×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Напускаме Афганистан, без да знаем какви ги търсихме там


Напускаме Афганистан, без да знаем какви ги търсихме там
За разлика от контингента ни в Ирак, за който отчасти плащат САЩ, този в Кабул лежа изцяло на плещите на българския данъкоплатец. По официални данни на НАТО, той ни е струвал на година по около 111 милиона лева
01 Май 2021, Събота, 21:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Каквото каже господарят – някога горещо подкрепяхме съветското нахлуване, сега активно участвахме в американското

Америка се изкашля – напускаме Афганистан. На мига започнаха да кихат всички сателити – ние напускаме също. Без обществени обсъждания, без решения на съответните парламенти. Без особени национални мотиви. Щом главният господар на планетата така е решил, значи и ние така ще направим.

От кумова срама решението за сателитите мина през НАТО, та един вид напуска целия блок. Да не би някой в света да си помисли това, което и без друго всички знаят – че отделните държави, самопоставили се в позицията на подчинени, нямат никакво собствено мнение. Те някога така и влязоха в Афганистан. Господарят реши, че за нападения със самолети, отвлечени от саудитци, е виновна не Саудитска Арабия, а Ирак и Афганистан.

Това, че саудитската телевизия редовно излъчва директно обезглавяванията от централния площад в Рияд и така втиква в съзнанието на децата ужас и жестокост, които после те да развият до отвличане на самолети, не е проблем. Впрочем, напоследък обезглавяванията напуснаха територията на кралството и се пренесоха и по други държави и градове. Например, в Истанбул. Все едно. Саудитският крал е хубав, понеже има нефт, а ние много го искаме.

Що за кауза бе защитавана 20 години в Афганистан, след като страната ще бъде зарязана в същата позиция, в която американци и сателити я завзеха някога? За какво умираха толкова войници там, дори един българин - 34-годишният сержант Свилен Симеонов?

Техните близки разбират ли смисъла от това, че са загубили деца, братя, мъже, бащи просто ей така? Понеже на някого във Вашингтон му е хрумнало… Колкото умрели - умрели. Бог да ги прости. Освен всичко друго, в момента американци и сателити, сред които, разбира се, е и нашата бедна страна, правят едно към едно същото, което някога направиха войските на Съветския съюз. Ние и онова нахлуване много подкрепяхме – това не бива да се забравя.

Кабул преди Съветския съюз и Америка да се захванат с Афганистан –
красиви, елегантни и светски жени, 23 август 1960 година. 

Те влязоха в Афганистан, за да внедрят там своето разбиране за справедлив строй. За комунистите това бе социализмът. За американците – любимата им демокрация. И едните, и другите съпроводиха деянието си с инсталиране на върха на своя марионетка. Съветите се разписаха с Бабрак Кармал, когото подмениха подир това с Мохамед Наджибула (в комунистическите вестници го наричаха умалително д-р Наджиб).

По случайност и американците подмениха две марионетки – първо бе Хамид Карзай, сетне Ашраф Гани. Да, бе оформено с избори, но ние много вярваме, че това е изборът на народа, а не на Държавния департамент. Съветите постояха малко, американци и сателити се задържаха повечко. И едните и другите убиваха афганистанци наред. И те бяха убивани от афганистански ръце.

Никаква кауза не успяха да наложат, освен, че превърнаха в дивашка страна, която някога бе светска и – за мащабите на региона – относително спокойна. Докато съветите шареха из Афганистан, американците наливаха милиони долари в касите на ислямистите и превърнаха скромна групичка моджахедини във Франкенщайн. Те така бореха комунизма – като създаваха ислямистки чудовища.

Сега, докато американци и сателити се мотаеха на тяхно място, Русия водеше пък тайни преговори с талибаните. Тя не е богата и само това, изглежда, бе причината да не им поналее и малко пари. Иначе сто на сто би го направила. Щом ще се бори американският съперник, всички средства са на разположение. Когато съветите си тръгнаха, оставиха марионетката си на волята на Всевишния. А той очевидно не е имал воля на пощада.

В създалия се вакуум раздутия с американски пари Франкенщайн веднага окупира целия Афганистан. Моджахидините хванаха доктора Наджибула, биха го, колиха го, бесиха го, накрая го вързаха за един автомобил и го тътриха из Кабул за назидание.

Талибаните току-що са окачили на бесилото пред президентския дворец в
Кабул президента Мохамед Наджибула и брат му Шапур. Преди това двамата са били
бити, ръгани с ножове, душени и накрая довършени, като са закачени за джип и
влачени из столицата, 27 септември 1996 година

Ашраф Гани, който едва ли не е запознат подробно с последните дни на далечния си предшественик, би трябвало да е луд, ако реши да остане на власт и не избяга, заедно с покровителите си.

Едва ли днес някой и в Държавния департамент, и в столиците на сателитите, се съмнява какво ще стане след септември, когато и последният американски ботуш напусне Афганистан. Талибаните ще се върнат триумфално и Аллах да му е на помощ на Гани, ако е все още в Кабул.

Напред към миналото. На 11 септември 2021 г. Афганистан ще бъде
напуснат и от последния американски ботуш. С това експериментът „демокрация“ ще
приключи, а за жените там, чието положение и в момента е отчайващо, отново ще
настъпят мрачни средновековни талибански времена

Всичко останало ще е по сценарий - забрана на телевизията, интернета, киното, музиката и всичко, което може да се забрани. Предния път талибаните бяха оставили само един канал на радиото, по който денонощно вървяха сури от корана.

Ако някой не е полудял от цялостната обстановка, слушането на радио да го довърши окончателно. Ей това е каузата, за която и нашата бедна и обрулена от либерал-глобализма страна плащаше луди пари, за да поддържа американските капризи. Кауза, ама пердута.

 

 


В категории: Животът


Ани Салич слиза от екран
Ани Салич слиза от екран 15/05/2021, Събота 18:49 1
34
Коментара по темата
34.
Иван Костович
05.05.2021 12:04:26
0
1
То армията трябва да я пращаме на обучение на Малдивите и на Карибите на плажа
33.
До 30
03.05.2021 12:54:35
0
3
Слаб 2 по история . Чингиз е българин колкото е и индианец. То разни болни мозъци пишат че и китаиската стена сме постройки че и пирамидите даже.
32.
ХХ
03.05.2021 10:50:09
0
5
хубава статия. жалкото е, че много пари похарчихме за наемни убийци, теляци и артелчици. Афганистаницте можеше да се проявят като по-хора и да ни отърват от тези паразити.
31.
_nib_
02.05.2021 10:05:51
2
9
Заем знаем....Ходиха да защитават американските интереси....Световните жандарми изнесоха ,,демокрация" там,защото талибаните спряха производството на опиум.
30.
до 29
02.05.2021 09:13:16
6
2
Чингис хан или Тимок чин е български хан , който успява да завземе Афганистан.
29.
ФАРАОН
02.05.2021 09:00:22
3
0
ТОЙ И ЧИНГИЗ ХАН НЕ СЕ Е СПРАВИЛ С НИНДЖИТЕ, НО АЗ, МАЙ УСПЯХ :) ВЕЧЕ СЪНУВАТ САМО ПРАВИЛНИ СЪНИЩА :)
28.
ШОГУН
02.05.2021 08:46:56
3
1
УНТЕР СВИНЕТЕ ИСКАХА ДА ПОВТОРЯТ НОМЕРА НА КОЛХОЗКИН В ЯПОНИЯ. НО, КАКЪВ ШОГУН, ЩЕ СЪМ АЗ, АКО ОСТАВЯ МОИТЕ МАЛКИ ВИШНИЧКИ ДА СТРАДАТ? :) ...С ЦУНАМИТО СЪМ БЪРЗ И ТОЧЕН ;)
27.
vv
02.05.2021 08:31:01
10
4
Афганистанците са наши братя по кръв , защото произхода им е български. И Александър Македонски не се е справил с тях.
26.
Е как "без да знаем"
02.05.2021 07:23:43
4
14
Знаем много добре даже:
- пратихме бадева да загиват български войници;
- отчетохме, че сегашните ни "политици" са послушни до видиотяване пудели на поредния Голям брат;
- опростихме милиони дълг срещу нико;
- изхарчихме ненужно милиарди, които можеха да отидат за здравеопазване и образование
- и сега ни остана да се молим, кога дойде време, България да не бъде съдена за геноцид над милион и половина изтрепани иракчани и военна намеса в работите на суверенна държава.
25.
9909
02.05.2021 07:21:17
2
16
Точна статия. В Афганистан освен хероин друго няма. Е, има и някакви индикации за полезни изкопаеми, но при тази обстановка мерките за сигурност ще оскъпят многократно добива им. С изместването на хероина от синтетичните наркотици Афганистан вече не е интересн и логично поредните окупатори си отиват. Интересното е, дали сега талибаните ще изкоренят маковите насаждения и ще забранят изцяло отглеждането му.
24.
До FARAON
02.05.2021 01:41:42
0
1
Шутки ще има ли? Ще ми ръждяса пушкалото.
Написа, "приписа", надписа :"Корабии"
23.
FARAON
02.05.2021 01:11:25
2
0
ДА КАЖЕМ, ЧЕ ШУТОВЕТЕ СА ОТЛОЖЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО, НО НЕ СА ОТМЕНЕНИ. АКО ЩЕ НА ЗУРЛИТЕ ПИРУЕТИ ДА МИ ПРАВЯТ, ШУТОВЕ, ЩЕ ИМА.
22.
FARAON
02.05.2021 01:02:09
3
0
АКО НЕ БЯХА КОРЕЙСКИТЕ ЗАЙЧЕТА, ТАКИВА ШУТОВЕ ЩЯХ ДА ИМ НАБИВАМ НА СВИНЕТЕ, ЧЕ ЩЯХА ДА ЗАБРАВЯТ, КАК СЕ ГРУХТИ И ОТКЪДЕ СЕ СЕ РЕ :)
21.
FARAON
02.05.2021 00:38:12
3
0
АЗ ОПИСАХ ОПЕРАТИВНИЯ ПЛАН, ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ВОЙНАТА, А ДЪРТИЯ ЛА ЙНАР, ВЗЕ ЧЕ СИ ПРИПИСА ЗАСЛУГИТЕ :) Е НАИСТИНА СИ Е ГОЛЕМО, НО НАХАЛНО! ЛА ЙНО!
20.
FARAON
02.05.2021 00:35:31
4
0
ПРЕДИ 2 ГОДИНИ В КОРАБИТЕ ПОД ЧУВАЛИТЕ С БРАШНО, ЗАКАРАХА И ЯДРЕНИТЕ ГЛАВИ В КОРЕЯ. ЗАТОВА ДЪРТИЯ ЛА ЙНАР, ИЗЛЕТЯ, КАТО ЛИНЕЙКА ДА ПРЕГОВАРЯ С ДРУГАРЯ КИМ :)
ПОСЛЕ РЕШИХА, ЧЕ ЗА ДА СМАЧКАТ КИТАЙЧО И ДА ГО НАКАРАТ ДА ГО ЛАПНЕ, ЩЕ ОСТАНАТ В АФГАНИСТАН :) С РАКЕТИТЕ ЕСТЕСТВЕНО :) СВИ-НЕ .
19.
FARAON
02.05.2021 00:29:21
3
1
КОЛХОЗНАТА СВИНЯ РАЗПОЛОЖИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ В КИТАЙ И КОРЕЯ, ЗАТОВА УНТЕР СВИНЕТЕ НАХЛУХА В АФГАНИСТАН, ЗА ДА СЛОЖАТ ПРОТИВОРАКЕТИ :) ИНСЦЕНИРОВКАТА ЗА 9/11 Я ИЗМИСЛИХА ЕВРЕИТЕ :) УНТЕР СВИНЕТЕ, КАТО РАЗБРАХА ЗА РАКЕТИТЕ В КИТАЙ И КОРЕЯ, ЕДИН МЕСЕЦ СИ СКУБАХА СТАФИДКИТЕ И ДЪВЧЕХА КОСМИТЕ :)
18.
FARAON
02.05.2021 00:19:26
3
4
МНОГО Е ПРОСТО, СВИНСКАТА ШАЙКА СЕ ОТКУПИ ЗА ДА Я ОСТАВЯТ НА ВЛАСТ. ТОВА ТЪРСИХТЕ ТАМ, ПА И НЕКОЯ КИНТА ДА ПАДНЕ :)
17.
T Ж,,,,,,,,ОВ
02.05.2021 00:18:48
1
7
ЕВАЛЛА !!! ЗАГЛАВИЕТО КЪРТИ !!!
16.
до емигрантчето
02.05.2021 00:14:39
2
11
Ха-ха, папагалчето си ти; просто понякога не пиша "до", тъй като има номер и е ясно към кого се обръщам.

Никой не твърди, че мюсюлманска държава някога е била или е бастион на женски права или идеално място да бъдеш жена, макар че и това е относително... За тях може и да не е чак толкова голям проблем според техните стандарти, традиции и религия. Ставаше въпрос за това, че Афганистан днес въобще не може да се сравнява с Афганистан през 50-те и 60-те години.

За сведение, аз може би съм живяла повече години в чужбина отколкото ти по земята, така че парадирането с това ни най-малко не ме впечатлява.
15.
Е ми
02.05.2021 00:09:42
3
30
В Афганистан за мисии през всичките години България похарчи над 2 МИЛИАРДА лева
Резултата сглобени няколко стотин БАНИ и тоалетни за местните и осигурена охрана на летището в Кандахар сиреч нула полза
С тия пари можеха да се построят заводи фабрики магистрали да се увеличат заплати във България
14.
Б
01.05.2021 23:20:02
0
9
Много забавно заглавие и точна статия. Между другото, от един от коментарите се изумих Ще обмисля възможността да стана войник в чужда държава и после аташе
13.
Емигрант до папагалчето
01.05.2021 22:50:39
12
7
ИР(ислямска република)Афганистан.
Управление: унитарна президентска мисюлманска република.
Религия: 99% мисюлмани.
До 1990г. Жените в Афганистан нямат права. 2021г едва 10% от жените са грамотни. Типично за жените афгани е синият “Хиджап”(който е задължително да се носи- Сура 24:30-31ИЗКЛЮЧЕНИЕ ИМА когато жена чете Корана или е в домът си, но при посрещането на чужди хора е задължена да си слага Хиджапа!). Също така папагалче съм имал колежки в колежа от Афганистан! Интересното беше, че те искаха разрешение от мъжете си да ги пуснат да учат. Жените и до ден днешен имат супер ограничени права в Афганистан и много неща не са им позволени но на тебе това няма как да ти е ясно защото съм 100% че
Никога не си срещал афганистанецът, но също така това не е темата. За сведение ако мъж афганистанецът, хване жена си в изневяра той има правото да я убие, обаче после трябва да даде крава на свекъра си в знак на отплата. Т.е. Живота на една жена струва колкото е една крава! За каква светска държава става въпрос не успях да разбера?
12.
До Емигрант
01.05.2021 22:44:48
0
0
Че те и тук се пробваха с тия камъни, но после не могат да си оправят фокуса. Как да го погледнеш в очите? То едното гледа на ляво, другото на дясно, все едно комодски варан в очите да погледнеш.
11.
папагал #9
01.05.2021 22:10:43
2
20
Това не е единствената снимка от Афганистан от 50-те и 60-те години. Потърси и виж преди да дрънкаш глупости. Или за теб нещо не съществува ако се е случило преди твоето раждане. След само няколко години дечицата ще мислят, че хората нямат лица, и някой като теб ще убеждава останалите че винаги е било така.
10.
От село
01.05.2021 22:06:57
5
18
Не трябва да напускаме Афганистан. Другите да правят каквото си искат, ама ние трябва да бъдем там, както и да се удя какво правим в Антарктика например. Да се постри огромен бункер, да се зареди ц храна за 20 години и българските воини да се преместят там и всеки 20 години да се извършва смяна. Това е защото тъй като не знам какво търсехме там, трябва да продължим да го търсим. 0б
9.
Емигрант
01.05.2021 21:47:14
21
15
“красиви, елегантни и светски жени, 23 август 1960 година“

Ейй автора! В 99,99999999~100% на жените изповядващи мисюлманската религия им е забранено да си вадят косите на показ, т.е. Заради това са с бурки и фереджета.К’ва светска държава бе?? Там убиват жени със камъни само ако се осмелят са погледна чужд мъж в очите!! Когато става въпрос за Афганистан и Пакистан там религията определя житието и битието. Те никога не са били “светски” държави и няма да бъдат докато не се от търсят от религиозните си ценности. Общо взето автора пише пълни глупости.
8.
Пропуск
01.05.2021 21:42:55
0
13
И статийчето е пуснато точно в 21:00 (9) часа! Браво, браво!
7.
Толкова
01.05.2021 21:41:10
6
15
празни приказки и тук-таме лъжи, като причината може да се обобщи в една дума - НАРКОТИЦИ!

И каква очевАдна сатанинска символика в съобщената дата за напускане - 9/11/2021! Точно 20-ят рожден ден на най-голямата измама на века преди ИЗМАМА-19, която, разбира се, започна 19 години след 9/11/2001! Естествено, всички пъклени събития са кодирани с любимите числа: 1 - обявяващо сериозно намерение и 9 - обявяващо зли сатанински дела.
6.
Херо Мустафясалата
01.05.2021 21:27:25
9
9
Автора- ЕГН, адрес ????
5.
Горски дух
01.05.2021 21:26:18
29
13
Поредното пасквилче на алтернативно надарения Божката. Божка, не се стеснявай и извикай силно, че болезнено страдаш по обозе почившия СССР, социализЪмЪ и ТКЗС-то. Божка, не се мъчи, винаги можеш да заминеш за любимата ти Русия. Е, не е СССР, ама... Все пак порядките са почти като в СССР. Царски ще си живееш там.
4.
*********
01.05.2021 21:25:23
6
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
3.
Кusud
01.05.2021 21:23:46
36
7
Глупава статия.
Войниците в чужди страни са нашите бъдещи търговски аташета.
Иначе Каракачанов щеше да изхаби един милиард за руски глупости и за неща които ръждясват.
Така поне имаме трениран гарнизон който може да райоти в чужбина като търговци аташета може дори като партньори на бъдещи НАТО мисии.
Харесвам този тип тренинг помага за глобализацията на Българищината.
Човек най добре се учи надалеч от лигавщините на родната къща.
Така се правят хора.
2.
Талибан
01.05.2021 21:18:30
7
19
Така е мн.вярно казано.
1.
Ха ха!
01.05.2021 21:09:29
42
12
Тоя съветски клефук Божков за пореден път храчи сълзи за съветската империя на Злото. Нищо, че изхожда диарията на словоблудството си в американския интернет.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Тя ще остане в Морското казино до 30 май, не я пропускайте   Ани Салич слиза от екран Ани Салич слиза от екран Новинарката обмисляла оттегляне от телевизията Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Около 400 души се включиха в контра шествието, политици подкрепиха бургаската ЛГБТ общност   Петър Вучков оцеля след поредна операция Петър Вучков оцеля след поредна операция Мистър „Минута е много“ закъсал и с жлъчката, има 4 байпаса на сърцето   Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Младежът също е от Бургас, а двамата са учили в едно училище Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Бате, бате... липсваш ми и знай, че няма да те забравим..., написа готвачът
Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори