Кои са изследванията при листериоза – едно от най-сериозните хранителни заболявания
„ЛИНА“ е сред малкото лаборатории, в които се извършва бърз тест за доказване на Листерия моноцитогенес във фецес
Въпреки че е сравнително рядка, човешката листериоза е едно от най-опасните хранителни заболявания в Европа. То причинява хоспитализация и висока смъртност, особено сред възрастните хора, а при бременните жени може да доведе до спонтанен аборт. Именно заради това инфекцията зорко се следи от учените. Един от микробиолозите в България, които имат преки наблюдения върху доказването на причинителя, е доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. Тя е и част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА“.
„ЛИНА“ е сред малкото лаборатории, в които се извършва бърз тест за доказване на Листерия моноцитогенес във фецес, а така също се изследват кръв, ликвор и други проби за доказване на инвазивна листериоза.
Заради опита си, доц. Михайлова е сред авторите в последния брой на списание „Хранително-вкусова промишленост“, където споделя актуални данни за листериозата в Европа. Какви са те, тя разкрива пред останалите специалисти, както и пред пациентите.
Най-уязвими групи и симптоми при листериоза
Листериозата при хората е инфекция, свързана с консумация на храна, замърсена с бактерии от вида Листерия моноцитогенес. Заболяването засяга главно бременните, новородените, възрастните хора над 64 години и тези с потиснат имунитет. Ако Листерия моноцитогенес се намира само в храносмилателната система, причинява диария, коремна болка и висока температура. Когато бактериите се разпространят извън червата (инвазивна листериоза), симптомите се определят от особеностите на пациента. При възрастните и хората с отслабена имунна система се възпаляват мозъчните обвивки – менингит. Бременните с инвазивна листериоза в трети триместър са с най-висок риск да предадат инфекцията на плода. Такива жени обикновено съобщават за грипоподобни симптоми. Инфекцията може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане. Новородените с листериоза се заразяват или трансплацентарно, или по време на раждане. В първия случай децата обикновено се раждат преди термин и симптомите на заболяването се проявяват до 7-ия ден. Развива се клинична картина на сепсис. Във втория случай инфекцията се установява след повече от седмица и обичайно протича с клинични симптоми на менингит.
Данни за инвазивна листериоза в Европа
Листерия моноцитогенес е петият по честота причинител на зоонози в Европа след Кампилобактер, Салмонела, Шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли и Йерсиния. През 2018 г. от страните-членки на Европейския съюз са докладвани 2549 потвърдени случая на инвазивна листериоза при хората или 0,47 случая на 100 000 население. За 10-годишен период се наблюдава статистически значима нарастваща тенденция на случаите. Смъртността е висока (15,6%), което прави инфекцията една от най-сериозните болести, подложени на надзор в Европа.
Случаи на листериоза, свързани с храна
Естествени резервоари на Листерия моноцитогенес са почвата и гастроинтестиналния тракт на бозайниците, откъдето бактерията попада върху растенията. Тревопасните животни поглъщат микроорганизма и допълнително замърсяват почвата и растенията. „Зеленчуците, соковете и други продукти от тях“ е категорията на хранителните фактори на предаване на заразата, причиняващи най-голям брой взривове със сигурни доказателства. Най-мащабният взрив, свързан с фактора „зеленчуци, сокове и други продукти от тях“, обхваща три държави (Дания, Финландия и Обединеното кралство) през 2018 г. Засегнати са общо 46 души, всички са хоспитализирани и петима са починали. През миналите години в Европа усилията са фокусирани върху вземане на проби от класическите и добре познати високорискови храни за Листерия моноцитогенес, като „месо и месни продукти“, „риба и рибни продукти“ и „сирена“. Този скорошен взрив, обаче, подчертава факта, че трябва да се обърне внимание на категорията „плодове и зеленчуци“ като се има предвид развитието на потребителските навици.
Превенция на заболяването
Суровите кълнове, микрорастения и салати са рискови, т.к. може да „приютят“ Листерия моноцитогенес. Важно е да се знае, че изплакването на зеленчуците не гарантира премахване на бактериите. Поради тази причина се препоръчва при съмнение за експозиция и наличие на гореизброените симптоми уязвимите групи от населението да се изследват за Листерия моноцитогенес.
При сирената, приготвени с непастьоризирано мляко, има 50 до 160 пъти по-голяма вероятност да причинят инфекция с Листерия моноцитогенес, отколкото когато са направени с пастьоризирано мляко. Необходимо е да се помни, че пастьоризираното мляко може да бъде замърсено вторично, ако не се спазва подходяща хигиена.
Суровите яйца, месо и някои видове пушена риба не са безопасни за Листерия моноцитогенес. Термичната им обработка над определена температура убива бактериите.
Министър Иванов призова ръководството на ВиК холдинга да не допуска увеличение на водата
Зърнопроизводители от България на протест в Брюксел
Абсурден експеримент на инфлуенсър доведе до смъртта му
Две деца са пометени на пешеходна пътека в Пазарджик
Никой не и дава възрастта
Ще изплащат пенсиите по-рано
ОУ „Г.С.Раковски“ - Оризаре отбелязва Световния ден за борба със СПИН
Стартира вторият етап на проекта MIRACle – наука и бизнес в синхрон за иновации, в който участва БДУ
Вълшебен декември ни очаква в Община Несебър
Задържаният за катастрофата с три жертви край Пловдив - с десетки нарушения на пътя
Скандал в парламента: Асен Василев заплашва Борисов пред десетки свидетели
