×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

102 нови археологически обекти са регистрирани на територията на община Несебър


05 Април 2021, Понеделник, 11:58 ч.
Автор: Флагман.БГ

Хронологически откритите комплекси се разпределят в епохи от късната праистория до Възраждането

В периода - края на 2020г.  и март на 2021 г. представители на музей „Старинен Несебър” и екип от  департаменти „Археология” и „Природни науки” на Нов български университет проведоха теренни изследвания на територията на Община Несебър и бяха регистрирани 102 нови археологически обекти – селища, крепости и отбранителен вал. 

Хронологически откритите комплекси се разпределят в епохи от късната праистория до Възраждането, като най-интересни са тези от времето между Късната желязна епоха и края на античността.  Бяха взети проби от глини, пясъци, строителна и битова керамика за рентгено-флуоресцентна спектрометрия и рентгено-фазова прахова дифракция.
В рамките на проучванията беше извършено  въздушно сканиране с безпилотна летяща платформа (UAV) и бе създадена  мозайка от изображения във видимия спектър, както и подробен триизмерен цифров модел на заснетата територия.

Дейностите са етап от изпълнение на проектите  „Археология на ландшафта: модели за реконструкция на древна жизнена среда”  и „Реконструкция на материалната култура и знанията за древната околна среда чрез методите на археологичeската химия”, финансирани от фонд „Научни изследвания“. 

Основната цел на проект „Археология на ландшафта: модели за реконструкция на древна жизнена среда” е „възвръщане“ на древния пейзаж на територията на южните склонове на Еминска Стара планина в участъка разположен между Дюлинския проход и нос Емине. Акцентът е поставен върху проследяване въздействието на човешкия фактор върху жизнената среда и пресъздаване на екологичните модели на заселване и обитаване. Освен традиционните археологически и геоложки методи ще бъдат приложени и дистанционни методи на детекция, като сканиране с помощта на летяща платформа и изготвяне на триизмерен модел на терена с висока резолюция. Очакваните резултати са изграждане на достоверна реконструкция на древния ландшафт, водеща до разбирането на жизнената среда в изследователския район, което от своя страна е от ключово значение за интерпретацията на изградените селищни модели. Разработените методи ще бъдат приложими и при други археологически изследвания, засягащи селищните системи на сходни територии от древността както в сферата на палеоекологията, така и при изготвянето на оценка на въздействието на околната среда. 

Целите на втория проект са получаване на нови данни за материалната култура и познанията на хората в разглеждания район. За реализирането им ще бъдат събрани образци и взети проби от керамични и строителни материали, металургични останки, местни изходни суровини, използвани за строителството и производството на строителна керамика, и предмети за бита. Събраните образци  ще бъдат изследвани, за да се проучат  технологиите и познанията на хората за околната среда в различни археологични епохи, но в един и същи географски район. Получените резултати ще могат да бъдат използвани за сравнение на синхронни във времето артефакти от различни зони, провеждане на консервационни археологически дейности, изучаване на техники за производство на материални предмети и строителство.

През втория етап на проект „Археология на ландшафта: модели за реконструкция на древна жизнена среда” предстои продължаване на теренните изследвания  за регистриране на археологически обекти, разположени около естествени речни корита и склонови наслаги с цел изграждане на модел на зависимост от водните ресурси и последиците върху археологическите обекти от изветряне и склонови наслаги. Предвижда се провеждане на сондажни археологически проучвания на два обекта с цел изясняване на последствията от склонови наслаги и проблема с водоснабдяването в древността. Получените резултати ще бъдат използвани за реконструкция на селищната система и икономически и стопански модели в изследователския район. 

При втората кампания издирванията са съсредоточени по бреговете на реките Хаджийска, Бяла и Ахелой.

Екипите на двата проекта изказват сърдечна благодарност за полученото съдействие от страна на Община Несебър и вярват в развитието на установените вече връзки, подпомагащи развитието на изучаването на културното и историческо наследство на тази част от нашето Южно Черноморие. 
 




В категории: Несебър


Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
България Всички новини
Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя е прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя е прие като признание Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори