×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

През април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании


През  април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании
Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента
01 Април 2021, Четвъртък, 11:23 ч.
Автор: Флагман.бг

Те включват тестове за COVID-19, пакет грижа за сърцето, Витамин D и Витамин B12, полови и щитовидни хормони

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти шест нови профилактични кампании с изследвания на преференциални цени. Те важат до края на април 2021 г. в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен.  За кампаниите не е необходимо направление от лекар или записване на час.

Таксата венепункция е 2 лв., а пробовземане за PCR – 5 лв.

Актуалните профилактични  кампании март – април 2021 г.

PCR тест за COVID-19

Real time PCR тестът остава най-надеждното изследване за доказване на COVID-19. До края на април  то е на намалена цена от 90 лв. на 80 лв. Резултатът е готов до 24 часа. По желание на пациента, той може да бъде  на английски език и да е придружен със сертификат също на английски,  необходим при пътуване. Тъй като „ЛИНА” е одобрена от Министерството на здравеопазването за доказване на COVID-19, нейните тестове се признават в чужбина. Резултатът и сертификатът се получават на място, в рамките на работното време на лабораторията.

Проби за PCR тестове се вземат на следните адреси: Бургас: ул. „Демокрация” №67, ул. „Княз Борис” №43,  к-с „Зорница” №57; к-с  „Меден рудник” №185Поморие: ул. „Македония” №23Несебър: ул. „Иван Вазов" №11Айтос: ул. „Райна Княгиня” №2Карнобат: ул. „Алекси Нейчев" №14Руен: ул. „Първи май” №33Царево: ул. „Милин камък” №1Созопол: ул. „Черно море”, бл. 1 – партерСредецул. „Тодор  Николов” №10Варна: ул. „Мадара” №22, бул. „Владислав Варненчик” бл. 28,  ул.  „Дойран” №6; ул. „Народни будители” №3А (кв. „Аспарухово”); Ямбол: ул. „Васил Априлов” №2Сливен: ул. „Криволак” №9.

Коронавирус - диагностичен панел

Той включва: пълна кръвна картина с 16 показателя; Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг (IgM+IgG ); феритин, D-димер, C-реактивен протеин и LDH. Диагностичният панел проследява показатели, които насочват дали и в организма ни протича  възпалителен процес, повишено тромбообразуване, както и какво е състоянието на черния ни дроб. Включен е и скрининговият тест  Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), като резултатът от него се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ  както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.  Цената на изследванията, включени в панела, е намалена от 66 лв. на 48 лв.

Грижа за сърцето

В този комплекс от изследвания участват маркерите за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания:  атерогенен индекс (ApoB/ApoA1) и високочувствителен CRP, както и  холестерол и триглицериди. Включени са и важни биохимични показатели като кръвна захар, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до проблеми със сърцето – диабет и бъбречна недостатъчност. Общата цена на изследванията е намалена от 65 лв. на 40 лв. Препоръчително е  да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство. 

Пакет щитовидни хормони

Той включва хормоните свободен трийодтиронин (FT3), свободен тироксин (FT4)  и  тироид-стимулиращ хормон  (TSH), които показват дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Общата им цена е намалена от 36 лв. на 18 лв. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор 

Тази кампания включва: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), progesterone, estradiol и prolactin, като  всеки от тях е на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 7 лв. И free testosterone - пакет (албумин, testosterone, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), free testosterone, бионаличен тестостерон) на намалена цена от 28 лв. на 16 лв. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните  се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти  до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла.  Определянето на free testosterone (свободен тестостерон ) дава представа за нивата на биологично активния тестостерон.  В организма, голяма част от тестостерона е сързана с белтък, пренасящ половите хормони или с албумин. Свързаните форми на тестостерона са неактивни, а биологичната фунция и действие на тестостерона се осъществява от свободната, несвързана форма. Свободният тестостерон не се влияе от промените в концентрациите на белтъците в организма, което може да настъпи при различни патологични или физиологични процеси или прием на някои медикаменти.  Затова определянето на свободен тестостерон е по-информативно от общите му концентрации.

 Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки,  могат да повлияят резултатите за някои  полови хормони.

Витамин по избор

До  края на април  Витамин D е на намалена цена от 25 лв. на 17 лв., а Витамин B12  от 20 лв. на 14 лв. Пациентите могат да изберат един от двата или да ги комбинират. Витамин D има важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Напоследък, много се дискутира и ролята му като полезна добавка при лечението на COVID-19, което обаче трябва да става след лабораторно потвърден дефицит.  Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2.  Витамин B12 има значение  за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат, защото това може да повлияе  на резултата.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали  в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. 

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
The Sun: Слънчев бряг в България си остава най-привлекателната дестинация заради 8 основни показатели The Sun: Слънчев бряг в България си остава най-привлекателната дестинация заради 8 основни показатели Изследването посочва към какви почивки да се ориентират британците това лято, за да харчат на воля Джендър културистът Мелиса снима свое шоу Джендър културистът Мелиса снима свое шоу В социалните мрежи той разказва за дръзката промяна МВР: Няма да има толерантност към нарушителите на баловете МВР: Няма да има толерантност към нарушителите на баловете Между 20 и 30 екипа ще следят за нарушения в столицата "Волната пеперуда" Кати чукна 44 г., вижте как изглежда "Волната пеперуда" Кати чукна 44 г., вижте как изглежда Тя се отказа от кариерата си преди години, за да се отдаде на семейството си Ректорът на ЮЗУ си дал 110 бона „бонуси” Ректорът на ЮЗУ си дал 110 бона „бонуси” За 2019-а проф. Борислав Юруков гушнал 191 504 лева само от заплати Отделението по ендокринология на УМБАЛ Бургас възстанови работата си в пълен обем Отделението по ендокринология на УМБАЛ Бургас възстанови работата си в пълен обем През триажния център минават между 5 и 10 души на ден и не всички се хоспитализират 41-годишен пазарувал незаконно с банковите карти на две жени 41-годишен пазарувал незаконно с банковите карти на две жени Обвиняемият извършил три успешни трансакции с една от картите България е на последно място в ЕС по работещи вкъщи България е на последно място в ЕС по работещи вкъщи Финландците водят класацията по хоум офис Обрат: Осъдиха 7 митничари от „Лесово 1“, но наказанията им са глоби, а те още работят Обрат: Осъдиха 7 митничари от „Лесово 1“, но наказанията им са глоби, а те още работят От Апелативния специализиран наказателен съд изпратиха експресно присъдата на медиите, а прокуратурата даде извънреден брифинг Димитър Рачков разби Николета и Фики Димитър Рачков разби Николета и Фики Шеговитото видео с Камата и прословутата му реплика: „Sometimes WIN“… „BET” заплени българския зрител
Въвеждат локални локдауни в Гърция, ако пламне огнище Въвеждат локални локдауни в Гърция, ако пламне огнище В страната призовават за спазване на мерките Ариана Гранде се омъжи тайно, на интимна церемония в резиденцията си Ариана Гранде се омъжи тайно, на интимна церемония в резиденцията си Певицата каза "да" на любимия си Далтън Гомес Рекордни жеги в Москва, измериха 31 градуса Рекордни жеги в Москва, измериха 31 градуса Хиляди московчани потърсиха прохлада край фонтани и басейни Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия обяви миналата седмица, че разхлабва това изискване в опит да даде тласък на тежко засегнатия от пандемията туристически сектор Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Спецекипи гасят пожара, който все още не е потушен Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка В началото на този месец Бил Гейтс и съпругата му Мелинда изненадващо обявиха, че се развеждат, след 27-годишен брак €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола Максимално могат да пътуват двама пътници и шофьорът Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Страната се връща към нормалния живот Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Бившият ръководител на американския софтуерен гигант е напуснал "Майкрософт" заради "неуместна връзка" Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Това е вторият най-голям удар в историята на страната
Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен За да бъдат честни и демократични, пипалата на хунтата трябва да бъдат отрязани. Виц на деня Виц на деня Преди среща:
- И как да те позная?
- Като видиш жена да приближава и си помислиш: "Само да не е тая!" Точно тази ще съм аз!
Виц на деня Виц на деня - Колеги, в служебната поща дойде файл "10 тест".
- Това е "IQ тест".
- Трябва ли да го решаваме?
- Вече не...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес е трудно да бъдеш нормален... Опитай утре...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори