×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Повишена терористична опасност! В Берлин се опасяват от нова вълна от нападения
  • Кървав атентат и паника в Йерусалим! Най-малко двама убити и осем ранени
  • „Дупката“ в бюджета на най-голямата европейска икономика достига 17 млрд. EUR
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация


Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация
Бургас и регионът имат уникални възможности за развитие на съвременни видове туризъм, но за целта са необходими професионално подготвени и специализирани кадри
29 Април 2021, Четвъртък, 19:56 ч.
Автор: Флагман.Бг

Доц. д-р Веселина Атанасова коментира тенденциите и посоата на развитие на Туризма след covid-19

Доц. д-р Веселина Атанасова е ръководител катедра “Маркетинг и Туризъм“ към Университет “Проф. д-р Асен Златаров’’.  Преподавателският ѝ опит e свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини, Маркетинг в туризма е във фокуса на нейните научни интереси.

- Доц. Атанасова, Университет “Проф. д-р Асен Златаров’’ има дълга история в обучението и подготовката на висококвалифицирани кадри за туризма. През годините Ваши студенти израснаха професионално и днес са едни от най-авторитетните имена в бранша по Черноморието и не само. В условията на все още продължаващата пандемична криза -covid-19, как виждате бъдещето на специалностите, свързани пряко с туризма?

- Всяка криза в различните аспекти на някои индустрии се отразява негативно, съществуващата ситуация се отрази и върху сектора Туризъм.  Хубавото е, че след излизане от кризисен период предстои възход. 

Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация. Светът не може без пътувания, туризъм ще има, респективно ще има необходимост и от кадри в сектора.

Не мога да се ангажирам с конкретен период за излизане от пандемичната обстановка, но когато отпаднат ограничителните рамки Туризмът ще продължи да създава история.От една страна, кризата промени потребностите на хората и от друга страна стимулира търсенето на тясно специализирани, алтернативни форми на туризъм, като културно-познавателен, приключенски, еко, природен, екстремен, здравен, спортен, винен и мн. др. Тези алтернативни видове обаче, в никакъв случай не могат да изместят масовите курорти. Те допълват туристическата палитра и разнообразяват преживяването на туриста. Нещо повече, когато нараства търсенето на алтернативните форми на туризъм, то достига границата на насищане и  превръща съответната дестинация в масова.

Разбира се, задават се промени и в туристическото предлагане от гледна точка на обслужването – по-здравословно, с по-персонализирани подходи и методи. По-важно е,  ние да адаптираме процеса на обучение към новата реалност и да подготвяме професионалисти, които да отговарят на нуждите на туристическия бизнес.

Бургас и регионът имат уникални възможности за развитие на съвременни видове туризъм и предлагане на конкурентни туристически продукти, но за целта са необходими и професионално подготвени, специализирани кадри.

- Какви са предизвикателствата, с които трябва да се справите?

- В отговор на новата реалност пред нас стои предизвикателството да съхраним и да повишим интереса на младите хора към образованието по Туризъм. Това със сигурност изисква:

Първо, съвременни методи и форми на преподаване, включително работа със софтуери от ново поколение; Второ, дигитална трансформация на учебното съдържание и трето, разширяване на практическо обучение в реална среда.

- Вероятно притесненията на кандидат-студентите са насочени предимно в посока на тяхната професионална реализация и ще има ли къде да работят след края на обучението си?

- Обучението по туризъм може да се възприеме като интердисциплинарно. Студентите, които изберат специалностите, свързани с туризма в нашия университет, имат възможност да опознаят работната среда още след първи курс. Водени от стремежа за създаване на възможности за развитие и професионална реализация на младите хора, необходимостта от задоволяване на нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри сме установили  партньорства.  Слючили сме  договори с над 40 туристически организации, заинтересовани да привлекат нашите кадри.  Те дават възможност на студентите да влязат в реална бизнес среда и успоредно с образованието си да трупат и опит.

Стратегията ни акцентира върху насърчаване креативността на нашите студенти. Всяка тяхна интересна идея може да се превърне в успешен бизнес с правилен мениджмънт.

С представителите на Бургаската Регионална Туристическа Камара (БРТК) работим заедно за постигане на обща цел: Да създадем професионално креативно мислене.

- Разбирам, че адаптирате дисциплините спрямо сегашните условия, какви резултати очаквате?

- Подготовката на нашите студенти предполага успешна реализация на работни позиции, предоставящи основни и допълнителни туристически услуги в индустрията на гостоприемството, ресторантьорския бизнес, индустрията на свободното време, туроператорската, агентската и транспортната дейност. Нещо повече, съществуват безспорни доказателства, че значителен процент от нашите студенти надграждат своя професионален опит, други развиват собствен бизнес. Недостигът на кадри в Туризма е факт, съпроводен от непрекъснато разкриване на свободни позиции и незаети ниши. Дейностите в туризма се трансформират и следователно са необходими специалисти за новите форми и видове. Например при управление на собственост на апарт хотели, къщи за гости и семейни хотели, чиито брой нараства, изисква специфични компетенции. Дигитализацията в туризма  придобива популярност. За отделите „Маркетинг и продажби в туризма“ също се търсят специалисти.

- Какви са точно специалностите, с вързани с туризма, за които могат да кандидатстват всички желаещи да се развиват в тази посока?

- За туристическата практика са необходими разнообразни кадри от гледна точка на специализирана професионална подготовка. Образованието по туризъм в неговите три форми: Професионален бакалавър , Бакалавър и Магистър в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” дава възможност да бъде покрит широк спектър от кадрови нужди в сектора Туризъм. В Колеж по туризъм, специалностите за професионален бакалавър са: ‘’Организация и управление на хотел и ресторант“ и  „Управление на туроператорската и турагентската дейност“. В катедра Маркетинг и Туризъм към Факултет по Обществени науки предлагаме обучение за ОКС Бакалавър – специалност Туризъм и ОКС Магистър – с три магистърски програми: Мениджмънт на туристическата дестинация, Управления на туризма и Международен Туризъм.

- От къде кандидат-студентите могат да получат още информация за специалностите и процеса на обучение?

- Ще проведем онлайн информационни дни с цел презентация на специалностите на 12-ти май и 29-ти май. На сайта на  Университет “Проф. д-р Асен Златаров”  има подробна информация, а в дните преди презентациите ще публикуваме на първа страница в зоната „Последни новини“ линк към предстоящите онлайн срещи.
Флагман.БГ Патриарх Неофит е в критично състояние Патриарх Неофит е в критично състояние 01/12/2023, Петък 19:00 0
България Всички новини
Важно за студентите! Завършваш тази специалност, взимаш над 6 бона чисто Важно за студентите! Завършваш тази специалност, взимаш над 6 бона чисто Най-ниска безработица (под 1%) има сред завършилите професионалните направления: "Медицина", "Фармация", "Стоматология", "Военно дело" и "Математика" Сценаристите на Слави в парламента се разделиха за страйкърите, депутат задряма на дебатите Сценаристите на Слави в парламента се разделиха за страйкърите, депутат задряма на дебатите Парламентът ратифицира договора за покупката на бойните машини от САЩ Земеделец от Руенско, обещавал 5 г. да купи земята на Момка, сега отсече пред Флагман: Ще се разберем с нея на 20-ти! Земеделец от Руенско, обещавал 5 г. да купи земята на Момка, сега отсече пред Флагман: Ще се разберем с нея на 20-ти! Неджетин Исмаил сам намерил възрастната жена и ѝ обещал да обработва 35-те декара на двамата ѝ дядовци, накарал я да подпише и договор Тази чалга фурия става баба през април, запознала се със снахата на паркинг Тази чалга фурия става баба през април, запознала се със снахата на паркинг Бебето ще е зодия Овен, разкри певицата ДесиСлава, която съвсем скоро ще стане баба На територията на община Поморие предстоят информационни беседи по „Приемна грижа“ На територията на община Поморие предстоят информационни беседи по „Приемна грижа“ Вижте графика Шофьор изпреварва през насрещното в Бургас Шофьор изпреварва през насрещното в Бургас "Бургас, градът на неограничените възможности!",  гласи лаконичното описание на проявата Ден на отворените врата и Кариерна борса в БСУ Ден на отворените врата и Кариерна борса в БСУ По интересен и атрактивен начин пред учениците от средните училища бяха представени специалностите, по които университетът ще обяви прием за следващата 2023-2024 академична година Този ментор от „Гласа на България“ иска 4 деца от приятеля си Този ментор от „Гласа на България“ иска 4 деца от приятеля си Дара има брат и сестра, затова мечтае за голямо семейство За 2 месеца второ показно самоубийство от хазарт в бургаския кв. Долно Езерово За 2 месеца второ показно самоубийство от хазарт в бургаския кв. Долно Езерово На 12 септември от 55 м от моста над м. "Ковач" се хвърли 25-годишният Иван Европов, а съседът му Станко без събран на парчета от жп релсите до квартала Кубикът вода поскъпва, ще стане 6,08 лева Кубикът вода поскъпва, ще стане 6,08 лева Рекордната цена е в Разград
Димитър Николов обсъди теми от здравеопазването и образованието с преподаватели от Тракийския университет Димитър Николов обсъди теми от здравеопазването и образованието с преподаватели от Тракийския университет На срещата присъстваха още зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и д-р Диян Господинов от Сдружение „Млади лекари“ Унгарският премиер Виктор Орбан не иска Украйна в ЕС Унгарският премиер Виктор Орбан не иска Украйна в ЕС Той смята, че преговорите за присъединяване на Украйна към общността не трябва да започват Не го мислете - завръща се в ново предаване с по-висока заплата Не го мислете - завръща се в ново предаване с по-висока заплата Новото предаване се казва „Кой да знае?“ и ще върви в делничните дни Може ли да повярвате, че тази знаменитост вече е на 60 години Може ли да повярвате, че тази знаменитост вече е на 60 години Той ще празнува с гаджето си на 20-ти декември  Всички мислят, че е забил страшна мацка, но гаджето му се оказа бивш мъж Всички мислят, че е забил страшна мацка, но гаджето му се оказа бивш мъж Красавицата си сменила пола още на 13 години Тази световна звезда бе ошушкана от новата си гей приятелка Тази световна звезда бе ошушкана от новата си гей приятелка Джоди Фостър няма пари дори за издръжката на децата си Карл Чарлз трупа милиони от имоти на покойници Карл Чарлз трупа милиони от имоти на покойници През последните 10 години монархът е събрал повече от 75 милиона долара във фондовете Хутите ще продължават да блокират израелски кораби в Червено море Хутите ще продължават да блокират израелски кораби в Червено море Говорителят на йеменските бунтовници Яхия Сариа с ново предупреждение към Израел Непал регистрира първия еднополов брак в историята си Непал регистрира първия еднополов брак в историята си Тайван е другата страна в Азия, която е легализирала еднополовите бракове Путин призова: Раждайте по осем или повече деца Путин призова: Раждайте по осем или повече деца Апелът е на фона на растящите смъртни случаи във войната в Украйна
Мария ЗАХАРОВА Мария ЗАХАРОВА Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ Виц на деня Виц на деня На летището в Нидерландия, бе задържан пасажер, който се опитваше да излети със собствени сили! Виц на деня Виц на деня Невероятно но факт!
Когато политик лъже, му расте вилата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една жена може да прости на мъжа нещо, за което не е виновен.
Добротата ни няма край, момичета!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори