×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
  • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
  • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
  • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

Милен Ненчев, НФСБ: Държавата е длъжник на българина - трябва да изготви паспортизацията на сградите за своя сметка


Милен Ненчев, НФСБ: Държавата е длъжник на българина - трябва да изготви паспортизацията на сградите за своя сметка
Иначе в България почти няма да остане незасегнат човек, а страната има финансов ресурс да ги облекчи, смята кандидата за народен представител от коалиция „НФСБ-ВОЛЯ“
29 Март 2021, Понеделник, 10:38 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Според кандидата за народен представител от патриотична коалиция „ВОЛЯ и НФСБ“ не е морално собствениците да плащат в заварено положение

Милен Ненчев е роден в Бургас, дипломиран инженер, с магистърска степен по специалността „Бизнес мениджмънт, маркетинг и правна дейност на фирми". Има повече от 10 години професионален стаж в управлението и реализацията на инвестиционни проекти, насочени в областта на строителството. От 2006 до 2010 г., е началник на РДНСК -Бургас. Негова заслуга е събарянето на кървавата чешма, издигната в с. Трънак в памет на четирима протурски терористи, организирали кървавия атентат на гара Буново през март 1985 г. Един от дарителите на храм „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал „Победа“. Към момента е началник на РДНСК – Бургас. Общински съветник от ПП НФСБ в общински съвет Бургас втори мандат. Кандидат за народен представител от патриотична коалиция "ВОЛЯ и НФСБ" с номер 24 и преференция 102.

-Инж.Ненчев, в последните месеци усилено се заговори за техническа паспортизация на сградите, строени преди 2007 година, но сякаш обществото не е много наясно какво е това. Можете ли да ни обясните накратко?

-Накратко, всяка сграда, която е построена до 2007 година, следва да има своя технически паспорт. Техническият паспорт е техническа оценка какво представлява сградата- дали тя е годна да понесе бъдещите предизвикателства на времето и на своите обитатели. В паспорта се отразява цялата история на сградата- материали, сертификати за съоръженията, качество на електро и водопроводната инсталация, извършените реконструкции и преустройства, както и срокове за обследване, реконструкция и обновяване. Като човек, който цял живот се занимава със строителен надзор, смятам, че е абсолютно задължително това да се случи и всяка сграда да има такъв паспорт.

-Въпреки това имате малко по-особена позиция по темата?

-Да, моята лична позиция е малко по-различна относно поемането на този разход, отколкото е разписана в наредбата. Наредбата категорично задължава собствениците на сгради сами да организират този процес и сами да заплатят този разход. В случаите, в които собствениците не заплатят този разход от своя бюджет, разходът се заплаща от общинска администрация, след което общинска администрация събира по законов ред изразходваните средства- дали с политиката по събиране на местни данъци и такси, дали  с частни съдебни изпълнители или по други законови начини. Нормативно единствено и само собственикът следва да заплаща този технически паспорт. Тук е различният начин на мислене от моя страна, конкретно за техническите паспорти. Да, аз съм твърдо за всяка сграда да има своя технически паспорт, но се противопоставям по вътрешно убеждение този разход да бъде поеман от собствениците. Считам, че не е морално, не е етично и не е справедливо този разход да бъде за тяхна сметка. Държавата като регулатор на тези отношения трябва да поеме своята функция и този разход, който засяга прекалено много от нейните граждани. Всъщност, почти няма да остане незасегнат човек в България. А България има финансов ресурс да облекчи целия процес.

-Вероятно имате сериозни мотиви да искате държавата да поеме разходите за техническата паспортизация?

-Според мен са сериозни мотивите ми, да. Мисля, че всеки ще ме подкрепи тук.  Собствениците се намират в заварено положение. Когато един човек купува имот, в процедурата по изповядване на сделката и придобиване на нотариален акт никой не му казва, че на по-късен етап, но все пак не толкова късен, ще трябва да задели допълнително пари, за да поеме нов разход по имота. Разбира се, непознаването на законодателството, колкото и ново да е то, не лишава собственика от отговорност, но не е ли малко задкулисно изискване това?

Ако нещата бяха ясни и по време на всяка една сделка, която се е случила след 2007 година, собствениците бяха наясно, че им предстои допълнителен финансов ангажимент- да, тогава ще е морално да бъде за тяхна сметка. Да ги поставяме в ситуация, в която години по-късно да им искаме още пари-за мен това е скрит данък, с който допълнително ще бъдат натоварени българските граждани и бизнеса. Това ми е мотивът държавата да се намеси и да изготви паспортизацията за своя сметка. Тя отново е длъжник на обществото.

-Имало ли е други подобни „скрити“ такси в строителния сектор?

-О, да, имало е. Надали има гражданин на тази страна, който в последните десетина години да не е станал свидетел как след приемането на Закона за кадастъра и имотния регистър се оказа, че е налице почти във всеки имот разминаване между площта на имота по кадастрална карта и по регулация. Собстениците нямат вина, те не са длъжни да отговарят за допуснатите технически грешки от държавата. Но какво стана и как е разписан законът- всеки собственик е длъжен сам да си поеме този разход, да го заплати от своя джоб. В случая, обществото е направило реверанс към държавата по отношение на разминаванията на кадастрална карта и имотна граница- хората заплащат тези грешка на държавата от своя джоб. Затова сега е честно държавата да върне този жест на обществото и да поеме разхода за паспортизацията за своя сметка. Не знам доколко примерът, който дадох за разминаването на площите на самостоятелните обекти по закона за кадастъра и ангажиментът собствениците да си поемат разхода е познат в обществото, но тези, които са извървели процедурата, ще ме разберат. Сега ще се случи в много по-голям мащаб.

-Вие сте не само едно от най-разпознаваемите лица в Бургас като директор на РДНСК и общински съветник, но и кандидат за народен представител в момента. Защо се насочихте към парламента?

В целия си трудов и личен живот съм се водил само от принципите да бъда полезен. И в момента да вляза в парламента не е самоцел. Има неща, които смятам, че трябва да бъдат направени на национално ниво и съм готов да се заема лично с тяхната реализация. Хората в Бургас ме познават, разчитат на мен, надявам се и тези, които не ме познават да се припознаят в идеите ми. Това, което ще заявя е, че всеки един от тях отново ще може да разчита на мен, както го правят досега. И ако в бъдеще стане така, че не съм подкрепил някого, водейки се от личния си комфорт, вместо това да бъда полезен на гражданите на Бургас, този някой може да бъде критичен и да ми потърси отговорност защо това, което съм обещал не съм го изпълнил.
България Всички новини
„Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Той твърди, че поднасяне е причинило инцидента Слънце и дъжд в неделя Слънце и дъжд в неделя Прогноза за времето - 16 май, неделя
Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори