×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НЗОК даде Правителствена болница на прокуратурата. Министърът освободи целия Съвет на директорите


02 Юни 2021, Четвъртък, 00:59 ч.
Автор: Флагман

Източвани са средства чрез несъществуващо лечение, обвинителите проверяват фалшифицирани ли са подписи на пациенти. ''Лозенец'' върна над 135 хил. лв. на НЗОК

НЗОК даде болница "Лозенец" (Правителствена) на прокуратурата. Причината: отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата е установила и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата е върнала 135 856,60 лева с обяснението, че отчетеното, но неизвършено лечение е плод на техническа грешка.

В отговор на констатациите служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви на брифинг днес, че е взел решение да освободи целия Съвет на директорите.

Негов председател е Любомир Спасов,  два мандата декан на Медицинския факултет на Софийския университет. Болница "Лозенец" е и университетската база за студентите по медицина в Алма матер. Със заповед на Министъра на здравеопазването от 2014 г. е определен за национален консултант по трансплантология. През 2005 г. проф. д-р Спасов е обявен за Лекар на годината и Почетен гражданин на София. 2006 г. носи на проф. д-р Спасов ордена „Звезда на италианската солидарност“. През 2007 г. той получава и наградата „Достоен българин“.

За резултатите от проверката си НЗОК съобщи снощи.

Проверката е извършена след заповеди на управителя на НЗОК от януари 2021 г. Проверявани са договорите за болнична помощ за медицинските дейности за 2020-202 г. и сигнал за „фиктивно хоспитализирани пациенти“ през 2020 г. В отговор още на 8 януари от "Лозенец" връщат на Столичната здравна каса 238 667.00 лв. за ноември 2020 г. и обясняват, че това са пари, които поради "технически пропуск" на техен служител са били отчетени неправилно и, съответно, заплатени от държавния фонд. Касае се за 65 истории на заболяванията (ИЗ).

От НЗОК проверяват общо 336 истории на заболяванията, съответно: октомври - 61, ноември – 75 и декември – 220 по клинична пътека №20.1 ("Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години"). Констатирани са нарушения. Неоснователно са получени суми за 38 истории на заболяванията.

Анкетирани са здравноосигурени, които са подписали анкетна карта, в която декларират, че не са били хоспитализирани по КП №20.1 в МБАЛ „Лозенец“ ЕАД през 2020 г. Във връзка с представените 5 броя анкети от здравноосигурени, отчетените и заплатени ИЗ попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност.

От НЗОК решават да прекратят частично индивидуалния договор по клинична пътека №20.1.

В медицинската документация от истории на заболяването на анкетирани, които декларират, че не са били хоспитализирани по КП №20.1 в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г. фигурират документи с положен подпис от съответния пациент. 

"Установяването на верността на съдържанието на представените документи и автентичността на положените „за пациент“ подписи е извън законоустановените контролни правомощия на НЗОК. Писмените анкети и документацията от проверката са изпратени на Прокуратурата с цел изясняване на казуса", се казва в съобщението на Касата.

На брифинга си днес министър Кацаров директно ги нарече "подправени".

От "Лозенец" подават писмено възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми и писмено становище по констатациите от Протокол за извършената проверка. Възражението и предложението на Касата за частично прекратяване на договора с лечебното заведение са изпратени до Арбитражната комисия по медицински дейности към СЗОК за разглеждане и решаване на спора. Тя приема за основателно становището на лечебното заведение в частта му, касаеща отчетената неизвършена дейност. След това управителят на НЗОК издава заповед за финансова неустойка в общ размер от 9 500 лв. Същата касае констатирани нарушения, връчена е на ЛЗ и не е обжалвана. Относно предложението за частично прекратяване на договора поради решението на Арбитражната комисия не е пристъпено към частичното прекратяване на индивидуалния договор на МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ ЕАД по клинична пътека №20.1.

След писмено възражение срещу протокола за неоснователно получени суми, което е отхвърлено от управителя на НЗОК, е издадена писмена покана за неоснователно получени 135 856.60 лв. Тя е връчена на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД чрез нотариална покана на лечебното заведение, като е обжалвана от ЛЗ по реда на Административнопроцесуалния кодекс. В ЦУ на НЗОК е постъпила жалба от 13.04.2021 г. срещу писмена покана за неоснователно получени суми с № РД-25ПП-25/01.03.2021 г. от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Образувано е административно производство с № 4093/2021 г. по описа на Административен град второ отделение, 68 състав и е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.10.2021 г.

В НЗОК обаче постъпват нови сигнали и последва нова проверка в МБАЛ "Лозенец". Тя е образувана със заповед на управителя на НЗОК от 9 април пак за медицинските дейности за 2020-2022 г. В отговор директорът на болницата информира проверяващият екип, че изисканата документация е предоставена на Прокуратурата на Република България, без да е предоставен документ /писмо, приемно-предавателен протокол/, удостоверяващ предаването им.

Заради липсата на доказателства от НЗОК пращат писмо до Софийска районна прокуратура с молба да уведомят Касата дали е изискана и предоставена гореописаната медицинска документация (истории на заболяването и др.) в оригинал от лечебното заведение за болнична медицинска помощ МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. Оказва се, че СРП работят по предварителна проверка, заради която са иззели документацията, и потвърждават това пред Касата.

"Към настоящия момент в хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й.

За резултатите от извършените проверки е уведомено Министерството на здравеопазването, като са предоставени в цялост материалите от проверката", завършват от НЗОК.


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Мегаспектакълът ще бъде на 6 август в Летния театър От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival В автобусите ще се пътува с електронна карта или с билет, закупен на борда на превозното средство Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му 20-годишният младеж пръснал главата на жертвата си, след което изхвърлил тялото в река Луда Камчия ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ Дебатите в пленарна зала на парламента продължиха над два часа Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Българинът и съотборникът му Томи Пол спечелиха на двойки срещу Сам Куери и Джак Сок Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Пострадалото е настанено в пловдивска болница Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Спецоперацията на ОДМВР и жандармерията е за издирване на откраднати ултраскъпи лимузини Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Обновени са тротоарите в близост до блока. Дърветата са запазени. Подменени са ВИК разклоненията към блока Само петима стигат до интервю за едно работно място Само петима стигат до интервю за едно работно място Месец отнема намирането на подходящия кадър Извънредно! Започна спецакция на ОДМВР и жандармерията в Бургас, Поморие и Несебър Извънредно! Започна спецакция на ОДМВР и жандармерията в Бургас, Поморие и Несебър От пресцентъра отказват информация, масово се проверяват леки и лекотоварни коли
Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия 38 души са пострадали, 7 от тях са в критично състояние Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата  Водачката в схемата Бусер Чехиоглу ще е последния й съперник на Олимпиадата Стрелба край Пентагона, има ранени Стрелба край Пентагона, има ранени Изстрелите са в района на метростанция Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Туристите ходят рано сутрин на плаж От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус СЗО призовава за по-бърз напредък във ваксинирането срещу Covid-19 Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Стъкленият покрив на жилището му не бил одобрен от властите Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост от тепиха в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение, казват турците   За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара Няма пострадали хора при инцидентите
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Трифонов се даде булка на руската диктатура, подчини се на бг-олигарсите Виц на деня Виц на деня Мухата трябва да се трепе докато е още на лай*ото.

Народна мъдрост
Виц на деня Виц на деня Говорят си две цветя на полето:
- Обичаш ли ме?
- Обичам те. А ти мен?
- И аз те обичам. Ох, по-скоро да идват пчелите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Господа западноевропейци, бъдете грижовни за колите си... После и ние ще ги караме...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори