Марулята и репичките фрашкани с нитрати
Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати
Салатата за майскате празници се оказа бъкана с нитрати, установи изследване. Тестът за наличие на отрови в зеленчуците е направен от д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните. По думите му при зеленчуците, за да се установи точното количество, е необходим анализ в лаборатория, като според еврорегламентите то не трябва да надхвърля 4000 милиграма на килограм.
Проучването установи, че при три взети проби от марули две от тях имат нитрати над нормата. Зеленчуците са купени от три различни места, за да има сравнение – пазар, квартален плод и зеленчук и магазин от голяма търговска верига.
Така марулята от пазара и кварталния плод и зеленчук е с нитрати над нормата, а тази, закупена от обект на голяма търговска верига, се оказа чиста. При теста на краставиците обаче най-голямо количество нитрати са открити в пробата, взета от продукта от верига магазини. Тествани са и краставици от пазара и плод и зеленчука, като наличието на вредното вещество е сравнително по-малко. Проби са взети и от репички. Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати.
Ултрасите на Левски с остра реакция след погромите в София
Колко често трябва да се слага вакса върху колата
Това е тайната на най-вкусния пълнен шаран с орехи, непременно го направете за Никулден
България подписа стратегически важен договор за новите ядрени мощности на АЕЦ „Козлодуй“
Световните медии отразиха протестите в България: Най-мащабните от години
Като след цунами: Азия е разтърсена от смъртоносни циклони и мусонни дъждове
Продължават експертните обследвания през нощта Околовръстния път на Пловдив
Празнична програма за Никулден в Поморие и Ахелой
Задържаха бившият върховен представител на ЕС Федерика Могерини за измама
Как да осигурите безопасност при работа на височина със стълба?
