×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посещението на Лаура Кьовеши в София не бе случайно, посочи ни знаци, които трябва правилно да разчетем


Посещението на Лаура Кьовеши в София не бе случайно, посочи ни знаци, които трябва правилно да разчетем
Смятам, че Лаура Кьовеши е казала на Иван Гешев, че не може да продължава така, не може да има двоен стандарт и да подхожда еднакво към всички, нарушаващи закона, смята Славчо Атанасов
11 Юни 2021, Петък, 21:30 ч.
Автор: Славчо АТАНАСОВ*

Кьовеши избра знаково София за първото си работно посещение и показа, че България вече е под лупата и нещата няма да продължават, както е било досега

 

Много внимателно проследих реакциите около посещението на Главния европейски прокурор Лаура Кьовеши у нас. И честно да ви кажа, останах доста изненадан.

Чух много минорни мнения, след като тя заяви, че няма да се намеси в работата на българската прокуратура. И оставам с впечатлението, че към нея има някакво свръхочакване, че Кьовеши, като една втора Жана Д`арк ще дойде и публично ще раздаде възмездие и ще линчува главния прокурор Гешев. Тя, разбира се, официално заяви нещо различно.

Но Вие какво очаквахте?! Кьовеши е начело на една сериозна институция, тя вече не е само прокурор, но и висш европейски политик и да кажем, чиновник. На този пост тя не може да си позволи да нарушава правилата и протокола.

Няма как да дойде и пред всички, назидателно да издърпа ушите на Гешев. Но тя направи друго. Въпреки всичко, даде много ясен знак. И аз се учудвам, как опитни и известни политически коментатори и политици у нас, тълкуват нещата превратно.

В политиката е много важно да се следят процесите и да се наблюдават детайлите. Още президентът Франклин Делано Рузвет го е казал: „Не слушайте какво се говори официално, гледайте какво се върши след това. Така е в голямата политика.“

И наистина, прав е Рузвелт. Ако отчетем безпристрастно фактите, нещата изглеждат така.

Първо, преди повече от половин година, когато още не беше встъпила в длъжност, Кьовеши заяви, че най-голяма е корупцията в Румъния и България и тя ще започне своята работа именно от тези две страни. Едната е нейната родина, макар тя всъщност да е от унгарски произход на малцинството там. А втората, България е най-корумпираната държава в ЕС.

Ето, че Кьовеши действа последователно, според собствените си думи. Но има и още нещо, което е от изключително значение. Сигурно си спомняте двамата американски сенатори и тяхното писмо за корупцията у нас.

Тогава наблюдателите ги засипаха повече с присмех, отколкото да погледнат сериозно, нарекоха ги изкуфели старци, позицията им не била официална, а лично мниние. Но някак лековато пропуснаха, че единият е председател на Сенатската комисията по външна политика, вторият е неин зам.-председател, а двамата са от двете противостоящи си партии – демократи и републиканци.

Тоест, Америка е единна в отношението си към нас. И писмото им се появи веднага на страницата на американското посолство в София. Никой не разчете този важен знак и официалната власт в България не направи нищо. И скоро след това, щатското правителство стовари върху страната ни атомното си оръжие в борбата с корупцията – Решение по закона Магнитски, при това с конкретни имена и фирми.

Това е невиждан, грандиозен шамар по България. Но всъщност, този шамар отекна по-силно в лицето на Европейския съюз и беше насочен към големите му лидери. Сякаш Америка каза: „Подредете си вътрешния двор. Не може България да продължава да разгражда с корупция целия европейски съюз.“

И само седмица след това, Кьовеши, вече официално встъпила в длъжност, най-напред идва не къде да е, не в някоя от големите европейски столици, а пристига в София. Това е първият важен знак, според мен.

Защото първата визита на всеки новоизбран политик и висш служител винаги е знакова и винаги на нея се гледа със специално внимание. Кьовеши не просто си разходи костюма до тук, тя показа, че България вече е под лупата и нещата няма да продължават, както е било досега. И още нещо много важно.

Вторият, още по-силен знак, който дойде от Кьовеши. Първата й среща беше не с главния ни прокурор, както би било логично и естествено, все пак те са двама главни прокурори. Но не би, тя се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Това ясно показва подкрепата й към действията на служебния кабинет в борбата с корупцията. И едва след това се срещна с Иван Гешев.

Какво са си казали двамата насаме, няма как да знаем, но според мен, главният ни прокурор недвусмислено е разбрал, че веднага трябва да си отвори широко очите и да започне да работи без двойни стандарти. Че трябва да подходи еднакво към всички, които нарушават закона и създават корупция, без значение на политическата им принадлежност. Защото корупцията няма партиен цвят.

Не можеш повече да действаш избирателно, ето това му е казала Кьовеши, според мен. И от това зависи, дали ще си довърши мандата на главен прокурор. Ако прокуратурата заработи наистина безпристрастно, има голям шанс. Работа също има много.

Корупцията не е само на жълтите павета в София. Гешев трябва да обърне поглед и към големите областни градове, където отдавна има местни октоподи, които са се срастнали с общинската, магистратската и държавната власт в едно престъпно цяло. Вземете Пловдив за пример.

И тук се изкушавам да припомня думите на Св. Апостол Павел в Първото послание към Тимотей: „В основата на всички злини стои сребролюбието.“ Това е съвременната корупция. Тя, като киселина разяжда държавността, но най-вече покварява и унищожава нравите и морала, убива вярата на хората в ролята на институциите, а това е началото на края на държавността. И пак ще дам пример.

Един от най-великите римски императори, Марк Аврелий, останал във времето, като символ на мъдър и честен управник, бил известен със своята материална скромност, когато римската империя е на върха на своята мощ, въпреки че бил много богат човек. Съпругата му също.

В домакинството си той бил изключително икономичен, а с държавните пари не позволявал никакви волности или злоупотреби. Неговата съпруга Фаустина винаги го критикувала, но когато станал император, той й отговорил така: „Глупава жено, на главите ни сега е цяла империя! Опичай си ума, защото можем да загубим и това, което имаме, като лично имущество.“ Видно е, че жена му не била доволна от него, но Марк Аврелий издържал най-важния изпит. Присъдата на историята. И останал във вечността, като еталон на доброто управление. Вече над 20 века. Не случайно, той е единственият император, чиято статуя все още стои в центъра на Рим. Защото и в Библията е казано: „По делата им ще ги познаете.“

*Коментарът е на Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, депутат в 44-ото и 45-ото НС, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Секиджан
12.06.2021 13:06:38
3
3
Гешев е пътник. Тия които го вдигнаха ще се опитат да го заменят или ще изкарат компромати зс него ако реши да ги бори
12.
356
12.06.2021 12:23:12
2
3
Защо днес никой не говори за пликчето дадено на секретарчето или това е нещо незначително и незаслужаващо внимание
11.
До 9
12.06.2021 11:50:19
2
4
Абсолютно! Просто прокуратурата е зависима от една групировка в момента.
10.
Сикишев
12.06.2021 11:37:14
7
4
Олигарсите искаха да се отърват от Гешев но удариха на камък.Сега вече Гешев ще ги помете всички олигарси такива като черапи , фемили Банови , Гигови , Арабаджиеви Шиши миши всичко ще отиде на тигана много скоро.Покрай сухото ще изгори и мокрото , демек и онова хвъркатото ще отнесе някой друг "ШАМАР"
9.
Marinero
12.06.2021 09:11:43
1
14
Българската прокуратура не е само един каскет. Сигурен съм, че там работят и много почтени хора които осъзнават значението на думите законност, чест, държава. Каскетите ще бъдат принудени да работят според правилата со кротце, со благо и со мало кютек.
8.
напушен
12.06.2021 08:46:23
0
13
Моето тълкуване на това което Тя каза: Аз съм си тук у дома. Имам офис в София. Имам 10 заместника (засега само 4) които не са подчинени на никого другиго освен мен. Всякакви опити за натиск върху тях от партии и лица ще бъдат санкционирани и оповестени в медиите.
7.
Абориген Балкански
12.06.2021 06:55:03
0
12
Всеки използва '' камбанарията'' за да внуши собствените си разбирания по темата за корупцията, защото не е пряк участник в процеса, истината е че тя съществува в тези огромни размери защото има почва за развитие за което огромна роля играе манталитета, ''тарикатите'' са на почит те карат най-скъпите коли,имат най-големите палати, топ дестинациите не са им чужди и разбира се оказват влияние върху правилата на обществено-политическите взаимоотношения,а ''андрешковците'' се приспособяват мигновенно към промените поради изградения стериотип на обществото,че правилата не важат за всички. Бог да пази България,нивото не ни позволява да я опазим
6.
Реалист
12.06.2021 00:27:58
9
9
Флагман е една от малкото медии , които си позволяват да публикуват такива брилянтни мнения по важни въпроси.много други ги е страх.Затова поздравявах медията и разбира се автора
5.
Кьовеши се оказа реалист от плът и кръв
11.06.2021 22:34:11
5
21
Започва търсенето на нов Месия от мутрите и мафията,която мрази Прокурора на Народа-Гешев!
Европейският главен прокурор няма да реформира българската прокуратура и няма да казва на Гешев как да си върши работата, напротив – ще работят в сътрудничество !!!
4.
Браво на Славчо Атанасов за добрият анализ
11.06.2021 22:17:56
9
28
Браво на Славчо Атанасов за дълбокият анализ. Чудя се каога и от Флагман ще започнат да правят такива анализи. Срамно е да се преписват статии от нета без никакви доказани източници и да се пишат простотии от журналисти без да се вникне между редовете. Във Флагман влизам заради коментарите под статиите, защото са много по-смислени от самите статии на журналистите от Флагман. За съжаление Флагман здраво трият неудобни мнения, които "уронват" престижа на корпоративните им клиенти. Славчо Атанасов ги отвя с един дълбок и смислен анализ. Още веднъж БРАВО на Славчо
3.
Мутрите плащат на Мунчо!
11.06.2021 22:15:11
15
19
Записани на видео: Секретарят на президента прибира дебел плик от компрометиран митнически шеф!Пламен Узунов, секретарят по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България Румен Радев, е заснет на тайна среща как взима плик от Петко Петков !
2.
Българин
11.06.2021 21:48:40
7
11
Блажени са вярващите
1.
Gordon Shumway
11.06.2021 21:47:37
21
27
Трябва за се отървем от адвоката на ДС мутрите - Гешев. Това ни каза Кьовеши.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Хороскоп за деня – 24 април 2024, сряда Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори