×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 55 градуса на Акропола, затварят открити археологически обекти
  • 393 са новите случаи на коронавирус у нас
  • ПФК "Нефтохимик Бургас" приема "Марица" Пловдив от 18:30 часа, входът за родители с деца е свободен, те са поканени в сектор "А"
  • Тайбе Юсеин се класира на 1/2-финал на Олимпийските игри
  • Военни се включват в гасенето на пожара край пловдивското село Розино, пожарът излиза извън контрол
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как циганите дойдоха в България


Как циганите дойдоха в България
Според някои хипотези, те произхождат от най-низшите индийски касти (рома, пара) от района на днешна Индия, Пакистан и Иран
21 Март 2021, Неделя, 10:32 ч.

Ромското малцинство в Европа е между 8 и 10 милиона души

Повече от 80% от него живее в Централна и Източна Европа. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия. С присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз ромите станаха най-голямото малцинство в ЕС, пише 168chasa.bg.

Но откъде все пак са се появили те по нашите земи?

Всъщност циганите идват у нас по различно време и от различни места. Точно това е причината днес да съществуват множество ромски общности, различаващи се една от друга. Исторически факт е също, че от цяла Европа през вековете у нас те са намерили най-толерантна среда. Смята се, че за първи път

Херодот споменава за циганите

Бащата на историята описал как те плячкосвали след походите на Александър Велики в Азия.

Според някои хипотези, циганите произхождат от най-низшите индийски касти (рома, пара) от района на днешна Индия, Пакистан и Иран. В V-VI век от новата ера техните племена напускат родните си места и се насочват на Запад. Наскоро генетичен анализ на 13 европейски групи цигани потвърди, че техните предци са напуснали Индия в една емиграционна вълна още преди около 1500 години.

В историческите извори от Средновековието са запазени многобройни свидетелства, които най-вероятно се отнасят за циганите. Оказва се, че плененият от хан Крум император Никифор IІ дори бил техен почитател. В своите "Летописи" Теофан Изповедник (ок. 760-818) пише:

"[Император Никифор I Геник (802-811)] беше горещ приятел . .. на атинганите, които живеят из Фригия и Ликаония близо до родните му места. Той с радост ги използваше за различни гадания и церемонии. Когато патрикият Вардан въстана срещу него, императорът ги извика при себе си и с помощта на техните магии подчини метежника . . . Атинганите се разселваха по време на неговото царуване, необезпокоявани живееха по своите обичаи и с нечестивите си суеверия развалиха вярата на мнозина от по-глупавите..."

Славата на циганите като предсказатели и гадатели във Византия се потвърждава и от Йоан Зонара (ХII в.):

"Произхождал [бъдещият император] Михаил [II (820-829)] от Аморион, град в Горна Фригия, където се били настанили атингани, юдеи и множество други безбожници... Та този Михаил, който в младостта си бил крайно беден, отбивал военната си служба и веднъж отишъл при стратега да го моли за нещо. А пък до стратега се оказал един атинганин, който му прошепнал тайно:

- Ще царува над ромеите този, който сега се обръща с молба към теб.

Веднага щом чул предсказанието, стратегът взел в дома си Михаил и го сгодил за дъщеря си."

Официалната църква в Цариград обаче не е гледала с добро око на тях. Патриарх Никифор (806-815) например в “Гадателна книга на сънищата” казва: “Ако [насън] видиш... атингани - смятай го, все едно си видял демони.”

Счита се, че у нас циганите са дошли именно от Византия, като първите запазени сведения за тях по нашите земи са от ХІІІ-ХІV век. Някои автори приемат, че циганите пристигат по-рано в България - в началото на XIX век в Тракия, където заедно с павликяните се заселили "атцингани" или "атцинганои" (от гръцки - опасен, недокосваем) от Мала Азия.

Доказателство за принадлежността им

към манихейската секта е фактът, че основното им занимание е правенето на магии и гадателство. Заради това някои изследователи свързват споменатите еретици, за които се говори и в Бориловия синодик, с циганите.

Според Константин Иречек циганите по всяка вероятност са се появили в България към средата на XIV в. Рилската грамота (1378) на цар Иван Шишман споменава "Агупови клети" (колиби). Акад. Иван Дуйчев свързва това "с името "агупци", давано у нас на циганите". Среднобългарският превод на житието на св. Варвар Охридски също разказва за множество "египтяни" в околността на Драч. Тази подробност, която не присъства в гръцкия първообраз на житието, също най-вероятно касае цигани, достигнали през XIV в. брега на Адриатика.

След турското завоевание на Балканите циганите често биват записвани в османските данъчни документи.

Най-ранното такова споменаване е от 1430 г. - в тимарския регистър на Никополски санджак. Султан Сюлейман I издава нарочен Закон за циганите във вилаета Румели, според който циганите - както християни, така и мюсюлмани, са длъжни да плащат поголовен данък. Явно нашите земи и

толерантността на българите

са се харесали на ромския етнос. Според данните от османските регистри те са били най-много именно в териториите, населени с българи. На практика днешните български земи са били главното предмостие за разселването им на Запад.

Така западноевропейски пътешественици, виждали цигани по своите родни места, ги срещат и в османските земи. Според Мартин Груневег (1562-1618?) "там има

много цигани, които работят занаятите си

на улиците под малки палатчици, в които те живеят заедно с жените и децата си. Циганите, които иначе на нас, гданчани, не са непознати, макар и получерни, са все пак хубав народ. В Турция те се прехранват с ковачество или са музиканти, сиреч гъдулари, иначе казано фокусници. Придържат се към турската носия. През 1553 г. Антон Вранчич разказва: "Когато започнахме да прекосяваме реката (Морава), пред нас се изпречиха други турци, между които един беше по външност и облекло по-високопоставен от другите. След тях вървяха петима египтяни, които сега наричаме цигани или цингани, вързани за шията с една верига и влачени в една редица. Те издаваха жални викове и окайваха немотията си. Тогава аз попитах турците какви са тези и каква е причината, за да бъдат те оковани във вериги. Отвърнаха ми, че са събирани вместо данъци, които могат да се състоят както в пари, така и в малолетни деца."

Гоненията срещу този етнос в цяла Европа също имат много дълга предистория.

Така или иначе през ХІV и ХVI век ромите вече са стигнали до Бохемия, Германия, Франция, Италия, Испания и Португалия, а от ХVIІ век и Русия, Дания, Шотландия и Швеция. Сблъсъкът на ромите, които имат характерен начин на живот, с европейската цивилизация показва доста смесени чувства - от даването на специални привилегии до дискриминация, преследване, изселване и дори избиване на големи групи от този етнос.

Още около 1200 г. Атанасий, патриарх на Константинопол, инструктира византийските духовници да забранят на своите енориаши да се свързват с "атингой", защото те учат дяволските неща".

Въпреки че през 1417 г. Сигизмунд, императорът на Свещената римска империя, подписва официален договор с ромския войвода Ладислас, че ще гарантира безопасността им, нерядко се стига до робство и гонения.

Една година след откриването на Америка през 1493 г. италианските власти прогонват роми от Милано. Три години по-късно, през 1496 г., германският райхстаг обвинява ромите, че са шпиони, носители на бубонна чума и предатели на християнството. Вероятно заради това през 1500 г. император Максимилиан заповядва всички роми да напуснат Германия до Великден. По подобни обвинения през 1557 г. на ромите е наредено да напуснат Полша и Литва.

От 1385 г. са запазени сведения за продажба на роми

като роби във Влашко и Молдова. Със съдебни решения или специални закони циганите са били изселвани от Франция през 1504 г., Каталуния през 1512 г. и Швеция през 1525 г. През 1510 г. пък е заповядано всеки циганин, намерен на територията на Швейцария, да бъде убиван. Подобни правила въвеждат Дания през 1589 г. и Швеция през 1637 г.

През 1530 г. в Англия е издаден акт, който забранява роми да влизат в страната, и изисква тези, които живеят в страната, да я напуснат в рамките на 16 дни. Неспазването на това изискване може да доведе до конфискация на имущество, затвор и депортиране. Актът е изменен със Закона за циганите от 1554 г., който осъжда ромите да напуснат страната в срок от един месец. Несъгласните са били екзекутирани.

Но първото истинско антициганско законодателство е създадено през 1538 г. в Моравия и Бохемия, които тогава са били под властта на Хабсбургите. Три години по-късно след поредица от пожари в Прага, за които са обвинени ромите, Фердинанд І наредил те да бъдат експулсирани от владенията му.

През 1545 "Диета на Аугсбург" постановява, че "който убие циганин, няма да бъде обвиняван в убийство". Все пак масовите убийства, които последвали, подтикват правителството в крайна сметка да се намеси и да "забрани удавянето на ромски жени и деца". Явно католическата църква също не е гледала с добро око на мургавите пришълци. Папа Пий V през 1586 г. призовава за експулсиране на всички роми от Свещената Римска империя.

През 1661 г. синът на Оливър Кромуел - Ричард, нарежда транспортирането на ромите в Англия и Шотландия до плантациите в Ямайка и Барбадос, за да се подложат на "принудително подчинение за вечни времена."

През 1710 г., император Йосиф I наредил "всички възрастни мъже роми" да бъдат обесени без съд и присъда, докато жените и младите мъже да бъдат бити и прогонени завинаги. Освен това, „на тези от тях, които живеят в кралство Бохемия, трябва да се отреже дясното ухо, а на тези в Моравия - лявото".

В Германия, курфюрст Георг II Саксонски поръчва "цигански лов" като средство за

унищожаване на това население

През 1721 император Карл VІ нарежда унищожаването на всички роми в Германия.

През 1722 г. пруският крал Фридрих Вилхелм направо обявява всички роми на възраст над осемнадесет години за престъпници. Недоволни от чудовищния законодателен акт, хиляди въоръжени роми се вдигат на бунт, но са победени от германски войници и измъчвани до смърт.

Към 1685 г. Португалия окончателно депортира всички роми от своите земи в Бразилия. През 1660 г., не от кого да е, а от "Краля слънце" Луи ХІV, е било забранено на ромите да пребивават във Франция.

През 1758 г. в Австрия Мария Терезия поставя началото на мащабна програма за асимилация на ромското население. За целта правителството построява специални хижи, които да заменят циганските палатки. На "новите унгарци" е забранено да пътуват, а не са редки и случаите, когато

насилствено са отнемани деца

от родителите им, за да бъде насърчено "неромското" им развитие.

В Унгария през 1782 г. двеста роми са арестувани и изтезавани, докато накрая не се признават за виновни по фалшиви обвинения в канибализъм.

Извън този черен списък, все пак в историята има примери и за по-добро отношение. Английски статут от 1596 г. им дава специални привилегии, които липсват за останалите скитници. Подобен закон приема и Франция през 1683 г. В Русия Екатерина Велика обявява ромите за "роби на короната" - статут, който превъзхожда този на крепостните селяни. В същото време обаче някои специални мерки държат ромите далеч от големите руски градове. Макар че циганите във Влашко, Молдова и Трансилвания се продават в робство чак до ХІХ век, роденият в робство ром Стефан Разван успява да стане княз на Молдова. Във Влашко робството е отменено със закон през 1847 г., в Молдова - през 1844 г.

У нас, въпреки по принцип по-толерантното отношение, също има примери за разправа с роми.По време на Априлското въстание отношението към циганите във въстаналите селища е различно. В село Мухово, по думите на Захари Стоянов, циганите (с изключение на един) "не само били добри майстори, но и

направили много ножове и пушки

на българите, без да издадат една дума на турците". Според историците Георги Димитров и Димитър Страшимиров клисурските цигани били заподозрени, че със своите шпионства подпомогнали или даже причинили разоряването на това градче от башибозука. Явно за да предотвратят подобно събитие в Копривщица, тамошните въстаници избиват през нощта на 27 срещу 28 май 1876 г. около 70 мъже местни цигани.

След Освобождението с приемането на Търновската конституция циганите у нас формално се ползват с равни права като останалите български граждани. На 20 февруари 1901 г. обаче идва на власт правителство с министър-председател Петко Каравелов. Първата работа на новия кабинет е да изготви Закон за изменение на избирателния закон. В него е записана поправка, с която се забранява на циганите да гласуват. Мотивът - техните гласове се купуват най-лесно. С малки поправки тази рестрикция е действала у нас в продължение на цели 35 години. Параграфът с тази забрана е заличен в избирателния закон напълно чак през 1937 г. по волята на цар Борис III.

Може би най-опустошителното преследването на цигани е по време на Втората световна война, когато те са били сред първите жертви на нацистките зверства. Общо около 2 милиона цигани загиват в концентрационни лагери или чрез други средства за масово изтребление, включително и антихуманни медицински експерименти.

В следвоенния период на много места ромите си остават потисната група, особено в Съветския съюз и другите страни от Варшавския договор. Дори през 1980 г., ромските жени в Чехословакия са били принуждавани да се подлагат на стерилизация за ограничаване на ромското население.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда първият цигански конгрес

Целта му е била да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общ цигански химн и знаме. Химнът е песента "Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.


В категории: Ретро Флагман


32
Коментара
32
Коментара по темата
32.
Anonymous 1
25.03.2021 10:33:49
2
2
Коква трогателна история относно ромският етност. Но най-много ме впечатли това,че за няколко десетилетия в България,по-времето но Тодор Живков,ние ромити или циганите или както най-много обичате мангалите,станахме по-умни и кадърни от вас господа българи. Родихсе през златните години на България,когато нямаше омраза и ненавист към циганите,имаше работа за всеки,нямаше престъпност. А сега какво? Кой е виновен за положението в България? Но разбира се,циганите са виновни. Но все пак съм благодарен,че като български гражданин имах възможност да уча и завърша средно образование,и знаете ли колко много образование и нормални цигани има,които живеят по-добре от вас господа българи.
31.
Badr hari
25.03.2021 00:39:56
4
4
Are e mangali izchezvaite ot BG otivaite v evropa tam ima pomoshti tuk ima chukove v glavite
30.
Иван Костов
22.03.2021 12:24:28
4
8
От статията се разбира, че кара батаците трябва периодично да биват разреждани. Така трябва да е, защото иначе започват проблеми.
29.
До 28
22.03.2021 12:03:43
3
8
Бай Иване(циганина) значе си ти,радвам се,че си жив и здрав ма ще ти кажа едно,Вършиловци сме хора силни,смели,пазещи Българщината-Рупци,а вие там сте мангали,прости винаги сме ва плющяли,а е от малък се чудя защо след като си единствения Българин в Зидарово,всички ти викат Бай Иван Циганина?!!
28.
От Зидарово ама българин
21.03.2021 18:27:39
2
2
Ми защото вършиловци са толкова криви и прости че никой не ще да ги доближи
27.
хер Флик
21.03.2021 18:25:04
1
8
Добре написана и информативна статия. Поздравления.
Де да имаше повече такива във ФЛЕГМАН...
Че от конспиративни теории и жалЕйки от типа "Канада сменя пола на дете" ми е писнало!
26.
Емигрант
21.03.2021 17:45:36
2
12
Интересна статия. Още по-интересен е начина как другите народи са си решили проблема със този проблемен етнос.
25.
не рома а гюпта
21.03.2021 17:31:45
1
8
циганите идват на няколко вълни, първата е с александър македонски, последната трябваше да е с османската империя, обаче сорос докара още .
24.
Асан самас ма ногу ма триат
21.03.2021 16:24:26
1
3
Тфа исбури бис кибабчита и кифтета ниса исбури. Ма то се ино пак Петку Кафарелув душал на влас. Да забраняфа кифтетата. Ми ниа за иноту кифте одим да гласуами. Мудиту ма трии мани знаи кои глат.
23.
възмутен теляк
21.03.2021 15:13:30
2
22
Дайте статия и " Как българите напуснаха България ".
22.
Калин Станев
21.03.2021 14:44:18
1
8
Някой знае ли и ако знае,нека сподели,защо в Зидарово са само мангали а в Вършило няма нито един?!!
Благодаря ви,
Лек ден
21.
Сърп и чук
21.03.2021 14:27:06
2
16
Циганите се очертават като най големия бич за европейците. Вие пишете коментари и се подигравате но бъдете далновидни и осъзнайте интелектуалния тероризъм който се задава.
20.
Хи хи
21.03.2021 13:42:37
1
29
Не е ли по актуална темата "как българите напуснаха България"?
19.
Севимчо
21.03.2021 13:36:36
0
4
Така е Дурхане благодарение на Ангел аз станах острието на ДПС а ти си партизанско изчадие
18.
Дурхан
21.03.2021 13:31:09
0
3
И мен ме шибна един циганин казва се Ангел
17.
Асан Циганина
21.03.2021 12:50:00
9
20
Мръсните комуняги ни караха да работим и ни биеха!
Откакто ГЕРБ е на власт, никой от циганите не работи, а си живеем прекрасно! И вече не нас бият, а ние бъхтим българите където ги хванем. Най-обичам да хвана някоя българка и да я...независимо иска или не. Те повечето си искат сами, обичат ни нас циганите!
Жив и здрав да е Бойко! Да иляди и да управлява вечно! Ние сме с него, както на всички избори досега!
16.
Докара ги
21.03.2021 12:33:04
11
12
Правешкия копанар Тодор Живков специално за тия в селата мечка арчар и така нататък за справка напишете " най гнусните кръвосмешения" мангалия от Софлу докарани 65 година колкото до правешки и той е румънски циганин търсете "просопография на диктатора "
15.
комлука
21.03.2021 12:05:55
19
6
не е вярно.ние сме генетично подобрение на българите
14.
Роко
21.03.2021 12:05:15
3
39
Циганите не са народ. Те нямат нито говорим език, нито писменост, нито родна земя. Тва са просто едни номадски племена за които мизерията е начин на живот, който им харесва. На тях не им пречи да са целите мръсни, гладни, вмирисани, да живеят в бараки и да мръзнат и да се къпят веднъж в месеца като завали дъжд. Това са подчовеци.
13.
Гербаджия
21.03.2021 11:59:59
4
29
Кой го интересува от къде са излезли мангалите... Единствено за сапун биха вършил работа... Да не нарушаваме етническия мир... България е на българите... Гринговци не трябват, за нищо не стават трябва като индианците в резервати да се отглеждат... Оградени с ограда с високо напрежение и вътре да чукат камъни...
12.
Въй...
21.03.2021 11:44:26
1
12
От това видео ще може да научите много ценни неща за циганите в България. Обхванати са периодите след Освобождението, по царско време и по време на Соц-а. Ще научите вкарвани ли са цигани (внасяни) от съседни нам държави с цел постигане на 9 милиона жители.
Приятно гледане!
https://www.youtube.com/watch?v=En0JgZJkNVE&t=377s&ab_channel=EnchoB_
11.
SPQR
21.03.2021 11:38:32
41
5
Ромите са наследници на древните римляни. След като варварите плячкосват Рим, римските аристократи-прадедите на днешните роми са прогонени, и се скитат немили-недраги из Европа-тежска е съдбана на загубилите. Днес ромите са мразени, защото прадедите им-Римляните са владели цивилизования свят. Но историята се пише от победителите-и варварите фалшифицират историята, и говорят за някакво идване от Индия-което е абсурд-каква Индия,, как пък Персите ще допуснат някой да се скита свободно из земите им?! Ромите идват от Рим, ромите са римските преторианци. Римската, или правилно казана ромската империя е дала цивилизацията. Дори и днешното мешере действа по подобие на SPQR-НАРОДЪТ И СЕНАТЪТ НА РИМ, Какво е мешерето-това са решения на ромските благородници и всички роми-а това е еманация на SPQR .
10.
ГЕРБ активист
21.03.2021 11:33:41
13
27
Да са живи и здрави циганите, все така да гласуват за нас!
На тях разчитаме, и на раздутата държавна администрация!
9.
Сарая
21.03.2021 11:28:03
16
12
Не циганите а крадливите олигарси и техните подлоги са големия проблем...
Циганите са за отвличане на вниманието...
Отворете си очите!!!!!!
8.
пецата
21.03.2021 11:27:21
5
36
бг-тата вече са малцинство, а Бг ще е новата циганска държава, ще приюти всички мангасари от цяла европа и тогава цял ес ще може да си извозва и изгаря боклука на това райско парче земя, жалко, ние не сме толерантни а сме чисти путки че допускаме тая гавра с нас на нашата исконна земя подарена ни от нашите предци които са я пазили с цената на много пролята кръв за да я получим ние и да я изгубим без гък да кажем, не народ а мърша
7.
историк
21.03.2021 11:20:35
13
20
Добра статия! Заключението е, че само в България сме се отнасяли по-толерантно с циганите. Не сме ги гонили, не сме ги убивали както я Англия, Чехия и т.н
Затова българи, цигани и турци в България трябва да се обединят и да са заедно както италиянци, германци и французи в Швейцария. Живеят си спокойно и са милиони години пред нас!
6.
Меден Руднишки
21.03.2021 11:17:09
2
9
Някой знае ли хамбургерите на последната спирка дали работят
5.
МВР
21.03.2021 11:15:43
2
16
много работа ни отварят
4.
Ахмедй Доганй Дръндарский
21.03.2021 11:10:44
2
14
Ооо неразумний юизродий поради що се срамиш да се наречеш циганинй
3.
НФСБ
21.03.2021 11:00:59
4
23
Затова имаме трима цигани в листата! Един от Рудник, Един от Сливен и един много черен от района на Краснодар ;)
2.
RA
21.03.2021 10:45:09
3
11
Romsko malcinstvo samo v Rim italia moje da ima tyka ima cigansko mnozinstvo Mission Mangal ( превод.  Mission Mars ) е индийски драматичен филм на хинди за 2019 г., режисиран от Джаган Шакти daje oblast imat
Mangalore
1.
Адолф
21.03.2021 10:40:38
1
27
Ко, Не
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Владимир Живков умря изоставен Владимир Живков умря изоставен Наследникът на Тодор Живков си отиде като самотен инвалид с 420 лева пенсия Изграждат малък паркинг до бл.9 в ж.к."Братя Миладинови" Изграждат малък паркинг до бл.9 в ж.к."Братя Миладинови" Ремонтът е по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица"   Сводниците Калоян и Здравко, арестувани зрелищно в Слънчев бряг, остават зад решетките Сводниците Калоян и Здравко, арестувани зрелищно в Слънчев бряг, остават зад решетките Дрогирали са и принуждавали момиче да проституира   Учени: Бактерия разболява рибите в Черно море Учени: Бактерия разболява рибите в Черно море Препоръчва се по-добра термична обработка на морската храна Отхвърлиха предложението на Табаков за създаване на парламентарна комисия по туризъм Отхвърлиха предложението на Табаков за създаване на парламентарна комисия по туризъм Все пак бе одобрено да има постоянна подкомисия за ресора Семейство пострада при взрив на газова бутилка Семейство пострада при взрив на газова бутилка Възрастните съпрузи са получили обгаряния по лицето и ръцете Бойко Борисов: Няма да подкрепим кабинета на ИТН. Румен Радев е Кръстникът на страха! Бойко Борисов: Няма да подкрепим кабинета на ИТН. Румен Радев е Кръстникът на страха! Да намерят формула и да си направят правителство и да не ни забъркват в техните каши, които две години сътворяват, призова лидерът на ГЕРБ   Черно море става опасно, как да се пазим от мъртво вълнение Черно море става опасно, как да се пазим от мъртво вълнение Жегата влияе много лошо на възрастните хора и на децата Заради Зелената сделка бензинът поскъпва до 3.20 лв., дизелът - до 3.40 лв. Заради Зелената сделка бензинът поскъпва до 3.20 лв., дизелът - до 3.40 лв. Курсът на суровия петрол е нараснал двойно, увеличението при цената на горивата е 20-22%, обясни той   Д-р Рени Младенова от „ЛИНА” представи най-важните изследвания при диабет на  форума „За живот със смисъл” Д-р Рени Младенова от „ЛИНА” представи най-важните изследвания при диабет на форума „За живот със смисъл” Диабетиците да не пропускат периодично да измерват гликирания си хемоглобин, който показва каква е стойността на кръвната глюкоза, препоръчва д-р Младенова
Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Стъкленият покрив на жилището му не бил одобрен от властите Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост от тепиха в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение, казват турците   За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара Няма пострадали хора при инцидентите Ивет Лалова отпадна на 200 метра в Токио Ивет Лалова отпадна на 200 метра в Токио Тя записа рекордно за български лекоатлет пето участие на Олимпийски игри, в които има общо 22 старта Призовават бременните жени също да се ваксинират Призовават бременните жени също да се ваксинират Делта вариантът протича много по-тежко при тях Това е най-богатият българин с лично богатство от 2,4 млрд. долара Това е най-богатият българин с лично богатство от 2,4 млрд. долара Тенев е главен изпълнителен директор на основаната през 2013 г. платформа, работеща днес и с криптовалути Ердоган обяви за бедстващи зони местата с пожари в Анталия, Мугла, Мерсин, Адана и Османия Ердоган обяви за бедстващи зони местата с пожари в Анталия, Мугла, Мерсин, Адана и Османия Държавният глава изказа съболезнования на близките и приятелите на хората, загинали в зоната на пожара.   Британски учени: Има опасност от нов щам на COVID-19, който може да убие всеки трети Британски учени: Има опасност от нов щам на COVID-19, който може да убие всеки трети Според експертите вероятността от мутация на вируса е особено висока при най-голямото му разпространение
Тео УШЕВ, режисьор Тео УШЕВ, режисьор Ако бъде избрано правителство на Слави, ще бъда първият, който ще извика - ”Оставка, мутро!” Виц на деня Виц на деня - Ти си първата жена, с която вечерям, откакто жена ми ме напусна.
- О, колко мило, кога се разделихте със съпругата ти?
- Сутринта.
Виц на деня Виц на деня Преди среща:
- И как да те позная?
- Като видиш жена да приближава и си помислиш: "Само да не е тая!" – е, точно тази ще съм аз!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжът не ходи току-така по чужди жени. Той иска да се убеди, че неговата е най-добрата...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори