×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сирия – между авторитаризъм и ислямизъм


17 Юни 2021, Четвъртък, 20:20 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА, tribune.bg

Неизброими са групировките, които през годините воюваха срещу официалната власт, като общото между тях е фанатичното им разбиране за исляма

Преди няколко седмици президентът на Сирия Башар Асад беше преизбран за четвърти мандат с 95% от гласовете на избирателите. Активността е близо 80% и са участвали над 14 милиона сирийци. Така Асад ще е начело на Сирия още 7 години, а семейството му продължава да властва в Сирия вече почти 60 години. Красноречив факт е, че Башар Асад избра да гласува в град Дума, точно там, където Запада го обвини, че е използвал химическо оръжие.

Външните министри на някои западни страни, също САЩ и Турция, обявиха още преди изборите, че не ги признават за свободни и честни, което беше напълно очаквано. Прави впечатление смекчаването на тона към официалната власт в Сирия - на предходните избори позициите, изказани от повечето страни, бяха далеч по-крайни, като най-често използваната дума беше нелегитимни.

Четейки за 95% гласове за един кандидат, човек асоциира изборите с думата фарс, забравяйки обаче, че не говорим за западна страна, нито за подобен тип управление, нито за сходни проблеми. Най-важното - опозицията в Сирия няма общо с опозицията в нито една част на Европа, нито в Америка. Вероятно някога, в началото на протестите през 2011 година, сред противниците на Асад е имало нормални и интелигентни хора, които са се надявали, че със свалянето му, за Сирия ще настъпят още по-добри времена. Вероятно. Но това, което светът видя като негова опозиция през следващите години, трудно би се вместило в човешките разбирания.

Неизброими са групировките, които през годините воюваха срещу официалната власт, като общото между тях е фанатичното им разбиране за исляма. Като започнем от Сирийската свободна армия (FSA), която освен с публичните екзекуции на техни врагове, придоби популярност с това, че техен член изяде сърцето на убит сирийски войник, минем през Ал Нусра и 1st Coastal Division, основана от терориста Абу Хамза, спрем се на салафитски образувания като Jaysh al-Islam, Suqour al-Sham Brigades, Sham Legion и Ajnad al-Sham, които пък обезглавиха сирийски генерал и набучила главата му на кол, и разбира се, стигнем до „Ислямска държава“. Това не са всички, само малка прашинка от джихадистите. Именно същите „опозиционери“ използваха думата фарс за вота, а голям протест срещу изборните резултати се състоя в провинция Идлиб, която е и последният бастион на джихадистите.

Като стана дума за Ал Нусра, Джейш ал Ислям и ИДИЛ, е редно да отбележим, че въпросните винаги са били финансирани и от Турция, на която една от основните цели години наред беше свалянето на Асад. Надали много хора въобще знаят, но още през 2015 година, Мехмед Аскар, боец от ИДИЛ, дава показания пред турски съд, че Турция отдавна има планове да снабдява с оръжия ИДИЛ, Ал Нусра и ССА, а още през 2011 сирийската армия осуетява подобен опит.Разбира се, след тези показания набързо се стигна до пълно медийно затъмнение над процеса. Преди години пък изтекоха и разговори между Давутоглу и директорът на турското разузнаване, в които се коментираше, че случващото се в Сирия е голям шанс за Турция и техните планове и, че до момента MIT (турското разузнаване) е изпратило над 2000 камиона с оръжие към Сирия. Или да споменем сунитската ислямистка външна политика на Турция. Турция, която по всякакъв начин подкрепи радикалните джихадисти срещу Асад (само няколко ключови думи - Газиентеп, петрол, оръжие, Джан Дюндар и Ердем Гюл), и с идеята, че след падането му от власт се отварят отлични възможности за възстановяване на бившите османски владения, макар и в малко по-различен формат.

Не трябва да забравяме нито за момент, че Северна Сирия е бивша османска територия, а към този момент там се говори на два езика - арабски и турски. И Турция не стои със скръстени ръце, а религиозните структури се финансират и ръководят от турската държавна религиозна служба „Дианет“, която организира курсове за изучаване на Корана, а жените там ходят само забулени.

В Сирия, освен регионални играчи като Турция, действат „големите“ - Русия и САЩ. Сирийският президент получи сериозна подкрепа от Русия, която през 2015 г. изпрати бойна авиация, специални части и военна полиция. За което Асад вече се отплаща. Руснаците ще участват в обучението на служители на сирийския петролен сектор. Споразумението надхвърля обичайните за сътрудничество в областта на възстановяването на инфраструктурата сондажите. Русия вече има и договор, осигуряващ ѝ права над природните богатства като петрол, газ и фосфор. Благодарение на тези стъпка Москва все повече укрепва позициите си в Близкия изток, а ситуацията безспорно поставя Сирия, в частност Асад, в дългосрочна зависимост.

Районът, който е източно от Ефрат е ключов - до Дейр Ез-Зор се намира най-голямото нефтено находище Ал-Омар, което в момента е под контрола на кюрдите, респективно САЩ, които се опитват да създадат местна администрация с ясната цел да осъществят пълен контрол върху находищата. Още преди няколко години пък, правозащитната организация Амнести интернешънъл обвини сирийските бунтовнически групировки във военни престъпления. От доклада стана ясно, че „Фронт ал-Нусра“, „Ахрар аш-Шам“, „Нуредин аз-Зинки“, „Фронт Леванта“ и други, са извършили редица изтезания и убийства. Не е тайна, че много от тези бойци са обучени и снабдени с оръжия от САЩ. Американците не са криели, че оказват подкрепа на някои сирийски бойци, но винаги са твърдели, че се касае единствено за т.нар. умерени сили. Докладът на Амнести интернешънъл обаче доказа, че САЩ са подкрепяли военнопрестъпници, а според наблюдатели, още през 2012 година американците са били наясно, че възниква ислямистка групировка - ИД, но не са предприели нищо, защото тяхната цел е била свалянето на режима на Асад.

По данни на ООН загиналите по време на войната са над 400 000 души. Икономиката на Сирия е срината, а според „Червения кръст“ почти 80% от населението на страната е под прага на бедност. Това са неща, които и Асад отлично осъзнава. Затова и лозунгът му от предизборната кампания беше „Надежда чрез работа“. Предстои мащабна реконструкция, жизненоважна за възстановяването на Сирия, като за целта са необходими милиарди.

Макар режимът в Дамаск да контролира само две трети от територията на страната, неговата смяна към този момент е по-скоро утопична. И това не бива да учудва никого - военните експерти още през 2013 година прогнозираха, че има сериозна опасност джихадистките групировки да се възползват от ситуацията и да вземат властта, което би означавало напълно срината държава и бедствие за милионното население. Защото Сирия е единствената арабска страна, в която християнските празници са официални, единствената арабска страна, в която жените са равноправни на мъжете, единствената арабска страна, която се опита да защити светската си идентичност още през далечната 2010 година, когато с директива забрани бурките и цялостните хиджаби в университетите, поради несъвместимостта им с ценностите на академичните традиции и за да защитят жените от радикалните обичаи. Това е Сирия на Асад.

Асад, който вероятно е отговорен за военни престъпления, извършени от сирийската тайна милиция, Асад, чиято партия контролира медиите, Асад, чийто режим безспорно е авторитарен и си служи с немалко прийоми, присъщи на подобни управления. Същият този Асад няма разумна алтернатива. Не и към този момент. Защото алтернатива не може да са проислямски групировки, алтернатива не може да е шериатът, алтернатива не може да са изроди, ревящи от удоволствие докато развяват отсечени от тях човешки глави. Защото ако не е Асад и авторитарното му управление, в Сирия обикновеният човек, християнинът, шиитът, ще са подложени на изтребление.  


В категории: Политика


Автор
3
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
3
Коментара по темата
3.
Fondation ''US 4 BG''
20.06.2021 13:42:16
0
1
Доклад на Д,Е.А и ОССРП
Бпар Сад брат му и братовчед му НАЙ-големите производители в света на КАПТАГОН -метамфетмин с истинско име ФЕНТИЛИН ДИХЛОРИД което арабите наричат галено ''Бащата на двете луни''
Чужди служби и митници са заловили десетки ТОНОВЕ пратки по 14 ТОНА с каптагон в Салерно Италия,Бейрут Ливан Измир Турция ,Родос и Крит ,КОНСТАНЦА -Румъния и най много Триполи Бенгази в Либия
Само заловените в чужбина пратки за 1 год са м-у 1-2 МИЛИРДА евра
На черния пазар в Неапол и Салерно каптагона върви по 12 Е 1бр хапче а вС.Арабия -Джсда и Риад ,Дубай по 25 $(42 ЛЕВА ХАПА)
ДЕА е засякала Базите и нарко лабовете разположени м-у пристанище Латакия в -Сирия и град КАРДАШАЯ (от там е родата на Бащар Асад)
Трафика на безценната стока се осъществява с кораба ''НОКА'' собственост на братовчеда на Асад който вече е МИЛИАРДЕР в ЕВРА
2.
Бай Вълчо
18.06.2021 07:23:44
0
2
Само най-големите наивници не разбраха, че по света няма добри и лоши, само наши и ваши.
1.
_nib_
17.06.2021 21:33:16
1
4
Ми той мръсния американец не призна и референдума на кримчани.....Но те си решиха хората.Яаааа като е загрижен янкито....да погледне малко към Туркменистан....там има нужда от ,,демокрация".....да се ,,внесе".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори