×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт


Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт
Управлението не е само да подписваш документи с хубава химикалка - то е да вземаш тежки решения между различни интереси, убеден е вицепремиерът
02 Май 2021, Неделя, 15:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора

На фона на неясната политическа ситуация у нас предстои правителството в оставка да изпрати към Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост.

"В политическа криза сме. В последните месеци наблюдавам странен симптом - никой не иска да управлява и да поеме отговорност. Управлението не е само да подписваш документи с хубава химикалка - то е да вземаш тежки решения между различни интереси. Между българските политиците се е настанил ракурс, че е най-удобно да си критик - да, това е част от политическия живот, но финалът винаги е да носиш отговорност. В противен случай превръщаме политиката в едно надприказване", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в ефира на предаването "Брюксел 1".

По думите му внасянето на Плана не е политически ход.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините., Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която са работили, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия.

"Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него. Няма никакви политически ходове от наша страна", категоричен бе вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни:

"Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на Българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

Вицепремиерът допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


В категории: Политика


17
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
17
Коментара по темата
17.
Мъдьо
03.05.2021 09:51:16
0
3
В плана са само лукуми, а народа ще го духа защото са крадци и мошенници.
16.
Имам човек
03.05.2021 09:27:13
2
4
Когато ГРОБ дойде на власт през 2009, България беше ВТОРА в Света по скорост на домашния интернет. След 10+ години некадърна Работа работа работа, вече сме се сринали до 56-то място. И тези аналогови толупи ще опънат милиарди за дигитализация през крадливите си партийни фирмички.
15.
ПКП
03.05.2021 09:13:05
1
4
В планът за възстановяване не трябва да ви има и вас,иначе няма да се възстановим никога.
14.
Емигрант
03.05.2021 08:57:43
1
2
Дончев, тази така наречена дигитализация я изграждате още от вече далечната изминала 2009г! Всеки път, “една и съща манджа” сервирате когато някой от вашите плужаци отиде да представя някакъв план в телевизионно студио!
13.
Киро
02.05.2021 23:31:19
3
5
Хахаха ГЕРБ предлагат план за възстановяване след 12г. тяхно управление
12.
Гочо
02.05.2021 19:04:23
3
10
А защо не казва нищо за онези 2,5 милиарда , предвидени за електронно правителство, къде потънаха ? И това електронно правителство ще се случи ли някога ?
11.
Obshtinar
02.05.2021 18:40:11
6
6
Мри ве Гадддд
10.
Това е положението Минке!
02.05.2021 18:33:30
10
13
Повечето проекти в плана са читаво подготвени. Естествено има и плява.
Но колкото и да се пънат, по-читав план няма кой да напише. Ни време, ни капацитет. За флагманските коментатори ще е интересно да знаят, че поне половината ескперти, които са работили по плана технически, са част от ''умните и красивите". /Демек най-подготвените, интелигентните, незаменимините, единствените и каквото се сетите/. Те и затова ДБ критикуваха принципно, а не конкретно, за да не се променя нищо :) Добре разбираха, че няма какво да се промени.

Относно ИТН и МаяМа и комапния - за тях е ясно, че в тая сфера трудно дори имената си пишат, пък било то европейски проект да разпишат приемливо. Те завалийките само цялостната таксономията в ЕС в областта на устойчивото развитие докато вдянат, ще мине една година.
Така че - к'вото такова. Такъв потенциал имаме - това подаваме. Другият вариант - не подаваме нищо и няма европейски пари. Те в Брюксел много дълбоко са се загрижили дали ние ще си пуснем фиша или не, вервайте. От сутрин до вечер за нас си мислят, хaxaaхха.

Светъл Великден
9.
Комента
02.05.2021 16:48:20
9
18
Освен корупционни лайна, тия за друго не ги бива
8.
00
02.05.2021 16:28:18
4
17
имаше един странджански Качур говореше че щял да санирана сигурно там далаверата е по голяма нова ограда с Турция ще има ли питам за един Приятел-винкел ?
7.
Аудан
02.05.2021 16:14:25
12
5
Долната пост-хуманистиченска, вървяща към трансхуманизъм, сган много скоро ще ви забрани да карате коли също така както и ви забрани да дишате. Не е случайно че изметта на този проклет вид (Gates, Musk, Bezos, Buffet, Soros, etc) инвестрира години наред в железопътни проекти. Или по-точно ги усвоява. Ако искате да УМРЕТЕ поне като ХОРА, започнете да ги линчувате, започнете от децата и жените им и не оставайте никой да живее. СМЪРТ,СМЪРТ И САМО СМЪРТ !
6.
градски
02.05.2021 15:41:23
5
21
План на класни стаи, изолация и всякакви смр-та без ясен аспект - с какво ще подобри средата. Освен, че "нашите" фирми ще строят отново...
5.
до ............
02.05.2021 15:26:36
5
11
Това с високоскоростните влакове звучи много интересно. Само забрави да каже , че до края на годината ще открием ЖП връзката с братска Северна Македония.
4.
Оставете ги
02.05.2021 15:18:00
24
13
От лятото насам България върви назад ! А след изборите , ще се върнем 20 години назад. Политиката на ГЕРБ е добра, но ББ да остане в отпуск. Той изпуши от политика и му личи. Бойко отиди на почивка и научи поне един език , да те е*а в Министъра. Смени си алчните гербери, които ти представят нещата розови и те навиват да говориш глупости по улиците. Толкова ли е сложно! И ако пак спечелиш се извини в ефир на опонентите и ги стисни здраво за т.пките да не могат въздух да си поемат. Да се махат от Държавата , долни манипулатори !!!
3.
Marinero
02.05.2021 15:17:43
10
33
В какво успяхте без скандали и корупция до сега, че да ви повярваме, че и в бъдеще ще се справите?
2.
разсилен
02.05.2021 15:16:02
13
33
Гербажийски лъжец Ала бала и накрая кинтите в джоба
1.
Лост
02.05.2021 15:14:32
10
17
За приказването се обърни към шефа си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори