Марулята и репичките фрашкани с нитрати
Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати
Салатата за майскате празници се оказа бъкана с нитрати, установи изследване. Тестът за наличие на отрови в зеленчуците е направен от д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните. По думите му при зеленчуците, за да се установи точното количество, е необходим анализ в лаборатория, като според еврорегламентите то не трябва да надхвърля 4000 милиграма на килограм.
Проучването установи, че при три взети проби от марули две от тях имат нитрати над нормата. Зеленчуците са купени от три различни места, за да има сравнение – пазар, квартален плод и зеленчук и магазин от голяма търговска верига.
Така марулята от пазара и кварталния плод и зеленчук е с нитрати над нормата, а тази, закупена от обект на голяма търговска верига, се оказа чиста. При теста на краставиците обаче най-голямо количество нитрати са открити в пробата, взета от продукта от верига магазини. Тествани са и краставици от пазара и плод и зеленчука, като наличието на вредното вещество е сравнително по-малко. Проби са взети и от репички. Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати.
Задържаният за катастрофата с три жертви край Пловдив - с десетки нарушения на пътя
Скандал в парламента: Асен Василев заплашва Борисов пред десетки свидетели
Засекли са шофьор с рекордните 248 км/ч с тол камери
Мутиращ птичи грип е възможно да предизвика тежка пандемия
Взеха лъскавия „Мерцедес“ на Светлана Гущерова
Нетипичен контрабанден трафик заловиха на Капитан Андреево
Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ в Бургас
Наглите“ разтворени в киселина? Нова версия за съдбата на изчезналите Културиста, Йожи и Регето
Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия
Мария Цънцарова напуска сутрешния блок на bTV, вече не иска да става в 5 сутринта
Тръгвайте на път с автомобили, готови за зимни условия
