×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Нужна ли е ревизия на списъка с почетни граждани на Бургас


Нужна ли е ревизия на списъка с почетни граждани на Бургас
Георги Дракалиев (вляво) зове за сериозна ревизия на почетните граждани, докато Митко Иванов подхожда по-умерено и настоява за ясни правила и подбор
23 Април 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

От исторически аспект заличаването на някои от отличените е абсурдно, но може би има алтернатива

Да се направи ревизия на списъка с почетни граждани на Бургас, който към момента наброява над 230 човека. Това предложение бе обсъдено в постоянната комисия по култура и читалищна дейност, научи Флагман.бг.

Прието е решение за съставянето на временна експертна комисия с широко обществено участие. Идеята е тя да разгледа всеки един от отличените и да прецени дали титлата на някой от тях е незаслужена.

Общинският съветник Георги Дракалиев, който наскоро защити докторска степен по нова и най-нова история на България,  е категоричен, че тази инициатива е необходима. В разговор с Флагман.БГ днес той разкри интересна фактология покрай отличаването на личности с тази титла. 

„В ериода от Освобождението през 1878 г. до 1944 г. са отличени едва петима човека. Това е по-малко от човек на десетилетие. От 1945 г. обаче започва процедура по по-интензивно одостояване, което продължава и до днес. През 1991 г. Общинският съвет на Бургас е отнел немалко звания на лица, за които категорично няма основание да носят това високо отличие. Така например са премахнати румънският диктатор Чаушеску и съпругата му, както и Антон Югов и разни други представители на тоталитарни режими“, каза д-р Дракалиев.

Общинският съвет на Бургас веднага след демократичните промени е отменил почетните звания, дадени през социализма на румънския диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена 

Той изрази мнение, базирано на неговите наблюдения като общински съветник, че в местния парламент се предлага огромен брой номинации за почетни граждани, а колегите му не смеят да гласуват против, за да не се обиди някой. Така се е достигнало до това вече да има квота, която до миналата година бе петима на година, а от края на януари т.г. бе намалена още повече – до трима, които трябва да отговарят на определени условия, да са издигнати от Инициативен комитет и кандидатурата им да е събрала поне 1000 подписа на граждани.

Според Дракалиев ревизията на списъка няма да заличи имената на тези личности от историята на града. „Титлата може да се отмени по същия начин, както през 1991 г. В периода до 1989 г. има фрапантни носители на отличието, които не само нямат нищо общо с Бургас и развитието му, но и са имали негативно влияение върху историята на България и града и са принадлежали към тоталитарния режим. Това е недопустимо“, категоричен е историкът.

В същото време обаче самата инициатива е странна, защото, въпреки че се е извършвала досега, тя може да бъде разгледана двустранно. Така например, какво пречи някой от отличените вчера, утре да бъде заличен? Нещо повече – откъде ще бъде заличен и как точно? Защото, ако това се извърши с изтриване, така се губи историята на града – добра или лоша.

“Надявам се в това предложение да се визират само личностите от комунистическия период и тези, които категорично са компрометирани. Можем обаче само да гадаем. Теоритично погледнато идеята за премахване на хора от този списък е грозна. Но от друга страна има и контекст в лицето на Закона за обявяването на комунистическия режим за престъпен. В този смисъл все пак може да се направи заключение, че част от отличените са били съпричастни към режима и съответно отмяната им би била допустима. Това обаче трябва да се направи така, че да не се превръща в поредния повод за кавги“, смята историографът Митко Иванов.

Той е на мнение, че нещо, което е въведено от авторитетен орган като Общинския съвет трябва да не се променя, защото се създава прецедент, при който може всичко да се разглежда двустранно. „Например ако днешният Общински съвет реши да обяви някого за почетен гражданин и го направи, но утре се смени състава му, който вече не харесва въпросната личност, значи ли това, че тя трябва да бъде заличена от списъците с отличието? Това за мен е абсолютно недопустимо и периодът след 1989 г. не трябва да се обхваща изобщо в тази ревизия", допълва Иванов.

Иванов е съгласен с Георги Дракалиев за това, че действително трябва да има промяна. Абсолютно допустимо е да има години, в които не се отличава нито един почетен гражданин на Бургас и това е нормално, смята Митко Иванов.

Всъщност нещата стоя по прост начин – почетните граждани са част от историята на Бургас, независимо дали ни харесва или не. Да премахнем някого от списъка е аналогично с това даден паметник от комунистическият режим да бъде не съхранен, а напълно премахнат или унищожен. Така реално се получава, че за да се осъществи въпросната ревизия е необходимо да се измисли алтернативна формулировка, която да е хем законосъобразна, хем да удовлетворява исканията на гражданите и хем да не е в ущърб на историята. 

Може би всички засегнати в казуса страни биха се съгласили, че ако към почетните граждани на Бургас се подхожда така, както с паметниците на комунизма, всички ще са доволни. Така например вариант за осъществяването на идеята за премахване на определени имена от списъка на отличените, би могла да се осъществи изцяло безболезнено, ако тя бъде в такъв формат:

Почетен гражданин на Бургас, отличен за <принос> на <дата>: <Име><Презиме><Фамилия> (отменено заради <причина>)
 


В категории: Бургас


Ани Салич слиза от екран
Ани Салич слиза от екран 15/05/2021, Събота 18:49 0
13
Коментара по темата
13.
Дайте
24.04.2021 19:11:32
0
1
да ги видим! Да видим има ли някой който не е член на тайно общество!

Флегманите по някаква странна причина се срамуват от ротарианските си корени... Да се чуди човек защо... Такава чудесна, благородна и хуманитарна организация...
12.
Преживял
24.04.2021 09:55:31
1
0
Андронов защо???
11.
Редактор
24.04.2021 08:25:41
0
10
Авторе Георги, няма такава думичка ОДОСТОЯВАНЕ. Правилното изписване е Удостояване. Как не го научихте този език, бе хора ? Толкова ли е труден ? Има и речници, може да проверявате при съмнения. А редактори имате ли ? Или и те са полуграмотни? Щом не си седите на село да гледате лук и картофи, а сте се хванали с неща, от които не разбирате ?
10.
До #8
24.04.2021 07:42:13
2
3
За бай Петко крадеца ли ми говориш?
Същия който си е уредил цялата рода(съпруга,деца,зетьове) на високо платнена работа в една държавна структура,същия който на 80год. продължава да суче от тази структура.
Егати и качествата ,и морала! Тоя списък е бая опетнен
9.
Бургас
24.04.2021 06:53:40
1
9
За да се предложи почетен гражданин на Бургас, този човек трябва да има някаква заслуга за Бургас. Прави първо подписка с определен брой подписи, внася се предложението, след което се подлага на гласуване в общинския съвет. При мнозинство, въпросния човек става почетен гражданин на Бургас.
Как така ще се отнема това почетно гражданство?
По-скоро трябва да се отзовават общински съветници и депутати, които не са избрани от хората. Покрай тези партийни листи Сульо и Пульо станаха депутати и общ. съветници.
8.
Нефтогазий
23.04.2021 22:43:00
2
8
Има един П.Петков в този списък, който е там защото всяка сутрин е пристигал навреме на работа и въпреки,че цял живот е работил държ.работа е успял доста сериозно да се замогне.
ТВЪРДО за РЕВИЗИЯ!
7.
?
23.04.2021 22:20:39
1
17
Този човек какво е работил през живота си?! Освен, че се натиска да е все в политиката и се пише някакъв историк, какъв трудов стаж има? Или живее цял живот от наеми и партийни приходи и после дава акъл на хората?
6.
кьорфишек
23.04.2021 22:16:16
1
14
"Георги Дракалиев зове за сериозна ревизия на почетните граждани"

Дракалиев зовеше също, дори направи предложение, което бе гласувано в Общинския съвет на Бургас, за премахване на плочата с имената на шумкарите-терористи от входа на механотехникума. Но впоследствие получи амнезия (изплющяха с камшика от ГЕРБ + БСП) за собственото си предложение, приело вече законна сила, и повече от година законът бе газен безцеремонно, а плочата си стоеше на мястото. Трябваше да се намеси Прокуратурата (от немай къде), за да се оправят нещата.

А Митко Иванов събра журналисти в старите гробища (сега вече парк), за да покаже мястото на което са погребани разстреляните от комунягите граждани на Бургас. Щеше (уж) да се постави някакъв паметник или паметен знак, но след последното щракване на фотоапаратите всичко отново потъна в забрава.
Мила родна картинка! (по Елин Пелин)
5.
ХАЙДЕ БЕ ФЛАГМАН ЕТО ТЕМА
23.04.2021 21:27:12
0
23
ПУБЛИКУВАЙТЕ СПИСЪКА НА ЛИЦАТА ИЗБРАНИ ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ И КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПОСТИЖЕНИЯТА И МОТИВИТЕ НА ОБЩИНАРИТЕ ЗА ИЗБОРА ИМ !!!!!!!!!!!!
4.
ХАХА МИ КРИТЕРИИТЕ /за конкретно лице/
23.04.2021 21:16:23
1
6
ПО КОИТО СЕ ИЗБРА ЕДИН ПОЧЕТЕН ПО КОИТО СЕ ИЗБРА ЗА ПОЧТЕН ГРАЖДАНИН СА СМЕШНИ !ПЪРВО ПРЕДЛОЖЕН ОТ ДВАМА ЗАБЕЛЕЖЕТЕ САМО ДВАМА/без гражданска подписка от МИНИМУМ/!!!!!!!!!!!!!ВТОРО::ТОЙ Е ИЗВЕСТНО ЛИЦЕ ЗАЩОТО ЗАЩОТО ДЪЛГИ ГОДИНИ/възръстен /Е БИЛ ПРЕДЪВКВАН ОТ МЕДИИТЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАЛИ СЕНЗАЦИОННО ПОСТИЖЕНИЯТА МУ В МНОГО СЛУЧАИ И С ЯВНИ ЛЪЖИ !!!!!!!!!!!!!! МЕДИИТЕ ДОРИ НЕ РАЗБИРАТ ЧЕ СА ЛЪЖИ ЗАЩОТО ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ОТРАЗЯВАТ ИМ Е ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ТОВА ЛИЦЕ С КОЕТО ДОРИ СА В ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ!!!!!!!!!!ИМЕННО ПОСТИЖЕНИЯТА МУ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА СПЕЦИАЛИСТ СА АБСОЛЮТНО НЕДОСТАТЪЧНИ///той е известен щото е известен !!!!!!!!!НО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ИЗГЛЕЖДАТ ЗНАЧИТЕЛНИ ЗАЩОТО НЯМА ЯСЕН КРИТЕРИИ МИНИМУМА /ако си спортист/ДА ИМАШ ПОНЕ МЕЖДУНАРОДТИ ПОСТИЖЕНИЯ /класирания рекорди признание/!!!!!!!!!ЗАЩОТО АКО СИ ПРЪВ САМО НА СЕЛО А ПОСЛЕДЕН В ГРАДА НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН !!!!!!!!
3.
Сульо
23.04.2021 20:45:27
9
23
Не стана депутат, изби го на бяс да зачерква хората. Кой беше ти, бе сульо. Сниши се малко, че си "известен" само с такива глупости и нищо смислено.
2.
За сведение
23.04.2021 20:39:30
0
23
Първо публикувайте списък на почетните граждани,а после зачерквайте!
1.
Бургазлия
23.04.2021 20:16:48
6
23
Един път драката да каже нещо съществено , а както винаги елховския специалист по всичко дрънка колкото да прави нещо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ани Салич слиза от екран Ани Салич слиза от екран Новинарката обмисляла оттегляне от телевизията Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Около 400 души се включиха в контра шествието, политици подкрепиха бургаската ЛГБТ общност   Петър Вучков оцеля след поредна операция Петър Вучков оцеля след поредна операция Мистър „Минута е много“ закъсал и с жлъчката, има 4 байпаса на сърцето   Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Младежът също е от Бургас, а двамата са учили в едно училище Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Бате, бате... липсваш ми и знай, че няма да те забравим..., написа готвачът Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Става въпрос за участието му в частна фирма
Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори