаджето не е с нас заради парите Вижте основните признаци   Екокатастрофата в Мраморно море – предупреждение за света Екокатастрофата в Мраморно море – предупреждение за света Едва ли проблемът може да се пренесе до бреговете на Черно море, но той изобщо не е за подценяване в глобален мащаб Близо 50 градуса отчетоха в Турция Близо 50 градуса отчетоха в Турция В целия Източен Анадол температурите превишават средните за сезона Китай пусна в движение най-бързият влак в света Китай пусна в движение най-бързият влак в света Маглев влакът, готов за комерсиална употреба, излезе във вторник от фабриката в Кингдао  
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ От бюджета се краде в особено големи размери Виц на деня Виц на деня - Ванче, защо плачеш?
- Ядох бонбони "Рафаело" и не станах щастлива!
- Те се ядат в Италия, за да си щастлива, а не на село под навеса!
Виц на деня Виц на деня - Пешо, щастлив ли си от женитбата си?
- Наполовина.
- Не те разбирам!
- Ами аз съм женен, а тя е щастлива.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Зад всяко едно грозно име стои по една щастлива баба.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори