×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За и против легализирането на марихуаната


18 Април 2021, Неделя, 09:55 ч.

Трябва ли да бъде узаконена търговията с марихуана и какви рискове крие редовната употреба на канабис

Легализирането на марихуаната е тема, която от дълги години е обект на разпалени дебати по цял свят. Въпреки хилядите извършени изследвания, учените и до днес не могат да постигнат консенсус по въпроса дали канабисът е вреден за здравето или по-скоро може да бъде полезен. Какво сочат фактите?

Успокояващото действие на марихуаната

През 2016 г. в журнала Clinical Psychology Review са публикувани резултатите от изследване, показващи, че марихуаната безспорно има успокояващ ефект. Тя може да помогне на хора, страдащи от посттравматичен стрес, депресия или постоянна тревожност. Друго проучване пък разкрива, че малки дози тетрахидроканабинол (една от основните съставки на марихуаната) има успокояващ ефект при хора, които се притесняват да изнасят публични речи. Проблемът е, че ако дозата е дори съвсем малко по-голяма от препоръчителното, ефектът й се обръща на 180 градуса и тя подсилва въпросното безпокойство. Освен това, редица медицински изследвания сочат, че марихуаната е противопоказна за хора с психоза или биполярно разстройство.

Лекарство за хронични болки

Медицинската марихуана често се използва като болкоуспокояващо. Американската Академия на науките отбелязва, че тя например помага при мускулни спазми, причинени от множествена склероза, както и при гадене в резултат на химиотерапия. Учените добавят, че марихуаната има положителен ефект върху хора, които страдат от хронични болки или имат проблеми със съня.

В помощ на деца, страдащи от синдрома на Драве

Изследване, публикувано в изданието New England Journal of Medicine, разкрива, че канабидиолът (известен с името конопено масло) помага на деца, страдащи от синдрома на Драве. Според авторите на проучването, той намалява епилептичните припадъци, съпътстващи заболяването, с 39 процента. През 2018 г. американските власти легализираха използването на маслото (под името Епидиолекс), като трябва да се отбележи, че то не съдържа тетрахидроканабинол – т.е. няма никакъв упойващ ефект.

По-безопасен заместител на болкоуспокояващите

Макар и често възприемана като наркотик, марихуаната всъщност е много по-безопасна от редица болкоуспокояващи медикаменти, към които човек лесно може да се пристрасти. През 2016 г. беше извършено любопитно проучване, което установи, че в американските щати, в които медицинската марихуана е легализирана, се изписват средно по 1826 болкоуспокояващи хапчета по-малко в сравнение с останалите щати. Учените също така отбелязват, че канабисът помага за справянето с пристрастеността към някои болкоуспокояващи, но проведените тестове са недостатъчни и е необходимо да се извършат по-задълбочени изследвания.

Родителите трябва да са наясно с рисковете

През последните години се увеличава броят на жените, които пушат марихуана, докато са бременни (в повечето случаи, за да се справят със сутрешното гадене). Това, обаче, крие някои сериозни опасности. Изследванията сочат, че марихуаната може да има негативен ефект върху плода и да причини анемия или проблеми с паметта и концентрацията при децата. Затова лекарите единодушно призовават бременните жени да не употребяват марихуана. Но не само бъдещите, а и настоящите родители трябва да бъдат внимателни. „Децата постоянно гледат какво правят техните майки и бащи и им подражават. Затова родителите, които пушат марихуана, трябва да бъдат много внимателни, тъй като могат да дадат лош пример на своите деца“, отбелязва проф. Марина Епстийн от университета във Вашингтон. Тя подчертава, че употребата на марихуана от деца може да навреди сериозно на тяхното здраве.

Опасност за хората със сърдечни проблеми

През 2014 г. германски учени документират първите смъртни случаи, за които се предполага, че са пряко свързани с употреба на марихуана. Починалите са двама млади мъже. Единият от тях е имал сериозен, но неоткрит сърдечен проблем, а другият редовно е злоупотребявал с наркотици и алкохол. Заключението на лекарите е, че хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, трябва да избягват употребата на марихуана.

Синдром на канабиноиден хиперемезис

С това сложно наименование е известно състояние, характеризиращо се с пристъпи на гадене, повръщане, крампи и силни болки в корема. То е документирано за пръв път в Австралия през 2004 г., но все още не е достатъчно добре проучено. Повечето лекари смятат, че от него страдат единствено хора, употребяващи редовно канабис. Изследване, извършено наскоро в Колорадо, разкри, че около 18 процента от пациентите, постъпващи в болница след употреба на канабис, имат симптомите на въпросния синдром. Пристъпите обикновено отшумяват за около 24 часа, но в някои случаи продължават по няколко дни. Единственото известно към момента лечение е спирането на употребата на марихуана.

Пушенето винаги е вредно

Пушенето на марихуана може да навреди на белите дробове и дихателната система – особено в случаите, когато се комбинира с тютюн. Лекарите са единодушни, че дълбокото вдишване и задържането на дима трябва да се избягват, тъй като по този начин се увеличава количеството токсини, които организмът абсорбира. Освен това, хората, които пушат марихуана редовно, по-често имат проблеми със зъбите и венците.


В категории: Животът


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Реалист
18.04.2021 16:16:52
0
3
В държавите в които е разрешена от години, не се наблюдава масово пушене. Затова съм за легализирането, Всеки сам да си решава дали да пуши.
7.
За!
18.04.2021 15:13:42
0
8
За! Води към развитието на икономиката!
6.
БириGка
18.04.2021 15:06:00
0
2
В този сайт главно коментират ОЛИГОФРЕНИ,които няма к'во да правят!
5.
ГП
18.04.2021 14:28:40
3
6
Първо декриминализация, после легализация. Всичко трябва да става поетапно, иначе всеки каумук ще пуши, като невидял по улиците ! Марихуана, само вкъщи !
4.
Sasha Belov
18.04.2021 12:50:12
11
3
Tuka vseki izpadnal stafar sa moli zatova da va iba u prazniarite . Ok , i az sum za legaliziraneto za medicinski celi , no vseki hvanat bez takav doukument minimum 5 godini zatvor spored koli4esttvoto, da va vida togava
3.
Za bolki
18.04.2021 12:34:59
0
13
Твърдо "за"! Още колко години ще се чудим, дори в Македония е разрешена за медицински цели!!!!
2.
Несрин Узун ДПС
18.04.2021 10:44:04
2
13
Аз Бенчо и Митьо сме ЗА
1.
Да,
18.04.2021 10:02:57
2
12
определено започва да мирише на ново "правителство"!

И някой наскоро се притесняваше за съдбата на прЕститутките... Няма проблем. Те просто си обръщат задните части към героите на времето!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори