×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Имаме стратегическа цел за България, магистралите и приемът ни в еврозоната са само условия


Имаме стратегическа цел за България, магистралите и приемът ни в еврозоната са само условия
Димитър Стоянов е водач на листата на Българска прогресивна линия за Бургас
25 Март 2021, Четвъртък, 11:05 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Периодът е съдбоносен, ние сме пред национална катастрофа, страхът от COVID-19 и наложените административни мерки ще облагодетелстват само твърдите електорати на ГЕРБ, ДПС и до известна степен БСП, предупреждава Димитър Стоянов

Димитър Стоянов е известен бургаски адвокат, един т. нар. „отцепници“ от БСП, които през септември миналата година поради несъгласие с провежданата от Корнелия Нинова политика напуснаха партията и парламентарната група на БСП за България, като се обявиха за независими народни представители. В началото на тази година те активираха проекта си БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ, който определят като лява политическа партия, насочена към защита интересите на социалнослабите, хората на наемния труд, свободните професии, дейците на науката и културата, дребния и среден бизнес и др. Ръководител на партията е Красимир Янков. БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ участва в парламентарните избори с № 10, като за краткото време, с което разполагаше успя да регистрира избирателни листи във всички многомандатни избирателни район в страната.

- Господин Стоянов, защо БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ реши да участва в изборите?

- Бих Ви започнал нашия разговор с въпроса: „Доволна ли сте от днешното състояние на страната, от пика на заразата, от кризата в която се намираме? Въобще има ли доволен?“. Решението ни не е самоцел. Аз съм от тези, които споделят твърдото убеждение, че пред българските политици стоят за решаване два основни проблема, по които през последните тридесет години почти нищо не е направено. Първият от тях е, че има един народ, който страда. И това е нашият български народ. Вторият е, че има една държава, която изчезва. И това е нашата държава България. COVID-кризата допълнително задълбочава и усилва тези два ефекта. Народът ни е разделен както по отношение на пандемията, така и по отношение на ваксините. Икономиката бележи небивал спад. Държавата е в локдаун. Върлува страх. Народът не вярва на никой - нито на политиците, нито в собствените си сили. Периодът е съдбоносен и България трябва да намери своя спасителен път, като мобилизира сили за преодоляване на очертаващата се поредна национална катастрофа. Ето защо отговорът ми на вашия въпрос е: „А кога да се включим? Кога, ако не сега? Кой да се включи, ако не ние?“ Казвам това, защото ние идваме да дадем, не идваме да вземем. Добронамерени сме и идваме да отдадем натрупани знания, професионален и житейски опит, организационни и административни умения. Ние идваме да предложим нова идея за развитие на държавата ни, затова нарекохме партията си със странното име Българска прогресивна линия. Затова в листите ни намериха места професионалисти и реализирани млади хора, които имат хъса да пречупят отрицателни тенденции и да реализират идеи.

- На какво се надявате? Какви са шансовете на БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ да преодолее бариерата от 4% за влизане в Народното събрание?

- Ние ще преодолеем тази бариера, ако мотивираме в тях да се включи значителна част от негласуващите избиратели, които са около 50%. Няколко са причините, за да не гласуват хората:

1. Дълбоко разочарование от политика, политици и всички видове управления;

2. Неизпълнение на предизборни обещания;

3. Тотално изолиране на гражданите от управлението, с което се задушава гражданската активност.

4. Безотчетно, непрозрачно и безнаказано управление, свързано с облагодетелстване на една малка прослойка от нашия народ, при високо ниво на корупция.

5. В резултат на подобно управление, особено през последните 10 години голяма част от хората са на ръба на оцеляването и изобщо не им е до избори.

Това са тежки, натрупани с години проблеми, които ние искаме да решим. Едновременно с това при тези избори голяма роля ще играят страхът от COVID-19 и наложените административни мерки. Можем да се окажем изправени пред ситуация от участие само на твърди електорати, при което ще се облагодетелстват основно партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС и до известна степен БСП, ако могат да мобилизират възрастния си електорат. В този ред на мисли нашите усилия са насочени към левия избирател, който се е дистанцирал от участие в изборите, но е подкрепял БСП в периодите й на възход. Става въпрос за около 500 000 души, които днес са разочаровани от загърбването на лявата политика с политиката на разделение, скандали, омраза и безхаберие. По повод на изложеното нашите основни послания и ангажименти са:

- В политиката участваме честно, почтено, прозрачно и професионално с ангажиране на всички с активна гражданска позиция;

- Целта ни е осигуряване на трайна перспектива за възходящо развитие на страната и на всеки неин гражданин;

- Борим се срещу политизацията, наложена от ГЕРБ, за да гарантираме правото на всеки гражданин на свободен избор, общуване и участие в обществения живот.

Ние можем да преодолеем бариерата от 4%. Както е известно за една победа винаги е необходимо едновременното наличие на два фактора: организация и ентусиазъм. Имаме и двата и общественото доверие към нас се увеличава. Какъв ще е резултатът ще разберем на 4 април. Аз не споделям мнението, че в изборите всичко е предрешено. На този свят няма нищо постоянно. На този свят единственото постоянно нещо е промяната.

Дошло е време за промяна!

- Ако БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ влезе в 45-ото Народно събрание, какви са основните въпроси, за решаването на които ще работите?

- Преди да отговоря на този въпрос искам да отбележа, че през последните 12 години въпреки мащабната кампания за успехи, постижения и активна дейност се появиха проблеми и тенденции, които не могат да се прикрият и вместо да се решават се задълбочават. Ето някои от тях:

- Висока кредитна задлъжнялост, която ще бъде наследена и ще се превърне в бреме на следващите приемници на това управление, ведно с висока кредитна и фирмена задлъжнялост на една значителна част от търговските дружества;

- Липса на инвестиции свързани с разкриване на достатъчно нови работни места;

- Недобра бизнес среда, която води до изчезване на малкия и среден бизнес и преместване на печелившия бизнес в други страни;

- Липса на технико- икономически обосновки за вложените средства в обектите от капиталовата програма и отчети, и анализи за ползите от тези вложения;

- Подобренията в инфраструктурата обхващат само основните пътни артерии; оскъпяване на инфраструктурни проекти, скъпо строителство и некачествени ремонтни работи по улиците и пътищата;

- Непрозрачно управление и политически назначения в администрацията;

- Влошено качество на екологията;

- Ниско ниво на образование, влошено здравеопазване, високо ниво на корупция, лоша социална политика, ниски доходи, безработица и бедност принуждаващи ежегодно хиляди българи да емигрират в чужбина, хаос и невъзможност да се предприемат адекватни мерки в борбата с коронавируса. В така очертаната обстановка нараства негодуванието срещу управлението на ГЕРБ и е видимо силно желание на хората за промяна.

- Ако на тези избори получим общественото доверие ние ще съсредоточим своите усилия за преодоляване на последствията от пандемията, на първо място чрез защита здравето на населението, чрез ваксинация на застрашените и желаещите, като няма да допуснем административен произвол над тези, които нямат доверие на предлаганите ваксини и не искат да се ваксинират. Няма да допуснем медицински фашизъм и превръщането на страната в здравен концлагер.

На второ място ще предложим разгърната и дългосрочна стратегия за социална политика, дейности и услуги, чрез грижа за най- слабите социални слоеве от населението, изграждане на нови държавни и общински жилища за настаняване на бездомни и семейства с крайни жилищни нужди, стимулиране назначаването на работа на хора от тези среди, както и на хора с увреждания и т. н.

- На трето място ще искаме да се извърши пълна инвентаризация на държавната и общинската собственост, търговските дружества, общинските предприятия, имоти, финанси с цел подобряване на резултатите им и тяхното ефективно ползване. Ще съдействаме за приемане на стратегии за развитие на държавните и общински търговски дружества, и предприятия; за приемане на програми за трайно и перспективно подобряване на условията за инвестиране и бизнес на територията на страната, чрез създаване на условия за запазване и развитие на местния бизнес, привличане на инвестиции в местната икономика от други райони в страната и от чужбина.

Ще провеждаме политика за развитие на дребния и среден бизнес; повишаване на трудовата заетост /особено на младежката заетост/, чрез приемане на програми за стимулиране разкриването на нови работни места и запазване на старите. Специално внимание ще обърнем на развитието на изкуството и културата, като държавата вижда и да изпълнява важната си функция за тяхното развитие, с което те да заемат съществено място в сегмента на културния туризъм и за покриване на културните потребности на хората. Това не трябва да бъде само надграждане, а принципно нов подход, за мащаба и съдържанието на културните събития, което да доведе до превръщането на България в духовен център на Европа, това което тя е била през средните векове.

Ние сме против собствениците на жилища да поемат разходите за издаването на т. нар. „технически паспорти на сгради“, като считаме че тези разходи за законно изградените сгради трябва изцяло да се поемат от държавата и общините, тъй като издаването на разрешителни, контролът и приемането на построените обекти се извършва от тях. Разглеждайки икономическото развитие на страната в по-далечна перспектива ние считаме, че през последните 30 години България няма стратегическа цел, която се стреми да постигне.

Лесно можем да установим, че изграждането на магистрали, приемането в еврозоната и др. сами по себе си са условия, които способстват постигането на определени цели. Когато такива няма, тези идеи се превръщат в самоцел. Ние предлагаме в България да се приеме закон за развитието на страната в следващите 25-30 години, който да определи приоритетите, така че на базата на научни прогнози ние да развием онези отрасли, които ще бъдат актуални тогава.

Още от сега е видно, че най-значителните проблеми пред човечеството ще са свързани с екологията, което означава набелязване на най-строги мерки за опазване и реазвитие на природата, производство на екологически чиста продукция, развиване на отрасли, които да не замърсяват природната среда /като изкуствен интелект, нанотехнологии, програмиране, туризъм и др./, развитие на образованието в тази област, привличане на инвестиции, развитие на бизнеса, създаване на подготвени кадри и т.н.

Подобен подход дава възможност за повишаване на чувствителността и засилен контрол на обществото върху проектите, които се изпълняват, а това от своя страна ще доведе до привеждане на корупцията в поносими рамки и др.

Приключвайки искам да призова всички, които споделят подобни идеи да ни подкрепят на 4 април, като гласуват с № 10 за БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ.
България Всички новини
Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Бате, бате... липсваш ми и знай, че няма да те забравим..., написа готвачът Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Става въпрос за участието му в частна фирма Един цял град се е изнесъл на село през миналата година Един цял град се е изнесъл на село през миналата година 100 000 българи са се преместили в малки населени места Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността В 16 часа започват протестите Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Целта е да не се замърсява пясъкът с фасове Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Капитанът Николай Костов  Даниел Георгиев няма да вземат участие в дербите заради контузия
Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори