×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Партията на Слави си оставя вратичка за правителство на малцинството, но БСП може да е спънка


Партията на Слави си оставя вратичка за правителство на малцинството, но БСП може да е спънка
Ако не се реализира вторият мандат за съставяне на правителство от ИТН, друг вариант е малко вероятен, а изборите стават почти неизбежни
19 Април 2021, Понеделник, 19:11 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

От ИТН, изглежда, допускат, че биха съставили коалиционен кабинет само на протестните формации

Президентът Румен Радев днес направи в един ден „маратон“ от консултации с представители на шестте парламентарни групи в новото Народно събрание. Те предшестват връчването на мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила – ГЕРБ, което ще се случи още утре. Извън констатацията, че Радев е изключително работоспособен, влизайки почти без почивка от консултация в консултация, от днешните срещи могат да се направят и няколко извода.

Политическата ситуация остава с много неизвестни, най-важната от които е дали ще се състави редовно правителство или ще се ходи на бързи предсрочни избори.

Ясно е, че мандатът на ГЕРБ няма да се реализира. Всички останали пет формации са категорични, че партията на Бойко Борисов следва да бъде поставена в изолация и да излезе от властта.

Вторият мандат според Конституцията отива при „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Оттам все още не дават ясен отговор дали ще се нагърбят със съставянето на кабинет. Индикациите след изборите на 4 април са, че по-скоро няма да го направят.

Все пак лъч надежда даде изказването на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов след консултациите при президента днес.

„Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до правителство, то е с другите две партии от протестите“, каза Йорданов.

Колкото и да е лаконично, това изявление подсказва, че все пак от ИТН биха сформирали кабинет, въпреки че депутатите на въпросните протестни партии са 92-ма – доста по-малко от нужните 121. Ако бяха категорични, че не биха съставили правителство при очевидната липса на мнозинство, то хората на Слави Трифонов можеха да го кажат директно. Те обаче си оставят отворена вратичка.

И след консултациите при президента днес БСП и ДПС не промениха позицията си, че биха подкрепили кабинет на ИТН, без да участват в него и без коалиционно споразумение. Т.е. бихме имали класическо правителство на малцинството, но с подкрепа от конституционно мнозинство.

Социалистите обаче поставят условия, които те обявиха още в събота – след заседанието на Националния съвет на партията. Проблемът е не в самите условия, които изглеждат изпълними за протестните партии. Проблемът е, че от БСП настояват да бъдат потърсени за консултации по съставянето на кабинета. Това бе казано и в събота, бе потвърдено и днес от лидера Корнелия Нинова.

За партията на Слави Трифонов това може да се окаже неприемливо от имиджова гледна точка. Разговори или преговори с БСП биха предизвикали обвинения и спекулации, най-вече от ГЕРБ, че се прави коалиция с „комунистите“ въпреки обещанието на Слави Трифонов.

От друга страна, ДПС засега изглеждат доста по-непретенциозни. Те не поставят ултимативни условия за подкрепа. А с техните 30 депутата кабинет може да бъде избран и без гласовете на БСП. Тогава изборът ще е на ръба – със 122 гласа. (Не е изключено и ГЕРБ да помогнат с няколко „за“, каквито заявки се чуват от партията на Бойко Борисов.)

Това все пак ще е нестабилен вариант. Обвиненията за сдружаване и поставяне в зависимост от ДПС са неизбежни.

Дали обаче може да има проблеми със съставянето на коалиция между трите партии на протеста?

Най-малката формация - „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ) около Мая Манолова, изглежда, е готова за безусловна подкрепа на ИТН. Това се потвърди и днес.

От „Демократична България“ (ДБ), която е с претенции да представлява интелигенцията, днес отново повториха, че безусловна подкрепа не биха дали. Тяхното изискване е малко общо формулирано – те искат гаранция, че евентуалното правителство ще е кабинет на промяната. Според председателя на парламентарната група на ДБ Христо Иванов, има риск при голямо мнозинство в парламента около новото управление да се стигне до утвърждаване на статуквото.

Ако и ГЕРБ, и ИТН не съставят кабинет, тогава президентът има право да избере на кого да връчи последния, трети, мандат – на БСП, на ДПС, на ДБ или на ИМВ.

Вероятността такъв да получи партията на Доган клони към нулата. Тя е отявлен противник на президента и е поддръжник на статуквото, особено в съдебната власт и прокуратурата, което Румен Радев се опитва да елиминира.

БСП също е определяна като партия на статуквото от протестните формации. От друга страна, президентът бе издигнат от нея през 2016 г., макар и като независим кандидат – чрез инициативен комитет. Ако той връчи третия мандат на друга формация, това би го поставило в неудобна ситуация. От друга страна, Радев е показал, че няма проблем да действа независимо от БСП.

Има и прагматичен момент. БСП не би получила подкрепа за съставяне на правителство от партиите на протеста. Т.е. тя би разчитала на ГЕРБ и ДПС, което е имиджово неприемливо за социалистите и трудно ще се случи.

„Демократична България“ остават силно резервирани към получаване на третия мандат. Те се обосновават, че са пета сила в парламента и че ако мандатът на втората – ИТН, не се реализира, друг вариант не изглежда да е работещ.

„Изправи се! Мутри вън!“ биха могли да получат евентуалния трети мандат, макар че са най-малката формация със само 14 депутати. Това би било доста екстравагантен вариант, но не бива да се изключва напълно.

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян не изглеждат солидно за сформиране на правителство. Ако все пак те се решат на това, няма да имат проблем да разговарят за подкрепа с БСП и дори с ДПС, както поне става ясно от заявките на адв. Хаджигенов. Тя обаче няма да е достатъчна. Ще е нужно да се прибегне до помощта на протестните партии – ИТН и ДБ. Те обаче ще подходят с много резерви и трудно биха склонили да подкрепят Мая Манолова, която има имидж на безскрупулна популистка, която си мени позициите през годините според конюнктурата. Това би било особено неприемливо за „Демократична България“.

Стигне ли се до трети мандат, изглежда, той би могъл да се реализира само от ДБ, но и това е много малко вероятно.

При провал на трите мандата за съставяне на кабинет президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да свика нови парламентарни избори. С темповете, с които се върви, те може да са през летните юни, юли или август, което няма да е много добър вариант.


В категории: Политика


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
13
Коментара по темата
13.
Tipo
20.04.2021 11:29:43
3
3
Да не се радват загубилите изборите. От тук насетне всичко се пише на тяхната сметка. Радостта от"победата" ще е кратка. С анти,крясъци ,викове,лъжи държава не се управлява. ИТН са абсолютни мошеници. Отмятат се от всичко. Съдбата им е ясна и на тях и мутрите и ДЪБЪ. За БСП има малък шанс да се спасят от народната любов след 3 месеца. Но курника е тъпа и жадна за власт кучка и ще подкрепи правителство което ще е живо 3 месеца
На нови избори ....ще се види тоя народ дали трябва да съществува. Идва тотална разруха. Сами си го избрахме. 10 г. Вървяхме напред. Група лъжци цяла година ни убеждаваха че сме много зле.ще сменят модела......е сега ще видите модела на големия ХОЙ.
12.
Ганчо...
20.04.2021 10:43:07
1
2
Само в нашият фолклор има приказка: Я не сакам я да съм добре, важното е Вуте да е зле, тогава съм най- доволен !
11.
оффф...
20.04.2021 00:44:30
3
9
За първи път съм толкова доволен от изборите:
НИКОЯ ПАРТИЯ не печели!
Никоя партия не може да диктува правилата.
Никой не може да прави каквото си иска.
Всички са готови да се захапят във всеки един момент.

Народа кучета ни яли - това е ясно.
Ама сега и на костюмарите им е трудно

С интерес чакам реакциите им при поредния провал
10.
123
19.04.2021 21:44:23
5
13
Вие представяте ли си да направят без ГЕРБ правителство.
Едно че ще се осерът ми ако Бойко изкара 10 хиляди протестираще пред парламента да замерят с яйца и домати Мая Слави Татяна Хаджигенов Бабикян и Хр.Иванов?????
Aйде Мая го игра с майките от системата ни убива- бяга и се кри.. ами другите със тези миши сърца и миши физиономии???
Няма да изкарат и 30 дни протести и блокирана столица помнете ми думата ...
А не могат да направят нищо - щото срещу тях не беше направено.
Ама пенсионерите като останат без помощи , държавата без еврофинансиране друга песен ще запеят всички..
9.
Хайде честито
19.04.2021 21:05:46
1
13
Ще се вземат с ДПС то е ясно от самото начало.
8.
Тошко Йорданов (Шибека)
19.04.2021 20:53:00
0
17
Абеее каде е батко бе.....?
7.
Здравко
19.04.2021 20:19:24
3
21
Значи все пак трябва да се мине през това чудо служебен кабинет за да се събуди заспалата рая и да разбере как я излъгаха за пореден път.
6.
Служебно
19.04.2021 20:16:32
12
24
Служебния кабинет на фатмака ще изкара хората на улицата и тогава майка му жална.Ще трябва да го разследват за държавна измяна и шпионаж.
5.
Абе Лисицов
19.04.2021 19:54:56
4
4
Нали знаеш, че не ги разбираш тия работи бе.
4.
то СИ БЕШЕ ЯСНО ОТ САМОТО НАЧАЛО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19.04.2021 19:53:44
31
5
ТРЯБВА ДА СЕ МИНЕ ПРЕЗ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА А ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ!!!!!!!!!!!!!!!ГРОБАРИТЕ С ТАЗИ КОНТУЗИЯ ЩЕ СА ИЗВЪН ИГРАТА!!!!!!!
3.
Харалампи
19.04.2021 19:53:05
1
28
За първи път виждам толкова щастлив президента. Ама той сияе, най после се отърва от Бойко. Държи се също като брокер на "Недвижими имоти", който бърза да пласира "имот", докато не са се "разкъндардисали купувачите".
2.
До1
19.04.2021 19:47:54
2
11
Айде бе трол скапан почвай да папкаш да са забавляваме колко си оскотял и озверял от тъпотия.
1.
Червен трол
19.04.2021 19:45:29
4
5
Чакайте ма Ей сега идвам да ям големи акита щот сега съм в кенефа и ям говнаа.За да се вдъхновя, като професионален говноояд.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори