×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
 • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
 • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
 • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

Диян Петров: С устойчиво управление на водите селскостопанският сектор ще има развитие


Диян Петров: С устойчиво управление на водите селскостопанският сектор ще има развитие
Диян Петров е кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС
01 Април 2021, Четвъртък, 09:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

През следващите четири години предстои реконструкция, възстановяване, модернизация на напоителни канали, това ще доведе до значително намаляване на загубите, посочва кандидатът от ГЕРБ-СДС

Диян Петров е на 42 години от Бургас, едно от разпознаваемите лица в листата на ПП ГЕРБ на парламентарните избори за 45-о Народно събрание. Завършил е „Българска филология” в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” има втора специалност „Компютърни системи и технологии” от същия университет. Изучавал „Право” в БСУ и „Инженеринг и експлоатация на енергийни системи”. Работил е в частния сектор, в момента е управител в „Напоителни системи ”ЕАД - клон Бургас. Един от малцината в листата на ГЕРБ, които разбират професионално от земеделие и напояване в него. Той е сред учредителите на ПП ГЕРБ.

- Господин Петров, кои са основните приоритети по отношение на земеделието в региона в частта напояване?

- Основните предизвикателства, са свързани със съществуващата в страната хидромелиоративна инфраструктура, включваща инженерни системи, свързани с напояване, отводняване и защита от вредното въздействие на водите, която към момента е в не добро физическо състояние и с влошена функционалност, което води до значителни загуби на поливна вода и предполага по-висока цена. В ежедневните ми срещи със земеделски производители ясно се откроява тяхното желание за развиване на съвременно и модерно земеделие. Те са изключително работливи хора, но за жалост често са подложени на негативното въздействие на климата и им се налага да се адаптират към последиците от неговото изменение.

- Каква е посоката на работа, за да стане още по-модерно и ефективно земеделието?

- През годините работата за развитие на устойчиво селско стопанство е била много важна за мен. Такава ще бъде и занапред. При срещите всички стопани искат да развиват едно модерно и съвременно земеделие, за целта е необходимо възстановяване и модернизация на хидромелиоративния фонд в България. Чрез набор от мерки и реформи, които не просто целят да възстановят потенциала за растеж на икономиката, но и да го развият и повишат, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел - адаптиране на земеделието към климатичните промени.

- Как може да се рехабилитират напоителните системи?

- През годините средствата, отделяни за поддържане на напоителните системи са били винаги недостатъчни. Сега е момента да се постави едно ново начало за устойчиво управление на водите. През следващите четири години предстои реконструкция, възстановяване, модернизация на напоителни канали, напоителни полета, деривации, помпени станции, напорни тръбопроводи, изравнители, водохващания, язовири. Реализацията на дейностите ще доведе до значително намаляване на загубите на вода при едновременно нарастване на поливните площи и подобряване на ефективността на поливните процеси. Средствата необходими за реализация на реформите и инвестициите в аграрния сектор възлизат на общо 871 млн. лв. изцяло за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

- Какви ще са конкретните ползи за област Бургас?

- Дейностите по мярката за реконструкция, възстановяване и модернизация на хидромелиоративния фонд вече текат и в област Бургас. Желанието за увеличаването на обработваемата земя от земеделските производители и постигане на по-високи добиви на по-малка площ, от модерно поливно земеделие съвпада и с целите на плана, като изпълнението му ще доведе и до предлагане на справедлива цена за услугата напояване. Подготвени са количествено стойностни сметки съгласно изискванията на плана за възстановяване и устойчивост, за значително увеличаване на поливните площи, като водата да стига до повече земеделци чрез рехабилитираните системи без загуба на вода, при нарастване на поливните площи. В областта ще стартираме още това лято с проект за „Модернизация на деривационен канал към напоителна система „Каябаш”. Накратко да обясня, тази напоителна система обхваща землищата на гр. Сунгурларе, с. Славянци, с. Чубра. През изминалите две години системата за напояване на земеделските земи в тези землища не функционираше, поради липса на достатъчно вода в чашата на язовир „Скала 1”, който е основен водоизточник за напоителната система. Земеделските производители желаят да напояват овощни градини и лозя, както е било в предходни години при гарантиране на доставките на вода, а тя ще бъде гарантирана, защото с целите на плана ще се осъществи намаляване на до 95% загубите на вода в дюкера и ще доведе до увеличаване на количеството доставена вода в язовир „Скала 1”. С което ще може да се гарантират 25 700 дка. годни площи за напояване. Желанията им ще са удоволетворени. Следваща стъпка е „Модернизация на помпена станция „Порой” в община Несебър към напоителна система Порой, която ще обезпечи нуждите на аграрния сектор за доставяне на вода за напояване до повече ползватели. Инвестициите във възстановяването на хидромелиоративната инфраструктура ще доведе до подобряване на водния баланс на почвите и ще се намали преуплътняването и ветровата ерозия при резки засушавания. След рехабилитацията на повърхностните водоизточници и системи ще се намали натискът върху ползването на подземни водоизточници, извори, реки и др., което ще окаже благоприятен ефект за екосистемите.

- Обърнато ли е внимание на превенцията, за да не се допуска наводняване на земеделските площи?

- Разбира се, превенцията е много важен фактор. Наши служители извършват всеки ден обходи и проверка на системите и съоръженията, както и денонощни наблюдения при информация за даден синоптичен код от НИМХ. Наблюдаваме корекциите на реките, отводнителните канали, нивата на язовирите стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД. На територията на област Бургас са изградени 119 184 дка. отводнявани площи, обособени в тринадесет отводнителни системи и десет отводнителни помпени станции. Общата дължина на коригираните участъци на реките е 248 км. Денонощно се наблюдават 7 язовира в област Бургас. Подготвени са съгласно плана за възстановяване и устойчивост, за рехабилитация и възстановяване отводнителните съоръжения в следните обекти:

 • Отводнителни канали на ОС „Новоселци” - общ. Камено;
 • Отводнителни канали на ОС „Димчево” - общ. Бургас;
 • Главен отводнителен канал ОС „Гълъбец” - общ. Поморие;
 • Главен отводнителен канал ОС „Несебърско блато” - общ. Несебър;

Подготвени за възстановяване и рехабилитация отводнителни помпени станции:

 • ОПС „Димчево” - общ. Бургас;
 • ОПС „Новоселци1” - общ. Камено;
 • ОПС „Дяволско блато” - общ. Приморско;
 • ОПС „Тънково”, 1 и 2 - общ. Несебър;
 • ОПС „Слънчев бряг” - общ. Несебър;
 • ОПС „Несебър” - общ. Несебър;

Реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост ще доведе до:

• Опазване на земеделските земи от вредното въздействие на водите.

• Предотвратяване на риска от бедствия.

• Адаптиране на земеделието към климатичните промени.

Същевременно проектът няма да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията и видовете в рамките на Натура 2000, така и извън нея, а напротив.
България Всички новини
Жители на Долно Езерово пак искат бургаският квартал да се казва Вая Жители на Долно Езерово пак искат бургаският квартал да се казва Вая До 1934 г. тогавашното село се е казвало Ваякьой „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Той твърди, че поднасяне е причинило инцидента
Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори