×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато един цветен телевизор струваше 4 заплати


04 Април 2021, Неделя, 15:32 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

В миналото един цветен телевизор купувахме с 3,9 заплати, един хладилник за 1,5 заплати

 

Съвременник съм на времето преди 1989 г. и искам да съпоставя миналото със сегашното. Не искам да хваля днешното време, което си има кусури, а просто да кажа, че бедността ни не е от сега.

В миналото един цветен телевизор купувахме с 3,9 заплати, един хладилник за 1,5 заплати, а 100 литра бензин стандартен за 0,4 заплати. Докато в Австрия се купуваше за 0,05 заплати, а във ФРГ за 0,03 заплати (справка в. „Работническо дело“ от февруари 1990 г.).

Съгласно същия вестник 1 кг свинско месо струваше 5,44 лв., олиото и захарта – по 1,50 лв., брашното – 0,60 лв.

Минималната пенсия беше 25 лв., толкова вземаха моите родители и хиляди селскостопански работници. Средната пенсия съгласно горния вестник е 84 лв.

С 25 лв. можеше да си купиш 4 кг свинско месо, а с една средна пенсия от 84 лв. – около 15 кг.

А сега с една минимална пенсия може да закупиш близо 40 кг свинско месо.

Помня, че чаках в миналото на двестаметрова опашка за две рула тоалетна хартия. Обръщахме шишетата за лимонада и бира да гледаме дали по дъното от вътрешната страна няма остатъци от мухи и разни бръмбари. Чакахме за хляб, особено в събота по 2-3 часа, за да дойде поредната опечена партида от хлебозавода. Сега и без завод не се чака.
 
Цвятко Хаджийски, Ловеч за вестник Ретро
 


В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
13
Коментара по темата
13.
а в настоящето?
05.04.2021 02:12:24
2
3
Че то сега да не е по-малко? Я виж един хубав дисплей че е към 3 хилядарки. Или някой сега ще се изрепчи че и смартфони тогава е имало и тях да сравняваме? Хората тогава имаха всичко най необходимо, телефона беше с шайба, ама всеки го имаше, произвеждаше се тук и никой не пестеше за него или да се заробва с лизинги и безкрайни договори с неясни условия и такси за какво ли не.
12.
Тоя ако не е набор 80 пък на, чул-недочул
05.04.2021 00:44:43
1
2
Грешна му е цената на захарта. Оттам като се замислих всички цени са от различни времена и съответно статията е некоректна. Хладилник Мраз беше 150лв. За какви 1,5 заплати говори
11.
_nib_
04.04.2021 20:07:38
3
6
'90-та....след ,,промените".....Опашка на РЕП....бях 19 годишен.Исках да си взема списание ,,Космос",но всички умрели кучета чакаха за вестник демокрация.Всички 25 нещастника пред мен и още поне толкова се наредиха зад мен.Нещастници които не знаеха че се радват на лошото което идва.Та дойде и моят ред-комунистическо дело-казах.Изгледаха ме стреснато.Вашта 'ама олигофренска,заблудена-погледнах ги злобно и аз.
10.
До номер 6 и 9
04.04.2021 19:04:28
8
9
Кучета, социалистическият строй беше отвратителен. Самият Тодор Живков каза накрая - СоциализЪМА се оказа едно недоносче.
9.
Духът на времето
04.04.2021 18:52:44
6
10
Доста посредствен опит за ретроспективен анализ. Описват се няколко стоки, вмъкват се някакви размери на пенсии, неотговарящи по никакъв начин на годината - 1990-та. Авторът срамежливо е премълчал цената на тока - смешна, цената на водата - смешна, цената на транспорта - смешна, липсата на каквито и да е утежняващи такси, каквито са набъкани сега на всички равнища в администрацията и услугите. Социалните услуги, спокойствието на гарантираната работа, картите за дълги почивки на двамата родители на смешни цени в уредени почивни бази, безплатните медицински услуги и т.н. и т.н. Голям праз, че сега телевизорите били евтини, да не би да ги купуваш всяка година. Човек може да живее и без скапани телевизори със 100 канала, от които ежеминутно те облъчват и зомбират. Но цените на горните основни стоки са ежедневни и те са определящи за основния стандарт. Пример - сега вземаш 1000 заплата, от тях чисто близо 800. С тези пари можеш да си купиш и два, че и три скапани телевизора, но после идват големите сметки за режийни, големите разходи за гориво покрай задръствания, скъпите билети, сини зони, зелени зони, всякакви тежести. Накрая не можеш да купиш и един бонбон на децата си, защото всичко е изядено и изпито, а непосилни кредити чукат на вратата в несигурно и безработно време. И спрете да сравнявате цени с такива в Австрия, Германия Шевйцария и където и да другаде, там някои неща са евтини, други скъпи, сумат ти народа живее под наем или цял живот изплаща скъпи жилища. Общо взета Запада живееше по-охолни благодарение на колониални политики, ограбване ресурсите на по-бедните държави, печатането на инфлационна валута, гарантирана от атомните самолетоносачи и непрекъснато войни, както и непрекъснатото задлъжняване. Вижте им дълговете на всички "най-богати" държави" и ще разберете защо са разтягали смело колана през всчики тези години. Накрая пак се озоваваш два на два, както си бил при раждането си. Разликата е, че накрая си в трапа, а в началото в детска кошарка. В моите спомени от детски години онзи живот не бе идеален, но със сигурност бе по-истински от сегашната псевдо нормалност.
8.
Ари бе
04.04.2021 17:22:14
4
7
А сега го изплащаш с дванайсет заплати поне.
7.
KOKO
04.04.2021 16:49:05
6
5
TOJA NESHTASTNIK,DETO E PISAL TIJA GLUPOSTI,E BIL NESHTASTNIK TOGAVA I E NESHTASTNIK I SEGA I SHTE BADE VINAGI ,,KALPAVIJAT H.J ,NA KOITO VALNATA MU PRE4ELA,,
6.
Терминал2
04.04.2021 16:16:02
15
18
Алооо писателя а помниш ли когато хляба беше 0.06 стотинки или имаш амнезия
5.
ТТ
04.04.2021 16:15:37
0
9
Точно този на снимката е черно бял.Имахме го същия 80те години.
4.
хнр
04.04.2021 15:56:02
4
32
Затова пък сега има изобилие на хранителни продукти пълни с отровни консерванти, хидрогенирани масла, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, рак на дебелото черво, както и от развитие на диабет тип, с ГМО-та. Всичко си има както плюсове, така и минуси.
3.
Малки лъжи,
04.04.2021 15:52:48
14
6
големи лъжи, измислени статийки! Вкусно ли ти е програмиращото устройство? Колко години смяташ да го хапваш?
2.
Джим
04.04.2021 15:52:13
1
24
То и сега струва толкова, зависи от заплатата
1.
Аз съм
04.04.2021 15:44:31
13
11
Много точно!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те 
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори