×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


26 Април 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


1
Коментара
Мария АРНАУДОВА Защо сексуалният ви живот може да страда Защо сексуалният ви живот може да страда 27/12/2025, Събота 18:12 0
Тервел ИЛИЕВ Почина личност с голям принос за Варна Почина личност с голям принос за Варна 27/12/2025, Събота 17:14 0
Мария АРНАУДОВА Внимание! Ураганен вятър връхлита България Внимание! Ураганен вятър връхлита България 27/12/2025, Събота 16:42 1
1
Коментара по темата
1.
баси как ми се яде праси
27.04.2021 09:44:55
1
1
... и след това изхвърляте агнето и слагате прасето да се жари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
НЗОК: Няма ограничение за броя направления за специалисти, когато има медицинска необходимост НЗОК: Няма ограничение за броя направления за специалисти, когато има медицинска необходимост Какво ни гарантира доболничната помощ и кога можем да сменим личния лекар Умряха жена ми и дъщеричката, влакът направо ни помете, плаче Стефан от Сливен Умряха жена ми и дъщеричката, влакът направо ни помете, плаче Стефан от Сливен Според свидетели те са тръгнали да събират пластмасови туби от близкото сметище, за да си купят храна Почина личност с голям принос за Варна Почина личност с голям принос за Варна Отиде си д-р Цанко Мичев, помогнал за раждането на хиляди деца Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Внимание! Ураганен вятър връхлита България Внимание! Ураганен вятър връхлита България Предопреждение за оранжев код за силни пориви в 12 области Нотариалната камара настоява: Завещанията да се обявяват публично пред наследници Нотариалната камара настоява: Завещанията да се обявяват публично пред наследници Променят Закона за наследството 40 см сняг оставиха хижи и туристически бази в Осогово без ток 40 см сняг оставиха хижи и туристически бази в Осогово без ток Паднали дървета и електрически стълбове прекъснаха захранването, обектите са били пълни с туристи Какво се слага на трапезата за Стефановден Какво се слага на трапезата за Стефановден Питка, месни ястия и домашен десерт, това повелява българската традиция на 27 декември Къде в Бургас ще може да обмените левовете си в евро без такса Къде в Бургас ще може да обмените левовете си в евро без такса Услугата ще е достъпна и след юли 2026 година 17-годишен загина при тежка катастрофа в Сливенско 17-годишен загина при тежка катастрофа в Сливенско При нощния инцидент е пострадал и 16-годишен пътник, откаран в болница в Сливен
Коледна трагедия: Двама мъже изчезнаха по време на традиционно коледно къпане Коледна трагедия: Двама мъже изчезнаха по време на традиционно коледно къпане Единият е 63-годишен търговец на антики, вторият се е опитал да го спаси Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Годишната винетка, която струва  97 лв. за 2025 г., се предлага  на цена от 130 лв. с таксата Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Рекордни атаки на едрите животни стряскат местните, но ловът и консумацията им не е ново явление и нямат само една причина Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Банкнотите се произвеждат посредством сложна печатна технология, а защитните им елементи позволяват те да бъдат лесно различавани от фалшификатит Шалке иска да купи български защитник от Партизан Шалке иска да купи български защитник от Партизан Германският тим, който е лидер във Втора Бундеслига е готов да предложили двугодишен договор на полузащитника, като в него има опция и за още един сезон Корупционен скандал в Украйна, депутати от „Слуга на народа“ разследвани от НАБУ Корупционен скандал в Украйна, депутати от „Слуга на народа“ разследвани от НАБУ От институциите посочват, че подробностите по случая ще бъдат оповестени на по-късен етап Google разкри най-търсените теми за 2025 година Google разкри най-търсените теми за 2025 година Чарли Кърк оглави тазгодишния списък като най-търсената тема в САЩ Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там? Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там? Сомалиленд обсеби територия на Етиопия  Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Това е считано за истинско коледно чудо
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори