×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Погром в Йерусалим


01 Май 2021, Събота, 12:58 ч.
Автор: Флагман.БГ

„Привилегията на белите“ в САЩ дори не може да се сравни с „привилегията на евреите“ в Израел

Ако евреите смазват арабите - това е еврейски погром? Или е арабски? Това се случва в Йерусалим, където десните евреи хулигани маршируват и скачат под скандиранията „Смърт на арабите“. В първия ден на сблъсъците бяха ранени 100 палестинци. А сега депутатите от десните партии се обявиха в подкрепа на погромаджиите. Всъщност на последните избори за израелския парламент Кнесета се появиха най-истинските еврейски нацисти, които не се срамуваха от своите канибалски възгледи, пише вестник Труд.

Те изпратиха своите поддръжници с лозунгите "Погребете ги живи" и "Разбийте им лицата". От тях и полицията вдигна ръце, въпреки че тя беше на тяхна страна. Този погром напрегна града, който и преди това беше изправен пред полицейската жестокост и еврейските ултрарадикали.

Но и от левите политици нямаше особена полза и те преди всичко обвиняваха Досите (така се наричат ултраортодоксалните евреи) и казват, че всичко е по тяхна вина. Първоначално те не искаха да се присъединят към армията, след това не искаха да си стоят вкъщите по време на локдауните, а след това не искаха да се ваксинират, а сега се сбиха с палестинците. Перфектната изкупителна жертва. И ние, моля ви се, казват те, не сме виновни.

Тяхната игра се развали от известна международната организация със седалище в Ню Йорк - HRW, (Human Rights Watch - Пазител на правата на човека). Тази влиятелна организация за правата на човека публикува обширен доклад от 200 страници, доказващ, че израелската политика спрямо палестинците е апартейд и престъпление срещу човечеството. Така че цялата система за етническата сегрегация, която пронизва целия живот в Израел, е престъпна.

Досите - религиозните евреи, никога не са играли голяма роля в израелската политика. Те винаги са отстрани и отзад, и повече са загрижени за своите общи дела. Това не са Досите, а са истинските евреи от мейнстрийма - отляво и отдясно, без разлика – те превърнаха стотици хиляди палестинци в бежанци, не позволяват на бежанците да се върнат, завзеха техните домове и ниви, задушават палестинците с блокада, не им разрешават да се движат свободно, да работят, да се учат и дори да използват летището. И сега не е ли твърде прекалено да обвиняваме за погрома Досите? Еврейските нацисти са само крайни в общата политика на израелската държава. Те крещят и се оправдават, но зверствата се извършват от поддръжниците на еврейските привилегии.

Заключението на HRW за апартейда в Израел предизвика буря. Преди това израелско-палестинската организация за правата на човека Бецелем („По образ и подобие“) стигна до същото заключение, но никой не обърна особено внимание на нейното мнение. Никога не се чува какво казват палестинците и левите. И това е само каймакът от страна на американските правозащитници, на които американската администрация разчита неведнъж.

Кенет Рот, ръководител на HRW, каза, че от години хората говорят и предупреждават, че в Израел апартейда дебне зад ъгъла. Но сега той излезе из зад ъгъла. Сега апартейдът е тук. Колко можете да се храните с илюзията, че всички тези ограничения са временни, когато няма нищо постоянно и дори няма и намеци за промяна.

Международното право разработи концепцията за двете престъпления срещу човечеството - апартейда и преследването на национална/расова почва. И това, което прави Израел, е в пълно съответствие с тези определения. Израел трябва да бъде съден за своята престъпна политика. 6,5 млн. евреи и 6,5 млн. палестинци живеят на територията, контролирана от израелското правителство, между река Йордан и Средиземно море, но управлението на евреите е пълно, а палестинците са лишени от основните човешки и граждански права.

Можете сами да прочетете този доклад на HRW и да се уверите, че той не оставя камък върху камък от всички опити на ционистите да хвърлят сянката над това. Това стана особено убедително и разбираемо за американците днес, защото в САЩ през последната година самите те говореха за „привилегиите на белите“ и сред тези, които говорят за това, има и много американски евреи, които очевидно са отрязали клона, на който седят.

В крайна сметка „привилегиите на белите“ в САЩ са много далеч от „привилегиите на евреите“ в Израел. Израелското правителство предприема стъпки, за да осигури привилегированото положение на евреите, се казва в доклада.

Преди няколко месеца, дело за военни престъпления в израелската армия беше прието от Международния наказателен съд. Докато президентът Тръмп беше в Белия дом, той се мъчеше с всякакви средства да не се дава ход на делото. Но сега Тръмп го няма. Въпреки че, Байдън е голям приятел на Израел и се закле, че също няма да допусне това, в Демократическата партия има сериозни прогресивни сили, които се противопоставят на всякакви привилегии, не само за „белите“, но и за всичко навсякъде, включително и в Израел. Сега тези сили имат козове и подкрепа. Израел най-отчаяно възпрепятства споразумението между САЩ и Иран, твърдейки, че Иран се управлява от „луди аятоласи“, докато Израел е единствената демокрация в региона. След доклада на HRW и решенията на Международния съд, тази израелска линия фалира. А самият израелски премиер Биби Нетаняху е подсъдим и не може да събере нова правителствена коалиция. Така ледът се строши.

Какво причини конфликтът в Йерусалим? Сега е месецът Рамадан, и прекрасната древна и свещена джамия Ал-Акса се превръща в център за мюсюлманите.

Еврейската полиция започна да пречи на богомолците да ходят на молитва и изключиха високоговорителите на минаретата, откъдето бяха призовани да се молят. И полицията нахлу в самата джамия. А по време на вечерите на Рамадана мюсюлманите се събират по улиците и площадите, за да получат малко въздух, да разговарят, да обменят новини и да се разхождат след цял ден на строг пост. Любимото място за това е площада с Дамаската порта, където се събират всички йерусалимци още от времето на римското владичество преди 2 000 години.

Еврейската полиция обаче реши да затвори площада по случай Рамадан - нямало нищо да им стане на арабите, ако не стоят на площада. Оставен е само тесен проход. И кавги започнаха да се вихрят; избухнаха битките с еврейските хулигани (от десните), дошли от еврейски квартали. А полицията не попречи на тези хулигани да нанасят удари на палестинците, но затова пък сериозно осуетяваше техните опити да им се отвърне.

Сцените на погрома предизвикаха възмущение в цяла Палестина и ракетите полетяха от Газа към Израел. Вярно, както винаги, тези ракети са без бойни глави и не нанасят големи щети, но въпреки това причиняват дискомфорт в еврейските градове. Израел, разбира се, бомбардира Газа като ответен отговор.

След няколко дни на нощни схватки, които винаги започват, когато палестинците излязат на улиците, полицията променя мнението си и барикадира площада при Дамаската порта.

Но погромаджиите не бяха наказани. Напротив, те подготвят още по-впечатляващо шествие по улиците на Стария град на Йерусалим, където живеят предимно палестинци. Това отношение към палестинците възмущава мнозина както в Русия, така и в чужбина. Дори Обединените арабски емирства, наскоро помирени с Израел, протестираха. Протести имаше и в ООН. А Конгресът на САЩ внесе законопроект, забраняващ на Израел да харчи парите, получени като подарък от Америка, заради арестите и изтезанията на палестински деца. Досега израелското лоби в САЩ блокира този закон. Израел не може да бъде възпрепятстван да измъчва децата и това е антисемитизъм. Но прогресът е очевиден.

Появяват се и нови проблеми. Евреи се събраха, за да им вземат домовете и да изгонят 500 палестинци от района на Шейх Джара в Йерусалим. Точно, както взеха домовете на православните християни при портата Яфа в Йерусалим в полза на еврейските организации. Засега еврейският съд е на тяхна страна.

Израелските власти не позволяват на палестинците в Йерусалим да гласуват на предстоящите избори за палестинското самоуправление. Според тях, Йерусалим трябва да бъде чисто еврейски. Палестинското ръководство ще отмени изборите изцяло, ако е невъзможно те да се проведат в Йерусалим, където живеят стотици хиляди палестинци.

Американската демократическа партия активно се застъпва за насърчаването на демокрацията по целия свят, но не всички нейни членове и лидери са готови да кажат: „Вие не разбирате, Израел е нещо различно“. А в Америка има много хора, които вярват в това, което им се казва.

Палестинската национална администрация (ПНА) се оглавява от Махмуд Абас, който беше избран преди 15 години. Той се ползва с подкрепата на израелското правителство. На думи те се карат, но в действителност има мир между окупаторите и ПНA. Трудно е да се обвини Абас за това, защото той няма алтернатива. Оръжието е само в ръцете на евреите, а палестинците нямат възможност да оспорят абсолютното еврейско господство. И все пак палестинците са недоволни от управлението на Абас. Те казват, че Абас трябва да се опитва повече и не така лесно да се съгласява с Израел. Не им харесва и колко бързо се обогатява семейството на Абас. Казват, че ПНА е хранилка за неговите близки. Трябва да се проведат избори, които да заменят възрастните лидери, а Абас е далеч над осемдесет.

Партията Фатах излиза на изборите в три групи. Едната подкрепя преизбирането на Абас, другата застава зад Марван Баргути, "палестинския Мандела", който е в израелски затвор от 17 години. Той се подкрепя и от Насер ал-Кидва, племенник на покойния Ясер Арафат и бивш палестински представител в ООН. Има и група поддръжници на Далан, човек, близък до ЦРУ и живеещ в ОАЕ.

Хамас е религиозна мюсюлманска партия, която също има добри шансове за успех. Така че самият Абас не е много заинтересован от провеждането на изборите и за него позоваването на израелската забрана за провеждане на избори в Йерусалим е по-скоро удобно оправдание. Така поне твърдят неговите противници.

Именно в такава сложна конфигурация в Йерусалим идва светлия празник Великден. Русия подкрепя палестинците, техните права, надеждите и желанията им, като същевременно поддържа добри работни отношения и с израелското правителство. Крайно време е да се сложи край на апартейда и израелското ръководство трябва да предприеме стъпки в тази посока, смята Москва.

В изявлението на руското външно министерство се казва, че са зачестили „призиви от израелски ултрарадикали за убийството и експулсирането на арабите от града, както и откритите провокативни посещения на израелски екстремисти в джамията Ал-Акса, охранявани от израелската полиция, и без съгласието на мюсюлманския вакъф. Ние осъждаме всяка проява на расова, национална или религиозна нетърпимост. Призоваваме за запазване на статуквото по отношение на Светите места, залегнало в йордано-израелския мирен договор от 1994 г. за Йерусалим"


В категории: Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
4
Коментара по темата
4.
Турчин
02.05.2021 08:39:50
0
0
Продажните араби си го заслужават.Също и продажните турци в булгаристан.С единствената разлика че ние турците разполагаме с много силна армия.Поклон пред Ердоан.
3.
запознат
02.05.2021 05:24:19
0
0
Може би това е правилният подход. Някои хора никога не могат да бъдат приятели, защо очакваме тогава цели страни да бъдат? Как е възможно да се съвместят толкова различни ценности и интереси, и защо изобщо е нужно? Защо трябва да правиш постоянно компромиси с убежденията, за да ти отрежат главата някой ден ли? Докато си у дома, тази сган е кротка и покорна, когато навлезе в свободни територии, започва да се държи като властелин на света. Откъде това самочувствие, бе?! Евреите могат да бъдат подли, но със сигурност не са обикновени касапи! Фундаменталистите сред тях са сериозно луди, по нищо не отстъпват на мюсюлманите фундаменталисти, с тази разлика, че последните искат да унищожат всичко, което не приема миролюбивата им религия.
2.
Сравняването на
01.05.2021 14:43:01
2
6
терористичната организация Израел, откраднала чужди земи и окупирала и тероризираща населението им с измислената "привилегия на белите" в САЩ е смешно и цинично, но разбира се, съвсем очаквано!
1.
свят като свят
01.05.2021 13:14:23
1
9
Света се люшка между либерализма и нацизма , между джендърството и дискриминацията , между мира и войната....Глобалните теми застрашаващи живота на планетата и бъдещето на поколенията ни са оставени настрана и изглеждат нерешими...Това няма да има добър край....оказа се че Хомо Сапиенс е само Хомо....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори