×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата спира да работи с фирми на Делян Пеевски, Васил Божков и свързани с тях лица


Държавата спира да работи с фирми на Делян Пеевски, Васил Божков и свързани с тях лица
Министерският съвет взе решение заради казуса със санкционираните от САЩ физически лица и фирми
04 Юни 2021, Петък, 19:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Решение на правителството засяга администрациите и ведомствата, държавните предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала

Държавата спира да работи с дружества на санкционираните от САЩ Делян Пеевски и Васил Божков. Това става ясно от решение на Министерския съвет, за което съобщава правителственият пресцентър.

С цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, правителството прие решение, с което:

Създава постоянна работна група с участието на представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, съобщават от правителството.

В списъка на асоциираните лица да се включат:

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът да се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

ДАНС и НАП предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лицата от списъка и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка на лица в случай, че свързаността е прекратена.

Министърът на финансите наблюдава дейността на работната група и отговаря за резултатите от нейната работа пред правителството. Министрите и другите органи на изпълнителната власт предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

С предприетите от правителството действия ще се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ при последващо замразяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други.

Решението се взема, тъй като към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.

Решението на правителството е прието неприсъствено, се посочва още в информацията.

Припомняме, че санкционираните от САЩ лица са бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков, зам.-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов - бивши ръководители в Държавната агенция за българите в чужбина. 

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев анонсира мерките срещу Пеевски и Божков с думите: „Работим изключително активно по темата. Както знаете, в България няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация, но очаквайте включване по-късно днес.“

 


В категории: Бизнес , Политика


8
Коментара по темата
8.
пак до нормалния
05.06.2021 00:20:50
5
9
Как да нямаше загуба на суверенитет - а тази абсолютна зависимост от доставките на газ само и единствено от Русия какво е? Утре рашъните като рекат да ни затворят кранчето и ще се хванем за палците, нали?
А колкото до цеха, който се намира в чертите на военно поделение - запитали ли сте се кой е дал това разрешение? Имаше подробен анализ от Григир Лилов - пускам ви част от него: " *** Искам да знам кой продаде националната ни сигурност и настани обект-цех на чуждестранни граждани – турски и господ още знае какъв (със съпруга – рускиня?!) на военен обект! ***А сега да го видим в целия му блясък, който абсолютно всички медии, експерти, коментатори и дори официална институция като Министерството на отбраната и министър Георги Панайотов крият.
Фирмата с атакувания обект е „Ким инженеринг” ООД.
Сградата е в местност „Поделението“ на Чешнегирово. И не само е в този район, а се намира в … самия район на летището! Кой е допуснал на територията на военен секретен обект да работят частници (цех за биодизел и олио с 12 души персонал), не ми известно. А частниците също не са случайни, а са особено скандални. Защо? При това тази фирма е свързана с друга – КИМ Агромашини ООД.
Тя също е посочила за свой адрес на регистрация и местопребиване военното летище. Още по-скандалното е, че и в нея участват чужди граждани – турските Левент Бенджан и Екир Гюршен Янар! Не ми е ясно засега от коя държава е и лицето Карлос Ернесто Делгадо – Мансерат, което освен съдружник е и управител и се подвизава и в двете фирми. И което вероятно има съпруга – руска гражданка?!Ако вие като български граждани се опитате да влезете в района на това военно летище, ще бъдете незабавно арестувани, а ако се наложи – и застреляни.
Чуждите граждани обаче необезпокоявано си работят там. Това е най-големият скандал, а не жалката пропагандна операция за лошите американски военни и лошото НАТО, толкова охотно раздухвана от политици и медиите!
Вероятно и заради това две седмици се е мълчало за случилото, а не само заради евентуалния скандал с американските военни. (инцидентът е от 11 май).
После някоя пропагандна калинка от руското лоби у нас на техните спецслужби е пуснала сензацията с цялата си „компетентност“, с която не е съобразила, че вместо да изпише вежди, ще извади очи.Така скандалът с атакуването на цеха се оказва следствие от
първия скандал, за който абсолютно всички медии и журналисти мълчат.
Скандално е и кой от нашето министерство – дали защото е калинка или не, не е изключил изрично съответната сграда от учението, разигравано на военното летище, а при ученията целият район на летището е обхванат. Другият вариант за пропуска е умишлено подготвена провокация, за да се шуми в медиите за лошите САЩ и НАТО (както предполагам аз).
Изненадани сте, нали, че частният цех е на територията на военното летище, на военен обект, а не в селото, катто ви информираха? И че цели две частни фирми с участие на чуждестранни граждани са регистрирани там – на военен секретен обект и го ползват като свое местопребиване и адрес."
Е, що за национална сигурност са ни осигурили от ГЕРБ???
Сега по отношение на чуждите държави и банки - нали ви е ясно, че Пеевски, Борисов, Цацаров, Доган, Домусчиев и т.н. мафиоти не държат парите си у нас? Те са или в офшорки или изнесени в Дубай, Ливан, Оман, ОАЕ и други държави. Как ще ги спрат да забегнат на някъде и да си живеят царски с всичко окрадено от нас? Отдавна сме завладяни от мафията и от диктатурата й!
7.
Нормален до 5
04.06.2021 22:17:52
11
3
Разликата е, че при гербаджшйските мафиоти чужда държава нямаше как да унищожава български бизнес, та дори и да са щатите.Вярно присвояваха го гербаджийските олигарси чрез държавата, но нямаше загуба на суверенитет. Беше и невъзможно американски недоносчета да си провеждат ученията в българско предприятие с участието на работниците. Утре ще плъзнат и по градовете.Просто за да си знаем мястото.Да не допускат сделки и финансови потоци на лицата от списъка със щатите, щатски банки и фирми е едно, но да принуждават и чужди държави, банки и фирми да блокират сметки и да спират бизнес с тези хора е чист рекет.По американски.И не това не е пазарен принцип и демокрация, а завладяване, диктатура и монопол.
6.
Казачок
04.06.2021 20:05:15
2
17
Тя държавата е на пеефски и бошкоф. За коя държава става въпрос
5.
до нормалния
04.06.2021 19:57:48
7
16
Защо не реагира досега, като бяхме на директно управление с дистанционно от Русия??? Кой ще плаща 3-те милиарда за турски поток, кой ще плаща 1,2 милиарда за реакторите за Беляне и умишлено загубеното дело, кой ще плаща за най-скъпите самолети на картинка (е ББ се е навеждал и на САЩ, за да спечели индулгенции за обслужването на Путин) и още мнооого плащания!
И какво значи: "Сиреч България не е вече държавата и минаваме....." Мигар досега с управлението на тези мафиоти ББ и компания имаше държава?
4.
А такаааа!
04.06.2021 19:47:31
0
25
Сега трябва да проверят и всички фирми, "спечелили" търгове за изпълнение на водни цикли, пътища, магистрали, електро-преносна инфраструктура, големи спортни зали, стадиони, туристически комплекси и т.н. Всички знаем, че това са нагласени търгове за "наши" хора, а те неминуемо са свързани пряко или посредствено с с КОЙ мислите???
3.
Нормален
04.06.2021 19:37:46
11
7
Сиреч България не е вече държавата и минаваме официално на директно управление с дистанционно от щатите.
2.
Мдаа!
04.06.2021 19:36:25
1
30
Браво!!! Така трябва!!! Пълен бойкот!!! Следват Домусчиев, Таньо Танев, Георги Гергов, фармацевтичната мафия и т.н. и т.н. мафиоти....
1.
Ха
04.06.2021 19:13:11
3
23
Сиреч Тиквун не е вече държавата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Мегаспектакълът ще бъде на 6 август в Летния театър Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му 20-годишният младеж пръснал главата на жертвата си, след което изхвърлил тялото в река Луда Камчия От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival В автобусите ще се пътува с електронна карта или с билет, закупен на борда на превозното средство ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ Дебатите в пленарна зала на парламента продължиха над два часа Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Българинът и съотборникът му Томи Пол спечелиха на двойки срещу Сам Куери и Джак Сок Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Пострадалото е настанено в пловдивска болница Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Спецоперацията на ОДМВР и жандармерията е за издирване на откраднати ултраскъпи лимузини Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Обновени са тротоарите в близост до блока. Дърветата са запазени. Подменени са ВИК разклоненията към блока Само петима стигат до интервю за едно работно място Само петима стигат до интервю за едно работно място Месец отнема намирането на подходящия кадър Извънредно! Започна спецакция на ОДМВР и жандармерията в Бургас, Поморие и Несебър Извънредно! Започна спецакция на ОДМВР и жандармерията в Бургас, Поморие и Несебър От пресцентъра отказват информация, масово се проверяват леки и лекотоварни коли
Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия 38 души са пострадали, 7 от тях са в критично състояние Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата  Водачката в схемата Бусер Чехиоглу ще е последния й съперник на Олимпиадата Стрелба край Пентагона, има ранени Стрелба край Пентагона, има ранени Изстрелите са в района на метростанция Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Туристите ходят рано сутрин на плаж От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус СЗО призовава за по-бърз напредък във ваксинирането срещу Covid-19 Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Стъкленият покрив на жилището му не бил одобрен от властите Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост от тепиха в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение, казват турците   За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара Няма пострадали хора при инцидентите
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Трифонов се даде булка на руската диктатура, подчини се на бг-олигарсите Виц на деня Виц на деня Мухата трябва да се трепе докато е още на лай*ото.

Народна мъдрост
Виц на деня Виц на деня Говорят си две цветя на полето:
- Обичаш ли ме?
- Обичам те. А ти мен?
- И аз те обичам. Ох, по-скоро да идват пчелите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Господа западноевропейци, бъдете грижовни за колите си... После и ние ще ги караме...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори