×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Димитър Николов: Новата библиотека е домът на всички четящи хора по брега на морето


Кметът Димитър Николов: Новата библиотека е домът на всички четящи хора по брега на морето
На официалното откриване на храма на знанието бе и кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Деница Николова, която пожела много любознателни читатели на библиотеката
01 Април 2021, Четвъртък, 14:06 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

Главният вход на сградата е от улица „Св. св. Кирил и Методий“ 

Супермодерната и мултифункционална библиотека "П.К. Яворов" в Бургас вече посрещна първите си читатели. От днес най-нетърпеливите посетители могат да се порадват на любимите си книги и да разгледат впечатляващия храм на четивата. В сградата са събрани над 200 хиляди книги и библиотечни документи само в заемната за възрастни. За малчуганите има Z space стена и видео уроци в 3 D  формат - един лесен и достъпен начин за иновативно обучени.  Общият брой на всички четива надхвърля 600 000 и бургазлии ще имат доста богат избор от различни жанрове. 

„Това е храм на духовността и знанието, новият символ на четящия човек и най-вече домът на книгата", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

На официалното откриването на новата библиотека присъстваха още зам.-кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Деница Николова, която пожела на ръководството много любознателни читатели. 

"С огромно желание сме финансирали тази библиотека. Пожелавам във всеки град да има такива обекти. Той ще е първият, който ще допринася и затова да се изплаща инвестицията, която е вложена в него. Така че пожелавам много посетители, които да използват не само книгите, но и новите технологии, с които разполага библиотеката. Тя е една много хубава комбинация между дигиталното и конвенционалното в читателската история", каза кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Николова. 

Кметът и всички служители в новото бижу на Бургас си направиха групова снимка за спомен от откриването 

През последните години библиотека "П.К. Яворов" смени доста сгради, където се помещаваше за малки периоди. Този път обаче намери своето място - на ул. "Св.св. Кирил и Методий"

„Удовлетворени сме и безкрайно вдъхновени. Това е един исторически момент за Бургас. За 133 години от съществуването на библиотеката, тя се е местила десетки пъти, а сега най-накрая всичко е на едно място. Това е цялото книжно богатство на бургаския край. То е събрано в тази сграда. Има книги от преди 200 години, книги в дигитален вариант.. влизайки в сградата, човек може да се пресели във времето", разказа Яна Кършийска, директор на Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

На приземния етаж на сградата се намира Рецепцията, където любезните служители ще ви ориентират и насочат къде да намерите вашите книги. 

Детският отдел се намира на втория етаж. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Това са само част от служителите, които всекидневно ще очакват бургазлии, за да ги потопят в различни приказни светове

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. 

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града. На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

 






Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
21
Коментара по темата
21.
Лиляна Димитрова
05.06.2021 12:00:01
0
0
Защо не се изписа коментарът ми ????
ЗАЩОТО НЕ СЪМ ОТ ПЛЮЕЩИТЕ ЛИ ????
20.
Ughh
02.04.2021 21:08:03
0
1
На външен вид прилича на градската тоалетна! Няма по-грозно нещо от тази сграда. Който я проектира, да си изгори дипломата!
19.
хаха
01.04.2021 23:35:49
1
2
Служителките със служебни одеала ли са? Понеже ще си дремят по цял ден или няма да е отоплено вътре? Или ще се завиват с клиентите?
18.
question
01.04.2021 19:29:23
0
3
абе нали на 3д-тата беше пълно с дравчета? В двора всичко е бетонирано що няма едно дръвче. Тия площадки за деца лятото на 35 градуса ли ще ги ползват? А дръвчета що има само срещу входа а не и на двата тротоара? По обопище защо няма? 3д-тата друго показваха
17.
Какво се случва с България
01.04.2021 18:53:33
0
5
Магаре изяде предизборен плакат на ГЕРБ
www.facebook.com/776322681/videos/10159519855567682/
16.
Собственици на заведения:
01.04.2021 18:39:01
0
3
„Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила.
Обезщетения за април - няма.
15.
бургазлия
01.04.2021 17:47:01
1
6
В цивилизованите страни градските библиотеки са знакови за всеки град сгради на централни места, а нашата със супер невзрачна архитектура и в шеста глуха. Имахме големия шанс, че има свибодно място на Тройката - т.нар. дупка, обаче тя явно е капарирана за кооперацийки за богаташи. Даже и строителя го знаем.
14.
Ха ха
01.04.2021 17:05:16
0
4
Ръцете показват всичко....
13.
ОСЪЗНАЙТЕ СЕ
01.04.2021 16:38:24
2
4
...а то околните сгради са едни цветни, ремонтирани, незапрашени
12.
толкова могат
01.04.2021 16:35:14
3
9
Мрачна сграда, жалко че е библиотека. Прилича на траурна зала.
11.
Kмете,
01.04.2021 16:10:16
2
8
Докато борисоФФ отваря всичко,
Гeрмaния обмисля двуceдмичeн твърд лoкдaун, пo-бързи вaкcинaции и зaдължитeлни тecтoвe в училищaтa, зa дa прeчупи трeтaтa вълнa нa кoрoнaвируcнaтa пaндeмия,
зaяви в чeтвъртък Acoциaциятa зa интeнзивнa и cпeшнa мeдицинa DIVI.
10.
Какво се случва с България
01.04.2021 16:05:37
3
9
Борисов Отвoри държавата нарочно.
Знае че си отива и целта е хаос.
Борисов няма да бъде премиер и иска да строши държавата и идващия нов кабинет да наследu катастрофа.
При Рекорден брой заразени за денонощие – 5176 u Починали за 24 часа 155 да се махат мерките е самоубийство.
Целта е да има хаос за следващият кабинет.
9.
*********
01.04.2021 15:15:40
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
ОТГОВОРЕН ГРАЖДАНИН
01.04.2021 14:59:43
20
8
Защо сте толкова черногледи мили мои съграждани??Нищо ли не е в състояние да оцените хубавите неща,които се правят за нашия любим Бургас?Г-н Кмете,поздравявам Вас и общ.администрация за новата придобивка!Като знам колко години тази сграда каква язва беше в центъра на града!Благодаря за всичко,което правите за нашия град!Следя програмата и обещанията,които дадохте от първия ден на вашето кметуване и съм убедена,че ще я изпълните до последната точка!!!Продължавайте в същия дух и само напред,въпреки враждебните "доброжелатели"!!!!!!!Бъдете здрави и много успехи в бъдеще!!!
7.
до 3
01.04.2021 14:58:07
2
19
СИВИЯ цвят е цвят на скуката ,безличието,подтисноста,депресията ,болестите
Сивото е цвета на мишките носители на зарази и болести
Живота е СИВ и СКУЧЕН казват хората навсякъде по света
В най-многолюдната страна Китай има древно китайско учене ''Фенг Щуй'' което изследва взаимодействието на заобикалящата ни среда за обитаване с ХАРМОНИЯ с природата така че хората да се чувстват щастливи
Основен постулат правило във ''Фенг Шуй'' избягвайте СИВИЯ цвят цвета на болестите и застоя
Само дето няма кой да чете и да попива от добрия опит на китайските мъдрости
6.
Marinero
01.04.2021 14:46:56
2
27
Сградата визуално и функционално изглежда добре, колко е качествена ще покаже времето. Неприятно впечатление ми направи асфалтополагането по уличките около нея, по точно по Асен Златаров след пресечката с Кирил и Методий в посока Гурко. Полага се асфалт директно върху павета. Това правеше навремето и Йоан а всъщност са пари на вятъра защото асфалт върху паве не държи, напуква се и след година е леш.
5.
Pen4o Kubadinski
01.04.2021 14:38:00
0
8
И на мен ми идва да ви метна с червения молив по неграмотните страници, ама проявявам разбиране към хората в неравностойно интелектуално положение.
4.
*********
01.04.2021 14:29:17
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Гошката
01.04.2021 14:26:55
6
17
Как можаха да изтупкат тая сграда в СИВО. Бургас стана града на Сивите плочки, сега на Сивите сгради. Въобще не изглежда приветлива. Трябваше да я направят в светли цветове
2.
яко
01.04.2021 14:18:48
13
22
По скоро е поредната СХЕМИчка за усвояване на милиони от приближени на властта строителни фирми
Напълно безполезна и безмислена в ерата на високите е-технологии .
Все една да построиш конна база за бг танкисти или полигон стрелбище с мишени за стрелба с лъкове, копия и копия за нуждите на БГ Армия
1.
Сградата
01.04.2021 14:12:48
7
26
на библиотеката е достатъчно грозна. Нямаше нужда от допълнително загрозяване с еничари с намордници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори