×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Диян Петров: С устойчиво управление на водите селскостопанският сектор ще има развитие


Диян Петров: С устойчиво управление на водите селскостопанският сектор ще има развитие
Диян Петров е кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС
01 Април 2021, Четвъртък, 09:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

През следващите четири години предстои реконструкция, възстановяване, модернизация на напоителни канали, това ще доведе до значително намаляване на загубите, посочва кандидатът от ГЕРБ-СДС

Диян Петров е на 42 години от Бургас, едно от разпознаваемите лица в листата на ПП ГЕРБ на парламентарните избори за 45-о Народно събрание. Завършил е „Българска филология” в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” има втора специалност „Компютърни системи и технологии” от същия университет. Изучавал „Право” в БСУ и „Инженеринг и експлоатация на енергийни системи”. Работил е в частния сектор, в момента е управител в „Напоителни системи ”ЕАД - клон Бургас. Един от малцината в листата на ГЕРБ, които разбират професионално от земеделие и напояване в него. Той е сред учредителите на ПП ГЕРБ.

- Господин Петров, кои са основните приоритети по отношение на земеделието в региона в частта напояване?

- Основните предизвикателства, са свързани със съществуващата в страната хидромелиоративна инфраструктура, включваща инженерни системи, свързани с напояване, отводняване и защита от вредното въздействие на водите, която към момента е в не добро физическо състояние и с влошена функционалност, което води до значителни загуби на поливна вода и предполага по-висока цена. В ежедневните ми срещи със земеделски производители ясно се откроява тяхното желание за развиване на съвременно и модерно земеделие. Те са изключително работливи хора, но за жалост често са подложени на негативното въздействие на климата и им се налага да се адаптират към последиците от неговото изменение.

- Каква е посоката на работа, за да стане още по-модерно и ефективно земеделието?

- През годините работата за развитие на устойчиво селско стопанство е била много важна за мен. Такава ще бъде и занапред. При срещите всички стопани искат да развиват едно модерно и съвременно земеделие, за целта е необходимо възстановяване и модернизация на хидромелиоративния фонд в България. Чрез набор от мерки и реформи, които не просто целят да възстановят потенциала за растеж на икономиката, но и да го развият и повишат, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел - адаптиране на земеделието към климатичните промени.

- Как може да се рехабилитират напоителните системи?

- През годините средствата, отделяни за поддържане на напоителните системи са били винаги недостатъчни. Сега е момента да се постави едно ново начало за устойчиво управление на водите. През следващите четири години предстои реконструкция, възстановяване, модернизация на напоителни канали, напоителни полета, деривации, помпени станции, напорни тръбопроводи, изравнители, водохващания, язовири. Реализацията на дейностите ще доведе до значително намаляване на загубите на вода при едновременно нарастване на поливните площи и подобряване на ефективността на поливните процеси. Средствата необходими за реализация на реформите и инвестициите в аграрния сектор възлизат на общо 871 млн. лв. изцяло за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

- Какви ще са конкретните ползи за област Бургас?

- Дейностите по мярката за реконструкция, възстановяване и модернизация на хидромелиоративния фонд вече текат и в област Бургас. Желанието за увеличаването на обработваемата земя от земеделските производители и постигане на по-високи добиви на по-малка площ, от модерно поливно земеделие съвпада и с целите на плана, като изпълнението му ще доведе и до предлагане на справедлива цена за услугата напояване. Подготвени са количествено стойностни сметки съгласно изискванията на плана за възстановяване и устойчивост, за значително увеличаване на поливните площи, като водата да стига до повече земеделци чрез рехабилитираните системи без загуба на вода, при нарастване на поливните площи. В областта ще стартираме още това лято с проект за „Модернизация на деривационен канал към напоителна система „Каябаш”. Накратко да обясня, тази напоителна система обхваща землищата на гр. Сунгурларе, с. Славянци, с. Чубра. През изминалите две години системата за напояване на земеделските земи в тези землища не функционираше, поради липса на достатъчно вода в чашата на язовир „Скала 1”, който е основен водоизточник за напоителната система. Земеделските производители желаят да напояват овощни градини и лозя, както е било в предходни години при гарантиране на доставките на вода, а тя ще бъде гарантирана, защото с целите на плана ще се осъществи намаляване на до 95% загубите на вода в дюкера и ще доведе до увеличаване на количеството доставена вода в язовир „Скала 1”. С което ще може да се гарантират 25 700 дка. годни площи за напояване. Желанията им ще са удоволетворени. Следваща стъпка е „Модернизация на помпена станция „Порой” в община Несебър към напоителна система Порой, която ще обезпечи нуждите на аграрния сектор за доставяне на вода за напояване до повече ползватели. Инвестициите във възстановяването на хидромелиоративната инфраструктура ще доведе до подобряване на водния баланс на почвите и ще се намали преуплътняването и ветровата ерозия при резки засушавания. След рехабилитацията на повърхностните водоизточници и системи ще се намали натискът върху ползването на подземни водоизточници, извори, реки и др., което ще окаже благоприятен ефект за екосистемите.

- Обърнато ли е внимание на превенцията, за да не се допуска наводняване на земеделските площи?

- Разбира се, превенцията е много важен фактор. Наши служители извършват всеки ден обходи и проверка на системите и съоръженията, както и денонощни наблюдения при информация за даден синоптичен код от НИМХ. Наблюдаваме корекциите на реките, отводнителните канали, нивата на язовирите стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД. На територията на област Бургас са изградени 119 184 дка. отводнявани площи, обособени в тринадесет отводнителни системи и десет отводнителни помпени станции. Общата дължина на коригираните участъци на реките е 248 км. Денонощно се наблюдават 7 язовира в област Бургас. Подготвени са съгласно плана за възстановяване и устойчивост, за рехабилитация и възстановяване отводнителните съоръжения в следните обекти:

  • Отводнителни канали на ОС „Новоселци” - общ. Камено;
  • Отводнителни канали на ОС „Димчево” - общ. Бургас;
  • Главен отводнителен канал ОС „Гълъбец” - общ. Поморие;
  • Главен отводнителен канал ОС „Несебърско блато” - общ. Несебър;

Подготвени за възстановяване и рехабилитация отводнителни помпени станции:

  • ОПС „Димчево” - общ. Бургас;
  • ОПС „Новоселци1” - общ. Камено;
  • ОПС „Дяволско блато” - общ. Приморско;
  • ОПС „Тънково”, 1 и 2 - общ. Несебър;
  • ОПС „Слънчев бряг” - общ. Несебър;
  • ОПС „Несебър” - общ. Несебър;

Реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост ще доведе до:

• Опазване на земеделските земи от вредното въздействие на водите.

• Предотвратяване на риска от бедствия.

• Адаптиране на земеделието към климатичните промени.

Същевременно проектът няма да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията и видовете в рамките на Натура 2000, така и извън нея, а напротив.




България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори