×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЦИК заличи кандидат на ВМРО в Бургас заради македонско гражданство. Той: Защо разделяте брат и сестра?


ЦИК заличи кандидат на ВМРО в Бургас заради македонско гражданство. Той: Защо разделяте брат и сестра?
Илия Илчевски от 13 години живее в морския град, а от 14 г. е уж пълноправен български гражданин, той е от медиците на първа линия в Бургас
11 Март 2021, Четвъртък, 15:47 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Нужна е промяна в Конституцията, абсурд е хора с доказан етнически произход да не могат да бъдат народни представители, категоричен е лидерът на ВМРО - Бургас и трети в листата Георги Дракалиев

Централната избирателна комисия заличи регистрацията на 9 кандидати за народни представители, сред които един е от 2 МИР-Бургас. Това е Илия Илчевски от листата на ПП ВМРО. Решението е на основание на извършени от ГД ГРАО проверки, установили, че въпросните кандидати не отговарят на условията на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България.

За Илчевски е установено, че притежава и друго гражданство освен българско..

Съгласно чл. 244 от Изборния кодекс право да бъдат избирани за народни представители имат българските граждани, които отговарят на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, а именно да нямат друго гражданство, да са навършили 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Флагман.бг потърси лидерът на ВМРО - Бургас и трети в листата на патриотите за 2 МИР Георги Дракалиев, който се възмути, че уж пълноправен български гражданин може да бъде заличен от кандидатския списък.

„С македонците сме един народ, искаме те да признаят българския си произход, а същевременно, след като получат българско гражданство, те нямат пълни права като всички останали български граждани. Абсурд е хора с доказан етнически произход да не могат да кандидатстват за народни представители. Защото македонците са една от тези общности, които получават гражданство на основание на удостоверение за български произход. Още в Учредителното Народно събрание през 1879 г. е имало депутати от Македония, макар тогава областта да е била в границите на Османската империя. Не може сега в 21 век, когато падат границите, тези наши събратя да нямат право да участват в обществения и политически живот в страната“, категоричен е Георги Дракалиев.

Той припомни, че за съжаление Конституцията е приета през 1991 г., когато не съществуваше държава Р. Македония и още никой не е предполагал, че ще има хора оттам, на които ще дадем гражданство. „Тогава имаше желязна завеса между България и Югославия и тези хора бяха откъснати. Крайно време е това да се промени и да обхване всички етнически българи, включително от РС Македония, Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Гърция, Албания, Косово... Ето защо трябваше да започне дебатът за промяна на Конституцията, но за съжаление БСП и ДПС отказаха да подкрепят тази процедура. Това е изключително належащо, защото ето този случай, например, е абсурден. Илия Илчевски е българин, от 14 години има българско гражданство и от 13 години живее в Бургас. Той работи като специалист по образна диагностика в УМБАЛ-Бургас и по цял ден е на първа линия в борбата с Ковид-19, а същевременно се води половин човек“, каза лидерът на ВМРО за Бургас Георги Дракалиев.

„Макар да се познаваме с Илия и да е идвал в клуба на ВМРО, той бе предложен за кандидат от СЕК и изобщо не сме предполагали, че още пази предишното си гражданство“, добави той.

Илия Илчевски все още не може да осъзнае какво му се случва.

 „Бях неприятно изненадан от новината, че не мога да се кандидатирам. Исках да бъда полезен, да дам каквото мога от себе си и да направим обединение на двата народа в един момент, но както виждате, това е непосилно.

Не мога да съдя правдата в държавата, но като приемем факта, че съм уж пълноправен български гражданин, с над 10 години уседналост в България, тук си плащам данъци, тук работя. Смятам, че би трябвало да имам право и да се кандидатирам. След като ме задължават да гласувам, би трябвало да имам правото и да участвам. За президентски избори съм наясно, че има по-специални правила, но за парламентарни не мисля, че е от голямо значение“, каза Илия Илчевски.

На въпрос дали това е опит за разделение между двата народа, той обясни, че е въпрос на лични чувства. „Разделението го няма между обикновените хора, това го правят някои от политиците“, каза Илчевски.

„Симпатизирам на ВМРО заради това, което са направили нашите предци в името на народа, заради борбата за свободата, за човешките права, да сме обединени. Имали са една кауза – да бъдем в една обща граница и да не се разделят един брат и една сестра. Каузата, която са следвали хората, смятам, че и ние може да я следваме с други инструменти, а не с пушки и войни“, заяви Илия Илчевски и добави, че е избрал тази партия, защото от дете е привърженик на ВМРО и дори е бил член, докато е живеел в Р. Македония. „Смени се обаче рязко политиката спрямо миналото, а тук ВМРО ми харесаха с това, че се грижат за изселниците, за тези, на които навремето са им забранили да се върнат по родните огнища“, каза той.

Не трябва в Македония да има натиск върху българите, но има политически намеси и игри, смята заличеният кандидат от листата на ВМРО във 2 МИР-Бургас. Той добави още, че за 14 години, в които живее в България, за пръв път има проблем заради македонското си гражданство.




България Всички новини
Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори