×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


26 Април 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
баси как ми се яде праси
27.04.2021 09:44:55
1
1
... и след това изхвърляте агнето и слагате прасето да се жари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори