×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Криворазбраният емигрантски патриотизъм


Криворазбраният емигрантски патриотизъм
Вече цяло едно поколение повтаря на децата си колко зле е в България и колко по-добре е в чужбина
14 Април 2021, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимката е илюстративна

Продължаваме като народ да култивираме лъжливата илюзия, че добрият живот се намира на всяко друго място в света, но не и в нашата родина

 

Обикновено за промяната на манталитета и начина на живот в дадено общество е необходим период от близо три поколения. Трудно е един народ да се преобрази за кратко време. В България обаче стана в рамките на 25-30 години с едно скайп-поколение, което израсна с баби и дядовци, далеч от родителите си. В нашето ДНК има качества, които спомогнаха за това. Една удивителна приспособимост към даденостите на всяка епоха, една естествена способност за оцеляване в трудни условия.

И ако до вчера определяхме България като фабрика за производство на емигранти, то към днешна дата със сигурност може да се каже, че голяма част от българите емигрират не защото не могат да живеят в България, а защото търсят дестинации, които да им подсигурят социален комфорт. Ако през 1990 г. бе логично да се излива емигрантска вълна от България в чужбина поради икономически причини, то през 2021 г. това вече не важи. Животът се променя, променят се разбиранията и ценностите.

Продължаваме обаче като народ да култивираме лъжливата илюзия, че добрият живот се намира на всяко друго място в света, но не и в нашата родина. Доказателство е факта, че от сто български семейства и стоте желаят детето им да стане лекар, инженер, адвокат или икономист. Смятат за обидна мисълта, че детето ще стане водопроводчик, електротехник, медицинска сестра или работничка. И тук се намесва мама, която събира куфарите и поема пътя на гурбета.

Вероятно повечето от тези деца, които ще успеят да завършат образованието си и ще станат лекари или инженери, ще имигрират в Германия и Англия, защото са израснали с разказите, колко зле е в България и колко добре е в чужбина. Стъпвайки в желаната чужбина обаче, малко от тях ще продължат поетия курс, а много от тях ще се превърнат в обслужващ персонал. Мирогледът на това поколение е изкривен до степен, че нереализиралите се предпочитат да останат нискоквалифициран персонал на Запад, вместо да се върнат и упражняват образованието си в родината. И този начин на функциониране на обществото е следствие от лесно изпращаните гурбетчийски пари, които ни направиха още по-сурови спрямо тези, които смятаме, че са по-силни или по-богати от нас. Не казвам, че няма изключения, но общото правило е това. Добри и достойни хора има навсякъде, но в по-голямата си част действат с грешен манталитет, който ги тласка към грешни решения и избори, защото естествен еволюционен процес е всяко поколение да се възпитава от следващото. Българчето на 2018 г. обаче не опознава света от родените през 1988 г., а от поколението на родените през 1958 г. и се възпитава в България на Живков.

До тук не е ясно обаче дали емигрантите, живеещи между Запада и Изтока имат морално право да определят живота на предпочелите да останат в Родината си българи. Това, че изпращаме доброволно пари на близките си, предпоставка ли е да определяме политическия и икономически курс на държавата, в която не плащаме данъци и осигуровки, и сме я напуснали по собствено желание? И нека не се крием зад оправданието: Бях принуден да я напусна, защото имигрантското раздвоение е нонсенс спрямо хората избрали да останат в нея. В 21-ви век ми се струва, че патриотичното говорене напоследък е съвсем непатриотично.

Емигрантите изпращат и ще продължават да изпращат пари, но бъдещето на една страна зависи главно от хората, избрали да живеят вътре в нея и на второ място от парите, идващи отвън. И ако осъзнаем колко широки са границите на родината, ще установим колко тесногръди са емигрантските представи за икономическо и политическо шоу.

Източник: Труд


В категории: Бургас


Флагман.БГ "Петлите" с фурор на фестивал в Прага "Петлите" с фурор на фестивал в Прага 19/05/2024, Неделя 15:53 0
86
Коментара по темата
86.
НЕВЪЗВРЪЩЕНЕЦ
17.04.2021 15:17:47
1
1
до 82 малоумника
Евала за коментара пич.....Направо изби рибата.....и 10+ за коментара ти от мен....
Абсолютно точно и вярно описание на ситуацията в България.....!!!
85.
+359 88 8061410
17.04.2021 14:42:18
2
2
Помияр емигрант съм от село. Синът ми е педерас, жена ми я еба цял Бургас .
84.
+359 88 8061410
17.04.2021 14:40:07
1
2
Помояр емигрант съм от село.
83.
До малоумник
17.04.2021 10:30:41
1
2
Верно си си малоумник.
82.
Малоумникът до 80
17.04.2021 09:41:01
2
4
Разделяй и владей важи в тази територия много повече отколкото за хората които са решили да си оправят живота някъде другаде

Тук сте разделени на

Шматки и Батки
Тарикати и Балъци
Цигани,Турци и Расисти
Бедни и Богати

И много други които ме мързи да ги обяснявам в момента

В белите държави никой не го итнересува циганин ли си,черен ли си,арабин ли си,японец ли си,къв си

Там се гледа дали си стойностен човек или не,тука всеки олигофрен се мисли за голямата работа,расист към всеки един народ освен Българския,всеки всичко може и всичко знае,всеки е много голям ебач,чужденците направо нищо не могат пред великия Българин

Точно за това този народ има най-малка раждаемост и най-голяма смъртност,изчезва при това заслужено,добрата новина е,че на 100 чукундура идиоти има по 1 Българин който е гениален,та покрай този Българин може да дърпа напред целия свят,всичко друго леш

Лошото е,че точно този Българин в България е подиграван защото е интелигентен,работлив и не се прави на селски тарикат за 2 лева или да скатае половин час от работа,пък балъците да работят

Пък нека после приматите тука да наричат такива хора родоотстъпници,че туко виж решили да се махнат от пумията
81.
Електротехник
17.04.2021 09:10:41
1
6
Заплатата ми е £4200 (8400 лева) от тях като платя месечните разходи, ми остават £2400-2600, мога да ги спестя, без да се ограничавам от нищо. Или мога да ги изям и изпия за една вечер - сам решавам.
80.
Дядо Йоцо Гледа
17.04.2021 01:17:02
0
3
Леле, колко тесногръди и житейски повърхностни бълвочи, представени за разсъждения. Лошото е, че са представителна демонстрация за една проста, но хилядолетна манипулация - разделяй и владей. Най-лошото е, че вие не само сте настървени едни срещу други, а че го правите желателно и напълно съзнателно.
79.
*********
16.04.2021 23:04:58
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
78.
реалист
16.04.2021 23:01:16
2
6
След като един продавач в мол на запад ще получава от 3 до 6 пъти по-висока заплата от юрист в българската държавна администрация, фактите говорят сами за себе си.
"Останалите в родината си българи" в огромната си част това не е цивилизационен избор, а защото не са могли да заминат по ред причини: незнаене на чужд език и мързел да научат; здравословни проблеми; страх от неизвестното и всякакво поемане на риск и пр.. Оставаме тук на малко и мизерно, но поне сигурно. Ако можех и аз щях отдавна да замина. И като съм останал тук, няма да гласувам за "патриотите", патриотизма и селянията не са ми по вкуса.
77.
абе
16.04.2021 19:16:19
0
2
ко стана с нашите патриоти

де са сега

да не изтекаха у канало
76.
Емигрант
16.04.2021 10:14:37
1
17
Аз лично съм бил дескреминиран в България много пъти заради: Възраст, политическо пристрастрие(защото нямах такова и бях и съм политически независим) и стаж!
Аз съм роден през 1988г и до колкото си спомням, народните мъдрости бяха и все още са: “Кради от държавата за да си добре, защо? Защото всички го правят!”
“Укривай данъци”, “ако някой те ядоса, направо му разбий мутрата защото само със физическа сила се постига надмощие”. “Няма значение колко си квалифициран, важното е да познаваш правилните хора.” “Някой за да свърши някаква работа трябва да е правилния(сиреч наш) човек”. Плащам данъци и накрая ул “Патриарх Евтимий” е все още със кривите павета от 1964г. И гларуси закускват от препълнените казани на ъгъла на ул.Македония и Патриарха. Министър председател и политици си признават за лъжите, които са казали и хората не реагират по никакъв начин, приемат робството за нещо нормално! Това са само една част от причините да емигрирам.
Аз просто не искам да живея в държава, в която беззаконноста е на ПОЧИТ и само ИДИОТИТЕ СПАЗВАТ правилата! Факт, всеки път когато се прибера в БГ, и почти всеки път рискувам живота си когато преминавам на пешеходна пътека. Ползвал съм БГ здравна система, плащал съм здравни осигуровка и накрая пак си платих за какви ли не медицински консумативи и т.н. Ползвал съм и Английската здравна с-ма на която плащам осигуровки, наложи ми се да вляза в болница по спешност и ЕДИН £ НЕ СЪМ ПЛАТИЛ и медикаментите ми бяха безплатни, всеки месец ми ги пращаха чрез куриер до входната врата на къщата в която живея. Също така това изтъркано клише, че ние сме 3-та ръка хора в чужбина са пълни глупости! Масово българите, които познавам в Англия са квалифициран персонал. Голяма част от тях заемат ръководни функции на нива среден мениджмънт или по-висок пилотаж. Вярно.... познавам и българи - общи работници и чистачи, но те са си били такива и в БГ. Тези, които не са живяли в някоя по-бяла страна, където масово се спазват законите и има установен ред и демокрация няма как да ме разберат.
Не пожелавам на никой да емигрира, но ако имате възможност да поживеете в някоя “бяла” държава за 1-2 месеца ще разберете за какво става дума.
75.
Динко от Джамбол
15.04.2021 14:05:15
15
6
Седя тука с елката и смятам колко лева данък са вкарали "изтеклите мозъци" в "клета майка България", колко осигуровки за милионите им пенсионирани майки и бащи са внесли и изобщо какво, аджеба, са допринесли за своята държава и къде са тия милЯрди инвестиции дето тия изтекли мозъци били вкарвали в нашата държава. Еми нещо елката се сдухва да ви кажа, числото което се показва е отрицателно...
74.
До 70
15.04.2021 13:31:44
3
1
Молдовските, украинските, банатските , македонските българи, какъв език говорят , бе , професор?
73.
не е целта да станеш милионер
15.04.2021 12:54:44
1
10
А да живееш що годе по правила..Няма как свестните хора да предпочетат Родината –все още с главно Р-като гледат кой и как просперира тук , какви антикачества трябва да имаш за да си добре ТУК, какви модели бълват средствата за масова информация, в чии ръце са средствата за производство и какво произвеждат, как се държат "чорбаджиите ", абсолютната безототговорност и неказаност за всякакви деяния...
Иначе статията е хубава и страната е хубава но страната главно я правят хората населяващи я..иначе си е територия
Като гледам колко хора са се изказали значи ги боли..не им е все едно...все още
72.
do 71
15.04.2021 12:00:42
1
12
Прав си човече....ма земи си смени ника щото добре го каза и е точно така.....
Навремето точно за това се махнах от Бегето и пак ,заради тИя причини няма да се върна.....В чужбина се доказах като човек и личност и тук ме оцениха като такъв,въпреки ,че и в България съм живял и работил както и в чужбина.....
Разликата между ТАМ и тук е,че доброто отношение между хората,честността съзнателната работа ,трудовата дисциплина се ценят и оценяват в чужбина а тук напротив....На тези качества,се гледа с насмешка и ставаш обект на злобни шеги и подигравки...(демек ...аре остави го тоя...шматка..) да....ама НЕ....
71.
Малоумникът
15.04.2021 11:11:52
0
20
Хората емигрират не само заради безпаричие а заради манталитета,беззаконието и чувството за безнаказаност от най-различни боклуци и идиоти
70.
"втори език,
15.04.2021 10:05:46
1
3
който бе е български"

Желязна логика, изясняваща всичко останало! Дефиниция на втори език - език различен от първия!
69.
:-)
15.04.2021 09:58:49
2
9
Тази държава, откакто е Освободена, се напуска от младите хора. Уж освободени от лошите турци, а се отива на гурбет в Цариград. На гурбет във Влашко. На гурбет в Коми, Либия, Кувейт (беше върха май).
68.
Дяду Юван
15.04.2021 09:56:04
6
10
Най-много български имигранти има в Русия, там българите са най-много и се чувстват най-добре, посрещат ги и ги гледат като братя (братушки). Пращат милиарди рубли към България всеки месец, просто печелят невероятни пари, най-вече в Москва. От 10 милиарда през 1990 г., поне 4 милиарда избягаха в СССР след 10 ноември, защото много им харесваше комунизма. Половин Москва сега е българска.
67.
GRAND CANYON
15.04.2021 09:48:02
1
7
Ето за това говоря ,колега....Браво за коментара и 10+ от мен...!!!

до 65
66.
Bella ciao
15.04.2021 09:45:14
8
7
Емиграцията не е локомотива, който тегли влака. Тя е последния, най-тежкия вагон, който теглим всички, които сме останали Тук. Няма я Добродетелната дружина, няма ги Евлоги и Христо Георгиеви. Преките и косвените щети за икономиката и държавния бюджет, отнесени към парите на имиграцията, изпратени в България е 10/1. Казвам го напосоки, навярно е повече. То е сметнато. Ще гледаме и ще лекуваме майките и бащите ви, ще учим децата ви, ще инвестираме в изоставените ви имоти, за да им вдигнем стойността. Да сте живи и здрави и всички да станете милионери един ден. В класа на моя син има 6 деца, които са от смесени бракове със втори език, който бе е български. Природата не търпи вакуум, едни си отиват - други идват.
65.
Обичайте се
15.04.2021 08:31:47
3
40
Това с миячите на чинии и кенефи е изтъркано, аз за толкова години не съм срещал някой с подобна професия. Аз съм общак, бачкал съм в заводи и складове. Но и в Бг си бях общак, само, че нископлатен и неуважаван от шефовете си. Тук съм перфектен. Статията бълва омраза, няма нужда, всеки решава за себе си кое е най-добре за него.
64.
Абориген Балкански
15.04.2021 08:19:08
4
13
Интересно, защо автора фокусира ''аборигенната'' си представа за емигранската вълна към белите държави,а не акцентира върху основния проблем -заплащането и от там че тази социална прислойка вече 16 години е основния инвеститор на семейната общност,за разлика от останалите в страната ''обгрижващи'' малкия като %, но самодоволен политически и финансов елит/ последното гласуване от чужбина е тема за размисъл,но нашия елит се е концентрирал изключително върху своята самодостатъчност/
63.
Хах
15.04.2021 08:18:05
3
21
Много ясно, че ще гласуват. Точно тия на власт ги накараха да заминат. И сега след Корона кризата ще има още заминали. Особено в туристическия сектор.
И това защото им е@аха мамата. Отвори, затвори, стани, легни, яж лай@а и накрая “еми тегли кредит за да оцелееш”.
Тези хора са вота, не онези 500 хиляди администрация и държавни служители и още толкова митничари, полицаи, пожарникари и т.н. Те не пострадаха от кризата нали. Дори им вдигнаха заплатките.
62.
Кафяв парцал
15.04.2021 08:05:24
2
21
Разбирам журналистите от в-к труд, един от парцалите на боеко, че си изливат злобата върху емигрантите, тъй като гласуваха за всеки друг но не и за вожда им. А наясно ли сте жалки човечета, че аз като българин, дори без английско поданство имам право да гласувам на техните избори, дори е плюс тъй като повишава кредитния ми рейтинг?! Все едно тук да гласуват всички руснаци, немци и т.н., тогава сигурно ще се гръмнете.
61.
от сурат-тефтеря:
15.04.2021 07:50:10
2
21
Щото става дума за задния двор, да спомена какво още има там. Аз се сещам от раз за пет теми, които медиите спестяват:
1. България е сред първите три държави по смърност в света през последните години.
2. За 10 години заетите лица са спаднали със 150 000 - това са три областни града.
3. 400 000 тона дървесина са изнесени миналата година за печките на Турция, Гърция, Сърбия и Сев. Македония. Това са хиляди декари българска гора.
4. Ежегодно умират над 10 хиляди българи от замърсяване на въздуха и наднормен шум.
5. Едно семейство е получило над 150 милиона лева европомощи за последния финансов период.
60.
До 58
15.04.2021 07:25:51
10
4
Ебан задник многу си прост и кух като вашите лидери чалгарите, а щом се именуваш комунист значи си признаваш че си долен ляв пидал съединител с нетрадиционна сексуална ориентация подкрепящи Истанбулската конвенция. Виж Серго от Европата как защитава интересите на потребителите на леви убеждения пидалите гей дружинката
59.
Marinero
15.04.2021 07:24:44
0
31
Авторът на статията няма никаква представа какво означава ЕС и идеята за правото на свободното придвижване и икономическа дейност в рамките на ЕС. По силата на тези договори хората които свободно се придвижват и трудят в рамките на общността, не са имигранти. Нито политически, нито икономически. Съветвам ви да си погледнете личните карти и да видите, че там е нанесен знакът на ЕС. Целта му е ясна, този автор иска да раздели това което не се разделя - народът, за да оправдае импотентостта на политическата класа в една разядена от корупция държава.
58.
Комунист До 54
15.04.2021 07:05:10
5
11
Мен Мая манолова или корнелия не ме интересуват бе тъпак. Те нямат нищо общо с комунизма, същите крадци и капиталисти са като вас гербаджии и валерковците. И нея ще наритаме като вас. Но пък на вас още не ви се е разминало нищо. Чакайъе само, чакайте да видите как ще плащате, как и семействата ви ненаядени ще си плащат
57.
Млякото
15.04.2021 07:04:32
3
15
Флегмани, пан започнахте с поръчковите статии.
56.
Хо хо хо
15.04.2021 07:04:20
7
6
Тъпите комунета ще лапат бахура само за това ги бива долни леви убеждения съединители комплекти за автостъкла, не виждат и не чуват кво им пей радиото . През 1990 колко хора излязоха срещу развития комунизъм, припомнете си други години и белия автобус , педалите се обичат и мразят тези чувства за такива хора са предназначени, а аз ви презирам защото сте долни леви педалчета протестъри тъпи ебаните задници. Прасенцата по Коледа имат празник
55.
Ха ха
15.04.2021 06:55:49
2
16
Валерковците ги е яд на народа че ги прогони. Спокойно омразата е взаимна. Тъпите ви статии за комунизма и че Живков е виновен не вървят.
54.
Буахаха
15.04.2021 06:55:23
11
5
Не сега като управлява Мая мутресата да помни белия автобус дали ще може да излезе от събранието и вас с яйца и лайна ще ви изгоним прости протестъри педалчета смотани. Лапайте бахура и се наврете в дупките като мишлето Слави клоуна цирковото изкуство , педалчета отрепани
53.
49
15.04.2021 06:48:49
7
8
Отново ще дойде 9ти септември за вас запомни го. Отново ще има НАРОДЕН СЪД.
52.
Комунист До 49
15.04.2021 06:45:14
6
14
АКО ХОРАТА МОЖЕХА, ЩЯХА ДА ГЛАСУВАТ С КАМЪНИ, НЕ С БЮЛЕТИНИ. И ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ ЩЕШЕ ДА Е СЕГА ТВОЯ ВАЛЕРКО И ТИ ГНИДО КРАДЛИВА ФАШИСТКА ?!
51.
До валеревеца 49
15.04.2021 06:38:56
5
8
Ти се криеш като мишка тук, обиждаш хората, лъжеш като валерковец, като долен мръсен фашистки боклук. Знаем че мразиш обикновенните българи, знаем че мразиш хората но не забравяй, че и те те мразят. И ако не се криеше като плъх с камъни повярвай щяха да те трепят докато мърдаш, че и след това. Въобще подлите ти фашистки лъжи измамнико няма да минат
50.
До 48
15.04.2021 06:34:27
17
4
Дааааа при нас избягаха хората като Божков дето не си плаща данъци и обвинен в множество други престъпления преследвани от закона . Ал Капоне не могли да му открият други заслуги към отечеството и го осъдили за неплатени данъци. Сигурно даааааа си един от тях бандит мутрите са вън от БГ престъпници емигранти. Много те бива по манипулиране на статистика даааа при бай Ганьо от Правец бяхме 8 000 000, и останаха до 1995 - 5 000 000, не манипулирайки факти и обстоятелства малоумно емигратче, берачи на ягоди, строител, чистач на клозетите. Стой си в чужбина, но без да гласуваш. Бай Ганьо тръгнал по Европата с цървулите и потурите за един пидал написах.
49.
До 47
15.04.2021 06:17:33
16
5
От 1990 година започнаха хората да бягат в чужбина от развития комунизъм , за манипулиране на статистика като вашия корифеи на икономическата мисъл Гечо доносника много ви бива. Питайте старите емигранти защо избягаха в чужбина от развития комунизъм, а не ми се прави на баровец като ми смяташ чужда валута какво колко струва строители , берачи на ягоди , чистач на клозетите . Прочети в ЗКПО какво пише в него , но дали имаш мозък да го осъзнаеш и асимилираш щоту сте многу тъпи емигрантите и протестърите също яжте ми луканковия педали. Ела плащай корпоративни данъци в България и тогава имайте претенции емигранти от чужбина . Бай Ганю тръгнал по Европата с цървулите и потурите един български автор ви е нарисувал добре още преди комунизма муахахаха
48.
Дааааа
15.04.2021 05:28:26
9
24
Те при вас избягаха хората бе ей... не при Живков. Тогава и поне до 95та България беше с поне 8 000 000 българи. При Тодор Живков бе с почти 10 000 000. Сега при вас е 5 000 000. При валерко и тиквата най много самоубихте и прогонихте. Ще си платите за това един ден. Не ми драскайте глупости, хората не са глупави, помнят и ще ви помнят
47.
!!!!!!!!!!!!!!!!
15.04.2021 04:53:03
8
24
Ха каква идиотска лъжлива статия. 90та година все още никой не имигрираше. Вижте преброяването не лъжете фашисти долни. Хората ги прогонихте по късно, като видяха що за крадци сте. При тиквата и валерко най много прогонихте. Ама и те ви прогониха де. Къде е валерко сега ?
46.
Прос37
15.04.2021 02:53:39
6
3
Няма такъв ПРОС наро.
45.
паткан
15.04.2021 02:29:47
2
17
България не е виновна.
Виновни сме ние че допуснахме простолюдието да ни управлява.
44.
до 38
15.04.2021 01:36:47
2
7
Киро, и ти като банкянската мутра не правиш разлика между грантове и грандове...
43.
До 33
15.04.2021 00:56:55
4
5
Добре казвам един път води си записки . Ако си сам една стая в шерхаус е 350 лири в което е платено газ вода ток интернет . Ако вземеш апартамент и да сте двама идват същите пари . Ако вземеш къща или сте 3-4 ма приятели излиза към 1000 лири , но както всички Бг тарикати взимаш къща и даваш стаи като удариш чертата имаш да даваш 150-200 лири . При 400-450 лири в нормална 8 часова седмица ти остават 100 тина паунда с който трябва да изкараш
само 7 дена до другите пари . Ами тука вземаш заплата 4 дена и почваш да търсиш пари да изкараш месеца.
42.
34 И 36
15.04.2021 00:14:45
8
8
Правим чекии на бойко и на шиши ако им намерим пишките
41.
до 34 и 36
15.04.2021 00:10:35
5
21
Зад всеки успял българин,стои друг българин който мърмори.....
-Откъде толкоз пари бе.....мам*********
Вие като сте останали у Бегето,какво сте направили...?
Колко протести имаше и...какво...кучетата лаят кервана си върви...
Явно тоя народ никой не го бръсне за
нищо......Е затова бягат хората...
40.
Прост тираджия с Кадилак XT6
14.04.2021 23:55:19
3
15
34-ия охлюв,ти ли ми плащаш данъците на имотите в България?
39.
Управляващи от сите партии
14.04.2021 23:50:47
1
9
Връщайте се че нема кой да бачка,тука останаха само пиени гои и рая. Ние ви обещаваме земния рай. Ама няма да ви кажем за вас ли е или за нас
38.
Киро
14.04.2021 23:46:36
2
26
Платени измекяри Флагман!!!Като е толкова сладък живота в България защо за дете се дават 40лв детски имайки предвид че сме най-бързо изчезващата нация в Европа??????Много е хубаво да си стоите в офиса и да лапате грандове и да разправяте че не било лошо за живеене но истината е че българите сме подложени на Икономически Геноцид!!!
37.
До 34
14.04.2021 23:41:18
1
14
Баси простото мислене,докато има индивиди като теб,нищо хубаво не я чака тази държава ;)
36.
до 31
14.04.2021 23:40:00
16
14
Че кой те плюе бе? Живей си живота както намериш за добре! Само не упреквай никой в България, защото ти не си направил абсолютно нищо, за да бъде страната ни едно по-хубаво място. Всеки иска промяна без усилия - да хване куфарчето и утре да е в един по-уреден свят. Колко е уреден друг въпрос, ама по картинките винаги изглежда идеално. Но аз уважавам тези, които останаха тук, раждат и отглеждат български деца, борят се с малоумната система, която и вие отвън избирате. А, да, също така плащат данъци, за да може като се върнете от уредените държави, да си оправите зъбите. А и нали знаеш - като дойде време за пенсия, всички пак ще се върнат тук, защото там парите няма да стигат дори за храна, камо ли за жилище. Тогава ще заварят същата нереформирана и изостанала държава, защото не са направили абсолютно нищо да я променят.
35.
Даааааа
14.04.2021 23:37:56
1
17
Ама разбира се. Ако имигрантите бяха умни щяха да гласуват за великите интелекти Шкембе-воевода и Толупа, а не за Слави.
34.
До 31
14.04.2021 23:34:20
28
18
Тези от чужбина са успели , браво на тях като обслужващ персонал, да миете чинии и бършите клозетите на чужденците голям напредък в живота и социално извисяване . Да пият ракия и играят на салата кючек чалгари прости, умните хора не падат ниско да гласуват за един тъп чалгар. И мен не ме вълнуват хората от чужбина , но забрана да гласуват, не може човек който не плаща корпоративни данъци да определят бъдещето на България
33.
До 6
14.04.2021 23:33:51
7
6
Батманеее, а месечния наем на жилище там е колкото годишния тук,така,чее хайде да не си говорим глупости ;)
32.
Прост тираджия с Кадилак XT6
14.04.2021 23:26:41
1
40
Това,което бастунът списал статията никога няма да разбере е,че хората бягаха и продължават да бягат заради това,че трудът им в България е мизерно оценен и се ограбва.Отделно шуробаджанащината унищожава всяка переспектива и възможност за развитие.Хората не бягат в чужбина,защото ще са лекари и инженери,а защото с неквалифициран труд могат да водят нормален и сигурен живот с минимални административни пречки и почти нулеви корупционни практики на толкова ниско ниво.В България това е невъзможно.
31.
до 26 и 27
14.04.2021 23:15:26
6
31
ми е затова няма да се върнат...е заради такива отворковци и големи разбирачи..като вас.....
Gripen ,ми и те си мислят същото за теб бе......да не си въобразяваш,че на някой му пука,за такива скъсаняци.......
навън има яко бачкане и всеки ден се доказваш с работа и лоялно отношение,към колегите си на работното място и с хората (чужденци) с които живееш,и хората те разбират и ти отвръщат със същото,докато у бегето двама бачкат яко ,петима стоят отстрани,гледат сеир,дават ,,акъл,, и се бъзикат....
е затова стойте си и вие у кочината,щото и на ония дето са навън ,не им пука за вас ...ама никак....и така ша си умрете със зависта,злобата и плюенето по тях щото са успели....
30.
До 29
14.04.2021 23:13:44
12
2
Не са малко медиите които ви казват истината , но тъпия мозък комунистически, с долни леви убеждения съединители. Хора с нетрадиционна сексуална ориентация, подкрепящи Истанбулската конвенция само глупости могат да измислят.
29.
Мускул вместо мозък
14.04.2021 23:06:09
3
25
Труд, 24 часа, пик, блиц, брадва, секира... това е нивото на обслужващите медии. Мозъчетата им няма как да проумеят, че нормален човек не може да се примири безпросветна мутра с една прочетена книга Винету да дерибейства в страната, а дебела корпулентна свиня да му е ортак и най- успешен млад бизнесмен.
28.
1776
14.04.2021 23:03:45
4
2
Една тъпа коза от чужбина Капона отишла при Борисов и се представила за Наполеон, но човека не искал да обсъжда с нея тактиката и при Ватерло!
27.
Gripen
14.04.2021 22:53:05
21
7
Комунетата като ви изгониха не ривахте сега ще се правите на ощипани моми хората от чужбина новите емигранти . Питайте старите емигранти от преди 30 години защо избягаха от развития социализъм. Тошко от Правец беше с трети клас втория срок не беше го завършил като вашия любим чалгар тъпи нови емигранти избягали от Борисов. Ако искате със скоростта на светлината бягайте и не се връщайте ,боли ме снайпера.
26.
www
14.04.2021 22:47:33
15
23
У нас всеки първи е убеден, че всички са му длъжни, а той само раздава оценки и одобрява или не одобрява, според случая. Няма как да обясниш на такива хора, че за да успееш трябва да се трудиш като звяр. Няма как да разберат, че държавата и живота са такива, каквито ние си ги направим, а не някой лош човек, който много иска да ни прецака. Няма как да разберат, че ако искат да живеят в друга държава, трябва да си извоюват промяната, а не да им я даде някой наготово. Те дори не виждат, че където и да отидат, си носят порядките и отношението със себе си. Всяка държава е на сегашното си ниво благодарение на стотици години труд и обществени усилия на гражданите си. Вдигали са се революции, проливала се е кръв, поколения са страдали. Трудно ще разберат огромната част от нашите емигранти, че техният принос към новите им общества е нулев, а напускането на страната я обрича на гибел. Както няма никога да разберат защо гласуването за хора като Бойко или Слави има пряка връзка с корупцията и беднотията у нас.

Всеки има право да си живее живота както си иска, един имаме в крайна сметка, но няма нищо достойно в това да отидеш общ работник в чужбина, още по-малко това ти дава легитимация да коментират от високо положението в България. Страната ни е такава, каквато е, най-вече заради тези, които избягаха, за да търсят лесен живот, а не заради тези, които останаха да водят неравна битка за промяна всеки ден.
25.
Стоян
14.04.2021 22:46:21
10
46
От 6 години съм в Германия, прогонен от липсата на перспектива и нормален живот в страната ни!
Виновен ли съм ,че не искам да живея в държава управлявана от една проста мутра, в която корупцията и простотията са издигнати на пиедестал? И сега трябва да се чувсвтаме виновни за това, че ние прогонението от собствената ни страна, не сме гласували за същата тази проста банкянска мутра? Ама вие сериозно ли?
24.
До 23
14.04.2021 22:44:11
11
5
Тъп прост шматарок ,ходи да доиш на коча мъдрите и двете в чужбина, а фи 25 означава размера на мъжкото достойнство може да го лапнеш педалче как се нахендри тъпия сам в капана
23.
До Fi25
14.04.2021 22:39:19
10
2
Който не може да пие, да не пие, ами да си сяда на емигрантския задник и да започва да си записва монолозите на глас в "Трактат на пияния спорещ"
22.
Stoyan
14.04.2021 22:38:35
2
22
А за руснаците и германците които купуват имот в БГ, те какви са за техните страни? Стига с тези крайни мнения. Търсете златната среда!
21.
Интересно...
14.04.2021 22:32:38
8
22
...ако бай Тошо не стреляше по границите на месо,дали щеше да остане един човек по тези земи !?
20.
до 8
14.04.2021 22:32:38
11
16
Иде в чужбина, пасе козите, върне се, изкара неговите, псува ги на чужди езици, кръсти пръча Казанова, напие се, издои го...
19.
Fi25
14.04.2021 22:25:20
10
9
Древните също са казали Absentem leadit, que cum ebrio litigat- Който спори с пиян, воюва с непресъстващ, пиянството на един народ на чашка и салата кючек решава да избере чалгар. Чуждите пороци са пред очите ни, а нашите зад гърба ни. Комунетста са Аnima vilis подла душа. Barba crescit, caput necit Брадата порасна, а умът никакъв, характерно за тъпите протестъри.
18.
Хахахаха
14.04.2021 22:20:27
6
9
Защо крадете статии? Автор не е флагман, а в-к"Труд". Крадциииии
17.
15
14.04.2021 22:06:55
14
32
Аз избягах от България заради Герб. На нас гласовете не мгат да ни ги купят. Да, в България ми го купуваше ГЕРБ. Заплашваше ме, че ако не спечелят аз и семейството ми остават без работа. казваха ни, че новата партия ще започне да сменя всички началници, а те пък от своя страна ще сменят подчинените си... Та си казах, Абе що не си е-ете майката. Аз не съм некадърен. Навих още 2 семейства и хоп - сега сме в чужбина. И сме си доволни. И пак си работим по специалността. И език научихме..
Мерси Баце, голяма услуга ми направи. Поклон
16.
GRAND CANYON
14.04.2021 22:02:14
5
26
Още древните са казали...
UBI BENE ,IBI PATRIA....
Сиреч....Където е добре,там е и Родината.........
Е....казано е ясно, с две думи......
15.
777
14.04.2021 22:00:29
20
32
В началото на демокрацията беше разпространено мнението че има изтичане на мозъци от България, но след гласуването за Славун чалгаря значи в чужбина са останали безмозъчните. Не може човек завършил Харвард, Оксфорд, Сорбоната да пада на нивото на Славун чалгаря!
14.
Факт
14.04.2021 21:50:58
16
33
1990 година избягаха повече от сегашните, комунетата ги изгониха и корифея на икономическата мисъл като Гечев направи инфлацията 292% , чакане на опашки за лекарства, хляб и продукти от първа необходимост дефицитни за нашия пазар. А кой избяга последните години хора преследвани от закона. А да не прехвърлят вина и комплексите си хората от чужбина моето мнение е че не трябва да гласуват , отнемане на двойното гражданство. Един от емигрантите ми писа че плащали данъци в БГ, може да плащаш местните данъци и такси, но не плащаш корпоративни данъци които определят БВП на страната. Форсаш и си стойте в чужбина без да имате право на гласуване да определяте бъдещето на хората, който живее в България да гласува ,другите от чужбина не !
13.
Господ
14.04.2021 21:44:26
1
15
Държавата политиците не ги интересува за народа ама тоя народ ги избира едни и същи! Кой нормален човек ще е щастлив в България ?
12.
Попов
14.04.2021 21:40:59
8
57
Като един живеещ в чужбина имигрант със семейството си, ще заявя, че толкова голяма простотия не бях чел някога... Със сигурност автора не е напускал България за да направи разликата между уредения живот без значение от професията и жалката картинка в милата ни Татковина(за която за разлика от много съвременни многознайковци съм защитавал границите й в казармата и съм се клел да го правя)... Продължавайте да гласувате доверие на тези които ни затриха...
11.
Криворазбран
14.04.2021 21:40:55
14
18
е патриотизмът,че има роднина и ти принадлежиш там! 2021г е и можеш да принадлежиш към всяка една точка на света и защо трябва да се причисляваш към БГ ако не споделяш разбиранията и манталитета на хората тук? Защото си роден тук ли? Това не е причина, всеки да си намери неговото кътче на Земята!!! Патриотизмът е уникална отживелица!
10.
Емигрант в Сочи
14.04.2021 21:38:55
1
48
Ми според вестник Труд да седим само в България, да ни тъпчат и мачкат а ние да си траем а? Няма вече такива филми, соц-а свърши отдавна! Човек има само един живот и иска да го изживее нормално.
9.
GRAND CANYON
14.04.2021 21:37:39
3
43
До Широк Хълм 3
Прав си човеко......ама за какво да се връщат.....??? Те са се устроили ТАМ,децата им са родени ТАМ ,там са семействата им,имат сигурност и работа......и т. н......
а ТУК ,какво.....???? Корупция,бюрокрация,още с кацането на терминала,всеки гледа лошо,все едно си му изял десерта......Кофти,, материал,,
Може би това е главната причина поради която не желаят да се върнат.....
8.
Те така
14.04.2021 21:35:56
17
22
Отиде за 2 месеца у Франция.Върне се на село,кръсти си пръча - Наполеон.
7.
един
14.04.2021 21:32:38
1
37
Разделят те Народе.
На бедни и богати, на здрави и болни, на малцинства и болшинства, на замина и незаминали.
Не се делете!
6.
Batman
14.04.2021 21:32:00
12
48
Флагман в европа за седмица вземаш колкото за месец тука! За 6-7 години може да си купиш апартамент а тука чакаш баба ти да си замине. Храната ток вода дрехи са по ниски от тук !
5.
Гробарщина
14.04.2021 21:24:27
6
40
И за какво да остават тук???? За да го обгазяват през вечер докато общината нагло публикува иформации, че всичко е точно. Нямат работа в държава, която се интересува от тях само като данъкоплатци и електорат. Ама номера е да се приложи максимата Разделяй и владей като се противопоставят българи с емигранти - често експлоатиран сюжет - например във Фермата, сега - срещу извънсистемните партии
4.
DJARO
14.04.2021 21:23:39
8
41
До-1....Над 1.2 милиона българи в трудоспособна възраст-САМО МЛАДИ ХОРА........или 1.8-2.00милона общо САМО ОТКАКТО ГЕРБ Е НА ВЛАСТ от 2009г. до сега за 11г. и 6месеца....изгониха близо 2милиона българи...НИКОЙ НЕ СТАВА ИМИГРАНТ ОТ ХУБАВ И ДОСТОЙЕН ЖИВОТ....
3.
Широк Хълм
14.04.2021 21:16:48
15
46
Източник Труд — тоест комунистически глупости.

Българите в чужбина имат 100% правото да са Българи. Няма да влизаме в спорова на тази тема. Имигранта е най полезното нещо - той е жива акция, той променя света, той се жертва.
А вие лешпери дето седахте тук — досега защо не си оправихте болниците и между-блоковите площи? Досега защо не си подържахте блоковете? Как се наричате българи въобще?
Вие сте паплач, амеби, лихмуси които търпяхте комунисти и мутро-соц от 1944 насам без да кажете гък!

Имиграните са молекулите които носят промяната и новите идеи. Връщайте повече имигранти. Давайте им права. Нека да носят капитал да се развиват дано! Бог дал. Тиква пропилял.
2.
Данчо
14.04.2021 21:15:44
4
1
Малко на Денди мяза :)
1.
Тиквенистан
14.04.2021 21:07:34
14
56
В последните 10 години на мутро комунизма на ПП ГРОБ много народ замина в чужбина
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Справка показва, че цената на подобни модели е почти като на музейни експонати – най-евтиният модел достига почти 200 000 евро Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Безразсъдният на пътя фолкаджия преди 2 години остана без контролен талон при проверка в ранните часове на нощта в столичния „Студентски град“ Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес “Пее постоянно навсякъде, но предпочита да пее сам, с мен не иска, харесва му да бъде център на внимание”, разказва Весела Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия
Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори