×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

Тома Биков: Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ"


21 Април 2021, Сряда, 11:21 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън", подчерта депутатът от ГЕРБ

 

Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". Това попита заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков от парламентарната трибуна.

"В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на база на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им", заяви още Тома Биков. 

Той припомни, че по време на петъчното заседание новото мнозинство е избрало председатели на трите най-важни комисии в парламента. Той поясни, че Георги Ганев е бил избран за председател на Бюджетна комисия с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и от ДПС. "Въздържали се" бяхме 66 депутати от ГЕРБ - СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един - Без подкрепата на ДПС г-н Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на Бюджетната комисия. Далеч сме от илюзията са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". Не вярваме, че кандидатурите на партиите от протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни", каза още Тома Биков.

Той заяви, че безспорна е била кандидатурата на проф. Григор Горчев за председател на Здравна комисия. 

"Ние вярваме на политическите факти, а не на вашите обяснения. Политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа на ДПС? Каква е общата идейна база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента. Къде бяха проведени тези преговори. Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие. Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси като например водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" Кои са преговарящите", каза още Тома Биков.

По думите на Тома Биков попита да не би да се узрели за идеята на Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага програмно правителство. "През последните 30 години ние помним 2 такива правителства - това на Любен Беров и това на Пламен Орешарски. Помним как завършиха тези две управления", подчерта още Биков. 

Той обяви, че макар и спечелила изборите ГЕРБ ще остане опозиция. "Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата. За това сме уверени, че ще спечелим и тази битка, чийто изход още днес изглежда предизвестен. Предупреждаваме ви, че политическата цена, която предстои да платите, за това че излъгахте собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от вас", каза още Биков.

Пълният текст на декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС

Уважаема госпожо председател, 

Уважаеми госпожи и господа народни представители, 

В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се, мутри вън“. То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им.  
По време на петъчното заседание на Народното събрание, новосформираното мнозинство избра свои председатели на трите най-важните комисии в парламента. С гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС, БСП и „Изправи се! Мутри вън!“, за председател на Комисията по правни въпроси беше избран господин Радостин Василев от „Има такъв народ“. С гласовете на същите партии за председател на здравната комисия беше избран Александър Симидчиев от „Демократична България“. Най-ясно това ново мнозинство обаче пролича при гласуването за председател на Комисията по бюджет и финанси, когато БСП реши да не подкрепи кандидата на „Демократична България“ Георги Ганев. Оказа се, че при първото гласуване партиите на протеста „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“, не успяха да преодолеят кворума. Това се случи на второто гласуване, след като господин Йордан Цонев от ДПС направи процедура за поименна проверка, която установи нов кворум. Така Георги Ганев беше избран за председател на една от най-важните комисии в парламента с 45 гласа от „Има такъв народ“, 27 гласа от „Демократична България“, 14 гласа от „Изправи се мутри вън“ и 24 гласа от ДПС. Въздържали се бяхме 66 депутати от ГЕРБ – СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един – без подкрепата на ДПС, господин Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на бюджетната комисия. 

Уважаеми колеги, 

Далеч сме от илюзията, че тези политически действия са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“. Не вярваме и в обясненията, че кандидатурите на партиите на протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни. Припомняме, че Парламентарната група на ГЕРБ – СДС предложи за председател на здравната комисия безспорната кандидатура на проф. Григор Горчев, която беше отхвърлена от същото това мнозинство. Затова ние вярваме на политическите факти, а не на Вашите обяснения. 
А политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например, кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа от ДПС? Каква е общата идейната база на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента? Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие? 
Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси, като например: Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“ и с подкрепата на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“? Кои са преговарящите? Каква е логиката на поведението на „Демократична България“ да отхвърли изобщо идеята за публични разговори с ГЕРБ, които предлагаме ясна структура, състав и програма на правителство и да обяви пълна готовност за разговори и частична готовност за подкрепа на хипотетично правителство на „Има такъв народ“, чиито структура, състав и програма все още не са оповестени публично? Да не би да сте узрели за идеята на господин Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага да се състави програмно правителство, което в своята надпартийност да се превърне във временен параван за политическа безотговорност? През последните 30 години ние помним две такива правителства – това на Любен Беров и това на Пламен Орешарски. Нещо повече – помним как завършиха тези две управления, какви бяха икономическите и обществените последствия от тях и кой плати цената за безотговорността и безвремието. Ако не помните всичко това може да се допопитате до колегите от БСП, които със сигурност помнят.

Уважаеми народни представители от новото мнозинство, 

Макар, че спечелихме изборите с 8% преднина пред втората политическа сила, ние, от ГЕРБ, сме готови да бъдем опозиция. В подобни моменти на подмяна на народния вот и оттегляне от предизборните заявки за прозрачност и борба със задкулисието в тази зала трябва да остане и някой, който да посочва и огласява политическите факти. Ние сме уверени в силите и възможностите си, защото зад нас стои победата и подкрепата на над 800 000 български граждани. Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата. Затова сме уверени, че ще спечелим и тази битка, чийто изход още днес изглежда предизвестен. Предупреждаваме Ви, че политическата цена, която предстои да платите, за това че излъгахте собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от Вас. Подмяната на демократичния избор на българския народ няма да бъде забравена дълго време, така както не е забравена подмяната от времената на Беров и Орешарски. Не робувайте на фалшивите илюзии, че популистките законодателни инициативи, ще могат да скрият тайните договорки, безотговорността и последствията от тях. Ние ще бъдем тук, за да не позволим това да се случи.


В категории: Политика


Флагман.БГ Слънце по морето - вижте прогнозата за деня Слънце по морето - вижте прогнозата за деня 13/05/2021, Четвъртък 08:32 0
4
Коментара по темата
4.
До Дядо Добри
23.04.2021 08:50:06
0
1
Остави го тоя, има някакви дописки само. Търси "Шайка" на Антон Тодоров, ама е станала апокрифна, защото след като същият става гербаджия сминя палачинката и книгата изчезва от рафтовете. И понеже си носи срама като ТОма Биков и Сачева които са плюли по Бойко решава да се реваншира и пише Шайка 2, но този път е за бесепарите. Та сега в магазините предимно Шайка 2 се намира, но предполагам че нейде в нета трябва да я има сканирана и първата част. Трябва да я потърся, че винаги е добре да видиш метаморфозите на политическите дейтели. Имаше ги и едно време има ги и сега, а по всичко личи ще и занапред няма да изчезнат
3.
ХХ
21.04.2021 15:29:14
0
3
"Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата..." - неадекватен като шефа си - марионетката. И дребна душица.
2.
Кара Дайъ ДъПъСъ
21.04.2021 13:34:19
0
2
Търсим ибрикчии .За новото правителство.За новите схеми.
1.
Дядо Добри
21.04.2021 12:33:20
0
9
Тома, къде мога да си закупя книгите в които плюеше Борисов и казваше, че от затвора не трябва да излезе? Само преди 7 години. Малък беше тиража, или ги изкупиха за наказателната ти клада?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас След хиляди откази за интервюта в последните 40 години, терористът разкрива кой му е поръчал атентата срещу папата Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Участници в него могат да бъдат младежи на възраст между 18 и 29 години Машините за гласуване били добре защитени от хакери Машините за гласуване били добре защитени от хакери Ще са необходими още около 400 за 11 юли, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна плазма Мартин Пенчев гризе краставици, защото организаторът на гей парада в Бургас се задоволявал със зеленчуци Мартин Пенчев гризе краставици, защото организаторът на гей парада в Бургас се задоволявал със зеленчуци Не се страхувам, но агресията расте, отсече Руси Милев и разказа как момче от Банево е било изнасилено с бутилки Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Състоянието на детето му остава тежко Измамници организират фалшиви игри и източват банкови сметки Измамници организират фалшиви игри и източват банкови сметки Сигналите от потърпевшите потребители във форумите в Интернет са десетки Молитва на стадион заради Рамазан Байрама и коронавируса Молитва на стадион заради Рамазан Байрама и коронавируса  Заради мерките срещу COVID-19 не се очаква да пристигнат много хора от Турция Свидетелите на стрелбата в софийското метро в шок, убиецът и жертвата имали тайна връзка Свидетелите на стрелбата в софийското метро в шок, убиецът и жертвата имали тайна връзка Защо се стигна до кървавата драма? Психолог разкри, че убиецът е планирал да гръмне жената на метростанцията 657 заразени с COVID-19, 46 починали през денонощието 657 заразени с COVID-19, 46 починали през денонощието 151 с коронавирус в София, 38 – в област Бургас
Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Вече има жена, починала вследствие на този удар, каза Симеон Гаспаров Пандемията от COVID-19 била предотвратима Пандемията от COVID-19 била предотвратима  Според експерти повечето държави са реагирали твърде бавно и не са ограничили вируса Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Хората, които са се престрашили да се ваксинират, могат да вземат карта за безплатни пътувания, която важи една седмица Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Срокът на печелившия билет изтича днес Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 19-годишният Илназ Галявиев е започнал да мисли за масовото убийство поне от февруари
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори