×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако изборите са днес: ГЕРБ запазва първото място в Бургас, но има и сюрприз


Ако изборите са днес: ГЕРБ запазва първото място в Бургас, но има и сюрприз
Ако се увеличи избирателната активност, ще има сериозни размествания. Засега очакванията са тя да е около 45 %, колкото беше и през април
04 Юни 2021, Петък, 11:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Флагман

Любен Дилов най-разпознаваем сред водачите - с 19,5 % одобрение, Живко Табаков - 16,8 %, Петър Кънев - 15,3 %, Христиан Митев - 8 %

 

 

Ако изборите са днес коалиция "ГЕРБ-СДС" запазва първата си позиция в 2 МИР Бургас с резултат от 24,4 %, "Има такъв народ" повишават резултата си до 21,8 %, а БСП - 15,5 %. Това сочи проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi, проведено в периода 31 май-3 юни.

Избирателна активност

44,9% от анкетираните 509 жители на Бургаска област са заявили намерението си да участват в предстоящите парламентарни избори. За сметка на това расте процентът на колебаещите се, които още не са решили дали да гласуват - 38.5%. Ако през април се считаше, че те ще имат силата просто да вкарат или изкарат някой от парламента, то сега те могат да определят и победителя на изборите. В Бургаска област се отчита и ръст на заявилите, че няма да гласуват. 16.6%. Друг важен елемент, който сме измерили е нагласата сред обявилите намерение да гласуват, дали вече са решили за кого ще пуснат своята бюлетина. 32.3%  от тези 44.9% са решили вече за кого ще гласуват, а 12,6% все още не са решили или се колебаят кого да подкрепят.

Електорални нагласи

На въпрос как биха гласували, ако изборите бяха тази неделя бургазлии отговарят така.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ запазва първата си позиция в областта с 24.4% от гласовете, което е спад с малко над 1% от резултата им на последните избори на 4-ти април. Запазва се низходящата тенденция при резултата на бившите управляващи, които през 2017 година имаха резултат в областта от 35,7%.

На второ място вече категорично е партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“. Те са партията, която покачва своя резултат. 21,8% от анкетираните са заявили намерение да подкрепят партията на телевизионния водещ Трифонов. Определено за покачването или свалянето на резултата им ще има ключово значение избирателната активност в деня на вота.

Седмица преди старта на кампанията 15,5% от бургазлии обявяват готовност да подкрепят БСП, което е близък резултат до този, който партията получи на последните избори. 

ДПС остава четвърта политическа сила с 13.0% подкрепа. Движението възстановява голяма част от гласовете, които им бяха откъснати от ДОСТ през 2017 г.. Сега партията запазва електоралната си подкрепа и не се очаква рязък спад или повишение на резултата.

 „Демократична България“ също повишава резултата си, макар и леко, и вече има 8,2% доверие сред избирателите в областта. Силната лична кампания на депутатът в предишния парламент Димитър Найденов в комбинация с широката инвазия на коалицията в десния сектор се основните фактори за възходящия тренд на коалицията. 

Коалиция около Мая Манолова - „Изправи се. Мутри вън“ също повишава резултата си. Те ще получат 6% от гласуващите. Малката коалиция направи истинско чудо на последните парламентарни избори и дори с такъв резултат вкара двама народни представители от Бургас. Засега крамолите в коалицията между Татяна Дончева и Отровното трио не показват признаци на отлив на симпатизанти.

Патриотите обединени в нова коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля, НФСБ“ стартират кампанията си в Бургаска област с подкрепа от 3,7%.

Още един политически играч вече се забелязва все по-ярко и това е партията на Васил Божков – „Българско лято“. Ако преди последните избори в избирателите на хазартния бос имаше колебание дали да заявяват своята принадлежност, то сега те се чувстват окрилени от резултата си и доста по-спокойно обявяват решението си да гласуват за бизнесменът-беглец.  „Възраждане“ също бележи ръст в Бургаска област. Вече над 2% от избирателите обявяват намерение да гласуват за Костадин Костадинов и неговата партия. "Републиканци за България" на Цветан Цветанов са 0,4%, а новосформираната лява коалиция около Жан Виденов – „Ляв съюз за чиста и свята република“ - 0,3 %. Дори наличието на знакови фигури като Павел Маринов едва ли ще вдигне много резултата на коалицията.

Подкрепа към водачите на листи

Мажоритарната битка се очаква и този път да е водеща по време на кампанията. Нагласите са, че голяма част от водачите на листи отново ще бъдат избрани да поемат отговорността. Фаворитът на ГЕРБ-СДС Любен Дилов запазва първото място по разпознаваемост сред избирателите с 19.5% одобрение. Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" е плътно зад Дилов с 18.6% доверие сред избирателите. Трети е бургазлията Живко Табаков от "Изправи се! Мутри вън!", който запазва почти същия процент на одобрение, както и преди предходните избори – 16,8%. Водачът на листата на БСП Петър Кънев е с 15,3% одобрение. Димитър Найденов от "Демократична България" е харесван от 13,4% от бургазлии. В сравнение с водача им на последните избори Ивайло Мирчев, който имаше едва 9%, това си е отличен резултат.  Сред патриотите най-одобряван се оказва бившият народен представител Христиан Митев. На пръв поглед скромен, но пък определян като изключителен юрист, той събира 8% одобрение сред бургазлии. Севим Али, също както и ДПС, запазва доверието сред избирателите от предходните избори. 7% одобряват работата му като народен представител.

Формула на бъдещото управление

Размествания има и в следизборните очаквания. Вече над 1/3 от гласуващите в Бургаско очакват, че ще има нови избори след тези на 11 юли.  22.5% имат очакване „Има такъв народ“ да състави правителство. Нещо, което в последното Народно събрание партията отказа да направи. Ако в предходното проучване преди изборите на 4-ти април основното очакване беше да има кабинет около ГЕРБ-СДС, то преди тези избори едва 12% от избирателите вярват, че това е възможно. Кабинет на малцинството, съставен от партиите от протестите също е възможен вариант, според анкетираните. 10.2% от хората смятам, че такова правителство може да бъде съставено. Едва 5.8% вярват, че БСП има сили да състави правителство, а 3% мислят, че ГЕРБ-СДС може да направи правителство на малцинството. 15% от анкетираните не могат да преценят какво би могло да е следващото управление на страната.

Изводи

Още преди старта на кампанията политическите страсти са високи. Това се пренася и сред избирателите. Последното Народно събрание беше едно от най-гледаните и предизвикващо най-голям интерес, затова битката за новия парламент също става изключително важна. От друга страна партиите видяха къде не им стигна резултата или къде се представиха по-лошо от очакваното и ще направят промени. Тези от тях, които не се адаптират към средата се очаква да загубят най-много и това личи още в първото проучване. Битката за всеки глас ще означава битка за всеки мандат във 2-ри МИР. Както се видя преди два месеца дори последната партия може да вземе два мандата и това ще е достатъчна мотивация всички да се борят за възможно най-голям резултат.  Изборът на водачи е важен, но и хората след тях също ще имат своята роля. Тепърва ще разберем дали най-силните преференциални играчи ще бъдат на терена.

Сред партиите ГЕРБ-СДС ще имат нужда от пълна мобилизация, за да спрат отлива на симпатизанти и да се опитат да си възвърнат тези около 10%, които са загубили от 2017 г. насам. „Има такъв народ“ ще се опита да повтори кампанията си от преди два месеца с надеждата за по-висок резултат. БСП ще заложи на силни преференциални кандидати, а Движението за права и свободи ще се опита да повиши резултата си.  "Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!“ все пак качват доверието си и ще бъде интересно до каква степен това ще промени резултатите им. 


Паспорт на проучването:

Представително проучване за Област Бургас е проведено от Агенция Vox Populi и е финансирано със собствени средства.  Анкетирани са 503 пълнолетни граждани, в периода 31 май – 3 юни 2021 г. чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).  Агенция Vox Populi е социологическа агенция, която се занимава с изследването на нагласите в обществото. Екипът е съставен изцяло от млади експерти и работи под ръководството на проф. Татяна Коцева –университетски преподавател и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН

 




Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
37
Коментара по темата
37.
XX
05.06.2021 17:27:14
0
2
Нови избори, Виденов влиза, забрана и лустрация за герб и съд за калинките. Излизане от натоми ес - за една свободна и независима България!
36.
Некви лудииии
05.06.2021 14:47:27
1
4
Гледам некви върли противници на Възраждане са изписали един тон глупости...
Платени герберски тролове!
Ухапете се, колкото и да ви е яд, Възраждане ще успее!
35.
Психо
04.06.2021 21:00:28
2
16
Владо с Дидо П. , Гошо Асансьора и Мишо Жената пишат ли, пишат коментари против Възраждане. Не се хабете! Хората гледат делата, а не думите.
34.
местен
04.06.2021 19:48:54
2
9
Vox Populi
Няма такава социологическа агенция.
Фалшиви новини.
Фалшив сайт.
33.
Странджанска зурла
04.06.2021 19:04:34
4
12
ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО В БУРГАСКАТА ПОЛИЦИЯ, НАП, МИТНИЦИ, ПРИСТАНИЩЕ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ НА ГРОБАРИТЕ, ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ДУПКА А ПОСЛЕ И ДА ПОВРЪЩАТ ЩОТО СЕ ОЯДОХА
32.
до феновете на израждане
04.06.2021 17:58:05
36
13
За пореден път се убеждавам че ако харесваш партии като бАтака и ИЗРАЖДАНЕ си или много прост или с основно образование или не си съвсем в ред с главата.Чета им коментарите...то чудо,щели да променят хода на историята...хахахаххахха,шефа им Копейкин си купи скъп имот и скъпа кола с парите от субсидията на партията,която пък беше създадена доста съмнително,кланя се на чужда държава и сутрин като стане целува портрета на путин кълне се в тОДОР жИВКОВ и иска евразия ссср и нрб,само истински идиот може да харесва подобни уроди
31.
Chepa
04.06.2021 16:37:27
32
4
Само Бойко. Другото е БОКЛУК
30.
mancho
04.06.2021 16:25:25
2
10
Раята пак ще фърля вота си за подкупни и корумпирани политици и ше потрива ръце колко добре живее. В кочината пълна с боклуци, отровена вода, села и градове в 21 век без вода и канализация, мангасаряни изнасилващи и биещи беззащитни хора, улици надупчени като швейцарско сирене или лунен пейзаж<пустеещи села,магистрали които в белите страни ще са път от 1 или 2 клас и т.н и т.н.
29.
От Тилбург
04.06.2021 16:23:38
6
9
Прав си. Преди много години се чудех защо тука беше бастион на БСП. Обяснението е че Бургас нямаше много Висши училища и нивото на избирателите беше ниско. Индустриалиозиран град, чалганизирано население със сравнително малко от т.н интелигенция. Тогава си мислех че ако в България се появи някаква популистка, чалга партия тя ще има много голям успех в тоя град. Е появи се и измести БСП.
28.
Nostradamus
04.06.2021 16:07:37
3
18
Американската посланичка е Отказала да се срещне с гешеФ!
ГЕрП и гешеФ се оказаха Токсични и за Америка!
27.
Гарантирано от ГЕРБ
04.06.2021 15:58:55
4
27
Това е поредната платена манипулация на хората от Шайката ГЕРБ с активното участие на купените флегми.
26.
Голям хОй ги чака
04.06.2021 15:10:05
4
27
Герб ще е втора политическа сила в Бургас на предстоящите избори и ще е близо като резултат до третата. Това се дължи на факта, че Бургас е гербаджийски бастион. Ще има градове, в които Герб ще са трета или четвърта сила
25.
до 23
04.06.2021 14:35:34
37
12
Ти или си спал на течение или не си взимаш хапчетата. Копейката ли е загрижен за децата? Точно той дето изостави двете си деца заради силиконова бездетна манекенка? И ако не знаеш, този учебник е спонсориран от герберските фондации на Врабевски и е писан от авторски колектив, който Копейката усложливо не споменава, за да трупа активи.
24.
Бургазлия
04.06.2021 14:21:41
6
10
До 19 Тука говорим за Бургазлии а не за глигани от Ямбол и Сливен В Бургас не искаме чалгари
23.
До 18
04.06.2021 14:20:22
22
38
И аз ще гласувам за Възраждане!
Внучето ми обожава учебника им по Родинознание. Убедих се, че това са единствените хора в бедната ни държава, които наистина ги е грижа за децата ни!
22.
Гражданин
04.06.2021 14:16:14
4
29
абсолютно платена публикация! Стига с тез гербаджии и Слафчофци БСП-та дпста! Балъци не се заблуждавайте с тоз Слави , новата пионка след Пеевски
21.
Нееее
04.06.2021 14:14:01
6
27
Няма сила, която да ме убеди, че бургазлии биха гласували с такъв процент за гроб!
Тази партия потъна, а буци ще ходи в пандиза!
Статистика на база 509 души, НЕ е представителна извадка!
Бургас може много повече!!!
20.
*********
04.06.2021 14:06:02
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Даа
04.06.2021 13:58:25
7
28
Ако тези прогнози се сбъднат, това ще означава, че гражданите на Бургас тези, които все още се надяват ББ да се върне, са напълно изгубили представа за реалната действителност. Жалко за тях!
18.
Възраждане
04.06.2021 13:47:07
29
39
Мен, никой не ме е попитал!
Аз ще гласувам за Възраждане!
Само те имат потенциал да променят хода на историята! Омръзна ми от чалгари, гей паради, беднотия и мизерия!
Време ни е за Възраждане!
17.
Грешка
04.06.2021 13:32:45
18
10
До 14 Най крадливата партия е БСП и това е доказано
16.
Смешна стъкмистика
04.06.2021 13:16:17
1
18
На последните избори участваха 32 партии, а тук виждаме само 11. Ами ако 60 % от анкетираните смятат да гласуват за някоя от другите 21 партии, ама тук не са го направили, защото я няма като опция?!?
15.
:))))
04.06.2021 13:03:11
1
21
Всеки втори с телефон и лаптоп е агенция.
14.
изманици
04.06.2021 12:39:31
8
38
Измислена стъкмистика....герб скоро няма да ги има на картата,най крадливата партия партията на Буци мутрата...така ще го отнесат този път че свят ще им се завие.
13.
*********
04.06.2021 12:35:50
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Бургазлия
04.06.2021 12:25:43
21
19
Бургазлии НЕ са чалгаджии!!!!
11.
Лъжа
04.06.2021 12:09:01
3
33
Бургас е с най рисковите секции за контролиран вот..
10.
Да
04.06.2021 12:08:23
9
42
Тия анонимници, като питали 500 души, мен защо не ме питаха. Първо активността ще е по висока от април, второ кумлука ще е безмълвен щото няма стимул, а стимул няма заради машините, пак заради тях няма невалидни бюлетини. Не на последно място след всичката помия която излезе последните дни от управлението на крадливците изобщо няма да са първа сила.
9.
бай онзи
04.06.2021 11:57:27
6
10
До 1 и 6 Ти по рождение ли си прост или в последствие се издуха
8.
тито
04.06.2021 11:52:52
28
12
За ГЕРБ съм съгласен ама за чалгаджията надали.Бургазлии не са толкова кухи
7.
ГЕРБ Комлука
04.06.2021 11:49:10
13
34
Абе ако не сипят по някой лев не виждам как ще са на първо място
6.
ХАХА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ
04.06.2021 11:48:48
11
35
ЛЪЖИ ЛЪЖИ ПЪЛНЕТЕ ГУШИ ДОКАТО МОЖЕТЕ ХАХА !!!!!!НЯМА НАЗАД КОЛКОНО И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ КОЛЕП.ЛОТО НА ИСТОРИЯТА НАЗАД!!!!!!!!!!!В МОМЕНТА АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК Е С ПРЕЗИДЕНТА ВА ПОЛИГОНА КАРЕН!!!!!!!!!!!!А ВИИ СИ ЛЪЖЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!
5.
*********
04.06.2021 11:45:40
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Б.Б.
04.06.2021 11:44:28
10
53
Утре очаквам да излезе и прочуване на социологическата агенция "Боко и Шиши", която дава разгромяваща победа за ГЕРБ!
Хубаво е да давате стимул на хората да гласуват масово против ГЕРБ! С тези проучвания това ще постигнете!
3.
един нормален
04.06.2021 11:42:13
13
47
"социологическа агенция Vox Populi"???

Ама вие сериозно ли бе, гербаджии?
2.
ЩО МИ БЛОКИРАШ КОМЕНТАРА ?????????????
04.06.2021 11:40:31
7
8
ЩО БЕ
1.
ХАХА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ
04.06.2021 11:38:17
15
36
ЛЪЖИ ЛЪЖИ ПЪЛНЕТЕ ГУШИ ДОКАТО МОЖЕТЕ ХАХА !!!!!!НЯМА НАЗАД КОЛКОНО И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ КОЛЕП.ЛОТО НА ИСТОРИЯТА НАЗАД!!!!!!!!!!!В МОМЕНТА АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК Е С ПРЕЗИДЕНТА ВА ПОЛИГОНА КАРЕН!!!!!!!!!!!!А ВИИ СИ ЛЪЖЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори