×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да стигнеш до България с луксозен кораб по Дунав, вижте разказ от невероятното пътешествие


Да стигнеш до България с луксозен кораб по Дунав, вижте разказ от невероятното пътешествие
SS Beatrice е собственост на Uniworld, по време на пътуването са организирани множество екскурзии
29 Май 2021, Събота, 18:58 ч.
Автор: Дейли мейл, превод: Красимира СЛАВЧЕВА

В корабния ресторант „Моцарт“ се сервира средноевропейска кухня, като шницел по виенски и пиле паприкаш

Каролин Хендри пропътува Дунава с луксозния SS Beatrice, собственост на Uniworld, минавайки през Сърбия, България и Румъния, по време на пътешествието са организирани множество екскурзии.

Корабът се клатеше, докато вълните в бяла пяна удряха корпуса преди разбиването си в скалистия бряг. Нищо необичайно за един круиз, но все пак бурните вълни, които ме събудиха, не бяха морски.

Никога досега, не съм имала такъв вид придвижване по време на речен круиз и това беше една от изненадите по време на този авантюристичен воаяж  по протежението на Долни Дунав – там, където реката се влива в Черно море.

Дунав е популярна дестинация за речните круизи, с бляскавите столици Виена и Будапеща по своите брегове и красивите Чешки Крумлов и Залцбург, всички те с лесен достъп. Сега, пътувайки на изток от Будапеща, където реката преминава през Сърбия и формира границата между България и Румъния, ние все повече и повече се отдалечавахме от добре отъпканата туристическа пътека.

Приставайки близо до Голубацката крепост с десетте си кули, издигаща се над тъмната вода, всичко беше спокойно. При навлизане в Карпатите, Косава т. н. бурен вятър може да снижи температурите с -30 градуса през зимата и да вдигне облаци прах през лятото, които, следвайки движението на Дунав и минавайки през пролома Железни врата, достигат чак до Будапеща. Но сега беше пролет и вятърът бе утихнал, а реката и крепостта – окъпани в слънце.
Голубацката крепост е просъществувала 700 години и е била сцена на битки през вековете  за сърби, маджари и турци. Докато разглеждахме бойницитe, удълженото лъскаво бяло тяло на нашата яхта CC Beatrice се отдалечаваше по пътя си надолу по течението.

Ние от своя страна  се качихме на автобуси и след половинчасово пътуване по десния бряг на Дунав стигнахме Лепенски вир. Малка крайречна пътека в близост до стари къщи ни отведе до огромна метално-стъклена структура, покриваща праисторическа забележителност. 

Руините от селището, съществуващо между 9000 г. и 6000 г. пр.н.е., са открити през 1960 г. по време на разкопки. Подобно на Абу Симбел в Египет, всеки камък е бил преместен на по-високо място от оригиналното му местоположение поради строежа на язовир. 

Виждаме погребални парцели, олтари, валуни, покрити с лица и шарки, основи на къщи, керамика, бижутерия и разни оръдия на труда от Мезолитната епоха и Ранния Неолит.

Подобно на оригиналното селище, вратата на всяка къща е обърната към висок гранитен връх, с очертания на грубо изсечен трапец на отсрещния бряг, вероятно с религиозно значение.

Надолу по течението се присъединихме към нашия луксозен плаващ хотел. Следобедът представляваше живописен круиз през пролома Железни врата, разделящ Карпатите и Стара планина.

Седнахме на горната каюта, слушайки през слушалки екскурзоводска беседа, направлявана чрез GPS, докато се движехме между скали, извисяващи се на 1600 фута.

Погледът ни бе насочен наляво към издигащата се статуя на владетеля Децебал, воюващ с римляните през 1-ви век от новата ера. Издялана е в скалата по инициатива на румънски бизнесмен и завършена през 2004 г.

По-трудно се забелязва изключителната древна плоча на Траян, изсечена в чест на завършването  на стратегически римски път през 100 г. от новата ера.

Абревиатурата SS в SS Beatrice идва от Super Ship (Супер кораб) и е поставена след реконструкция на кърмата на популярния кораб River Beatrice от флота на Uniworld. Ремонтът се състои в не особено голямо  разширяване с цел разполагането на стилно стълбище и стъклен полилей Мурано.Шикозният интериор на основния салон включва светло дърво и цвят „French navy” (Френска флота), а също така и редици от антични китайски вази и USB портове в изобилие.

Кафе-салонът „Шуберт“, алтернатива на основния ресторант „ Моцарт“ предлага централноевропейска кухня като шницел по виенски и пиле паприкаш.

Разнообразната културна програма на борда включва дегустация на българско кисело мляко, както и демонстрация на подготовката му. След това идва ред на фолклорните танци, изпълнявани от ученици и рецитал на хор Vox Medicals- хор на талантливи студенти по медицина от Румъния.

Накъдето и да се обърнеш, те преследва избор от екскурзии (включени в цената). Тръгвайки от Видин, България се включих в автобусна екскурзия до Белоградчишките скали, разположени в подножието на Стара планина и в близост до сръбската граница. След кафе-паузата в хотел в Белоградчик беше време да разгледаме скалните образувания на 200 млн. години, изваяни от вятъра и леда в любопитни форми и представляващи естествена защитна стена на града от римски времена насам. Комбинация от пътечки и стълби ни отведе до портите на крепост от 19 век, откъдето можехме да наблюдаваме с километри напред приближаващите посетители. В Русе, България се разходихме под ръководството на екскурзовод по булеварди и площади от 19 в., дали наименованието на  града - „Малката Виена“.

Посетихме и намиращия се наблизо Басарбовски скален манастир, основан през 1431 г. и все още населяван от монаси. След това – към Ивановския манастир. Там вървяхме сред цъфнали сливови дървета, под съпровода на крякащите в реката жаби и видяхме изключително добре запазени в пещерите стенописи от 14-ти век.

Пътуването с SS Beatrice ти дава възможност за нова авантюра на различно място всеки ден, комбинирана със спокойни следобеди, през които наблюдаваш пейзажа. Идеална възможност да посетиш тези отдалечени райони на Европа.

Туристическа информация:
Uniworld (uniworld.com) предлага десетдневни пакети за круизи в Източна Европа, които започват от 3309 паунда на човек и включват all-inclusive круизи със седем нощувки, екскурзии, отстъпки, престой в хотел в Букупещ-2 нощувки и полетите.

Оригиналния текст може да видите ТУК




В категории: Животът


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Mnogo kapitani se ot Sofia deto nqma voda
29.05.2021 21:58:46
3
1
потъването на корабчето „Илинден“ на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро.

По време на инцидента в Македония се удавиха 15 българи.
3.
Efi
29.05.2021 21:56:12
0
4
Стотици кораби пътуват по Дунав в тази дестинация. За кого правите тази реклама с цени от над 3000 паунда.
2.
Ами
29.05.2021 19:23:48
2
3
Има и по хубави кораби.Унивирд е добра също Antonio Belluci е пет звезден по реките си члава.Много е скъпо.Повечето дъс швейцарци работехме
1.
Въъъъ
29.05.2021 19:10:02
0
15
И колко пари взехте за тая реклама?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори