×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Почти като "Епъл" без Джобс - накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер след смъртта му


30 Март 2021, Вторник, 10:54 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Преки наследници би трябвало да са съпругата му Рената и четирите им деца, но тя се занимава основно с благотворителната дейност, а децата са твърде малки

 

Смъртта в хеликоптерна катастрофа на милиардера Петр Келнер неизбежно ще повлияе на бизнеса и донякъде на политиката в Чехия и Централна Европа. Борсите вече реагираха с понижаване акциите на някои от дружествата, в които той имаше участие. Но какви по-конкретно ще са последиците е трудно да се прецени в момента дори само заради една единствена причина - от базираната в Нидерландия инвестиционна група PPF Group N.V. той притежава дял от 98.93% и тя не е публична, пише Дневник.

Според бизнеса, с който се заема една еднолично притежавана компания, такава структура на собствеността ѝ може да е голям плюс, защото осигурява спокойствие на собствениците да реализират плановете си така, както сметнат за добре. Но когато се случи напълно неочакван трагичен инцидент като този в Аляска с Келнер, неизвестността какво следва може и да съсипе такава структура.

Анализатори от Чехия правят паралели с ефекта за "Епъл" от смъртта на Стив Джобс

- загуба на визионер и стратег, насочващ компанията към нови сегменти и привлекателни пазари. Но става дума и за това как след такъв удар една глобална структура има достатъчно добри мениджъри, за да премине през бурята, каза днес пред в. "Хосподарски новини" в Прага Лукаш Кованда, главен икономист на Trinity Bank.

Щепан Кречек, колегата му в ВH Securities, коментира, че със сигурност има изработен план за действие в PPF при такава криза, но и че "да бъде заместен Келнер ще е изключително трудно, да не кажа невъзможно, а някои проекти ще бъдат приключени по-бавно". През последните години Келнер се бе оттеглил от ръководни позиции в групата, но и днес има репутацията на глобален и интелигентен бизнес играч, особено когато става дума за преговори.

Трети финансист - Петр Бартек от финансовата група Česká spořitelna, смята, че важното е кой реално ще поеме управлението сега. "PPF може да се развие, както всяка нормална корпорация, с разделяне на решенията сред по-широк кръг от ръководството - ход, който би направил поведението ѝ по-предвидимо, но и действията ѝ по-бавни."

Сравненията със Стив Джобс са коректни само донякъде. Защото PPF е непублична група, а Келнер не даваше никакви интервюта, комуникацията от компанията бе много оскъдна и се налагаше да се изчака годишния ѝ отчет, за да прочетат бизнесмени, политици и журналисти поне малко какво мисли Келнер. Освен това "Епъл" е технологична компания за потребителски стоки, докато PPF е инвестиционна и управляваща група.

Кой ще е наследник

Преки наследници би трябвало да са съпругата му Рената и четирите им деца, но тя се занимава основно с благотворителната дейност на семейната фондация в сферата на образованието и културата, а децата са твърде малки, за да ръководят или пък имат съвършено различни интереси като дъщерята Анна, която от години участва в конни състезания.

Дали те ще решат да продадат евентуалните си дялове в PPF Group N.V. (и на кого) или ще оставят на фонд за доверително управление?

Това е големият въпрос в момента. Източници от Прага, с които "Дневник" разговаря днес, потвърдиха, че и при тях е така - не е известно какво ще се случи със собствеността и какво ще решат наследниците.

Останалите акционери в PPF Group N.V. са Ладислав Бартоничек и Жан-Паскал Дювюар (с по 0.535% дял от правата за гласуване). И двамата са приблизително на възрастта на Келнер и стават акционери долу-горе по едно и също време - през 2007 и 2010 г. Но имат доста различен професионален профил и отговорности.

Бартоничек пое днес управлението на всички дейности на групата от името на покойния Келнер, обявиха от компанията. Но няма подробности как е взето това решение и за какъв срок ще действа промяната.

Той отдавна е в структурите на групата и се занимава с телеком и технологичния бизнес, включително с придобитите активи на "Теленор" в няколко държави в региона. На него пряко са подчинени Джейсън Кинг - главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на "Теленор България" и Любош Йетмар, който от миналата есен ръководи "БТВ Медиа Груп". Иначе казано, Бартоничек е човекът, който има най-пряко отношение към бизнеса на Келнер в България.

Дювюар идва след 17 години кариера в McKinsey & Company, където се издига до ръководител на поделението ѝ, занимаващо се с бившия СССР и Централна Европа. Това е една от големите световни консултантски компании, базирана в Ню Йорк, като в нея той е съветвал банки, застрахователи и индустриални компании в Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния. Нещо повече - от януари 2020 г. той е главен изпълнителен директор на Home Credit N.V (дял на PPF от 91%), нидерландското дружество, което най-вече с бизнеса си за кредитиране на физически лица в Китай, Русия и САЩ е смятано за основния финансов двигател на цялата PPF Group.

Двамата "микро" акционери имат нищожно влияние при гласуване на решенията за бъдещето на инвестиционната група, но едва ли има някой по-запознат от тях със състоянието и перспективите ѝ.

Удар в много деликатен момент

Смърта на Келнер идва в особено деликатен момент. Цялата група е ударена (както всеки бизнес) от кризата, предизвикана от коронавируса и тъкмо се надяваше да започне бързо възстановяване. Чешки медии пишеха, че собственикът е станал доста по-предпазлив на китайския пазар, прибрал е доста от бизнеса си обратно в Чехия и Централна Европа и е започнал да опитва да пробие на пазарите в САЩ.

Пражкото издание "Респект" коментира в понеделник, че милиардерът бе един от най-влиятелните хора в чешкото общество - в бизнеса, политиката и благотворителността. То смята, че с притежаването на телекоми и медии той е можел да оказва значително влияние, макар никога да не говори публично, да не дава интервюта и дори не позволява да бъде сниман. Както това издание, така и "Хосподарске новини", посочват за пореден път и повтаряни от години съмнения, че част от най-успешните начинания, особено тези в Русия, Китай и бившия СССР, се дължат в някаква степени на политическо покровителство от властите. Чешки медии с интерес следят всяка новина са среща на Келнер с някой лидер - например, със словенския премиер Янез Янша в началото на декември.

PPF специално отхвърля подобни внушения с обяснения за "неоснователни твърдения и потвеждаща информация" за компанията. PPF е преди всичко непрекъснато развиваща се финансова-инвестиционна структура и се смята, че особено добре състоянието ѝ се вижда според това, което се случва с Home Credit - мултинационалната група за потребителско кредитиране.

По данни от средата на месеца Home Credit е изгубила 584 милиона евро през 2020 г. (след 400 млн. евро печалба през 2019 г.), но през втората половина отново е започнала да печели (35 млн. срещу 619 млн. нетна загуба в първото полугодие) и очаква така да приключи и 2021 г. Заради пандемията бяха редуцирани значително оценките на активите ѝ, а през 2019 г. тя се отказа от планираното излизане на борсата в Хонконг.

"Home Credit остава стабилна и с оперативен модел, който може бързо да се адаптира за справяне с променящи се обстоятелства, както постъпихме през 2020 г. Пренастроихме бизнеса си за периода след COVID-19 и сме уверени, че докато глобалните пазари се завръщат към нормална работа, ние ще продължим да растем", заяви Жан-Паскал Дювюар.

- другото, с което PPF е известна в България, нещата също са в преходна фаза като през август дори имаше публикации, че Келнер обмисля да се раздели с него малко повече от 2 години след сделката с "Теленор".

PPF Telecom Group, предвождана от Ладислав Бартоничек, е увеличила през 2020 г. нетната си печалба с 16.1% до 432 млн. евро, показаха годишни данни на сайта ѝ. Но от него се вижда, че консолидираните приходи почти не са се променили, докато печалбата идва по-скоро заради отделянето в CETIN Group на мобилните мрежи от търговските операции в България, Унгария и Сърбия и консолидирането на инфраструктурните операции. Преди седмица "Блумбърг" съобщи, че Келнер е обмислял да продаде миноритарен дял в CETIN - директно или през борсата като решението се е очаквало не по-късно от тази пролет.

Нетната печалба на "Теленор България", например, е намаляла до 55 млн. евро (от 77 млн. през 2019 г.) въпреки увечените приходи от 402 млн. евро (при 384 млн. евро година по-рано). Отчетливо са се увеличили оперативните разходи - от 204 млн. евро на 262 млн. евро, което изглежда логично като инвестиционен ход за развиване на относително нова придобивка на PPF. Но клиентите ѝ са намалели с 1.6% до 3.47 млн. (от тях 82% използват мобилните услуги ), сочи още отчетът, цитиран от SeeNews.

Това се случва в момент, когато друга инвестиционна компания - United Partners, сглоби в България конкурентно портфолио като към телекома си "Виваком" бързо добави телевизии, радиостанции и интернет издания на медийната "Нова Броудкастинг груп", интернет доставчици и дори вестници.

Бъдещето на медийното присъствие на PPF

зависи какви са - и дали няма да бъдат замразени - подготвените планове преди и след като Любош Йетмар пое в средата на октомври поста Главен изпълнителен директор на CME Bulgaria. Другото важно лице е Мартин Швехлак който от средата на декември е главен изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп". Любопитен момент е, че медийният бизнес на СМЕ в България е единственият отделен от останалите след сделката, този в Чехия, Словакия, Румъния и Словения бе поверен на Дидие Щосел, който докато работеше за MTG (бившият собственик на "Нова Броудкастинг груп") натрупа обширно познание за медийната среда и пазари, както и контакти в България.

 

Важно е и как ще са обвързани плановете с развитието на "Теленор" и как ще се финансират, защото, ако не е с вътрешни за инвестиционната група средства, след гибелта на Келнер банките ще имат доста въпроси за бъдещето.

 

Вероятно не на последно място в българския контекст е важно как при новите обстоятелства "БТВ Медиа Груп" и "Теленор" ще издържат на конкурентния натиск на United Group (придобили "Нова телевизия") и как ще се адаптира към потенциалните размествания в политическите среди след изборите за парламент тази неделя и за президент през есента.


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори