×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Росенец стана символ на борбата ни срещу завладяната държава, ще я продължим в парламента


Росенец стана символ на борбата ни срещу завладяната държава, ще я продължим в парламента
Димитър Найденов, кандидат за депутат - втори в листата на Демократична България в Бургас
25 Март 2021, Четвъртък, 09:48 ч.
Автор: Флагман.Бг

С очите си виждаме, че хората искат справедливост. Правилният инструмент за постигането ѝ се нарича “Демократична България” с бюлетина 11

Димитър Найденов е предприемач с 30-годишен опит в сферата на туризма, общински съветник от „Демократична България“ в Бургас. Кандидат е за депутат от обединението, като е втори в листата в Бургас Юрист по образование, Найденов участва активно във всички кампании, свързани с борбата с корупцията и осигуряване на максимална прозрачност в работата на институциите. Активен участник е в събитията на Росенец през лятото на 2020 г., а като общински съветник работи активно по проблемите, свързани с незаконното строителство по Черноморието.

- Г-н Найденов, от над година сте общински съветник в Бургас, какво ви мотивира сега да се насочите към парламента?

- Основната ми мотивация да вляза в политиката е убеждението ми, че нашето поколение е длъжник на тези, които идват след нас. Наша е отговорността да наследят една нормална държава, в която да искат да останат да живеят. 

- Какво показва опитът Ви като общински съветник в Бургас?

- Видях с очите си, че и държавни институции нарушават закона - и в казуса с Росенец, и в този с подпорния хотел на Алепу, и в десетките случаи на разрешени строителства в защитени земи. Също така разбрах, че има начин да им се противодейства. За последната година, откакто съм общински съветник, съм подал десетки сигнали до прокуратурата и контролните органи и по този начин съм ги притискал да си вършат работата. Някои от тях придобиха национална известност като подпорния хотел в Алепу, незаконното строителство и брегоукрепване на сарая на Доган на Росенец, незаконната замяна на предназначението на земи и разрешаването на строителство по Черноморското крайбрежие от органа, който трябва да следи това да не се случва. За съжаление видях опънат чадър от прокуратура или министерство чак до най-високите нива в държавата.

- Как може да се промени това?

- С управление, насочено към решаването на истинските проблеми. Затова и ние от “Демократична България” се явяваме на тези избори като искаме мандат за управление. Готови сме за това, имаме сериозна програма, която обхваща всички сектори на живота. Но, дори българските граждани да ни отредят ролята на опозиция, ние пак ще работим за тях. Като коалиция извън последния парламент доказахме, че можем да бъдем изключително ефективни - назоваваме големите проблеми, задаваме дневен ред, показваме решения и притискаме институциите да работят. Така че, дори в опозиция, ще работим за интереса на хората и ще запълним една празнина в последните години - съществуването на истинска, активна опозиция.

С очите си виждаме, че хората искат справедливост. Правилният инструмент за постигането ѝ се нарича “Демократична България” с бюлетина 11. Страхът на управляващите е, че такава алтернатива вече съществува. 

- Нанасянето на плажа на Росенец на специализираната карта на маорските плажове и задействането на прокуратурата за подпорния хотел на Алепу по същество бяха резултат от Ваши действия. Защо тези теми бяха толкова важни?

- Това са две победи, с които много се гордея. Моментът, който най-силно привлече общественото внимание миналата година беше акцията на Росенец, когато с Христо Иванов и Ивайло Мирчев (водачът на листата на Демократична България в Бургас - б.р.) акостирахме с лодка на морския бряг, за да развеем там българския флаг. Това беше началото на битката за отвоюването на превзетия от Ахмед Доган плаж. Това обаче беше и моментът, в който хората много ясно видяха големия проблем - зависимостите в държавата, това, че законът важи за едни, но за други не важи и те са недосегаеми. Много хора се идентифицираха с нас и ни припознаха като инструмента, с който може да се демонтира този порочен модел на управление. Събитията на 7 юли станаха символ на борбата ни срещу завладяната държава. Доста хора се присъединиха в тази битка и енергията е видима - спират ме на улицата и ме поздравяват, свързват се с мен, за да помагат за изборите и т.н. В “Демократична България” сме готови да продължим да водим тази битка в следващия парламент.

Мое начинание беше нанасянето на плажа до Догансарай на специализираната карта на морските плажове (досега той фигурираше като земеделска земя). Така успяхме да отвоюваме достъпа до тази част на българското Черноморие, защото по закон достъпът до плажа трябва да бъде свободен за всички граждани. Но това беше и моята стратегия да отвоюваме обратно и улицата , която през април Общинският съвет предаде в частна собственост на Доган, като два пъти гласува решения в тази посока. Открих начин, по който гражданите на Бургас и България да запазят собствеността си върху улицата, въпреки решението на общинския съвет- по закон когато един плаж е нанесен като такъв на специализираната карта на морските плажове, до него трябва да има осигурен достъп, да има път за всички. Дори един ден улицата с бариерата да стане на Доган, ще искаме от община Бургас отчуждителна процедура, за да се осигури задължителния път до морския плаж.

В случая с Алепу още на 22 май и сигнализирах екоминистерството, че решението на РИОСВ-Бургас, послужило да се издадат строителните книжа, е незаконосъобразно. Директорът на РИОСВ беше освободила инвеститора от задължителната процедура по ОВОС - т.нар. екооценка. В продължение на 9 месеца прокуратурата отказваше да обърне внимание на сигнала ми и водеше битка срещу строителните разрешения, което обаче можеше само да забави, не и да спре строежа. С непрестанния натиск, който оказвахме с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, с постоянните апели до прокуратурата, накрая тя поиска от съда  отмяна на незаконосъобразното решение на директора на РИОСВ, с което потвърди всички изнесени от мен факти за допуснатите закононарушения. Предстои да видим решението на съда, но ако той отмени документа, това ще е край на строежа. Това е голямата победа за гражданите на България, които искат да опазят природата и морските плажове.

- Какви са най-наболелите теми в Бургаска област, които трябва да се решат на национално ниво?

- Южното Черноморие е най-голямо по територия с най-апетитните терени за застрояване около морските плажове, и в тази връзка обект на най-висок корупционен интерес. Трябва да се решат въпросите с прозрачността на процедурите по концесиониране, както и ограничаването на незаконното строителство по Черноморието. Ставам свидетел на десетки нарушения на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и на Закона за опазване на земеделските земи, извършвани от самите институции. В момента борбата ми на регионално ниво е с по-слаб ефект, защото зад тези служители има опънат политически чадър. Необходимо е да се взимат мерки, които да решат проблемите в дълбочина. 

- Как ще направите това решаване на проблемите в дълбочина, за което говорите?

- В основата е борбата с корупцията и установяване на върховенство на закона. Това не е изтъркано клише. Крайно време е да има един закон за всички хора, а не едни да са по-равни пред него от други. Затова обаче ние от “Демократична България” предлагаме единственото трайно решение - истинска съдебна реформа. Известни са исканията ни за ограничаване на абсолютната власт, която в момента има главният прокурор. Настояваме той да се отчита пред парламента, т.е. пред тези, избрани от хората. Настояваме за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, както и на настоящия ВСС, който го инсталира на поста. 

Наред с това предвиждаме ударна модернизация на държавата. Имаме конкретен план за въвеждане на електронно управление, така че административните услуги да бъдат много по-достъпи и по-удобни за гражданите. Защо хората да се мотаят с часове между гишета, да губят от личното си или от работното си време, за да вадят ненужни бележки, когато в ерата на интернет биха могли да получават куп услуги с няколко кликвания на мишката. Имаме конкретен лан как да намалим административната тежест за хората със 70% и това е постижимо за 3 години.

- Какви са предложенията ви за подпомагане на икономиката по време на пандемията? Тя е много специфична в Бургаския регион...

- Бургаският регион е изключително зависим от развиването на туризма и голяма част от работните места се осигуряват от този бранш. Този отрасъл с над 500 хил. заети не е адекватно подпомаган от управляващите. Към хората в туристическия бранш трябва да се оказва помощ в две посоки - да има достатъчни като размер финансови компенсации и много важно - те да стигат навреме, при максимално облекчени административни процедури. Това, впрочем, се отнася не само до туристическия бранш, а до всички засегнати от кризата. Необходимо е да се запази покупателната способност на хората. Ако те са бедни, няма да може да се стимулират продажбите на малкия и средния бизнес. 

Ние имаме конкретни предложения, едно от които е незабавна помощ от 3 хиляди лева за всеки служител в малки и средни фирми, които са затворени заради административните ограничения заради COVID-19. Средства за тази помощ може да дойдат по линия на европейския план за възстановяване. Предлагаме същ мярка 90/10 за всички микро- и малки предприятия и 80/20 за средните компании. Смятаме, че трябва да се намалят с ⅓ осигуровките на служителите във всички малки и средни предприятия и тази мярка да важи до края на годината. Във времена на криза държавата следва да се откаже от някои вземания, за да помогне за възстановяването.

Ключово в момента е какво управление ще изберем, така че България да бъде успешно преведена през здравната криза, но и икономиката да се възстанови максимално бързо. 

- Какви избори очаквате предвид епидемичната обстановка?

- Цялата кампания, особено последната ѝ половина при ограниченията заради коронавируса, са безпрецедентни. Този ефект от пълно затваряне точно преди изборите и нагнетяването на страх в последните дни преди изборите беше търсен от управляващите. Ниската избирателна активност обслужва ГЕРБ, защото им осигурява победа чрез повишаване на тежестта на купения или корпоративен вот. Още в първите дни на януари ние предложихме на Народното събрание законопроект за гласуване по пощата, с ясни и конкретни правила. То щеше да е работещ начин хората безопасно да упражнят правото си на вот, без да се притесняват от коронавируса, щеше да е решение и за гласуването на хората под карантина, които към момента са над 50 хиляди в цялата страна. 

Сега, след почти пълното затваряне, и самите ни възможности за срещи с хора са ограничени. Но ние в “Демократична България” традиционно сме изключително активни онлайн, имаме страхотна връзка с хората в социалните мрежи и това ни дава предимство пред останалите. Смея да твърдя, че кампанията ни се развива позитивно и стигаме до много хора, въпреки ограниченията. Сега активистите ни раздават маски, ръкавици и дезинфектанти с един-единствен призив към хората - да излязат на 4 април и да гласуват. Всеки глас има тежест. И само това е начинът да си върнем България, а можем да го направим така, както си върнахме плажа на Росенец.




България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори