Уникален кекс с ананас и череши
Обърнат надолу и с чудесен ефект
Продукти:
За топинга:
450 г ананас на колелца от консерва
50 г масло, разтопено
225 г кафява захар
За тестото:
380 г брашно
5 ч.л. бакпулвер
225 г масло
300 г захар
2 яйца
1 с.л. ванилия
Приготвяне:
Намажете кръгла форма за кекс или тава с мазнина. Покрийте я с хартия за печене. Пуснете фурната на 180 градуса.
Отцедете парчетата ананас от сиропа. Смесете разтопеното масло, кафявата захар, ананаса и 2 супени лъжици от сиропа от консервата. Разпръснете сместа по дъното на тавата, като внимавате ананасите да са добре подредени. Към останалия сироп от консервата добавете толкова вода, колкото да получите 325 мл течност. Оставете настрана.
Пресейте брашното с бакпулвера. Оставете и тях настрана. Разбийте с миксер останалото масло със захарта. След като се получи пухкава смес, добавете яйцата и ванилията. Разбийте отново в продължение поне на 1 минута. Добавете брашното към мокрите съставки. Добавете и сиропа от ананасите. Излейте тестото в тавата.
Печете за 40 минути в загрята фурна или до суха клечка. Извадете от фурната. Изчакайте поне 10-15 минути кексът да изстине. Внимателно го обърнете, така че ананасите да се паднат от горната страна. По желание гарнирайте с коктейлни черешки.
Защо Папа Лъв XIV избра Турция за първа задгранична визита
Колумбийският президент: Натискът на САЩ върху Венецуела е заради петрол, не заради наркотици
Apple си връща трона: iPhone 17 изстрелва компанията на върха на световния пазар
2 млрд. лв. печалба в хазарта, 70 млн. за тотото: защо държавата търси концесия за 15 години
15-годишни австралийци атакуват в съда националната забрана на социалните мрежи
Ужасяващо: Извадиха от водата безжизненото тяло на млад футболист
Последна информация за състоянието на 7-годишното дете, което пострада при жестоката катастрофа край Пловдив
