×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шестима миньори, заразени с мистериозна болест през 2012 г., дали старт на сегашната пандемия


Шестима миньори, заразени с мистериозна болест през 2012 г., дали старт на сегашната пандемия
Вижте проучването на докторите Алисън Уилсън и Джонатан Латам за прозихода на SARS-CoV-2
29 Март 2021, Понеделник, 20:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Кой в действителност е "нулевият пациент" и лабораторна разработка ли е вирусът или продукт на еволюцията

Произходът на SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ COVID-19 и стоящ в основата на глобалната пандемия, обхвана света в последната година – може да се окаже много по-мистериозен отклкото се предполагаше досега. Специална експертна комисия от СЗО в момента се намира в предполагаемия епицентър на заразата – китайският град Ухан, но още не е излязла с категорично мнение по въпроса. Едно изследване на двама американски доктори обаче изглежда има пълния шанс да даде задоволително обяснение за това как и къде се е появил за първи път вируса. 

Авторите - Джонатан Латам, който има докторска степен по вирусология и Алисън Уилсън – доктор по молекулярна биология, предлагат интересна алтернатива на лансираните в интернет тези. Според тях вирусът не е нито биологично оръжие, нито продукт на натурална селекция, а... инцидент, който е успял да стане факт само заради конкретни условия, които по стечение на събитията са се случили в точно определен момент.

Откакто съществува дискусията за произхода на SARS-CoV-2, огромно внимание се отдава на молекулярната му структура и геном, без обаче да се дава особена светлина на най-близките му генетични „роднини” – два вируса, наречени BtCoV/4991 и RaTG13, пишат в научния си труд Уилсън и Латам. Въпросните вируси са събрани от изоставена мина в провинция Юнан, Китай през 2012/2013 г. и изследвани от микробиолози и вирусолози от лабораторията Жен-ли Ши към Уханския институт по вирусология. 

Няколко месеца по-рано, през пролетта на 2012 г., шестима миньори, работещи във въпросната мина, се разболяват от мистериозна болест, а трима от тях умират. Тази случка, макар и на практика забравена в хода на пандемията, е добре описана в докторската дисертация на китайски студент и преведена на английски език. Доказателствата в този документ са достатъчни да накарат всеки да преосмисли всичко, което знае до момента за произохода на SARS-CoV-2 и пандемията. Точно това е описано в труда на Алисън и Латам, според които вирусът може да бъде проследен тъкмо до тези шестима миньори и по-специфично – нулевият пациент, от който реално е започнала пандемията, е един от тях. 

Забравената връзка – RaTG13 и BtCoV/4991

Привидния първоизточник на сегашната пандемия е Ухан, в китайската провинция Хубей. В този град се намира най-добрата лаборатория в света, специализираща в изследването на коронавируси, пренасяни от прилепи. В града има още и две лаборатории по вирусологияя, които и са събирали или изследвали коронавируси. Лабораторията „Ши” обаче изпъква, тъй като именно в нея са секвенирани вирусите RaTG13 и BtCoV/4991.

Латам и Уилсън уточняват, че неведнъж вируси са излизали от лаборатория вследствие на човешка или техническа грешка и допълват, че въпреки това, в сегашната пандемия, тази хипотеза е масово отхвърляна, макар въпросните вируси да са идентични със SARS-CoV-2 на 96-98%, превръщайки се в най-близките кандидати за „прародител” на патогена.

Критика към основната хипотеза за произхода на SARS-CoV-2 – зоонотичният

Има два неоспорими факта за новия коронавирус. Първо болестта се причинява от човешки вирус, за първи път идентифициран в Ухан и чиято геномна секвенция вече е известна. Второ – най-близките родственици на вируса произлизат от прилепи. Без каквото и да е съмнение коронавируса е еволюирал от друг патоген, пренасян именно от прилепи. 

И докато основната хипотеза очертава изцяло натурален зоонотичен път на развитие на патогена, в нея се правят големи спекулативни скокове за това как от прилеп вирусът в крайна сметка е достигнал до човека. В изследването на проф. Андерсен (Andersen et al.) се цитира, че следващата еволюционна крачка е панголината в провинция Гуандонг.  Това обаче е спекулация, защото хипотезата, в този си вид, не обяснява защо вирусът е толкова добре адаптиран към хора. Нещо повече – защо панголините да са основният преносител, при положение, че те се намират на 1000 километра от официалният епицентър на пандемията – Ухан?

Мината в Можян и докторската дисертация

На първо място вирусите BtCoV/4991 и RaTG13 са на 100% идентични. Първият е открит описан през 2016 г., а вторият – 3 години по-рано. И двата патогена обаче са взети от една и съща проба, произлизаща от гуаното (екскремент) на прилепи от въпросната пещера, където миньорите се разболяват от мистериозното заболяване. 

Историята реално започва през април 2012 г., когато миньорите се разболяват, докато чистят гуаното на прилепи в мината. За щастие пълната им клинична картина до днес е запазена в детайли. Тя може да се намери в китайска докторска дисертация от май 2013 г., озаглавена „Анализ на шест пациента с тежка пневмония, причинена от неизвестни вируси”

Шестимата миньори са приети в медицинския център към Кунмингския университет в края на април и началото на май 2012 г. Няколко симптома от клиничната им картина, доказани с радиографи CAT скенери и ренгени, обаче се открояват:

  1. От постъпването им в болницата докторите са предупредили медицинския състав, че става въпрос за потенциален бум на зараза.
  2. Симптомите им били: суха кашлица, храчки, висока температура особено малко преди смъртта, затруднено дишане, болки в крайниците. Някои от пациентите са имали и главоболие и хълцане.
  3. За четирима от пациентите е доказано, че става въпрос за ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome, придобит респираторен синдром) и тежки щети по имунната система, характерни за вирусна инфекция. Пациенти 2 и 4 са имали тенденция към тромбози.
  4. Потенциалните често и рядкосрещани причини за болестта им са изключни в хода на лечението им. Това включва ХИВ, Епстайн-Бар вирус, японски енцефалит, Ебола, Денгска треска, Хепатит Б, САРС и инфлуенца. 
  5. Шестимата пациенти са обдишвани с кислород и лекувани с: кортикостероиди, антивирусни лекарства, антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства). Антибиотици са били давани за потенциална съпътстваща бактериална инфекция
  6. Проби от шестимата миньори са изпратени към Уханския институт по вирусология – доказателство, че в случая става въпрос точно за вирус
  7. Върху всеки от пациентите е работел различен лекар с висока експертиза, сред които и Жонг Наншан – китайският герой лекар, който има огромен принос в овладяването на първата SARS епидемия през 2003 г. и е считан за най-известния учен в целия Китай

Защо всичко това е важно за произхода на вируса

Симптомите на заразените през 2012 г. миньори се препокриват почти 1 към 1 със сегашните симптоми на новия коронавирус. Всеки, който има такава клинична картина днес, би влязъл в списъците с COVID-19 болните. 

Намесата на Жонг Наншан е значителна – тя предполага, че болестта на шестимата миньори е била много опасна и притеснителна, а подобен на SARS-1 коронавирус е отговорен за нея.

Нещо повече – ако такъв вирус действително е отговорен за инфекцияяята, то той заразява директно човешки клетки – нещо, което е изключително необичайно за прилепните коронавируси. 

Всъщност тук може да се проследи и окончателния произход на коронавируса. Веднъж влязал в тялото на миньорите – патогенът RaTG13(BtCoV/4991) е еволюирал в сегашния, вече познат на медицината вирус. И тъкмо един от тези вече адаптирани към човешкото тяло наследници на RaTG13 са „изтекли”, вероятно случайно, от лабораторията в Ухан, където те са били изследвани от 2018 до 2019 г.

Уникалните условия в белите дробове на миньорите са в основата на бързата, неочаквана еволюция на този патоген. Няколко фактора създават идеални условия за „светкавична еволюция” в организма им.

  1. Такава еволюция е необходима на вирусите, за да се приспособят към новата среда; 
  2. Клиничните симптоми на миньорите са били основно в белия дроб . Тази локализация не е случайна, защото те са били в ппродължение на около 14 дни в мина без вентилация и дишайки по цял ден изпарения, съдържащи вирусите. В контраст – обикновените коронавирус атакуват основно горния респираторен тракт и обикновено не стигат до долния. Следователно в миньорите е имало огромно количество от тези вируси, които са имали опцията да направят прехвърлянето към белите дробове. Нещо повече – работейки в мината те са стимулирали допълнително циркулацията на кръвта си, а имунната им система е била компрометирана още преди заразяването; 
  3. Всеки един от пациентите е бил в мината точно 14 дни, а последвалото им лечение е продължило необичайно дълго, предвид коронавирусната инфекция – до 120 дни.
  4. Веднъж влезли в миньорите, огромният брой недобре адаптирани вируси е бил поставен в дилема – адаптирай се или умри. Инфекцията им обаче е показателна за това, че най-добре адаптиралия се от вирусите е успял продължително време да порази огромна площ в белите дробове на миньорите. Така неговите опции за бърза мутация стават многократно по-големи  

Какво става след това

Проби от пациентите са изпратени в Ухан, където от 2013 до 2018 г. са държани замръзени. Причината за това е, че института не е имал техническото ниво, което да позволи той да борави с тях. През 2018 г. Уханския институт по вирусология обаче получава тази квалификация и... отваря пробите, които вече са перфектно адаптирани не към прилепи, а към хора. Най-обикновена техническа или човешка грешка, обоснована от незнание, че вирусът е адаптиран към човека, след това спомага за това патогенът да „избяга” от лабораторията и да се озове на пазара в града, който се намира на едва 200 метра от лабораторията. Останалото е история.

В тази хипотеза, предложена от Латам и Уилсън, пациент 0, първоизточникът на сегашната пандемия, е един от китайските миньори, разболели се през 2012 г. В тази версия SARS-CoV-2 не е разработен по изкуствен път в лаборатория, не е и продукт на обикновенна еволюция, не е биологично оръжие. Той е продукт на случайно стекли се благоприятни за бързата му еволюция обстоятелства.

А ако пробите от миньорите не бяха стигнали до Ухан и те не бяха „размразявани”, вирусът е щял да умре от естествена смърт, посочват Джонатан Латам и Алисън Уилсън. Пълното им проучване на английски език можете да прочетете ТУК.
 


В категории: COVID-19


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
8
Коментара по темата
8.
Петър
30.03.2021 08:49:35
0
1
Интересно,
За почти десетилетие говорим!
Как кратко време?
От 2012 до 2020 г. Кой е знаел за написаното?
7.
Ти Твоите ли ги?
30.03.2021 02:37:52
0
4
Приятелю, от какъв зор завираш главата си под пясъка? Ти Твоите хапове изпи ли ги? >>> Спасението не е в хаповете, така мисля. Спасението е в покварата, която няма как да се маскира! За тва ваксини НЕМА. "За тях бронебойни патрони не са открити. Не са открити!" Ти само брой...
6.
До 5
30.03.2021 00:56:35
3
2
Пий си хапчетата, че те стяга шапката.
5.
НИКАК ДАЖЕ НЕ Е ИНТЕРЕСНО (!!)
30.03.2021 00:30:49
3
5
Какво му е интересното! Нова доза сензация ли? - Не! Само едно "фус", даже не и пръдня! Какво го грее обикновеният простосмъртен землянин! Светът отдавна вече не е същият! Сеа ко ни остава, осввен да броим поредния номер на ВЪЛНАТА ли? Безпаричие. Глад. Мизерия. Децата не ходят на училище - "раздават" го през пръсти. Човечеството стои наказано в собств. си затвори (къщите). Факт безспорен е, че ТО бе неизбежно - рано или късно щеше да се случи. Човечеството се самозабрави, самозаигра, самонаказа. Науката отдавна е мръсна дума. Медицината - също. Без оглед на безкористната работа из болниците. ЧОВЕКЪТ ГО НЯМА: скрит зад маски, които едва ли ще го скрият от надянати невидими духовни маски: жалък маскарад, за сведение на посрещачите. И мнооого крокодилски сълзи; рухналите небостъргачи от 11 септември са само ведър спомен. Сега и да се кръстим, файда НИКАКВА. Погибел, колкото и да не ни се ще да си го признаем (!!). Меркел затвори цяла Германия по Великден, забрани ходене по летни курорти... Ние? - На гол гъз чифте пищови. Само едно прегракнало "Ура" дали би било достатъчно (!!)
4.
Интересно
29.03.2021 22:17:25
12
8
Интересното е как за толкова кратко време се разпространи по целия свят , дори в държави които никога са нямали контакти с Ухан. Има две хипотези :по въздух и чрез високочестотни вълни. Кое е вярното? Дори в отдалечени райони да се среща.
3.
Трол до 1
29.03.2021 21:04:06
0
6
Ако беше прочел през 2019 примерно какво ни чака със сигурност щеше да отговориш по същия начин.
2.
Асас
29.03.2021 20:58:37
6
25
С две думи вирусът е пуснат от лабораторията в Ухан. Случайно или умишлено е друг въпрос. Да се заведе дело за убийство на милиони хора на собственика на лабораторията и да се закрие лабораторията. Също така да се забрани на Китай да извършва всякакви лабораторни изследвания на вируси , понеже жълтите са мизерници .
1.
Ха, ха, ха,
29.03.2021 20:50:08
9
15
По голям виц не бях чувал днес!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори