×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е историята на Великден, защо боядисваме яйца и кой е измислил козунака


Каква е историята на Великден, защо боядисваме яйца и кой е измислил козунака
Модерните времена, в които днес живеем, са много различни, но все пак традиционните елементи от миналото са се запазили в голяма степен
02 Май 2021, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан

Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома на българското семейство. Въпреки че по време на Коледните празници честваме раждането на Христос, той доказва, че е Син Божи именно, след като възкръсва на третия ден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите, пише bulgarianhistory.org.

Интересното е, че събитията на Великден се случват около еврейския празник Пасха

която също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си, но има правило, според което той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него. Принципът на определяне води началото си от Първия вселенски събор през 325 година и се приема, че се празнува от всички християни неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие. Разминаването в датите, на които католици и православни честват празника пък идва от това, че първите следват Григорианския календар, а вторите – Юлианския.

Първата българска великденска картичка датира от 1899 година

и е по-скоро честитка с великденски сюжет, като първоначално се предпочитат най-вече немските картички. Вариантите са два – или да се поръча тираж на немски производител, който вместо на немски отпечатва на български поздравителния текст, или български производител сам преценява къде на чужда картичка може да допълни български текст.

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота.

В миналото яйцето често пъти се е асоциирало с Вселената

Всъщност още през IV в. консумирането на яйца по време на пости е забранено. Но през пролетта кокошките снасяли най-много, затова хората започнали да ги варят, за да ги запазят за по-дълъг период от време. Яйцето често пъти се е разглеждало като символ на прераждането през пролетта, а с възникване на християнството започва да се възприема като символ на раждане на човека. В православния християнски свят яйцето се използва като специално великденско поздравление, а в католическия боядисаните яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят.

Броят на яйцата се определя спрямо броя на членовете на семейството, а в селата – от броя на кокошките носачки. Боядисването им е ставало рано сутрин на Велики четвъртък от най-старата жена в семейството. Парашките, както наричали писаните яйца, не са били предназначени за ядене, а само се подарявали. Най-голяма сила имало първото снесено яйце, а първите червени яйца хората слагали в сито, постлано с нова кърпа, за да може слънцето да ги види и да се усмихне. Вярвало се, че тези яйца имали силата да предпазват и да лекуват.

Червените яйца имат и друга символика – когато имаме гост на Великден, старите хора казват, че трябва да му се подари червено яйце, за да може богатството никога да не напуска дома. Първото яйце освен под иконостаса се е слагало също така и в сандъка с моминския чеиз или се е заравяло в средата на нивата, за да пази от градушка. Яйцата се ядат до Спасовден, или цели 40 дни – ето защо при приготвяне на яйцата за „вапсване“ стопанката трябва да има това в предвид.

Първите десетилетия родната конкуренция няма шансове срещу немското производство, в което се влагат много пари и невероятни усилия от художници, печатари, издатели. През 20-те и 30-те години на XX век обаче обстановката се променя – появяват се популярни детски списания, а българската детска книга е във възход. Именно тогава много от художниците и илюстраторите оставят своя отпечатък в изработката на оригиналната великденска честитка, която бързо се налага и предпочита. Тази конкретно е дело на Бинка Вазова-Николова.
В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб.

Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век,

но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура.

Козунакът дори се е предлагал в по-изисканите софийски кафенета, където е можело да се поръча виенско кафе с резен козунак. Първото споменаване на думата козунак е в речника на Александър Дювернуа „Словарь болгарского языка по памятникам народной словесности и произведениям новейшей печати“, издадена в Москва през 1889 година и за синоним се сочи традиционният празничен кравай.

А защо агнешкото е също един от важните компоненти на празничните обичаи? Исус Христос е представян като Божи агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Легендата разказва, че дори и на кръста не му счупили коленете както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. По обичай може да се хапне агнешко на първия ден след 40 дневни пости.

През 1678 година за първи път се споменава Великденския заек. В немска приказка се разказва за заек, който крие в градината яйца от децата. Много често наред с общовъзприетите символики за великденските празници се срещат и зайчета – шоколадови, керамични, захарни, плюшени и др., дори и по-картичките е по-вероятно да се види заек, отколкото кокошка с яйца или пиленце. Обаче присъствието на заека не е случайно – в антични времена дивите зайци се възприемали като символ на Луната, а както стана ясно и по-горе първото пълнолуние след пролетното равноденствие бележи и Възкресение Христово. Освен това за разлика от питомните зайци, дивите се раждат зрящи. Древните вярвали, че именно те никога не затварят очи и че са нощни създания.

Модерните времена, в които днес живеем, са много различни, но все пак традиционните елементи от миналото са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква, хората да се пременят в нови дрехи, да не се работи по великденските празници.

В миналото през цялата Страстна седмица не се е вършела селскостопанска работа, не се е впрягъл добитък, не се е яздел кон, особено на Разпети петък – тогава постът е най-строг. Старите вярвали, че ако се работи тогава ще има гръмотевици и град.

Светлостта на християнския празник естествено се е отразявала подобаващо и в столицата ни. Статия на вестник „Реч“ от 1912 година разказва как София се готви за посрещането на Великден:

„С един трескав и суетен шум столицата посреща празника на най-великия учител на човечеството Исус Христос. Улиците са препълнени с мъже и жени, които бързат да довършат своите покупки за Великден. И през тия дни животът на столицата е съсредоточен, като че ли само из улиците „Леге“ и „Търговска“. В другите краища усиленият темп на настроението, идващо от предпразничните дни, почти не се чувства. Всички бързат към тия улици, за да излязат от тях с грижливо свит пакет. И по лицата на всички се чете една по-голяма радост, отколкото в обикновените дни на столичния живот. (…) Не по-малко е оживлението по улица „Мария Луиза“. От „Св. Крал“ до Халите по тротоарите на тая улица са настанени продавачите на козунаци и яйца, които със своя оглушителен вик подсещат купувачите да не забравят, че и тяхната стока е необходима за Великден.“

Не забравяйте, че Великден е не три дни, а цели седем – тъй наречената Светла седмица, а в продължение на цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!


В категории: Ретро Флагман


15
Коментара
5 бона за разузнаване в нета
5 бона за разузнаване в нета 26/09/2022, Понеделник 20:20 0
15
Коментара по темата
15.
До 14
04.05.2021 22:25:28
0
0
Ти да не си будист или кришна
14.
до 13
04.05.2021 13:00:02
1
0
да де то така се измъквате като не може да отговорите. Просто няма какво да кажеш - повече от ясно е. Любимия отговор - не сте дорасли за Исус/не може толкова ниско да слезем за да отгороврим/ кво ще ти обяснявам невенико трябва да приемеш исус и ще разбереш и ще се спасиш

Що така отказваш да отговаряш? Не те ли е страх че ще идеш в ада след като отказваш да обърнеш някого към словото хростово. Нали уж трябва да се борите за всяка изгубена пара пардон душа? Що да не се понапънеш малко да отговориш? Ако не знаеш отговорите питай някой пастир над теб ;)
13.
Аз
04.05.2021 12:12:33
1
0
Много ниско трябва да сляза за да ти отговарям на подобни въпроси!жив и здрав бъди ;)
12.
До 11
04.05.2021 00:51:17
0
0
вместо да се правиш на обиден що не отговориш? Кажи де нали всички се кланяте на изралтянина пък се плюете помежду си и всеки се бие в гърдите как само неговия пастир проповядва думите Христови пък другите не.

И както казах щом ти като вярваш и Исус ти е ролеви модел - жертвай се за хората - ефтанизирай се за да могат да живеят други чрез твойте органи. Ама и това го подмина щото не ти изнася :) Я кажи кой предаде Левски да не е дЕдо поп? Я кажи защо поповете от край време са усмивани в "народното" творчество? Пък ако си от хамериканските мисионери дошли тук кажи що крадете на хората жилищата че ви ги преписват? Исус от жилища ли има нужда или от сребърници?

Може да заблудите само овцете - но все повече хора повиждат през лъжите ви. Баба ти ванга що я направиха светица пък Боянчо мага е ненавиждан от черквата. Единия бил магесник пък бабата дето си говори с ефирни създания няма проблеми нали така? Кво само плашите хората с тоя ад. И кажи защо всемогъщия ви бог дето е сърворил света за шест дни пък на седмия решил да си почине година и нещо не му дреме за някакво вирусче и овцете от стадото му мрът от него??

Вземи отгорови поне на няколко от тия въпроси ама май не знаеш какво да кажеш освен как един ден като умрем щяло да се разбере и как не сме дорасли за Исус
11.
До този под мен
04.05.2021 00:36:01
0
0
Ами вярвай в Баба Ванга и Дядо Влайчо ако искаш...или че си произлязъл от маймуна...за пастирите и поповете може много да се каже но...не е наша работа,защото един ден всеки ще отговаря за своите си дела!живеем в уж свободна християнска държава но сме много далеч от Христос и затова сме и на това “дередже” ;)
10.
до 8
03.05.2021 22:52:27
0
0
следващия следващ "истинският" Исус. Викаш православните не стават вие протестантите или там от която секта сте - при вас е истината :) Уж един "бог" славите а обяснвате как другите са лъжци само при вас е истината. Голямо плюене по чуждите "пастири" само и само вашия пастир да се добере до колкото се може повече овце които да му се отблагодарят с пари апартаменти и други преходни неща които уж не трябва да трупаме според главния ви овчар пардон пастир от назарет. Коя библия да четем понеже тя е променяна при всеки по значим вселенски събор. Вашата коя версия? Vanilla or 2.3.beta ?
9.
до 7
03.05.2021 22:45:08
0
0
ограничена работа християнска. За теб има само бяло и черно нали? Нюанси на сивото няма нали така? Който не е с нас е срещу нас - айде на каладата. Ти като искаш израелтянина да ти е пример за подръжание що не идеш да си дариш единия бъбрек на някого? Или най добре да отидеш в Холандия където приеха ефтаназията и да умреш и така чрез органите ти да получт живот десетки хора. Що не го направиш това? Жертвай се и ти като си си избрал израелтянина за ролеви модел ;) Иначе само празни приказки заучени от книжката.
8.
Аз до 6
03.05.2021 21:24:29
0
0
Това е преобраз а не буквално,за съжаление в Православната църква няма друго освен религия....(с малки изключения разбира се) не четете Библията или четете но не разбирате...само Исус Христос може да даде откровение чрез Духа си -но на тези които го търсят...останалите и мъртви да видят как възскръсват пак няма да повярват!!!
7.
До 3
03.05.2021 13:38:54
0
1
Който не е под Божията благодатна закрила и грижа е в стадото на дявола. Трета възможност няма, както има само добро и зло. Православното Божествено учение отхвърля цялото диво и варварско езичество и дава възможност човек да е достоен за това име. За съжаление слепият атеизъм, който наложи измислената теория за маймуната превърната в човек, доведе до това съвременните хора да заживеят като животни и да се върнат към първобитно езическо състояние. Сега елементарни, необразовани, прости и развратни хора стават модел на поведение. И това ще продължава със всички крайни извращения, които ще бъдат узаконени, като хомосексуализъм, педофилия, кръвосмешение, зоофилия и т.н. докато зелените тикви поузреят и разберат, че извън православието и Църквата няма спасение. И в буквален, и в духовен смисъл!
6.
do 5 a.k.a. jesus's friend
03.05.2021 13:12:59
2
1
Я кажи разбирателю това да ядаеш плътта христова и да пиеш кръвта му не е ли канибализъм? Вие канибали ли сте някакви? :) За един рогат прЕател питам
5.
Приятел
03.05.2021 12:25:14
0
4
БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА , НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРАЗНИКА НА ПАЗНИЦИТЕ "ВЕЛИКДЕН" (ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО) ТОВА Е ЕЗИЧЕСКИ ОБИЧАЙ И ЗАБЛУДА ОТ ИСТИНАТА ,ОТДЕЛЯНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ СЪШНОСТТА , А ИМЕННО ПОБЕДАТА НАД СМЪРТА ОТ НАШИЯТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС , СЪЩОТО Е И С МАРТЕНИЦИТЕ ,ЕДИН КОНЕЦ ДА ТИ НОСИ "ЗДРАВЕ " .......СЛАВА НА ГОСПОД , В НЕГО Е ЖИВОТЪТ , ИСТИНАТА И СПАСЕНИЕТО НИ !!!!
4.
До 1
03.05.2021 00:38:07
0
2
Той е измислил оградата:)
3.
Падението на Св. княз Борис I Михаил
02.05.2021 23:47:02
3
5
2 хиляди години лъжи. Всичко е взето от предишни езически вярвания и празници. Карат хората да се чувстват грешни и жалки. Лъжците и убииците и без това не им пука за твърденията на "пастирите". Голяма любов - колко хора са избите в името на Христа?

Еврейска религия наложена в половината свят. И същите промити християнски мозъци ще говорят за ценности. Какви ценности - няколко пъти в годината се правят на вярващи през остналото време разврат. Колко от тия дето са си окичили символа за мъчение - кръста за изтезания редовно изневеряват примерно. Или взимат рушвети и др. Ама видиш ли като запалиш свещичка на някои празник и отидеш в храма и пито платено.

Зад тия глупости прикриват истинските способности на хората. Християнството религията за хора без самочуствие - овце. Дори официално така ги наричат - стадото божие. Раб божии. Красота роби и овце. Всички знаем как свършват овцете при пастира явно само овцете исусови незнаят.
2.
Читател
02.05.2021 23:17:23
0
4
Домашна работа за Отличен 6 за шести клас, втория срок.
1.
Валери
02.05.2021 22:18:12
0
6
Как кой? Валери Балевски.Абе този човек защо не поздрави хората с празника.Засичам кога ще триете.Брия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха фаталната Сияна от Бургас мъртвопияна зад волана Хванаха фаталната Сияна от Бургас мъртвопияна зад волана Бум на пияните шофьорите в Буегаско, арестувани са за срок до 24 часа, номерата на автомобилите им са свалени Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Ниското самочувствие ви кара да толерирате мъже, които не се отнасят с уважение към вас, защото това съответства на това, което чувствате към себе си Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Европа се постави в губеща позиция заради моралните си презумпции, че спасява планетата. Ще видим какво ще предпочете да спаси до края на годината – Земята или хората, казва мрачно Питърсън Какво научихме за секса през зрелостта? Какво научихме за секса през зрелостта? Кои са важните неща в леглото Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Знакът Овен се смята за най-страстният и емоционален сред съзвездията на зодиака Рецепта за вкусни тиквички на тава Рецепта за вкусни тиквички на тава Прекрасна идея за вечеря Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Не си ли омръзнахме да си играем на фили и фоби, не си ли омръзнахме да си противодействаме и виждаме в другия враг, каза Георги Димитров 5 бона за разузнаване в нета 5 бона за разузнаване в нета Средната заплата най-висока в София, Хасково на дъното Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Килърът ще бъде зад решетките 30 г. РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта Най-много са в Бургас (952), следван от Средец (642), а най-малко са в Руен (91)
Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор Актрисата направи опит да спечели място в италианския парламент Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Вижте какви са стойностите Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия На изхода от Русия към Грузия са се натрупали 2-3 хиляди коли Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Градският съвет в Краков трябва да се произнесе тази седмица дали Роджър Уотърс да не бъде обявен за „персона нон грата“
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня - Кажи ми на ушенце, че не съм дебела!
- Не си дебела.
- Сега и на другото ушенце!
- Еее, не ми се обикаля толкова...
Виц на деня Виц на деня - Ще заснемем сцената със скачането от моста! Хайде, скачайте!
- Но аз не мога да плувам!
- Няма значение, ние ще снимаме само скока!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените ме наричат грозен, преди да видят банковата ми сметка. След като я видят ме наричат беден и грозен!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори