×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На този ден: Честваме Международния ден на труда


На този ден: Честваме Международния ден на труда
Ключови думи: ден на труда, 1 май, празник
01 Май 2021, Събота, 09:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

На днешната дата излиза и първият брой на вестник "Будилник"

Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Международен ден на труда

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. В България този ден е обявен за официален и неработен. Празникът се заражда в края на 19 век в САЩ, където в капиталистическа Америка работниците се борят за намаляване на работния ден и цялостно подобряване на условията на труд. Създават се профсъюзи, които улесняват организацията и упражняват натиск върху политическия елит.

Такава промяна няма как да се извоюва лесно. Организират се масови работнически стачки и протести. На 1 май 1886 година в Чикаго се провежда неофициална стачка, в която вземат участие над 300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

 

Стачкуващите са разпръснати, но началото на промяната е положено. Останалата част от света решава да покаже, че подкрепя работниците и започва масирана организация в защита на работниците и протест срещу случилото се в Чикаго.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир.“ Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Така, логично, от началото на 20-ти век, работници, профсъюзи и последвалите социалистически и комунистически партии отбелязват Деня на труда и работническа солидарност на 1 май.

Празникът става официален в България през 1939 година, а от 1945 година комунистическата власт в страната започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации в цялата страна, които биват грижливо подготвени от комунистическата власт и са абсолютно задължителни. След края на комунистическия режим в България през 1989 година 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

Левски започва втората си обиколка в България

До 24 февруари 1869 година, когато се връща в Румъния, Левски вероятно посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен, Никопол. Целта на тази обиколка е да се набере информация за реалното състояние и за политическите настроения в страната. След двумесечен престой в Букурещ Левски предприема т.нар. втора обиколка в Българско (1 май – 26 август 1869). Иван Касабов, който стои зад политическата група Млада България, отпечатва Прокламация от името на Привременното правителство в Балкана, която трябва да легитимира действията на Васил Левски. Той посещава Никопол, Плевен, Карлово, Пловдив, Пазарджик, Перущица, Стара Загора, Чирпан, Сливен, Ловеч, Търново, Габрово, Севлиево, Трявна (виж карта на обиколките). Някои изследователи приемат, че по това време Левски създава и първите комитети в Ловеч, Плевен, Карлово и другаде, но тези твърдения се основават на несигурни документални податки, главно мемоарни свидетелства. 

Излиза първият брой на вестник „Будилник“, редактор на който е Христо Ботев

На 1 май 1873 г. излиза първият брой на вестник "Будилник", редактор на който е Христо Ботев. Поетът започва издаването на втория си самостоятелен сатиричен вестник Карикатурите в него са идейно и текстово внушени от Ботев. Те са дело на полския художник Хенрих Дембицки, приятел на Ботев и революционерите от кръга на "младите". По време на издаването на вестник "Будилник" Ботев живее в стая на тавана на печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която дели с Киро Тулешков. Ботев започва работа като коректор на издавания от Каравелов вестник "Свобода", преименуван малко по-късно на "Независимост", а през пролетта на 1873 година ръководи издаването на замисления от Каравелов сатиричен вестник "Будилник". Във вестник "Будилник" Христо Ботев публикува най-добрите си фейлетони, като "O, tempora! O, mores!" и "Това ви чака!", както и стихотворенията "Защо не съм...?", "Гергьовден" и "Патриот" През този период Ботев превежда руски учебник по аритметика, но вмъква в него политически коментари и книгата е унищожена, след като е отпечатана в Пловдив. На 20 май 1873 г., след само три, издадени броя, вестник "Будилник" спира по липса на средства.

В Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг

На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building), небостъргачът в стил Ар деко на остров Манхатън. Разположен е в квартала Мидтаун, на Пето авеню №350, между 33-та и 34-та улица. Открит на 1 май 1931 година, той има височина 381 м (443.2 м с радиоразпръскващата антената) и 102 етажа. Това е първата сграда в света с повече от 100 етажа. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. След разрушаването на Световния търговски център през 2001-а Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в града и третата в Америка след "Уилис Тауър" и "Тръмп Интернешънъл Хотел енд Тауър" в Чикаго. Сградата е наречена на Имперския щат (Empire State), едно от наименованията на щата Ню Йорк.

Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-я етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като Деня на независимостта или Нюйоркския маратон.

Една от най-известните появи на сградата е във филма "Кинг Конг" от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като "Как се запознах с майка ви", "Приятели", "Сексът и градът" или "Клюкарката".

Изкопните работи за строежа на Емпайър Стейт Билдинг започват на 22 януари 1930-а, а изпълнението на първите конструкции – на 17 март. Броят на хората, работещи едновременно на строежа, достига до 4000 души, като много от тях са европейски имигранти и индианци мохок. От времето на строителството са останали множество впечатляващи снимки на монтажниците, сглобяващи елементи на стоманената конструкция на стотици метри височина, често без никаква предпазна екипировка. По официални данни на обекта загиват петима работници, но нито един от тях по време на монтажа на скелета, който на пръв поглед изглежда най-рисковата дейност. Зидарските работи започват през юни и за завършени на 13 ноември 1930 година. Средната скорост на строителството е четири и половина етажа седмично.

На 17 септември 1930 г. ръководителят на проекта Алфред Смит поставя символичния основен камък на сградата със сребърна плоча пред публика от 5 хиляди души. Сградата е официално открита на 1 май следващата година на специална церемония, като осветлението е запалено лично от президента на Съединените щати Хърбърт Хувър чрез натискане на бутон в столицата Вашингтон.

Строителството продължава една година и четиридесет и пет дни или общо 410 дни, включително почивните, като в крайна сметка сградата е завършена преди крайния срок. Първоначалният бюджет на проекта, включително стойността на терена, е 40 948 900 долара, но дефлацията, предизвикана от Голямата депресия, намалява номиналната му стойност до 24 718 000 долара.

Емпайър Стейт билдинг държи рекорда по височина в града в продължение на 41 години, докато Двете кули на Световния търговски център го изместват от лидерството. След удара срещу Двете кули на 11 септември 2001 година Емпайър Стейт билдинг пак е най-високата сграда в Ню Йорк. В строителството на небостъргача са вложени 330 000 кв. м бетон. Сградата има 6500 прозореца и 73 асансьора.

От Емпайър Стейт билдинг може да се направи 360° панорамен изглед на Ню Йорк.

Създадено е тайното общество на илюминатите

През 1776 година професорът по църковно право и философия Адам Вайсхаупт с двама свои студенти основава тайното общество на илюминатите. Обществото в своето начало цели да защити студентите си от йезуитските интриги в университета и да улесни достъпа им до църковно критична литература.

Впоследствие се превръща в таен орден - „Съюзът на мъдростта“. Целта на ордена е била чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените. Има многобройни митове и конспиративни теории относно продължилото съществуване и дейност на ордена, които му приписват Френската революция, борбата срещу католическата църква и стремеж към владеене на света.

Барак Обама обявява, че Осама бин Ладен е убит

Осама бин Ладен е роден в богато семейство в Саудитска Арабия. Той е основател на терористичната организация „Ал-Каида“, която е отговорна за Атентатите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк, както и за многобройни други атентати.

Заради неговото сътрудничество и подкрепа за крайния джихад е лишен от саудитско гражданство и е отлъчен семейството си. Осама бин Ладен е в списъка на ФБР на 10-те най-търсени бегълци и най-издирваните терористи. За неговото залавяне или за информация водеща до това Държавният департамент на САЩ обявяват награда от 25 млн. долара, която в последствие е удвоена на 50 милиона.

Късно вечерта на 1 май 2011 година (2 май в Пакистан) Барак Обама обявява в официално обръщение, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
May 1
01.05.2021 09:53:36
3
2
1-ви май е Beltane - езически и сатанински празник, свързан с огнени жертвоприношения, които се правят между 19 април и 1 май. Сещате се за скорошните "новини", нали? Затова е и избран от (((комунистите)))/сатанисти за "празник на труда". Затова и тайното общество на Илюминатите е основано на този ден. Странно е, че това е споменато тук, но те са вече съвсем безочливи и вдигнаха завесите. Само дето стадата гледат, но не виждат.

https://wiccaliving.com/wiccan-calendar-beltane/

А ако след 20 години още има някой будала който да вярва на приказката за 9/11 и Осама, мога да му продам парцел с морска гледка в Непал.
2.
ПРОЛЕТАРИИ
01.05.2021 09:42:42
0
6
ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ.....
Стана си ебало мамата......!!!
1.
*********
01.05.2021 09:34:53
3
3
Любимия празник на Сталин и Хитлер. Айде нема нужда
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори