Марулята и репичките фрашкани с нитрати
Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати
Салатата за майскате празници се оказа бъкана с нитрати, установи изследване. Тестът за наличие на отрови в зеленчуците е направен от д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните. По думите му при зеленчуците, за да се установи точното количество, е необходим анализ в лаборатория, като според еврорегламентите то не трябва да надхвърля 4000 милиграма на килограм.
Проучването установи, че при три взети проби от марули две от тях имат нитрати над нормата. Зеленчуците са купени от три различни места, за да има сравнение – пазар, квартален плод и зеленчук и магазин от голяма търговска верига.
Така марулята от пазара и кварталния плод и зеленчук е с нитрати над нормата, а тази, закупена от обект на голяма търговска верига, се оказа чиста. При теста на краставиците обаче най-голямо количество нитрати са открити в пробата, взета от продукта от верига магазини. Тествани са и краставици от пазара и плод и зеленчука, като наличието на вредното вещество е сравнително по-малко. Проби са взети и от репички. Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати.
Забраняват ли растителните бургери? ЕС в решаващи преговори
Литва обяви извънредно положение заради контрабандни балони от Беларус
Чудни вкусове с които да разнообразим вечерята за Бъдни вечер
Турция се топи
19-годишна загина при тежка катастрофа
Божанов: Вотът на недоверие е срещу правителството на Пеевски и страха на Борисов
Кобрата избухна преди мача с Гасиев: „Ще видите най-добрия Пулев досега!“
Драстична мярка: Тръмп задължава всички чуждестранни туристи за петгодишна история в социалните им мрежи, преди да влязат в САЩ
Българското кино отново покори родната публика: „Почивката 2“ оглави боксофиса с рекордни резултати
Арне Слот разкри условието за оставането на Мохамед Салах в Ливърпул
Не е за хора под 18 - Тил Линдеман оправда предупреждението си
