×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проектантът на "Арена Бургас": Не съм търсил морски ефект, но се радвам, че бургазлии ще я наричат „Голямата риба“


Проектантът на "Арена Бургас": Не съм търсил морски ефект, но се радвам, че бургазлии ще я наричат „Голямата риба“
Географски ориентирах сградата север-юг, за да прави реверанс към посетителите и автомобилния поток по бул. „Стефан Стамболов“, каза арх. Ивайло Петков – проектантът на зала „Арена Бургас“
01 Април 2021, Четвъртък, 21:39 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

„Очите“ осветяват директно основното фоайе, а огромната „уста“ всъщност е козирката над централния вход, уточнява арх. Ивайло Петков – проектантът на зала „Арена Бургас“

Арх. Ивайло Тодоров Петков е роден на 13 март 1970 г. в Балчик, област Варна. Завършил е УАСГ-София, където предстои да защити докторска дисертация по архитектура. Той има богат опит в проектиране на обществени, промишлени и жилищни сгради, той стои зад идейните проекти за стадион на ЦСКА в София, за стадионите на „Динамо“ и „Стяуа“ в Букурещ и др. В Бургас обаче той ще бъде запомнен като конструкторът на зала „Арена Бургас“, която до месец официално да отвори врати за първите събития. Снощи, осветлението в огромното туловище на рибата, по люспите и в очите й бе включено, което зарадва минувачи и шофьори по оживения булевард, извеждащ трафика за АМ"Тракия". Става въпрос за техническа проба. Днес Флагман.БГ разговаря с арх. Петков за концептуалната идея, дизайнът и тенологиите, по които тя е построена. 

-Арх. Петков, редно е да се знае и да остане в историята за широката публика чий е проектът за зала „Арена Бургас“. Първо да Ви попитам защо  светнаха всички лампи снощи?

-Защото от няколко седмици имаме постоянно електричество, което може да захрани осветителните тела на цялата зала. Това не е инцидент, че вчера е светнала, всъщност тя не и светнала напълно,  предстои монтирането на още прожектори и насочването им. Започнахме първите проби за осветеност снощи, отскоро имаме пълната мощност и можем да правим такава цялостна настройка на различните зони.

-Колко осветителни тела има  в зала „Арена Бургас“ и колко още предстоят да се добавят?

-Всички осветителни тела, които са по проект, вече са в залата. Имаме някои, които трябва да се сложат, други, които трябва да се преместят. Но на практика всичко, което трябва да го има на обекта, е на място. На финалната права сме. В рамките на седмица-две ще имаме настройки, премествания, тествания на осветеност. Предстоят настройки и на механичната част. Всичко, което е необходимо като обем на съоръжения е готово. Започваме пробите. По закон те са 72 часа, с които да финализираме въвеждането в експлоатация.

-Казвате, че проектът най-после е на финалната права. Ще има ли официално откриване и кога ще е то?

-Не мога да отговоря  на този въпрос, защото това е извън моите правомощия. За утре се готви акция, с която сградата ще бъде изчистена от строителни отпадъци, за да се приведе във завършен за издаване вид, но това доколко е организирано и доколко е комуникирано с медии – не знам. Очаква се в рамките на максимум месец сградата да е готова за пълнокръвно функциониране. Цялото оборудване в момента се разтоварва от 13-14 ТИР-а и се складира. Предстои да бъде монтирано там, където е необходимо. 

-Много хора видяха в дизайна формата на риба. Умишлено търсен от вас ефект ли е това?

-Не. Радвам се, че бургазлии правят асоциация. Ако сградата не беше в Бургас, а в планината, вероятно щеше да бъде оприличена на костенурка или някакво друго животинче, което хората разпознават. В изграждането на образ на зала „Арена Бургас“, основната цел, която ни е водила, е била простотата и ефективността на конструкцията. Това е наистина много голямо, уникално съоръжение. Съвсем скоро се каним да поканим „National Geographic”, тъй като такова съоръжение, с такива размери (120х140 метра) в България със сигурност няма. Не знам дали и в региона има такова, което да е с такава уникална конструкция и конструктивна система. Генерирайки формата на сградата сме гонили минимално тегло на металната конструкция по много сложни алгоритми. Идеята беше обектът да бъде цялостен и разпознаваем. Горните осветления, които гражданите разпознават като око на риба, в действителност вкарват осветление в главното фоайе -  помещение, което ще е подходящо за всякакви  събития извън основната капсула на сградата. Не е гонен ефектът „Риба“, но е търсена оптимална форма, която да създава предпоставка за асоциации сред хората.

-Да поговорим повече за очите на Рибата“. Каква точно е тяхната функция? Вероятно не е само за красота.

-Те осветяват директно основното фоайе. Надявам се скоро гражданите да влязат в залата и съпоставяйки с други подобни зали по света, да видят каква е разликата по отношение на ориентацията вътре в пространството. Когато човек влезе в такова огромно помещение, най-важно е да бъде спокоен и ориентиран. С горните и страничните осветления, които са впетени в дизайна на сградата, постигаме точно това – човек да има винаги връзка с околния свят. Всичко е проектирано така, че хората да се чувстват максимално комфортно в залата, да не се чувстват изолирани – да виждат всичко възможно от град до небе. 

-Зала „Арена Бургас“ действително изглежда по уникален начин. Освен това, което споменахте за семплия изчистен дизайн, има ли все пак някаква символика, която сте вложили в проектирането й?

-Абсолютно никаква символика няма. Основното, което ме водеше в проектирането, е: Исках да има голяма козирка на входа, която гражданите асоциират като устата на рибата. Тази площ е около 12 метра  пред входа, под нея посетителите ще са защитени от преки климатични и атмосферни условия преди влизането в сградата. За мен това беше много важно. Второ, това действително е най-тясната част на сградата, тъй като лекоатлетическата писта е в най-широката. Сградата е следвала функционалните потребности, и организация на пространството по минималистичен начин. За да може да се получат всички тези асоциации. Нямам нищо против сградата да бъде наречена „Голямата риба“. Това за мен е чест, че хората я разпознават като нещо. Пак ще подчертая – дизайнът провокира асоциации и това е търсен ефект. Ако не беше в Бургас, щяха да я нарекат „Голямата костенурка“ или „Голямата калинка“, „Голямата мечка“... Асоциацията е нещо много важно, защото може да се превърне в символ на града. Нямам нищо против от асоциацията на залата с риба, защото какво по-хубаво от това Бургас да се свързва с една огромна риба.

-Сложно ли беше изграждането на сградата? Все пак тя е с комплексна форма.

-Тук може да се влезе в по-големи откровения. Всъщност цялата конструкция на сградата представлява само една единствена дъга. В зависимост от долната й форма, която е бъчвовидна и следва функцията на лекоатлетическата писта и функционалните й зони – на практика ние сме конструирали една единствена ферма, която на принципа на мащабирането в поселдствие е отишла във всяка точка, в която трябва да бъде. На практика това е един сравнително нов метод в проектирането, наречен „параметричен дизайн“, който силно облекчава проектирането и изграждането, тъй като запазва геометрията на всяка ферма. Тоест, казано математически, всяка основна ферма, изграждаща залата е еднаква със съседната й – едната е по-ниска, но по-къса; другата е по-висока, но по-широка. По отношение на конструкцията също има много уникални решения и те са в посока единствено оптимизация на производствените средства и ресурси. Това наистина помага много за това конструкцията да бъде усвен уникална като дизайн, но и ефективно.

-Да се върнем малко по-назад. Имате ли спомен как ви дойде идеята за самата сграда?

-Разбра се, че имам спомен – това е като едно дете на 7 години, което възпитаваш, което расте пред теб. В моята практика аз се занимавам основно с проектиране на административни сгради. Водеща сила при дизайна на всеки обект, който проектирам, е простотата и минимализма. На предпоследно място поставям и това сградата да бъде разпознаваема като едно цяло – като един обект. Нещото, което ме е водело в дизайна на зала „Арена Бургас“, беше прагматизма и минимализма. Всички тези начупени форми, които биха могли да са част от дизайна, само щяха да усложнят визуално сградата, а и да създадат огромни проблеми от конструктивна гледна точка. От всеки проект гледам да извлека онази генетика, която би произвела най-добрия резултат.

-С какво изложение е самата сграда?

-Север-юг. Главният вход е от южната страна. Точно е ориентирана географски, като разположението на сградата също има символика. Тя е позиционирана така, че да не е успоредна на пътя, прави лек реверанс към хората, които идват към нея. Така тя става активна към движението на пешеходците и автомобилния поток. 


 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
90
Коментара по темата
90.
Х
04.04.2021 18:55:58
1
5
Грозотия на макс!

Как може такава некадърност да се финансира? Вътре прилича на хангар за самолет! Простотия! Само за поп-фолк концерти!
89.
Евалата Бойко
04.04.2021 18:14:37
2
4
Обеща ,че ще направиш средната заплата 1500 лева и е на път да стане...(някъде)
Обаче не каза на шараните ,че хляба ще стане 3 лева.
Пито платено!
Тая зала много грозен външен вид има ни в клин ни в ръкав.
Ама поне се убедих парата на нашия и чуждия данъкоплатец какво прави.
88.
истината
03.04.2021 15:32:28
0
16
Абе ей, околоблоковото ни пространство не е пипано от 1965 година (!!!), изпочупени плочки, останки от детско игрищш за футбол...
87.
Демокрация
03.04.2021 10:13:33
0
22
Такава, предизборно се отварят полуготовите библиотека и арена....а бул. Демокрация? Или там издънката е толкова голяма, че хип не е за предизборно? Бус лентите как ли ще ги "целят" шофьорите? Специална категория ли ще е нужна?!
86.
ПСЕВДО
03.04.2021 08:58:49
0
19
ЖУРНАЛИСТА?!?!?? Неудобните въпроси къде са ве бро?!??
85.
Кьосев
02.04.2021 22:46:37
2
20
Каква риба бе?!... Прилича на настъпана жаба!)
84.
Много
02.04.2021 22:15:52
0
20
Такава кражба стана там не е истина Тая зала трябваше да е готова преди 2 години и с 10 милиона по евтина
83.
Bs
02.04.2021 21:54:54
3
21
Уникално грозно! Потресаваща визия, нула! Тошкова пари и нищо интдресно. Тази зала и булевард демокрация са като изстано на метенето.
82.
между другото
02.04.2021 15:55:24
1
18
"но е търсена оптимална форма, която да създава предпоставка за асоциации сред хората"

Забелязахте ли как се изплъзва в интервюто и всъщност не казва каква "асоциация" е търсил...
81.
Нищо не е безплатно
02.04.2021 15:35:08
15
9
Разбира се, че нищо не е безплатно! И нивата на терор се плащат. В този смисъл почвам да си мисля, че може би е по-добре да остане нахраненият познат дявол, отколкото да бъде сменен с по-гладен и евентуално още по-отвратителен диктатор... Лощо ми става като чуя думата "промяна", защото никога не е за по-добро. Някои си спомняме скачането на 10 ноември, довело до пълната разруха на България и прогонването на младото поколение.
80.
митко
02.04.2021 15:24:39
2
22
С тия "очи" и "уста-паст" сградата прилича на някое същество от фреските за картините ада.
79.
Едно време в казармите имаше подобни хамбари
02.04.2021 14:05:15
0
26
Могат да скрият цялото въоръжение на войската ни в тоя хамбар. То и без това не остана кой знае какво въоръжение
78.
*********
02.04.2021 13:15:00
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
77.
грандоман мегаломан
02.04.2021 13:09:47
2
43
Реално ''ЗЛАТНАТА РИБКА''=100 МИЛИОНА лева
Налято е чудовищно к-во бетон под златната рибка може да се побере цяла армия с танкове и бтр,може да събере колите на целия к-с ''Изгрев' барабар с тия на к-с ''Славейков'' подобно съоражение ходи на голям мегаполис като 20 милионен Токио не на спрелия 230 хил Бургас
Народа има 1 приказка ;На свинче звънче
76.
Главанак
02.04.2021 12:27:16
3
18
Само този кьор кефал ли не разбра за иронията с някаква риба,пък дори и да е златна
75.
Младост
02.04.2021 11:58:01
5
16
100% ще я бутнат и на нейно място ще изскочат точно комплексчета. Идеално е там за целта! Въпрос на време.
74.
!?!
02.04.2021 11:36:28
8
21
Борисов Отвoри държавата нарочно.
Знае че си отива и целта е хаос.
Борисов няма да бъде премиер и иска да строши държавата и идващия нов кабинет да наследu катастрофа.
При Рекорден брой заразени за денонощие – 5176 u Починали за 24 часа 155 да се махат мерките е самоубийство.
73.
Проектът "Арена Бургас" - „Голямата риба
02.04.2021 11:34:39
5
30
Проектът "Арена Бургас" - „Голямата риба“
Е Поредното Голямо Герберско Крадене!
Да ви е честито бугразлии...
72.
цифрите говорят
02.04.2021 11:08:21
3
36
Ако някой си направи труда да прегледа финансовият отчет на "Армеец " Пловдив с ужас ще види че тя е на загуба за 2019 г въпреки организираните около 250 мероприятия там.....Въпросът е....колко събития ще се организират в нашата...кой ще плаща за да стои празна и се поддържа...не е ли доста тежък тоя балтон зашит за копчето ?
71.
Старец
02.04.2021 10:59:35
4
17
Май някой е бил пиян, като е правил проекта
70.
относно зала Младост
02.04.2021 10:26:25
3
28
Ако не сте чули досега, след като се построи тази грандоманска Арена, ще бутнат зала Младост и там ще се строят кооперации. Има слух и за затворен комплекс
69.
http://m.frognews.bg/article/214456/
02.04.2021 10:16:16
2
17
С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. Не им се дава власт. Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Шиши каза, с него сме си говорили сутринта: „Няма да ги пускаме никъде, никакви предсрочни избори. Мандата докрая”. С Шиши знаеш, че съм близък. Това споделя бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев на бизнесмена Димитър Ламбовски. Скандалните записи бяха разпространени тази вечер от БОЕЦ.
68.
Обичам Бургас
02.04.2021 10:13:33
2
18
И пак да попитам риторично:

- не беше ли по добре да се изгради на мястото на съществуваща зала "Младост"? Какво ще се случи със същата?
- ще се изгради ли бус лента пред нея, ще се стесни ли булеварда за това, ще се сложат ли тройни огради?
- влакчето, което ще ходи до летището ще минава ли от там?
67.
Нищо не е безплатно
02.04.2021 10:09:20
1
32
Много ми е смешно, когато някой се опитва да ме убеди, че строеното с пари от ЕС било безплатно за нас. Ми не е. Сумите за съфинансиране не са малки и не се краде само от парите на ЕС, но и от парите за съфинансиране. Отделно се правят един куп ненужни съпътсващи дейности, за да има повече далавера
66.
Ох
02.04.2021 10:08:52
3
34
Ама за КАКВО ни ееееее???? Какво ще я правим, какви мега -гига грандиозни събития планирате в град като Бургас????!? Една зала Младост не можем да напълним, тая "риба" само ще я обикаляме!!
65.
Арена Калинка
02.04.2021 10:07:03
3
22
Правително сте забелязали, че залата прилича на бръмбар. Само че и калинката е бръмбар. Та тази зала ще остане в историята с името Калинката. Много им ходи, за да се помнят калинкитке в управлението. А иначе велоялея с широчина 1м е вече сцепена и е тръгнало в двете посоки, като цепката е по-широка от велосипедна гума на маунтин байк. Велосипедистите много да внимават, че може да се пребият в този участък
64.
ГЕРБ трол
02.04.2021 10:06:02
7
28
Много си е хубава залата!

Е, може да се е оскъпила няколко пъти спрямо първоначалния проект, но се случват такива неща, а вие сте никои за да питате къде ви отиват парите! Парите са наши и ще правим с тях каквото си искаме!

Е, може да стои празна в 99% от времето, но важното е че я има и парите ще бъдат усвоени от нашите фирми!

Е, може бургазлии да не могат да си позволят да плащат дори тока и водата на новата зала, но важното е че я построихме с вашите пари! Бъдете благодарни, тулупи!

Е, може тази зала да бъде затворена само няколко месеца след откриването и, но това не е важно! Важното е, че ще остане като паметник на човешката простотия! И вие ще помните какво направиха ГЕРБ за вас и града ви!

В неделя искам да излезете и да гласувате за ГЕРБ, защото сме доказали на какво сме способни, а и чекмеджетата почти се изпразниха покрай тази кампания!
Циганите и общинските служители са с нас, подкрепете ни и вие!
63.
Обичам Бургас
02.04.2021 10:06:00
3
23
Всяка нова придобивка е добре дошла. Новата зала също, но никой никъде не посочва как ще е заета примерно за една-две година напред. Ще има ли състезания, концерти или други събития? Какви ще разходите за експлоатация на месец , година и т.н.? Ще може ли да се самоиздържа? На запад гледат и тези неща.

Иначе сме поставени пред свършен факт по въпросите колко струва, как изглежда, там ли и е мястото, кой я изпълнява........
62.
Трол
02.04.2021 10:02:52
1
25
Да видим до края на годината дали поне веднъж ще отвори за някое събитие или като останалите зали в България ще стои заключена и ще ни гълта данъците
61.
Страхил
02.04.2021 09:56:30
21
12
Повечето от хейтърите не могат да пишат и надали имат завършен осми клас.Иначе Интернет е велико изобретение- даде право на изява и на най-залюханите лузъри и прочие неудачници и некадърници..........
60.
Marinero
02.04.2021 09:48:54
2
28
Ок. Човека си е свършил работата за която е учил и за което му се плаща. Супер, но това не значи, че всички трябва да одобряваме корупционните проекти на гербиджа. Нагледахме се на безлюдни села без канализация и ток, но със нови бутафорни стадиони за по 200 К Eur. Старт пистолета за тази зала струвал 250000 лв на фактура, при цена в UK около 7000 USD. За това става въпрос.
59.
Иван
02.04.2021 09:45:09
7
17
Нищо чудно.
Те бургазлии наричат "МОСТ" съоръжение което всъщност е кей, пристан.
Така и не разбраха, че МОСТ, винаги свързва два бряга.
58.
ОНДЗИ
02.04.2021 09:39:17
25
7
Красива зала, да радва бургазлии и гостите на града дълги години..
57.
*********
02.04.2021 08:45:49
5
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
56.
CTAHKO
02.04.2021 08:45:03
51
12
Отивайте и гласувайте на 04.
Единствено ГЕРБ и НФСБ може и ВМРО
Само те правят нещо градивно и се опитват да закрепят държавата, за да не ни докарат пак до нац. катастрофа, останалите нац.предатели.
Не ги ли виждате какви имат в листите, прочетете малко и други медии и вижте ги.....
55.
Бетон
02.04.2021 08:25:44
8
56
Грозен и скъп хангар.Светел? Много важно.Кой ще му плаща разходите бе малоумници? Морска гара- затворена.Конгресен център- също.Центъра на Тройката- скапан.Направихте само бетон ,за да крадете.Пътищата и тротоарите с дупки.Три мандата и сега четвърти са бетон и крадене.Точно преди изборите светнахте и мислите ,че хората се радват.Не те едва оцеляват и се чудят ще бъдат ли живи при това здравеопазване и малоумни решения ден през ден!
54.
Един нормален
02.04.2021 08:12:32
7
43
Тази зала ще е като камък на шията за бургазлии! Но ще осъзнаят късно, че това е кражбата на века!
И в неделя пак за тях да гласувате, идиоти!
Че Баце има чекмеджета за пълнене!
53.
Факт
02.04.2021 08:02:48
45
16
Невъзпитани ,инфантилни лентяи , социопати, дебили и идиоти критикуват изграждането на залата , един проект със световно постижение на архитектурата.
52.
*********
02.04.2021 07:37:33
9
26
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
51.
До Мангасара с торбичката
02.04.2021 06:13:26
33
10
Тъпак.....,ти Гербераст никога неможеш да станеш щото там такива тъпаците като тебе не взимат.
В случай, недай си Боже се случи да се използва за тези неща, които желаеш.......
Пожелавам ти да си първия пациент или още по хубаво да си първия труп, че да ни отървеш от твоята тъпота.
50.
България
02.04.2021 05:58:13
16
36
ПРИЛИЧА НА УБОР ЗА ДОБИТЪК-ГЕРБ
49.
Гербераст с чувал
02.04.2021 05:47:29
13
36
Става за полева болница или временна морга.
48.
До червения трол
02.04.2021 02:29:33
21
11
Като ходи по Европата, някаде не те ли биха с камани пак в простата картуна?
Или пък да са та опънали някаде с лопата, като твоя идол?
Щото като си прост странджански цървул от кофти произход, това го има в зарчетата.
47.
Ама ти
02.04.2021 02:00:21
10
7
И да си ходил файда няма щото пак си оставаш тъп странджански цървул.
Само дето хората по Европа са видели още един тъп селяк, който там гордо се престава за Българин, а тука си обикновен да не ти казвам какво ти знаеш най -добре.
46.
1
02.04.2021 01:53:57
9
38
По времето на пияндето Костадинов в Бургас имаше два футболни отбора и поне още толкова баскетболни!!! Стадион няма ли да направите какво стана с тая изгъзица в началото на Меден Рудник и там ли от 5 милиона ще стане на 50
45.
Моето Скромно Мнение
02.04.2021 01:51:44
24
11
Е, че Чевивия Трол е толкова прост та чак са го оставили да троли на свобода защото постига обратния ефект на това което желае.
Все пак знаем колко е капацитета на нашите червени тролчета
ТОВА ДА
КОПИ-ПЕЙСТНЕШ инструкциите за тролене с готов коментар опорка си трябва много тъпота дори огромна тъпота.
44.
Мотко ти ходи за име
02.04.2021 01:48:45
10
36
За какъв европейски облик на града говориш? Явно в Европа не си ходил.
43.
Мотко
02.04.2021 01:33:15
35
18
Оставете ги тези тролове, странджански бекове на тях им дай външни странджански нужници само и нищо друго.
Той Бургас за това от към население е закъсал много здраво. Язък за придобиването на европейския вид на града, който същите селяци умишлено рушат и съсипват.
42.
Един възможен сценатий
02.04.2021 01:30:56
4
23
С еврофинансирането работата според мен е следната:
Има държавно съфинансиране, което идва от бюджета чрез данъците на хората. По мое скромно мнение това финансиране често е достатъчно за изпълнение на проекта. Разликата между отпуснатите от ЕС пари и държавното финансиране е чистата печалба... за някои другари
41.
До Тъпия Червен Трол
02.04.2021 01:19:38
32
11
То тва е с евро пари по програма ве тъпир странджалйииски недоклатен.
Или щеше да има зала или нямаше да има.Така че по добре да има.Сега че твоите господари, нямат достъп до еврофондовете и им ги спират, като докопат властта с измама или подмолно е друг въпрос.
Наличието на зала в града е добре за икономиката.
40.
Бургазлия ама от старите
02.04.2021 01:07:38
15
13
Пълно с разбирачи в нашата страна. В прочем затова сме на това дередже.
Оказа се че в милата ни Татковина се наредили Архитект до Проектант. Аман от тъпанари!!!
39.
Хахаа
02.04.2021 00:59:38
2
26
“Стиала” Букурещ, нямам думи... Стяуа се казва отборът бе, авторче!
38.
Наблюдател
02.04.2021 00:43:40
7
53
Тоз голям и грозен хангар не е ориентиран в посока север-юг, а в посока крадене. Как в възможно един проект за 16 млн. Да скочи на 76 млн. (Досега)???? Нищо модерно, красиво, технологично и символно няма в тази абсурдна и практически ненужна сграда.
37.
Арх.
02.04.2021 00:39:07
3
25
Мислех че е архимандрит. то ми било архитект.
36.
www
02.04.2021 00:19:35
3
37
Проектанта, защо чак по средата на строежа разбрахте, че има подпочвени води? И що за проект е този, който накрая се оказва тройно по-скъп? Знаеш ли как постъпват в едни други държави с отговорните за подобни проекти?
35.
Obshtinar
02.04.2021 00:19:20
23
21
Слави е човека 04.04
34.
21
01.04.2021 23:43:53
11
59
Големите риби са гражданите на Бургас, които през данъците си финансират цялото това мегаломанско безумие. Което уж беше 30 милиона. после стана 40-50. Нарастна до 63 с анекси. Днес вече е 76, като продължава да расте като тумор. Не че лошо Бургас да има зала. Ама не и по този начин. Това е вредно и руши държавата!
33.
zapoznat
01.04.2021 23:38:46
3
50
Боби при Йоан имаше ли еврофондове ?
Няма база за сравнение... Има наистина видими резултати ама до там.
Никога в историята на страната до момента няма такова крадене и усвояване на пари.
Факт е че всеки краде, няма кой да не краде ама когато държавата краде става страшно.. И още по страшно е как телевизиите и вестниците подкрепят това и слагат чадър на информацията.
Нито съм комунист, центрист или демократ..
Просто съм реалист и лошото е че от 20 години трябва да избираме по малкото зло.
Умни хора няма бяха избити 44 година за да могат уруди като Георги Димитров, Живков, Цола Драгойчева и тн да вземат властта.
Днес е малко по различно умните избягаха навън.
НО поне са живи..
Поздрави и хубава вечер
Господ да пази България
32.
Joker
01.04.2021 23:37:47
1
7
Illuminati .
31.
Ееееее
01.04.2021 23:35:03
46
20
Е неблагодарен народ ,все трябва да критикува ,все те са най-умните и най-можещите . А накрая се оказва ,че сме просто едни нещастници не постигнали нищо в живота освен да хрйтим .
30.
Ежко
01.04.2021 23:30:30
8
39
Доста ненужен държавен разход, въпреки примера на Русе. Като се започваше, щеше да е по-голяма от Армеец, ама нъцки. Седалки само от двете страни. Кой и за ккаво ще я ползва в застаряващият Бургас!?! А можеше да си построят административен център, който да събере и обслужва цялата област. Не да ми се тъпчат по 50 души на 10 кв. м. в общинските и държавни структури, докато стигнат до някое лелеялно гише. В новата библиотека, ако вземат примера на скандинавието, може поне да направят нещо подобно. Хората там си подават документи дори за издаване/подновяване на шофьорски книжки .....ама ...нейсе. Няма да доживеем да накажем с политически позор днешните решения, за които ще плащат следващите поколения.
29.
Бург
01.04.2021 23:20:30
5
33
Я да каже господин Архитекта откъде открадна проекта , май някъде в Азия сме го виждали вече ? Очичките изпипахте ли ги вече , да не вземат да паднат .
28.
До 26
01.04.2021 23:19:59
4
43
Алоо усвояващия, в Бургас не работиш ли държавна работа си жив умрял, 11 място по заплати, никаква икономика!!!
27.
Бургас
01.04.2021 23:18:07
6
33
Доста грозна изглежда, прилича ми на бръмбар с тези 2 стъклени елемента от горе, само 2 антени трябва за рогца и готово, къде я видяхте тая риба???
26.
краси
01.04.2021 23:17:53
6
18
Браво за труда, но изглежда много мрачно. За едно сравнително голямо събитие, ще трябва да се внася тонове осветителна техника.
25.
*********
01.04.2021 22:50:28
2
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
Боби
01.04.2021 22:48:29
53
10
Кой Ви построи Зала ?
иван костов ?
бсп?
ндсв?
23.
Лост
01.04.2021 22:46:02
0
28
Направо си е костенурка.
22.
До : 20
01.04.2021 22:44:56
20
25
Йоан направи същото... но с много по малко пари откраднати ...
21.
*********
01.04.2021 22:33:02
5
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
Боби
01.04.2021 22:26:51
53
21
Забравихте явно йоан костадинов?
Какво направи той за три мандата?
19.
...
01.04.2021 22:22:52
11
60
Едно място струва над 50 000 лева. Абсурдно малко места за такава зала за толкова пари. Най-вероятно ще стои празна като морска гара и конгресния център. А няма пари за 2 градини за да няма дете без градина в Бургас. ПОЗОР
18.
Боко Тиквата
01.04.2021 22:21:09
6
41
Ще си правим сбирките на ГРОБ в тази зала
17.
смешници
01.04.2021 22:20:34
2
23
Що така ви пречи как аз ще наричам рибката...?! Мини-Ватикански Рептил!
16.
*********
01.04.2021 22:20:22
2
22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
Боби
01.04.2021 22:19:05
12
50
По грозно нещо не съм виждал.
14.
ББ
01.04.2021 22:18:57
7
58
Напълно излишна те другите зали няма кой да поддържа.
Кражба на века наистина
13.
ДГД
01.04.2021 22:17:28
7
77
Хангар за 57 млн. Лева. В Бургас и без това няма спортни събития, може да я използват за зеленчукова борса на закрито тая сграда
12.
*********
01.04.2021 22:15:37
2
28
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
един нормален
01.04.2021 22:14:48
16
68
Тази зала ще е като камък на шията за бургазлии! Но ще осъзнаят късно, че това е кражбата на века!
И в неделя пак за тях да гласувате, идиоти!
Че Баце има чекмеджета за пълнене!
10.
удряш един плюс стават седем минуса
01.04.2021 22:13:57
4
59
бах тааз ГОЛЯМА РИБА
много кълве ,бе
9.
Xaxo
01.04.2021 22:07:19
13
79
Toва архитектче да си хвърли дипломата.
Първо - не е оринтирал съоражението север-юг, за да прави реверанс към посетителите и автомобилния поток а защото така позволява терена.Изток-Запад нямаше да се събере...Много по-удачно щеше да е ако очите на рибата гледаха към влизащите в Бургас.
Второ - радвал се бил, че бургазлии правят асоциация с риба.Абе аланколо, нали първоначлния замисъл беше залата да прилича на акула.На мен повече ми мяза на шаран.И то шаран за близо 100мил.лв.
8.
До кмето
01.04.2021 22:02:56
13
63
Ало, Кмето. Боко ало даже. Защо откриваме осветяването на зала която трябваше да бъде завършена към декември 2020? Може би следващите избори ще и откриваме канализацията, а по-следващата вертикалната планировка? И до колко ще харчите? Сто милиона?
7.
Боби
01.04.2021 22:02:20
99
26
Поздравления за Архитекта !
Благодарности на Трети Армейски Корпус,че предоставиха терена за изграждането на,това Бижу !
Димитър Николов,Кмета който преобрази БУРГАС !
И накрая но не на последно място Поздравления за Изпълнителя на проекта !!!
6.
Нямам нищо против
01.04.2021 21:57:30
18
68
проектанта, но там се загробиха толкова много милиони грешни пари, че спокойно можем да я наречем "Спортната гробница на Бургас"
5.
ДНЕС В ДЕНЯ НА ЛЪЖАТА !!!!!!!!!!!
01.04.2021 21:55:55
13
46
ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА СГАН СЕ ИЗРЕДИ ДА ОБЕЩАВА ВСИЧКО НА ВСЕКИ ХАХАХА !!!!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДА ИЗРИТАМЕ СТАРИТЕ МУЦУНИ
4.
Имате грешка
01.04.2021 21:54:06
1
48
Балчик не е в област Варна и никога не е бил! По време на соца беше в Толбухински окръг, а днес е в област Добрич!
3.
*********
01.04.2021 21:51:38
5
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
zapoznat
01.04.2021 21:50:23
22
59
Даже снимката не е в залата ами е колаж...
За бога каква голяма риба.. Не всички в този град сме от Ямбол и селата и да пасем трева...
Голямата хранилка бих казал че я наричат масово.
1.
Вместо
01.04.2021 21:46:09
26
81
Голямата риба , по подходящото име на тази купчина бетон и желязо е Голямата Грешка господин архитект ,ама бая комиосионни се опънаха от там и бая кеш се отчете по верикала
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори