×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Най-малко 9 души загинаха при взрив в мина в Колумбия
  • Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас
  • Отново колона от автомобили се образува на „Кулата“
  • Затвориха Прохода на Републиката заради паднал стълб
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Почти като "Епъл" без Джобс - накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер след смъртта му


30 Март 2021, Вторник, 10:54 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Преки наследници би трябвало да са съпругата му Рената и четирите им деца, но тя се занимава основно с благотворителната дейност, а децата са твърде малки

 

Смъртта в хеликоптерна катастрофа на милиардера Петр Келнер неизбежно ще повлияе на бизнеса и донякъде на политиката в Чехия и Централна Европа. Борсите вече реагираха с понижаване акциите на някои от дружествата, в които той имаше участие. Но какви по-конкретно ще са последиците е трудно да се прецени в момента дори само заради една единствена причина - от базираната в Нидерландия инвестиционна група PPF Group N.V. той притежава дял от 98.93% и тя не е публична, пише Дневник.

Според бизнеса, с който се заема една еднолично притежавана компания, такава структура на собствеността ѝ може да е голям плюс, защото осигурява спокойствие на собствениците да реализират плановете си така, както сметнат за добре. Но когато се случи напълно неочакван трагичен инцидент като този в Аляска с Келнер, неизвестността какво следва може и да съсипе такава структура.

Анализатори от Чехия правят паралели с ефекта за "Епъл" от смъртта на Стив Джобс

- загуба на визионер и стратег, насочващ компанията към нови сегменти и привлекателни пазари. Но става дума и за това как след такъв удар една глобална структура има достатъчно добри мениджъри, за да премине през бурята, каза днес пред в. "Хосподарски новини" в Прага Лукаш Кованда, главен икономист на Trinity Bank.

Щепан Кречек, колегата му в ВH Securities, коментира, че със сигурност има изработен план за действие в PPF при такава криза, но и че "да бъде заместен Келнер ще е изключително трудно, да не кажа невъзможно, а някои проекти ще бъдат приключени по-бавно". През последните години Келнер се бе оттеглил от ръководни позиции в групата, но и днес има репутацията на глобален и интелигентен бизнес играч, особено когато става дума за преговори.

Трети финансист - Петр Бартек от финансовата група Česká spořitelna, смята, че важното е кой реално ще поеме управлението сега. "PPF може да се развие, както всяка нормална корпорация, с разделяне на решенията сред по-широк кръг от ръководството - ход, който би направил поведението ѝ по-предвидимо, но и действията ѝ по-бавни."

Сравненията със Стив Джобс са коректни само донякъде. Защото PPF е непублична група, а Келнер не даваше никакви интервюта, комуникацията от компанията бе много оскъдна и се налагаше да се изчака годишния ѝ отчет, за да прочетат бизнесмени, политици и журналисти поне малко какво мисли Келнер. Освен това "Епъл" е технологична компания за потребителски стоки, докато PPF е инвестиционна и управляваща група.

Кой ще е наследник

Преки наследници би трябвало да са съпругата му Рената и четирите им деца, но тя се занимава основно с благотворителната дейност на семейната фондация в сферата на образованието и културата, а децата са твърде малки, за да ръководят или пък имат съвършено различни интереси като дъщерята Анна, която от години участва в конни състезания.

Дали те ще решат да продадат евентуалните си дялове в PPF Group N.V. (и на кого) или ще оставят на фонд за доверително управление?

Това е големият въпрос в момента. Източници от Прага, с които "Дневник" разговаря днес, потвърдиха, че и при тях е така - не е известно какво ще се случи със собствеността и какво ще решат наследниците.

Останалите акционери в PPF Group N.V. са Ладислав Бартоничек и Жан-Паскал Дювюар (с по 0.535% дял от правата за гласуване). И двамата са приблизително на възрастта на Келнер и стават акционери долу-горе по едно и също време - през 2007 и 2010 г. Но имат доста различен професионален профил и отговорности.

Бартоничек пое днес управлението на всички дейности на групата от името на покойния Келнер, обявиха от компанията. Но няма подробности как е взето това решение и за какъв срок ще действа промяната.

Той отдавна е в структурите на групата и се занимава с телеком и технологичния бизнес, включително с придобитите активи на "Теленор" в няколко държави в региона. На него пряко са подчинени Джейсън Кинг - главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на "Теленор България" и Любош Йетмар, който от миналата есен ръководи "БТВ Медиа Груп". Иначе казано, Бартоничек е човекът, който има най-пряко отношение към бизнеса на Келнер в България.

Дювюар идва след 17 години кариера в McKinsey & Company, където се издига до ръководител на поделението ѝ, занимаващо се с бившия СССР и Централна Европа. Това е една от големите световни консултантски компании, базирана в Ню Йорк, като в нея той е съветвал банки, застрахователи и индустриални компании в Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Румъния. Нещо повече - от януари 2020 г. той е главен изпълнителен директор на Home Credit N.V (дял на PPF от 91%), нидерландското дружество, което най-вече с бизнеса си за кредитиране на физически лица в Китай, Русия и САЩ е смятано за основния финансов двигател на цялата PPF Group.

Двамата "микро" акционери имат нищожно влияние при гласуване на решенията за бъдещето на инвестиционната група, но едва ли има някой по-запознат от тях със състоянието и перспективите ѝ.

Удар в много деликатен момент

Смърта на Келнер идва в особено деликатен момент. Цялата група е ударена (както всеки бизнес) от кризата, предизвикана от коронавируса и тъкмо се надяваше да започне бързо възстановяване. Чешки медии пишеха, че собственикът е станал доста по-предпазлив на китайския пазар, прибрал е доста от бизнеса си обратно в Чехия и Централна Европа и е започнал да опитва да пробие на пазарите в САЩ.

Пражкото издание "Респект" коментира в понеделник, че милиардерът бе един от най-влиятелните хора в чешкото общество - в бизнеса, политиката и благотворителността. То смята, че с притежаването на телекоми и медии той е можел да оказва значително влияние, макар никога да не говори публично, да не дава интервюта и дори не позволява да бъде сниман. Както това издание, така и "Хосподарске новини", посочват за пореден път и повтаряни от години съмнения, че част от най-успешните начинания, особено тези в Русия, Китай и бившия СССР, се дължат в някаква степени на политическо покровителство от властите. Чешки медии с интерес следят всяка новина са среща на Келнер с някой лидер - например, със словенския премиер Янез Янша в началото на декември.

PPF специално отхвърля подобни внушения с обяснения за "неоснователни твърдения и потвеждаща информация" за компанията. PPF е преди всичко непрекъснато развиваща се финансова-инвестиционна структура и се смята, че особено добре състоянието ѝ се вижда според това, което се случва с Home Credit - мултинационалната група за потребителско кредитиране.

По данни от средата на месеца Home Credit е изгубила 584 милиона евро през 2020 г. (след 400 млн. евро печалба през 2019 г.), но през втората половина отново е започнала да печели (35 млн. срещу 619 млн. нетна загуба в първото полугодие) и очаква така да приключи и 2021 г. Заради пандемията бяха редуцирани значително оценките на активите ѝ, а през 2019 г. тя се отказа от планираното излизане на борсата в Хонконг.

"Home Credit остава стабилна и с оперативен модел, който може бързо да се адаптира за справяне с променящи се обстоятелства, както постъпихме през 2020 г. Пренастроихме бизнеса си за периода след COVID-19 и сме уверени, че докато глобалните пазари се завръщат към нормална работа, ние ще продължим да растем", заяви Жан-Паскал Дювюар.

- другото, с което PPF е известна в България, нещата също са в преходна фаза като през август дори имаше публикации, че Келнер обмисля да се раздели с него малко повече от 2 години след сделката с "Теленор".

PPF Telecom Group, предвождана от Ладислав Бартоничек, е увеличила през 2020 г. нетната си печалба с 16.1% до 432 млн. евро, показаха годишни данни на сайта ѝ. Но от него се вижда, че консолидираните приходи почти не са се променили, докато печалбата идва по-скоро заради отделянето в CETIN Group на мобилните мрежи от търговските операции в България, Унгария и Сърбия и консолидирането на инфраструктурните операции. Преди седмица "Блумбърг" съобщи, че Келнер е обмислял да продаде миноритарен дял в CETIN - директно или през борсата като решението се е очаквало не по-късно от тази пролет.

Нетната печалба на "Теленор България", например, е намаляла до 55 млн. евро (от 77 млн. през 2019 г.) въпреки увечените приходи от 402 млн. евро (при 384 млн. евро година по-рано). Отчетливо са се увеличили оперативните разходи - от 204 млн. евро на 262 млн. евро, което изглежда логично като инвестиционен ход за развиване на относително нова придобивка на PPF. Но клиентите ѝ са намалели с 1.6% до 3.47 млн. (от тях 82% използват мобилните услуги ), сочи още отчетът, цитиран от SeeNews.

Това се случва в момент, когато друга инвестиционна компания - United Partners, сглоби в България конкурентно портфолио като към телекома си "Виваком" бързо добави телевизии, радиостанции и интернет издания на медийната "Нова Броудкастинг груп", интернет доставчици и дори вестници.

Бъдещето на медийното присъствие на PPF

зависи какви са - и дали няма да бъдат замразени - подготвените планове преди и след като Любош Йетмар пое в средата на октомври поста Главен изпълнителен директор на CME Bulgaria. Другото важно лице е Мартин Швехлак който от средата на декември е главен изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп". Любопитен момент е, че медийният бизнес на СМЕ в България е единственият отделен от останалите след сделката, този в Чехия, Словакия, Румъния и Словения бе поверен на Дидие Щосел, който докато работеше за MTG (бившият собственик на "Нова Броудкастинг груп") натрупа обширно познание за медийната среда и пазари, както и контакти в България.

 

Важно е и как ще са обвързани плановете с развитието на "Теленор" и как ще се финансират, защото, ако не е с вътрешни за инвестиционната група средства, след гибелта на Келнер банките ще имат доста въпроси за бъдещето.

 

Вероятно не на последно място в българския контекст е важно как при новите обстоятелства "БТВ Медиа Груп" и "Теленор" ще издържат на конкурентния натиск на United Group (придобили "Нова телевизия") и как ще се адаптира към потенциалните размествания в политическите среди след изборите за парламент тази неделя и за президент през есента.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Доц.Мангъров за проф.Кантарджиев: Добре, че го махнаха Пo врeмe нa пaндeмиятa тoй зaбрaви тoвa, кoeтo винaги e знaeл и ce държa кaтo чoвeк, кoйтo изпълнявa нaрeждaния и зaпoвeди, смята ковид критикът доц.Мангъров   Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Сигнал до Флагман.бг от ж.к."Зорница": Разгонете клошарите до УМБАЛ Бургас, превръщат живота ни в ад Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Проф. Витанов: Здравната система няма да се задъха благодарение на ваксинацията Има опасност обаче от нови варианти на COVID-19 в страната, които трябва да бъдат прихванати навреме Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Как "свещеници" разстреляха мутри във ВИП салон на софийски ресторант Сцена от Кръстника вдъхновила килърите, сред трите жертви е и Митко Малкия – дясната ръка на Златко Баретата Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Луиза Григорова чукна 31, вече е с дълга руса коса Тя си спретна импровизирано парти на снимачната площадка на филма „Игра на доверие”, по който работи в момента   Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Министърът на образованието: 1/3 от регионалните началници са ангажирани с партийна дейност Получаваме сигнали, че в хода на политическите кампании е оказван натиск над директори и учители, съобщи проф.Николай Денков   Спасиха мече в района на Смолян Спасиха мече в района на Смолян Намерено е само и уплашено Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Нискоквалифицираните кадри най-търсени на пазара на труда Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души   Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Папарашки удар: Д-р Емилова се тъпче с вредни храни Не устоях на изкушението да снимам масата, преди сервитьорът да прибере чиниите, пише очевидец   Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Увеличават шофьорските курсове с 10 часа? Предвиждат се промени и при годишните технически прегледи
Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага   Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията Силно наводнение в района на Солун взе жертва Силно наводнение в района на Солун взе жертва Стихията наводни и магазини и приземни етажи в града Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Томас иска да види малката Лилибет и Арчи Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня Този, който има красива жена и този, който има лозе край пътя, имат еднакви проблеми. Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти има на лицето?
- Оса ми кацна.
- Ужили те?
- Не успя. Мъжа ми я утрепа с лопатата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много моля, който е влюбен и лети в облаците, да ми каже какво ще е времето утре
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори