×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Японският премиер е решен Олимпийските игри да се състоят
  • Най-малко 41 мигранти загинаха при потъване на лодка край бреговете на Тунис
  • Меркел, Макрон и Зеленски призовават за изтегляне на руските войски от украинската граница
  • Русия ще нареди на 10 американски дипломати да напуснат страната
НА ЖИВО

КОЦ-Бургас отчита ръст на хоспитализациите въпреки COVID-19, пациентите ни гласуват доверие


КОЦ-Бургас отчита ръст на хоспитализациите въпреки COVID-19, пациентите ни гласуват доверие
Навръх Международния ден на здравето и здравния работник, управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов благодари на колегите си и им пожела отговорност към пациентите
07 Април 2021, Сряда, 11:07 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Модерната апаратура в новия корпус на Комплексния онкологичен център дава възможност за изключително точна диагностика и помага за лечението, каза проф. д-р Христо Бозов – управител на лечебното заведение

- Проф. д-р Бозов, днес е Международният ден на здравето и здравния работник. КОЦ-Бургас има повод за радост и гордост.

-7 април е празник, но е и ден за равносметка. Преди всичко искам да поздравя всички работещи в нашето лечебно заведение, да им пожелая здраве и да бъдат все така отговорни към пациентите. Въпреки че онкологичната патология е една от най-тежките, пожелавам на пациентите да получават това, което търсят – не само лечение, но и грижа, съпричастност и професионализъм. Ние всички се стремим към това, защото онкологично болните са в много ранима ситуация. Редно е те да получават всичко, от което има нужда. Искам, разбира се, да благодаря и на Община Бургас, и на Общинския съвет за подкрепата, която ни оказват през годините. 

- От повече от година България е в захвата на COVID-19 кризата. Как се отразява това на КОЦ-Бургас?

- Въпреки трудните времена, отчитаме прогрес в развитието на лечебното заведение. През 2019 г. стационарно лечение при нас са получили 12 999 пациенти. През 2020 те са били 13 619 – увеличение с над 600 пациенти годишно въпреки епидемиологичната обстановка. Ако сравняваме ситуацията от първото тримесечие на 2021 г. със същия период от 2020 г., отново имаме ръст. Тази година през нашето лечебно заведение са преминали 3498 пациента, докато през 2020 г. те са били 3389. Отчитаме повишено ниво на хоспитализациите.

- На какво се дължи това? Някои лекари обясняват, че това е заради факта, че в притеснения от корона вируса, хората са започнали по-често да правят профилактични прегледи.

- Ние провеждаме профилактични прегледи, но основната ни дейност е лечебно-диагностична. Всички 3498 пациенти са получили лечение при нас и това е много важно, защото с оглед на настоящото положение с епидемия от COVID-19, пациентите по принцип избягват да се лекуват в болници. Нашите пациенти обаче са ни гласували довери и са дошли при нас – те имат увереност, че като дойдат в КОЦ-Бургас, ще получат полагащото им се добро и адекватно лечение. Искам да подчертая още нещо – през този период ние построихме сградата, в която в момента се намират ПЕТ и SPECT скенерите, както и апаратурата за брахитерапия. В много голяма степен това помага за по-качествена и точна диагностика на пациентите. Затова доверието се покачва. Защото високоспециализираната апаратура дава възможност за извънредно точна диагностика, а брахитерапията помага за качественото лечение, тъй като при нея прицелно се унищожават туморите без да се засягат околните тъкани. В тази връзка цикълът диагностика-лечение в КОЦ-Бургас вече е напълно затворен.

- Колко пациенти вече са се възползвали от новата апаратура при вас досега?

- От откриването на ПЕТ скенера в средата на декември м.г. до момента, през него са преминали вече над 400 пациенти. Аналогична е статистиката и за SPECT скенера. Тук е моментът да благодаря на колектива на отделението по нуклеарна медицина и на отделението по лъчетерапия, защото те положиха огромни усилия да въведат в действие толкова отговорна технология, подпомагаща диагностиката и лечението на онкологично болните. Това е труден и дълъг процес, при който се поставя или прецизира диагноза, което са от изключително значение за пациентите, тъй като на тази основа се определя и последващото лечение. 

-Тази година предстои да стартира изграждането на новия корпус към КОЦ-Бургас. Да припомним на бургазлии какво ще се помещава в сградата?

-Стартът на строителството е част от нашия план за 2021 г. В момента се проектира корпус 4. Предвидили сме той да бъде на 9 етажа и в него да бъдат разположени Клиниката по медицинска онкология, отделенията по хирургия, гинекология, урология, гастроентерология, реанимация и интензивно лечение. Ще развием и някои нови дейности. Освен всичко, свързано с преместването на нашите отделения, които в момента се намират на 7-ия етаж в хирургичния корпус на УМБАЛ-Бургас и на 9-ия етаж в терапевтичния корпус, ще развием и нови дейности. Имаме амбициозната задача да създадем Национален център по лапороскопска хирургия. Той ще бъде оборудван с най-модерна апаратура и тук ще се обучават лекари от цялата страна.

- Бургас се оформя като важен център за обучение на млади медици. КОЦ-Бургас наскоро стартира практики за студенти.

- Лечебните практики на студентите от Факултета по обществено здраве и здравни грижи вече започна при нас. Той е по европейски проект и е изключително иновативен, защото дава възможност на студентите да специализират в различни звена в КОЦ-Бургас. Допълнително, въ6зможност за техните преподаватели, ментори и научни ръководители е възможността за избор на най-добрите стажанти и да ги привлечем за работа и развитие в КОЦ-Бургас.

- Какво се случва в КОЦ-Бургас по отношение на коронавируса? Преди по-малко от 2 седмици разкрихте нови легла.

- Всъщност работим в двете направления, когато говорим за COVID-19 – в лечение и профилактика. В профилактиката сме едно от двете лечебни заведения, които разкриха имунизационен център. 1672-ма човека вече са преминали през КОЦ-Бургас, за да ббъдат ваксинирани. По отношение на лечението, разкрихме 49 терапевтични и 4 реанимационни легла, които в момента са на около 80% заетост. В пика на епидемията миналата седмица те бяха напълно заети на 100%. Откакто КОЦ-Бургас откри COVID-19 легла през октомври м.г. до момента, през нас са преминали 359 пациенти. Само от средата на март, когато отново, след кратка пауза през февруари бяхме закрили COVID отделението, през Комплексния онкологичен център са преминали вече 135 пациенти. 

- Какви са наблюденията Ви? По-сериозна ли е тази вълна спрямо предходната през ноември-декември?

- Моите наблюдения са, че тя е по-силна, с по-тежка патология и протичане на болестта. Искам да благодаря специално на моите колеги лекари, медицински специалисти и санитари, които работят в COVID сектора към Отделението по медицинска онкология, защото те проявяват невероятни усилия и грижи за пациентите. Колегите от отделението по медицинска онкология поеха допълнителната отговорност както за пациентите с COVID-19 инфекция, така и не спряха грижите и лечението на онкологично болните. В този процес се включиха и колеги от други отделения като въпреки разкриването на COVID сектора, не беше компрометирано лечението на онкологично болните. В тази ситуация работим вече доста дълго време и не е лесно. Но екипът на КОЦ - Бургас издържа и съм сигурен, че и до края на пандемията ние ще работим на максимални обороти, за да можем да помагаме на нашите пациенти. Благодаря на целия екип на КОЦ – Бургас и съм щастлив, че успяваме заедно! Честит празник, колеги!
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Гърция открива сезона в понеделник Гърция открива сезона в понеделник 17/04/2021, Събота 14:38 2
България Всички новини
Хората на Слави омерзени от депутати на Борисов, от ГЕРБ контраатакуват с компроматни снимки Хората на Слави омерзени от депутати на Борисов, от ГЕРБ контраатакуват с компроматни снимки Част от народните представители използвали брутални цинизми в пленарна зала, държали се арогантно и просташки БСП искат консултации и публични обещания, за да подкрепят правителство на партията на Слави БСП искат консултации и публични обещания, за да подкрепят правителство на партията на Слави Венета Райкова отсече: Знам си цената, няма да работя без пари! Венета Райкова отсече: Знам си цената, няма да работя без пари! Венета отказвала цяла година да гостува на Николаос Цитиридис След дъжд качулка: Пленумът на БСП гласува подкрепа за втори мандат на президента Радев След дъжд качулка: Пленумът на БСП гласува подкрепа за втори мандат на президента Радев Излъчена е работна група за разговори с държавния глава Meggle затваря завода си в България Meggle затваря завода си в България Бойко Борисов с внуците: Играта ни върви! Бойко Борисов с внуците: Играта ни върви! Тримата се снимат на фона на футболно игрище с малки вратички Предложенията на ИТН за промени в Изборния кодекс обслужват ДПС, смята зам.-председател на НФСБ Предложенията на ИТН за промени в Изборния кодекс обслужват ДПС, смята зам.-председател на НФСБ С тях партията на Доган можела да стане втора политическа сила Ще има ли нова порция сняг и кога идва истинската пролет Ще има ли нова порция сняг и кога идва истинската пролет Това е последният уикенд, в който любителите на зимните спортове могат да се възползват от снега Вдигат павилионите, пред които момче загина от токов удар Вдигат павилионите, пред които момче загина от токов удар Преди 2 месеца на бул. "Иван Гешов" почина 16-годишно момче 18 опасни дървета запалиха контрапротест на мирни хора срещу еколозите на Бургас 18 опасни дървета запалиха контрапротест на мирни хора срещу еколозите на Бургас В понеделник привечер се очаква гражданско неподчинение да затвори възлово кръстовище 
Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия Страната облекчава мерките Историческо: Раул Кастро се оттегли от управлението в Куба Историческо: Раул Кастро се оттегли от управлението в Куба За първи път от 62 години нито един човек с фамилията Кастро няма да заема ръководна позиция в страната Във Великобритания регистрираха нов вариант на коронавируса Във Великобритания регистрираха нов вариант на коронавируса Националната здравна служба на Англия обяви, че в кралството са регистрирани 77 случая на зараза на новия вариант B1617 на коронавируса Гърция открива сезона в понеделник Гърция открива сезона в понеделник Заедно с “Кулата”-“Промахон” се очаква да отвори и “Маказа” -“Нимфея” Великобритания си взима последно сбогом с принц Филип Великобритания си взима последно сбогом с принц Филип Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID-19 Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID-19 В южната ни съседка се разработват два препарата В САЩ гласят обезщетения на тъмнокожи за минали поколения. И ние трябва да поискаме за турското робство В САЩ гласят обезщетения на тъмнокожи за минали поколения. И ние трябва да поискаме за турското робство Парадокс – докато либералите размахват робията в САЩ наляво-надясно, техните слуги у нас я трият от учебниците   Руснаци откриха какво възстановява черния дроб на алкохолици Руснаци откриха какво възстановява черния дроб на алкохолици Това е терпен от ствола на сибирска елa Защо ковчегът е най-желания подарък в Китай Защо ковчегът е най-желания подарък в Китай Погребението е много скъпо   Пентагонът потвърди за НЛО, военни снимали триъгълен извънземен кораб? Пентагонът потвърди за НЛО, военни снимали триъгълен извънземен кораб? Започнало е разследване, но от съображения за сигурност повече информация няма да бъде давана
Михаил Миков Михаил Миков ГЕРБ е уморен от властта, хората са уморени да ги управлява ГЕРБ Виц на деня Виц на деня - Тате, защо Земята се върти?
- Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, търси ли ме някой, докато бях в банята?
- А, не, само по вайбъра бай Пешо писа, че му закъснява...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чудя се как да обясня на чужденец, че "дреме ми" и "не ми дреме" означава едно и също нещо...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори